1. Pokémon Ruby & Sapphire (GBA)

Pokémon Ruby & Sapphire (GBA)

Bleu, red, yellow, gold, silver, kristall en nou Ruby en Sapphire. Alweer het zoveelste Pokémon spel van Nintendo, maar alleen zijn deze twee Pokémon spellen speciaal voor de GBA en de SP. Toen ik deze twee spellen zag liggen dacht ik: “Alweer een Pokémon spel?”. Toen was het de keuze:”welke van de twee zou ik kiezen?”. Ik koos voor Ruby omdat ik vond dat het hoesje er leuker uit zag. Dus ik heel blij naar huis, en maar denken wat zal dit spel voor iets nieuws hebben? Eens kijken of Nintendo en Gamefreak het weer is geflikt om een leuk Pokémon spel te maken. We zullen het zien in deze recensie van Pokémon Ruby en Sapphire.

Ik was thuis en startte het spel op, natuurlijk kwam als eerst de introductie van een Pokémon onderzoeker. Genaamd Professor Birch. Daarna kon je voor het eerst kiezen of je een jongen of en meisje wilde zijn. Je verzint een naam voor jezelf, en het verhaal begint. Je bent net naar een nieuw huis en een nieuwe stad verhuisd. Nadat je hebt besloten om Pokémon trainer te worden. Moet je naar Professor Birch gaan, je gaat naar zijn lab maar hij is er niet. Vreemd denk je dan, maar hij is op onderzoek uit. Maar zit in de problemen. Hij wordt aangevallen door een Poocheyana. Je moet hem helpen hij zegt dat je een Pokébal uit zijn tas moet pakken, maar welke neem je? Een Torchic(vuur soort), een Mudkip(water soort) of een Treeko(gras soort). Ze zijn alle drie even sterk, als je de poocheyana hebt verslagen vraagt Birch: “Wil je de Pokémon houden die je hebt gekozen?”. De keuze ligt dus aan jou. Als je de keuze hebt gemaakt kan je eindelijk aan je reis beginnen, dus eindelijk kan je de wijde wereld in. Later in het spel merk je dat er niet echt veel verschil inzit, je doet altijd hetzelfde: Gevechten houden. Maar daar hebben ze hier aan gedacht, ze hebben verschillende nieuwtjes aan dit spel toegevoegd.

Maar met die nieuwtjes ben je ook gauw uitgespeeld, dus naar een tijdje ga je weer verder me het trainen van je Pokémon. Als je de verschillen zou moeten zoeken tussen de vorige Pokémon spellen en deze twee, zou je niet erg veel verschil vinden. Je doel is precies hetzelfde, je moet Gym leaders verslaan in hun Gym, zodat je Gym badges kan krijgen. Waar door je steeds dichter bij je doel komt, om pokémon meester te worden. Maar natuurlijk komen en slechteriken in voor die weer een duivels plan hebben. Je hebt altijd wel dat je ergens een zeldzame Pokémon kan vangen. Je hebt de Pokémon League waar je tegen de Elite Four moet vechten, en dat komt ook allemaal in de vorige Pokémon spellen voor. De gameplay van dit spel verschilt bijna in verschil met de vorige Pokémon spellen, bijna alles wat je moet doen is het zelfde. De knopjes die je moet gebruiken zijn precies het zelfde. Je gebruikt ook telkens de zelfde knopjes op je GBA of SP. Maar de sound maakt weer alles goed. De sound van de aanvallen en de Pokémon als ze te voorschijn komen is erg leuk en goed gedaan. Ook het muziekje dat je telkens hoort, die verschilt per gebied of stad. En natuurlijk komt er een spannend nummer als je een gevecht of een Gym moet verslaan.

Wat is er eigenlijk allemaal nieuw en verbeterd aan dit spel? Nou heel erg veel. De omgeving ziet er beter en mooier uit, maar natuurlijk het gras. Het gras zag er in de eerste Pokémon spellen er al niet uit. En nou nog steeds niet, ze hebben aan de rest dus wel veel aandacht gegeven. Maar hoe jij en de personages om je heen er uit zien is ook niet al te mooi uitgewerkt. Maar het is wel een enorme verbetering tegen over de vorige Pokémon spellen. En wat is een nieuw Pokémon spel zonder nieuwe Pokémon, om te vangen of om tegen te vechten. En je hebt ook nog steeds een paar van de oude vertrouwde pokémon er tussen zitten, net als Pikachu en Magikarp. Maar er is meer aandacht voor de nieuwe Pokémon. En die Pokémon vind ik er bij elk nieuw spel er steeds raarder uit zien, maar dat zegt niet dat ze niet sterk zijn.

Als je dacht dat wat hier boven staat alles was wat nieuw is, dan dacht je het fout. De grootste nieuwtjes komen nu allemaal. Eén van de leukste en belangrijkste is: Pokémon Contest je doel bij deze wedstrijd is om de elegantste Pokémon te hebben. Je wordt bekritiseerd op je uiterlijk en je aanvallen, bijv. is je aanval cool of mooi genoeg om genoeg punten te verdienen. Als je wint krijg je een erg mooi lintje, en dat is dan alles. Verder is er niet zo veel meer over te vertellen. Tweede nieuwtje is: Secret base. Je doel hierbij is niet veel speciaals. Je gebruikt een aanval die je een Pokémon moet leren via een Tm, die aanval gebruik je dan op een klein gat in een rots en dan komt er een groot gat in. Als je naar binnen gaat merk je dat er een grote ruimte is, deze ruimte kun je vullen met meubels en poppen. Dus eigenlijk maak je een woon kamer in een grot. Ook kun je er rond een stad waar een vulkaan staat as verzamelen, dit doet je met een speciaal apparaatje. En daarmee kun je as verzamelen, later moet je dit naar een man brengen. Die man maakt van de as een Poké Flute of meubels voor je Secret Base. Nou dit was dan het tweede nieuwtje,

als laatste is er natuurlijk het derde nieuwtje. Dit nieuwtje is het vechten met twee Pokémon tegelijkertijd, maar wanneer kun je dit toepassen? Als er bijv. twee trainers naast elkaar staan en die dagen jou uit. En je ziet dat ze twee Pokémon inzetten, dan kan jij ook twee Pokémon inzetten om tegen ze te vechten. Als je nou eens met z'n tweeën bent en je hebt zin om tegen elkaar te vechten, dan kan je dat doen. Je hebt er alleen maar een link kabel en goede en sterke Pokémon nodig, en dan is het tijd om te gaan vechten. Je kunt gewoon twee tegen twee doen maar ook 6 tegen 6, waardoor het nog leuker wordt om te spelen tegen elkaar.

Conclusie en beoordeling

None

Dit is het zoveelste pokémon spel, maar zeker niet de minste. Het heeft een erg leuke gameplay en het is een enorm groot avontuur. Dit is zeker een spel voor de avontuurlijke mensen onder ons. De nieuwe mogelijkheden die ze voor je klaar hebben gelegt zijn voor eventjes leuk. Maar daarna heb je wel weer wat anders te doen. Zo blijft het maar het hele spel door gaan. De 2 tegen 2 gevechten zijn het leukste, vooral als je tegen je vrienden wilt spelen. Dit is kortom een spel voor jong en oud!
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Graphics.
 • Een grote wereld.
 • De nieuwtjes.
 • Veel nieuwe pokémon.
 • De lengte van het spel.
 • Sound.
 • Minpunten
 • Steeds hetzelfde verhaal.
 • De nieuwtjes zijn na een tijdje ook saai aan het worden.
 • Vaak de standaard gevechtjes.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • kewl! miss down ik hem wel XD maar 5 eurie ;p

 • Ruig

  Idd miss wel f downloaden dan ;p

 • Mooi zo die iPhone/iPod-ondersteuning.  P.S. De screenshots doen het niet bij mij.

 • @ Stephan

  Bij mij ook niet. De vergrotingen dan, ik zie ze wel in het klein.

 • ik heb hem opgezocht in de app store, maar ben niet echt onder de indruk :s

  de iphone/ipodtouch kan echt grafisch 10x beter!!

 • Leuk maar meer niet

  ik heb geen iPhone dus geen game voor mij

 • Straks gaan we de iPhone/iPod Touch beschouwen als een concole (portable). Sommige games verbazen me echt en dan toont het dat het wat in zn mars heeft. Misschien LATER in de buurt van de PSP komen? Alleen als je naar de afmetingen van de twee kijkt en vergelijkt tot wat ze beide in staat zijn…

 • Leuk!

 • Heb geen Iphone. :(

 • Dat is echt heel nice, maar de Iphone heb ik zelf niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren