1. Rome: Total War - Barbarian Invasion (PC)

Rome: Total War - Barbarian Invasion (PC)

Generaal Gijsmanicus was zeer berucht in de eerste jaren na christus. Vooral in het nachtvechten en het slachten van mensen was hij goed. Als hij dan ook een stad veroverde vermoordde hij iedereen behalve de mooie vrouwen want die wilde hij een speciale behandeling geven... Eindelijk zijn de veroveringstochten van Gijsmanicus te herbeleven in Rome Total War: The Barbarian Invasion.

Rome Total Wars is terug en hoe! Met The Barbarian Invasion breid Rome Total War uit. Het inmiddels bekroonde strategie spel heeft zelfs een eere plaastje naast mijn M1 Garand en Battle hammer. In The Barbarian Invasion speel je als één van de vele barbaarse facties en moet proberen om het Romeinse Rijk af te breken wat jij net zo mooi hebt opgebouwd in Rome Total War. Maar gelukkig kan je je creatie ook verdedigen als één van de twee Romeinse facties. Twee Romeinse facties? Rome was toch uiteindelijk één geworden na de familieperikelen voor Christus? Ja dat klopt maar uiteindelijk waren er twee erfgenamen voor een keizer en die wilden allebei land besturen dus dachten ze: Nou dan splisten we toch? Dat hadden ze beter niet kunnen doen omdat daardoor de inwoners van het West-Romeinse Rijk helemaal geen zin meer hadden om het glorieuze rijk te gaan verdedigen. Hierdoor gingen er steeds minder echte Romeinen vechten en de keizer was toen genoodzaakt om ook de barbaren in het legioen onder te brengen. Hierna waren er interne opstanden en uiteindelijk viel de laatste hoofdstad Ravenna in 474.

Na deze geschiedenisles is het tijd voor hoofden hakken! In de gevechten zijn nu een aantal nieuwigheden. Zo kan je voor het eerst in de nacht vechten. Dit heeft een impact op de moraal van je mannen omdat ze veel sneller zullen vluchten. Om dit te voorkomen heb je een goede generaal nodig en het is ook noodzakelijk want je kan alleen in de nacht vechten als je generaal de trait Night fighter heefd. De rest is waarschijnlijk bang voor het donker. Stelletje Mietjes... Gelukkig zijn er nu wel een aantal "super" eenheden die nergens bang voor zijn zoals schotse krijgers en fanatieke priesters.

Natuurlijk blijft het hier niet bij. Ook zijn alle eenheden in het spel nieuw maar ik vind ze er iets minder goed uit zijn dan bij Rome Total War. Vooral hun uitrusting vind ik een beetje te vaag. Misschien komt dit doordat de soldaten al zo goed waren in het hoofdspel. Nu ik toch in mierenneuk mode zit, de framerate is nog steeds niet echt geweldig. Vooral met meer dan een paar duizend man keldert je framerate en ook de nachtgevechten hebben te weinig fps. Dit neem ik de ontwikkelaars toch wel kwalijk. Ze hebben een jaar de tijd gehad om aan de engine te sleutelen en nu de uitbreiding er eindelijk is, is de framerate nog lager. Een beetje slordig. Ook het bekende probleem bij de stadspoort is nog niet weg en de pathfinding word nog steeds af en toe het raam uit gelazerd. Iets waar ik ook niet blij mee ben is het feit dat de historical missions een beetje verwaarloosd zijn. Als je de demo heb gespeeld hoef je geen nieuwe te verwachten want die zijn er niet. Koop het spel dus niet alleen voor de historical battles. Okee, alle hierboven genoemde minpunten komen niet gigantisch vaak voor maar als je midden in een gevecht zit is het bijzonder vervelend.

Nu ik de negatieve punten heb gehad kunnen we ons gaan richten op de positieve punten. Ik begin met de campaignmap. Deze is namelijk compleet gerestyled en zelfs als vertrouwde speler is het even zoeken waar alle plaatsen liggen. Sommige zijn verdwenen en er zijn ook nieuwe voor in de plaatst gekomen. Ook een belangrijk nieuwe feature is de godsdienst. Vooral als je wat grotere veroveringstochten gaat maken kan dit een punt zijn waar je vaak op moet letten. Zo zal een stad met een tegenovergestelde godsdienst je niet met open armen ontvangen en vaak is een massamoord nodig om iedereen tot bedaren te helpen. Kijk, dat is mijn stijl!

Conclusie en beoordeling

None

Rome Total War: The Barbarian Invasion is verplichte kost voor de fans. Het geeft precies wat de fans willen maar laten spijtig wat problemen uit Rome Total War liggen en dat is toch een beetje slordig. Gelukkig maken de nieuwe opties alles goed. De uitbreiding zit nu standaard inbegrepen bij de Gold Edition. Koop allen!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Uitbreiding op Rome Total War!
 • Gerestyelde campaign map
 • Ziet er nog steeds prima uit
 • Minpunten
 • Framerate
 • Historical Battles
 • Eenheden iets minder mooi

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • een SEGA MEGA DRIVE II met een online service zou te gek zijn.

  Ja, Maak is een remake van die console!

 • Nintendo deed het beter dan Sega en zelfs Nintendo was bijna kopje onder gegaan door de hevige concurrentie van Sony en Microsoft. Gelukkig voor Nintendo doen ze nu gouden zaken met hun Wii. Of Sega vandaag de dag nog had bestaan als hardware fabrikant, is toch een groot vraagteken hoor.

 • Hoe kom je erbij dat Nintendo bijna kopje onder is gegaan? Ze hebben last van concurrentie inderdaad, maar bijna kopje onder zijn ze echt nooit gegaan.

 • En inderdaad, ze hadden hardware moeten blijven maken.  Ik vind het 16 bit tijdperk nog altijd het beste tijdperk ooit en daar heeft de Megadrive behoorlijk aan bijgedragen. Helaas hebben ze het daarna verkeerd aangepakt met de Mega CD, en de Saturn.

 • Hoe komt hij erbij? Geloof mij maar dat Nintendo bijna kopje onder is gegaan. Die Wii heeft inderdaad Nintendo gered. Dit komt van bronnen werkzaam bij Nintendo. Als je zaken met ze hebt gedaan dan hoor je nog wel eens wat.

 • De Dreamcast was enorm goed. Alleen niemand kocht dat ding. :((

 • @Paul83: jaja, dat heb ik al vaker gehoord… Welke bronnen dan?

 • Dan weet ik niet waar jouw bronnen werkzaam zijn maar als je de jaarverslagen erop naslaat zul je zien dat het gewoon onzin is. Of je moet nu beweren dat Nintendo fraude en valsheid in geschrifte heeft gepleegd om de cijfers op te krikken, maar dan zouden ze dat niet aan jou vertellen.  Alsof jij connecties hebt bij het Nintendo hoofdkwartier in Japan. En al zou dat zo zijn, nogmaals, de jaarverslagen zijn duidelijk.

 • Nah, zolang sega geen echte sonic zoals vroeger maakt, krijgen ze van mij geen groen licht om een eigen console te remaken!  Wat moeten we met een sega console met de zoveelste vern* sonic game? maak eerst een echte op een andere console!

 • Sega had de ondergang aan zichzelf te wijten. In plaats van miljoenen te steken als hoofdsponsor van Arsenal destijds hadden ze die tijd beter kunnen steken in een fatsoenlijke markteingscampagne.  Zal nooit de quote uit een EDGE-magazine vergeten waarin de ondergang van SEGA perfect werd beschreven> Was iets in de

  was in de trant van : ' proper marketing and advertising showing gameplay videos of Soul Calibur on primetime could have made SEGA a household name'  Ik was destijds verbijsterd over de grafische kwaliteiten van de DC en ben nog steeds van mening dat hij technisch zeker even goed was als de PS2. Capcom gaf toen zelfs aan dat het poorten van RE: code veronica naar de PS2 niet mogelijk zou zijn, zonder een stap terug te doen in de kwaliteit.  De DC was een superconsole die zijn tijd ver ( te ver? ) vooruit was.

 • @Jamie 'n' nooten: Sega heeft meer te bieden dan alleen Sonic. Ik zie liever een nieuwe Shining Force of een goede Phantasy Star dan een Sonic.  @Tallon 4 NL: ik vond juist altijd dat de Dreamcast teveel eer werd toegeschreven, hoeveel fun ik ook had met de games. Maar je weet wat ze zeggen: over de doden niets dan goeds :)

  Oh ja, wel heel jammer dat een dergelijk apparaatje als de VMU nooit doorgang heeft gevonden op de andere consoles.

 • Zo jammer dat die console zo snel ten onder is gegaan; metro \"PGR\"(?) racer, RES:CV, SCaliber, Hidden en dangerous e.d. ik heb ze allemaal met veel plezier gespeeld. Goede graphics, enigste nadeel, de allerslechste in de hand liggende controller ooit!!!

 • na ik had liever nintendo kopje onder zien gaan,en dat ze nog veel goede games maakte voor xbox 360 en ps3.dan zich zelf uit te hoeren aan de caslua gamers met hun wii.

  voor mijn is de oude nintendo al een tijd je dood ;(

 • Ik heb nog steeds een dreamcast hier, geweldig apparaat !

 • Dreamcast was grafisch op sommige opzichten gewoon beter dan de playstation 2.(zie grandia 2 etc). De dreamcast was ook een van de weinige consoles waarbij je online kon gaan. (phantasy star online) Maar de dreamcast had destijds ook een paar grote nadelen, en dat is:  1. Slechte medium (GD-ROM)

  2. Bagger Marketing

  3. Piraterij (je hoeft dat ding niet eens om te bouwen!)  De Dreamcast library was zeker niet slecht destijds! Op sommigen opzichten was het zelfs beter dan de PS2!
 • Een nieuwe start met een verbluffende Sonic, Daytona USA , Sega Rally, Nights, Soul Calibur, Shining Force, Ecco the Dolphin bij de launch dan en met wat goede Third Party support zijn ze er gelijk weer bij. Maar ja, het zal wel nooit meer gebeuren. Misschien moet Sega wel gewoon met Nintendo in zee gaan voor de volgende generatie consoles. Een console mét prachtige graphics, innovatieve besturing en alle Nintendo en Sega mascottes/titels exclusief voor dat apparaat zie ik nog wel succes hebben.

 • Jammer de Dreamcast is gewoon te vroeg heen gegaan.

 • Sega zat financieel aan de grond doorgaan met de hardware zou gewoon dom geweest zijn.  @paul  Nintendo is nooit bijna failliet geweest. Ze maakten altijd winst op de hardware van de Gameboys en al hun consoles. Zelfs de Gamecube bracht veel geld binnen bij Nintendo.  Ik ben ook benieuwd hoe je bij die fabeltjes komt.

  Momenteel is Nintendo het op 1 na grootste bedrijf van Japan. Veel groter dan Sony en vele auto en elektronica fabrikanten.

 • Ze zijn niet voor niets gestopt.

  Ik denk dat Sega blij mag zijn dat ze tegenwoordig nog bestaan.

 • Helaas zijn ze na de Dreamcast gestopt. Het legendarische Soul Calibur danken we nog aan dit platform.  En gelukkig binnenkort Sonic 1, 2 en 3 op 720p breedbeeld op de HDTV!!!!!!! Dit in een grote selectie Sega speller op 1 Disc.!!

  Zie http://www.insidegamer.nl/playstation3/segamegadriveultimatecollection

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren