1. Beyond Good & Evil (NGC)

Beyond Good & Evil (NGC)

We weten allemaal dat Ubisoft heel wat toppertjes heeft gemaakt zoals, Splinter Cell, Rayman, maar de meeste kennen Beyond good and evil niet wat gewoon weg een schande is. Beyond good and evil is een ijzersterke game die door veel gamers wordt onderschat. De maker van Rayman Michel Ancel heeft dit deel gemaakt in gedachten dat het de eerste deel zou worden van een trilogie. Maar door de tegenvallende verkoop cijfers is er nog geen deel 2 uitgekomen maar Michel Ancel is wel van plan een deel 2 en misschien ook een deel 3 te maken. Het zou ook heel vreemd zijn als er geen deel 2 zou uitkomen want Beyond good and evil eindigt met een gigantische cliffhanger. De meeste gamers hadden een hoge verwachting van Beyond good and evil voordat hij uitkwam maar toen het spel uiteindelijk uitkwam wilde veel spelers het niet omdat het te ‘kiddy’ uitzag.

In Beyond good and evil speel jij een reporter genaamd Jade, Jade staat haar mannetje wel wanneer haar planeet telkens wordt aangevallen door de Domz. Haar planeet wordt beschermt door de Alpha sectie. Jade en haar oom Pey’j wonen samen met een groep kinderen die in de oorlog tegen de Domz hun ouders kwijt zijn geraakt, Jade en Pey’j beschermen de kinderen tegen de dreiging van de Domz. Maar wanneer Jade gevraagd wordt voor het Iris netwerk begrijpt ze al snel dat ze gevangen zit in een web van complotten, leugens en bedrog.

de alpha sectie zijn verraders

Maar de planeet Hillys wordt steeds vaker aangevallen en is niet veilig voor de bevolking, wat erg raar is dat het stadsleger ‘De Alpha sectie’ keer op keer te laat komen bij de aanvallen van de Domz. Jade vertrouwt dit niet en gaat, samen met haar oom en haar camera, op onderzoek uit in opdracht van het Iris netwerk, de verzetsgroep probeert informatie te verzamelen over dat de Domz samen werken met de Alpha sectie. Doormiddel van het blad dat hun produceren proberen ze de bevolking in opstand te laten komen. Ze proberen de bevolking te laten inzien wat er werkelijk gebeurd op de planeet Hillys en doormiddel van dat proberen ze de Domz en de Alpha sectie.

Wat Beyond good and evil ook kent is dat het verhaal vele wendingen heeft! Sommige vrolijk, maar sommige bezorgden me een brok in de keel (serieus), dit laatste komt doordat de sfeer in het spel gewoon weg fantastisch goed is, iets wat ik tot nu toe alleen bij Zelda heb gehad. De verhaallijn en de wendingen en ook de sfeer geven je een gevoel om het spel zo snel mogelijk uit te spelen! Vat dit echter niet gelijk op als een pluspunt, want vaak wil je de vrijheid op de redelijk grote planeet Hillys verkennen met je hovercraft. Maar vaak voel je verplicht om het verhaal af te maken en de rust weer op Hillys terug te laten keren. Dat is natuurlijk wel leuk, maar omdat je niet weet wat er komen gaat in zo’n verhaal ben je soms bang dat als de vrede terug gekeerd is dat het weer een chaos wordt in de wereld van Hillys. Dit kun je natuurlijk zien als een pluspunt want dan wil je het spel wel vaker opnieuw uit spelen.

Save us from the Domz nobel player

De uitstekende Gameplay laat Ubisoft natuurlijk niet weg, net zoals Ubisoft andere spellen speelt de Gameplay een zeer grote rol. De Gameplay wisselt lekker af wanneer je af en toe met je hovecraft door Hillys kan varen, of je kan fijn wat parels zoeken waarmee je allerlei upgrades voor je hovecraft kan kopen. Als je naar het voetgangers gebied gaat kun je bij verschillende winkels voedsel kopen om je healt mee op te beuren. Je kan ook mee doen met speciale hovecraft races. Er zijn ook sidesqeusten te halen, maar hoewel de wereld je in heel veel dingen vrijlaat zijn er ook stukjes zoals gesprekken of opdrachten die je moet doen waar je helemaal geen zin in hebt. Maar dan voel je je verplicht om het te doen, je hebt het gevoel dat je de wereld moet redden en dat bedoel ik serieus. Sommige gamers vinden dat niet erg maar sommige ook weer wel.

De wereld van Hyllis is wel erg apart en fantasie rijk, dit geldt ook voor de personen in deze wereld. In het begin vond ik dit wel een belangrijk punt waar ik zeker op lette bij het kopen van het spel, ik wilde namelijk niet zo’n vreemd, overdreven alien spel. Maar ik moet zeggen dat deze vreemde setting de game zeker wel ten goede kwam, vooral voor de sfeer. Dit bracht bij mijn zo’n gevoel te weeg dat moeilijk te beschrijven is. Natuurlijk is het niet zo vreemd dat Beyond good and evil zo fantasie vol is en dat de sfeer zo lekker aanvoelt.Michel Ancel staat daar nu eenmaal om bekend.

Over de besturing kan ik ook positief zijn, met de linker analoge-stick bestuur je Jade en rechter stick is de camera draaien. Soms kan dit nog al tricky zijn, vooral wanneer je de camera bij infiltreermissies bij de Alpha Secties optimaal moet gebruiken. Vat deze missie overigens niet op als een Splinter Cell hoog standje, want dat is het niet. Het is meer puzzelen naar de beste manier hoe je het best kan lopen in verhouding met de looproute van de Alpha Secties. Het combat-systeem is ook lekker simpel gehouden: klappen met A en een richting kiezen met de linker stick… dan doet Jade automatisch wel een coole move.

De puzzels zijn ook weer aanwezig, vooral in het level op de maan. Sommige zijn wel pittig, maar sommige kun je letterlijk en figuurlijk in een handomdraai halen. En nu ik het toch over dit level heb, wil ik daar nog één klein min-puntje over melden… Als je namelijk de eindbaas probeert te halen, moet ze zorgen voor de nodige K-bubs (energie toevoegend eten), heb je hier echter niet genoeg van dan wordt het tandenknarsen, want je kan niet meer terug om meer te halen. Dit is echt heel frustrerend, dus hier de tip: Zorg voor verschillende saves én voldoende K-bubs! Dit is toch wel jammer gedaan…

Wat ook een grote rol van de Gameplay inneemt is het gebruik van je fototoestel. Niet alleen om de Alpha Secties te ontmaskeren, maar vooral om exotische dieren (en dat zijn er een hoop) te fotograferen. Hiervoor krijg je weer parels die weer van pas kan komen in de stad. Maar natuurlijk kan je zelf ook ff lekker plaatjes schieten. Het spel houdt je hierin helemaal vrij.

The wonderfull world called Hillys

De Graphics zijn (ook al) erg goed, ook nog voor nu! Vooral Jade is erg mooi weergegeven evenals Hillys, wel mocht er van mij wel wat meer afwisseling in de ‘tempels’ (ik gooi er maar weer even een Zelda-term doorheen). De lipsync is ook wat minder, maar daar staat tegenover dat je de game ook in het Nederlands kan spelen/luisteren. De Nederlandse versie is ook erg goed ingesproken.Speciale aandacht verdient ook de zogenaamde ‘Jade-engine’ wat voor realistisch water zorgt en mooie special effects. Het geluid draagt ook zijn steentje bij aan de sfeer van de game. Van spookachtige geluiden in de tempels, tot vrolijke geluidjes in de wereld van Hillys. Ook zorgt het geluid voor wat verduidelijking van de game, zo zul je als je een geheim vindt een melodietje horen, kan erg handig zijn

Conclusie en beoordeling

None

Beyond good and evil is een uitstekende game die helaas door de meeste gamers erg onderschat wordt.De Graphics en het geluid zijn nog erg goed zelfs voor 2006 ziet dit er nog prima uit.Dit is een must-have voor iedereen die games zoals Rayman kapot hebben gespeeld.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geluid
 • Graphics
 • de sfeer
 • speelduur
 • stemmen van nederlandse sterrencast.
 • verhaal
 • Minpunten
 • speelduur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Waarom niet gratis, dat was wel lache geweest xD

 • @jamie je hebt hel wel over EA :P

 • Waarom denken mensen toch dat alles maar gratis kan :S echt dom!!!

 • Niks is gratis, zeker geen arcade games! Wel vreemd dat ie pas volgende week op XBLA komt.

 • Deze ga ik even downloaden, lijkt me vet grappig.  ff een weekje wachten :(

 • Leuk, maar jammer genoeg niet gratis

 • De demo is best grappig alleen niet super makkelijk onder de knie te krijgen.

 • even proberen

 • Hij is echt dik weet alleen weet niet waarvoor ik hem ga downloaden PS3 of op mijn Xbox.

 • hij is vet lache

 • Ja, hij is leuk maar nadat je alle trophies hebt gehaald is er helaas niet veel meer te doen.

 • ik weet het nog niet!

 • Nope.

 • leuk maar ik vind het geen 7,99 waard

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren