1. FlatOut 2 (PS2)

FlatOut 2 (PS2)

Hoewel FlatOut geen supergame was, is het spel toch meer dan 800 duizend keer over de toonbank gevlogen. De uit de voorruit vliegende bestuurders werden blijkbaar toch wel erg gewaardeerd. In het 2e deel van FlatOut gaat het nog steeds om zoveel mogelijk brokken maken, of FlatOut 2 zijn voorganger voorbij racet lees je in de review.

Ten verbetering van FlatOut 1 bevat FlatOut 2 nieuwe raceklassen. Naast Derby zul je nu ook in de ‘Race‘ en ‘Street’ klassen de weg onveilig kunnen maken. In de Derby klasse rijdt je in oude wrakken, in de Race klasse met - hoe verassend - race wagens en in de Street klasse met getunede bakken. Echt heel veel verschillen de klassen niet van elkaar, al zijn de tracks (30 in totaal) in race en vooral in street vaker in stadsomgevingen. In het begin van de game zul je met jouw krappe budget een Derby auto moeten kopen om mee te doen aan de eerste race klasse (Derby). Het aanbod bestaat uit 4 auto’s (in totaal bevat het spel 32 auto’s), welke allemaal natuurlijk op verschillende gebieden uitblinken. De ene auto blinkt uit in topsnelheid, en de andere weer in brute kracht. Het is maar net wat het beste bij jouw rijstijl past.

Nadat je genoeg geld hebt verdiend met verschillende events en races kan je een auto uit een andere race-klasse kopen wat je toegang verschaft tot de bijbehorende klasse.

Elke van de 3 klasses heeft 3 levels, elk level is natuurlijk net iets moeilijker, en elk level bevat zo’n 2,3,4 races. Echter bevat elke klasse naast normale races ook events; nadat je in een race 1e, 2e of 3e wordt unlock je een event. Die events of minigames zijn vaak extreem krankzinnig, en bestaan vaak uit het launchen van de bestuurder uit je auto. Stone Skipping, je bestuurder zo ver mogelijk op het water laten stuiteren, High Jump waarbij je je bestuurder zo hoog mogelijk uit de auto moet lanceren, Bowling waarin je de bestuurder als bowlingbal gebruikt, Ring of Fire waarbij je de bestuurder door zoveel mogelijk ringen moet gidsen, Royal Flush waarbij je kaarten moet raken en zo de beste kaart combinatie moet halen, en ga zo maar door. Naast die knotsgekke minigames zijn er ook wat normalere events zoals Derby Arena events, waarin je zoveel mogelijk schade moet uitrichten bij je tegenstanders of Figure 8 circuits, waarin je over een baan racet in de vorm van een 8.

Hetgeen waarvan FlatOut zich onderscheidt van andere games als Burnout of Need for Speed is dat het echt oorlog is op de weg.

Geen slowmotions als je iemand in de vernieling rijd maar brokstukken en rondvliegende of rondtollende auto's. Het botsen en vechten met je tegenstanders is dan ook 1 van de grote pluspunten van de game. Je tegenstanders krijg je ook niet zomaar van de weg, om ze te laten crashen zul je alles uit de kast moeten halen. Je zult ook nog weleens een tik van achteren krijgen, maar je tegenstanders reageren zich niet alleen op jou af, maar ook op elkaar. FlatOut 2 is af en toe meer crashen dan racen. Voor elke tik die je uitdeelt krijg je ook weer punten en geld na de race, en wanneer je jouw tegenstanders zo hard laat crashen dat ze uit hun auto vliegen scoor je een crash-out wat extra veel geld oplevert. In FlatOut 2 kan je auto ook totall loss zijn, maar dat komt niet veel voor, bij jezelf dan. Het schademodel zit dan ook super in elkaar, en je auto krijgt geen opknapbeurt wanneer je crasht, maar gaat er steeds slechter uitzien, en als je auto er heel slecht aan toe is heeft het zelfs invloed op je rijgedrag.

De vorige FlatOut had al een gevoelige besturing, in het 2e deel is het wat minder. Het komt nog wel voor dat je af en toe over de weg slingert, met als gevolg dat je de controle kwijt raakt,

tegen een boom knalt waarna je bestuurder uit de auto vliegt. Natuurlijk ook leuk voor de afwisseling, maar het kan ook vrij irritant zijn, gelukkig is het minder geworden en heb je het alleen op de zand en modder parkoersen. Ook hebben de eigenschappen van je auto invloed op de gevoelige besturing. Met een zware en stevige auto heb je er vaak minder last van, en lig je steviger op de weg. Het upgraden van je auto heeft sowieso veel invloed op je rijgedrag, en maakt vaak het verschil tussen winst en verlies. Je merkt het echt wanneer je de topspeed van je auto geüpgraded hebt of een nitro pack hebt aangeschaft. Je zult daarom ook wijs moeten omgaan met je geld. Je kan ervoor kiezen om hem lichter en sneller te maken, of om hem zwaar te houden maar langzamer, ergens daartussenin win je echter de meeste races mee.

Grafisch zit het ook allemaal snor, de omgevingen zien er goed uit, en ook de physics zijn top. Het komt allemaal erg realistisch over, het spel barst van de vernielbare objecten, zo'n 5000 totaal per track. En de troep die je achterlaat vind je ook de volgende lap nog terug. De schade aan de wagens is ook prima in orde, bij crashes vliegen de brokstukken je om de oren, en na een aantal botsingen valt ook de binnenkant en de onderdelen van je auto mooi te zien. De 30 parkoersen zijn ook aardig gevarieerd, en verschillen van boerderijomgevingen tot stadsgedeeltes.

Qua muziek ben ik wat minder tevreden, de soundtrack bevat vooral rock tracks (o.a. Audioslave, Yellowcard en Papa Roach), en hoewel ik totaal niks tegen rock heb en de muziek ook niet echt slecht is, heb ik toch de muziek uitgezet. Op 1 of andere manier ergerde ik me eraan tijdens het racen, en heb ik maar volledig genoten van de sound effects van de game. Die zijn namelijk wel in orde.

Verder bevat FlatOut 2 nog een multiplayer mode, en vooral de minigames die je met 8 spelers

Conclusie en beoordeling

FlatOut 2 is vooral leuk om de gestoorde crashes en rondvliegende brokstukken, en is dan ook de beste game in zijn soort als we het over 'destruction racegames' hebben. De prachtige graphics en physics, het schademodel, de geavanceerde A.I. en de vele vernietigbare objecten maken dit spel een waar racefestijn en een compleet totaalpakket voor de gemiddelde racefanaat.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Crashen op zijn best
 • Uitstekende A.I.
 • Grafisch zit het goed
 • Hilarische minigames
 • Minpunten
 • Ietwat gevoelige besturing
 • De soundtrack zet je liever uit
 • Inspiratieloze en overbodige personages

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit kan ik ergens nog begrijpen, ze zijn wel aan een uitbreiding aan het werken maar eenmaal het productieproces is afgelopen is er daar inderdaad minder volk nodig. Spelersaantal is wel vrij snel geslonken lijkt mij.

 • dat gebuurt ook veel

 • O-Dog Bewerk Geplaatst op 5 februari 2009 om 10:55 510  ook hier zeg ik het zelfde,  het is gwn 1 dik Boelshit dit is in de bedrijfen ogen gwn een GAME, of een iets leuks wat iedereen doet om indruk temaken het is fucking onzin om werknemers teontslaan wie zegt uberhoud dat je 159 miljoen schulden zijn was ook met disny en microsoft en al die andere bedrijfen ik zeg hierop LAME gwn fucking LAME.


 • @ O-Dog  huh?

 • @ O-Dog  eerst even ABN leren dan je reactie plaatsen want je hebt al totaal geen kennis van zaken en het komt niet eens over zo.

  300.000 dat is toch wel een mooi nummer moet ik zeggen in tegenstelling tot andere mmo's (WoW er buiten gelaten)  Hieruit is ook te halen dat Mythic dus aan geen ander spel werkt naast Warhammer online, dit is dus geen lullige reden lijkt mij.

 • Deze game heeft me meteen vanaf het begin in de steek gelaten, wat een saaie shit, viel ik bij Conan pas na lvl 50 in slaap gebeurde dat bij deze game al na enkele uren…

 • opnieuw,

  opnieuw

  en opnieuw

  tog wel erg.

 • 300k niet slecht xD

 • Tsja, das kut… Maja moet je maar naar de kerk van Raptor Jezus gaan voor je een succesvolle mmo wil ^^

 • @O-Dog  Jeetje man, wat lul jij?  OT: Zoals ik al bij het bericht van de ontslaggolf van THQ zei; het gaat de laatste tijd erg slecht met de game-developers!


 • veel ontslagen veel ontslagen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren