1. Ragnarok Online (DL)

Ragnarok Online (DL)

Ragnarok Online valt onder het genre MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) voor de PC. Dit houd in dat je in een grote wereld rondloopt met een door jouw gekozen character samen met andere spelers over de hele wereld.

Ragnarok Online is gebaseerd op de Noorse Mythologie. Het is onduidelijk in welke tijd het zich afspeelt, aangezien er een mix tussen Moderne en Oude (middeleeuwse) technologie wordt gebruikt.

Je merkt dit vooral in de dorpjes die je tegen komt in het spel. Zo zul wel eens midden in de rimboe belanden, of juist in een super luxe stad zoals Lighthalzen.

Aan de slag

Wanneer je de game voor het eerst hebt opgestart moet je eerst je character aanmaken. Je kan je haarstijl bepalen en hem / haar een naam geven. Let wel op dat je tijdens het registreren je geslacht op moet geven en niet meer kan veranderen tijdens het spelen.

Tijdens het aanmaken van een character kan je de status grotendeels bepalen. zo heb je 5 statussen Strenght (STR, vermeerdert je aanvalskracht) Agility (AGI, sneller aanvallen en het ontwijken van aanvallen) Vitality (VIT, Meer defensieve kracht) Inteligence (INT, vermeerdert je magische aanvalskracht)Dexterity (DEX, vermeedert je kans om monsters te raken en het casten van spells te versnellen) en Luck (LUK, meer kans op critical hits).

Zodra je character is aangemaakt kan je kiezen een training te volgen om meer te weten te komen over het spel. Heb je hier geen zin in kies je voor de optie meteen in de wereld van Ragnarok (Midgard) te duiken. Je merkt meteen de grafische kwaliteit van de game, namelijk een 3D wereld met de camera als vogelvlucht perspectief.

Je begint als een Novice en je zult je door moeten trainen tot een first job (Swordsman, Mage, Thief, Merchant, Archer of Acolyte). Naarmate je sterker bent merk je dat je meer mogelijkheden krijgt in het spel. Zo kan je bijvoorbeeld vanaf JobLv40 first class je job changen in een nog sterkere job.

Jobs

Ragnarok heeft een groot assortiment van classes. Je begint als een Novice die nog geen skills heeft geleerd. Wanneer je echter Job Lv10 bereikt kan je kiezen tussen de volgende First classes namelijk: Swordman, Archer, Thiefs, Acolyte, Merchant en Mage. Swordmans gebruiken veelal een zwaard. Deze classes zijn merendeel bedoeld om monsters te tanken met hun defensieve kracht, en zijn daarom vaak sloom qua aanvallen. Maar de aanvallen die zij beheersen zijn gruwelijk krachtig. Thiefs daarin tegen zijn snel en behendig. Door ze een zekere mate van Agility te geven kunnen ze de meeste aanvallen van monsters ontwijken. Ook staan ze bekend om snel te doden door hun snelle attacks.

Doordat Acolytes beschikken over hun geneeskrachten en de mogelijk om de statussen van jouw en anderen te boosten (buffen) zijn ze vrijwel onmisbaar in party's. Deze class is niet bepaald bedoeld om zelf te attacken. Tenzij je echter voor een Monk kiest, waarin je kan veranderen als je level hoog genoeg is.

Geld is in principe een erg belangrijk ruilmiddel. Daarom heeft Gravity besloten een Merchant Class in te voegen. Hiermee kan je een Marktkraampje openen om zo jouw zeldzame items te verkopen op de straat. Na Merchant kan je in een Blacksmith of Alchemist veranderen. En zoals de naam het al zegt kan je dus jouw eigen wapens smeden, of juist speciale potions die meer HP genezen dan een potion van de NPC's Store. Als laatste hebben we de Mage class. Deze gebruikt magische aanvallen. Zo kan je bijvoorbeeld je vijanden bevriezen of ze tegen houden met behulp van een gigantische muur van vuur. Naarmate je ervaring stijgt zul je merken dat je brute kracht uitoefend met deze class.

Iedere Job heeft een bepaald aantal skills. Deze vaardigheden kan je verkrijgen door ervaring op te doen. Als class heb je een bepaald job level dat stijgt. Hoe hoger je job level des te meer skill points je bezit die je vervolgens kan gaan toevoegen. Hoe hoger het level van jouw skill is des te krachtiger deze wordt. Om dit systeem niet al te saai te maken heeft Gravity een aantal verschillende vaardigheden per class gegeven. Zo heb je de keus om je character anders in te plannen, met bijvoorbeeld het gebruiken van een ander wapen. Zo kan je bijvoorbeeld als Knight zijnde kiezen om een zwaard of speer te gaan gebruiken. Een zwaard zorgt voor een snelle aanvalskracht en een speer juist voor brute kracht.

Lesh Party up!

Ragnarok is een online game. Online games staan in het teken van samenwerking. Ook in Ragnarok is dat hard nodig. Er zijn een aantal dungeons waar je teamgenoten onmisbaar zijn. Zo zul je samen moeten werken in het top geheime laboratorium genaamd: BioLabs of de super grote Thanatos Tower beklimmen.

Met behulp van simpele commands maak jij jouw eigen party en kan je aan de slag met leden recruiten. Let wel op dat je mensen zoekt van maximaal 10 levels boven of onder jouw level. Anders kan je de Experience van de monsters niet delen met je team-genoten.

Dit geeft zeker een kick, vooral als je samen de eindbazen gaat bezoeken heb je zeker een party nodig. In je eentje red je het simpelweg niet.

De War of... wat?

Andere mogelijkheden zijn het zogenaamde PvP-System (player vs player). Er is daarvoor een speciaal ontworpen arena waar je tegen andere spelers je krachten kunt uitoefenen.

Ook heb je het zogenaamde WoE (War op Emperium). Dat is naar mijn mening

de beste en mooiste toevoeging van het spel. Met behulp van een Guild kan je kastelen veroveren. Zo'n WoE is twee keer per week op standaard tijden (afhankelijk van welke server jij speelt). Ieder kasteel heeft een zogenaamde Emperium Room. Als je het emperium verslaat is het kasteel eigendom en thuisbasis van jouw guild. Andere guilds kunnen het dan tegen jouw opnemen om het kasteel te veroveren. Het voordeel hiervan is de status van jouw guild en de zogenaamde Treasure Chest drops die iedere dag droppen. Je kan ook in jouw kasteel investeren. Dat kost Zeny (munteenheid van RO), hoe meer je investeert hoe meer chests er gedropt worden.

Most Valuable Player

Wat zijn nou dungeons zonder eindbazen? Ook deze kom je tegen in Ragnarok. Deze einbazen worden MVP's (Most valuable player)genoemd. Deze naam is gegeven omdat de speler die het meeste schade aanricht een bonus verdient. Je krijgt extra Experience en items, wat afhangt hoeveel geluk jij natuurlijk hebt. Wanneer jij de MVP wordt verschijnt er een groot teken boven je hoofd met de letters MVP.

Deze bosses spawnen om het uur, je moet je dus vaak haasten wil jij de MVP worden.

Nu klinkt dit allemaal heerlijk in de oren, maar er zitten minpunten aan. Zoals het level-up systeem. Dit is in het begin nog wel redelijk te doen maar wanneer je toch de Level 90+ bereikt begint het erg saai te worden. Je doet toch gauw een week over een level en dat begint te vervelen. Vooral de trainspots die naarmate beginnen te vervelen, omdat je steeds weer hetzelfde monster aan het verslaan bent.

Ook is het erg jammer dat de quests niet al te moeilijk zijn. Het simpel van stad naar stad reizen om dan een beloning te ontvangen is het niet waard. Zeker voor de matige belong die je ervoor ontvangt.

Dan nog het chat systeem waarmee veel spelers aardig mee zitten te hannesen. Je hebt de Base (wat iedereen ziet), Party (wat alleen de party leden zien) en de guild chat (wat alleen Guild Leden kunnen lezen). Door het wisselen van deze chats post je soms in het verkeerde stuk wat eigenlijk niet bedoeld was. Dat kan soms voor frustratie leveren.

De pluspunten zijn zeker de sfeer die in dit spelletje hangt. Zoals ik eerder vermelde bijvoorbeeld de getekende 'anime' achte characters / monsters / NPC's in een 3D wereltje. Er zijn inmiddels tal van gebieden, headgears, speciale accesories en noem maar op te vinden. Door de variatie van deze hoofddeksels kan je jouw eigen character een unieke stijl geven.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al is dit een MMORPG die zelfs in deze tijd tussen al het WoW geweld plat gespeeld wordt. Het voel lekker aan, het werkt en je bent ook hier uren zoet. Ben je moe van je character? Dan maak je simpel weg een andere job want er zijn zat soorten jobs en er zal er vast een bij zitten die bij jouw past. Ben jij iemand die met name dit soort games speelt voor de quests is dit nogsteeds jouw ding. Er zijn tientalle gears te verzamelen waarvoor je een bepaalde quest moet uitvoeren om het te bemachtigen. Ik geef Ragnarok Online een 8+!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • De sfeer
 • De wereld-grootte
 • Extra Toevoegingen
 • WoE / PvP / MvP systeem
 • Minpunten
 • Levelen gaat traag en vervelen op den duur
 • Chat systeem
 • Iets te makkelijke quests

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lol die roos doet het em

 • Lol die bril doet het em

 • Nu alleen nog roze verven.

 • haha, very cute. Ik blijf me verbazen over de beschikbare content voor deze game.  Misschien weet iemand hoelang zo´n gratis speciale gebeurtenis-pakje te verkrijgen is via PSN?

 • @srebseig, hangt af van de gebeurtenis, de ene staat een week erop, de andere 2 weken en sommige al de hele tijd….gwn opletten

 • Theh :D Zalug :-)

 • Lol, 14 februari ben ik jarig :P

 • Hahahaha te grappig gewoon!!

 • lol 14 feb is mijn vriend jarig ga we lekker uit eten :P moet niet nog geker

 • heb de game niet, maar m'n neefje wel en spelen em af en toe bij mij, dus 'k download em wel ff voor wnneer hij weer langs komt XD  btw:REMINDERvanavond 6 uur Killzone 2 demo!!!

 • haha de player :P bedankt trouwens voor het reclame maken voor mijn recensie :P

 • En wederom geslaagde DC!

 • Haha, kan niet wachten tot ik die kan downloaden.

 • vet leuke:D

 • Vet poppetje!

 • haha die roos is wel gaaf ja:P

 • Schattig heur die Sackboy ^^D

 • Ziet er eg leuk uit. En ook nog gratis.

 • wanner komt de Killzone 2 demo nou hij zou vandaag komen en ik wacht al de hele dagg:'(

 • leuk hoor :(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren