1. SSX On Tour (NGC)

SSX On Tour (NGC)

Iedereen is denk ik wel eens op wintersport geweest, de ski’s aan heeft gehad of gewoon lekker door de bergen heeft gewandeld die bedolven waren onder de prachtige eeuwige sneeuw. In die bergen was het dan altijd heerlijk rustig, met prachtige bomen die onder het sneeuwwitte poeder zaten en terwijl de sneeuwkonijntjes voor je voeten huppelden, kon je even lekker uitrusten op een van de comfortabele stenen die waarvan het leek of ze gemaakt waren voor bankjes. Dit was mijn wintersport toen ik een gebroken pols had en ik gedwongen werd met mijn opa en oma de bergen in te trekken om naar de prachtige natuur te kijken. Maar natuurlijk was ik hartstikke jaloers op diegene die nog wel gewoon van alles konden doen, ik zag mensen in sleeën een steile berg afglijden en op de ski’s en snowboard de piste afdalen. Dit wilde ik ook, het was niet eerlijk dat ik mijn pols had gebroken met schaatsen en dat ik daardoor bijna niets op wintersport kon doen (eten ging namelijk ook moeizaam). Teleurgesteld kwam ik thuis en terwijl de rest van mijn familie kon vertellen hoe spannend het afdalen van de pistes was kon ik alleen maar informatie over sneeuwkonijntjes kwijt. Toen kwam het verlossende spel waardoor ik alsnog de wintersport mee zou kunnen maken: SSX: on tour. Bij dit spel zouden mijn bergwandelingen verleden tijd zijn en zou ik kunnen skiën/snowboarden als de beste.

Het begon goed, het spel had een rockachtig thema en het hoofdmenu zat vol met simpel getekende personages en hoewel ze erg simpel waren, ademde ze toch de hele sfeer van de game uit. Toch is SSX geen simpel spelletje, je kunt namelijk zelf je eigen personage samenstellen om vervolgens met jou eigen gemaakte coole kikker te pistes zo wild mogelijk af te dalen. Het maken van je personage is vrij simpel maar wel erg uitgebreid, natuurlijk is al het standaard werk er zoals nieuwe kleren, haren en gezicht maar je kunt je personage ook hoedjes geven. Dit kan verschillen van een stoere muts tot de kroon van een koning. Ook is er een heleboel te unlocken met het geld dat je verdient in de Story-mode en stel je maar niet al teveel voor van de Story-mode want het komt er gewoon op neer dat je een beginnende skiër/snowboarder bent die de beste van de wereld moet worden. Hoe dan ook, met het geld wat je in die mode verdient kun je bijvoorbeeld nieuwe kleren, ski’s en snowboards kopen maar het is ook mogelijk een stel nieuwe schoenen of wanten te kopen. Kort gezegd is het maken van een personage erg simpel maar ongeveer net zo uitgebreid als bij De Sims. Natuurlijk zijn er ook nog kant en klare personages voor de gamer die geen zin of tijd heeft om er zelf een te maken en speciaal voor de gamecubeversie heeft EA er een paar herkenbare koppen voor de Nintendofans ingestopt. Dit zijn namelijk Mario, Luigi en Peach, wat echter jammer is, is dat je alleen in de Freeplay-mode met deze gasten kunt spelen en dus niet met Mario de ranglijsten kunt terroriseren.

Met je eigen gemaakte personage kan dit echter wel, dit doe je namelijk door een groot aantal opdrachten te voltooien. Dit komt meestal neer op racen maar de makers hebben het daar zeker niet bij gehouden, zo vervullen de trucjes die je kunt uithalen een belangrijke rol in de game, wat natuurlijk ook weer uitloopt tot wedstrijden om wie de beste trucjes uit kan halen. Dit zijn eigenlijk trucjes die een normaal mens niet uit zo kunnen voeren, heb je ooit wel eens iemand een 3dubbele salto achterover zien maken terwijl zijn ski’s verkeerd om staan? Ik dacht het niet maar juist daarom is SSX zo’n enorm vette game. Toch kan ik begrijpen dat enkele mensen deze manier van skiën niet leuk vinden en gewoon een goede simulator willen. Ikzelf vond dit echter wel leuk en heb kostelijk vermaakt na mijn zoveelste prachtige sprong, het hoogtepunt zijn de monster-tricks. Deze kun je alleen uitvoeren als je boostbalkje helemaal vol is, het is dus alleen voor héél ervaren skiërs weggelegd. Naast racen en trucjes uitvoeren zijn er ook nog wat grovere opdrachten die je kunt uitvoeren, zo moet je soms wegvluchtten voor de sneeuwbrigade omdat je te wilt skiet maar mijn persoonlijke favoriet is toch wel ‘’revenge on the skikids’’. In deze opdracht mag je namelijk van die kleine irritante kindertjes omskiën die héél langzaam van de berg afglijden, dit is natuurlijk dé opdracht als je net een dikke ruzie hebt gehad met je broertje/zusje en je, je agressie dan maar even los laat op die kleine, irritante kleuters.

Terwijl ik dit deed zag ik ook hoe mooi het spel er eigenlijk uit zag. De omgevingen waren prachtig en vol van detail, toch loopt het niet altijd even vloeiend en kun je nog wel eens last hebben van framedrops. Dit is natuurlijk niet leuk en kan je speelplezier nog wel eens bederven, gelukkig komt dit niet al te vaak voor en kun je gewoon genieten van de prachtige omgevingen. Zoals gezegd ziet alles er dus behoorlijk gedetailleerd uit maar toch heb ik nog een minpuntje aan de graphics, de sneeuw wil namelijk nog wel eens gaan lijken op drijfzand. Dit is natuurlijk erg raar omdat dit misschien nog wel het belangrijkste aan de omgeving moest zijn. Helaas, de sneeuw in het spel is soms zó zacht dat je er letterlijk doorheen valt. Maar behalve die paar kleine foutjes wordt er toch heel wat kracht van onze geliefde cube benut om dit spel goed te laten draaien.

Terwijl ik naar onder skiede, hoorde ik wel eens een paar mensen schreeuwen dat ik gestoord was, niet zo gek aangezien ik met volle snelheid rakelings langs hun gleed. Dit was alleen niet het enige wat ik hoorde, aan het begin van elke track kwam er een lekker nummer mijn gehoor binnen dat me sterk deed denken aan lekkere Rockmuziek. Voor de fans van dit genre is het natuurlijk geweldig hevig de berg af te gaan terwijl de klanken van een elektrische gitaar je trommelvlies raakt, maar natuurlijk zijn er ook mensen bij die een heel andere mening over Rock hebben. Ikzelf kon deze muziek zeker waarderen en heb er dan ook met volle teugen van genoten.

Conclusie en beoordeling

None

Na deze game te hebben gespeeld, kon ook ik gelukkig mee praten over mijn belevenissen op de piste. Terwijl het voor allemaal perfect leek, had ik toch nog een paar (weliswaar kleine) klachten. Zo zal de muziek niet iedereen aanspreken en is de verhaalstan véél te simpel. Natuurlijk zijn er ook nog stel enorm goede eigenschappen, zo zijn de graphics vrij goed en zijn de monstertricks gewoon helemaal het einde in een skispel als dit. Kortom een kleine topper in mijn collectie.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Het maken van je eigen personage
 • De graphics
 • De Nintendo-figuren
 • Monstertricks
 • Minpunten
 • De verhaalstand
 • enkele foutjes in de graphics
 • muziek een beetje eentonig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Doen ze het opzettelijk of begrijpen ze het gewoon niet?

  WIJ HEBBEN GEEN NUTTELOZE ZAKEN ALS DEZE NODIG!!!

  WE NEED FCKING GAMES!!!

  Volgende keer beter Sony…


 • Deze waren er toch al in Amerika? M'n vriend heeft Radiant Red.

 • wtf kleuren wow die moet ik hebben ik wil een blauwe

  teah not!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


 • ik heb er toch al lang een.

 • Ga er zeker eentje halen!

 • die kleuren intereseren mij niet. wel het feit dat de nieuwe psp een tv out port heeft. lijkt me leuk om eens te zien hoe mooi die spelen nou echt zijn, op een groot scherm.

 • LoL! Nutteloos om nieuwe kleuren uit te brengen…  Zwart en wit waren de beste kleuren voor dit apparaatje.

 • Wel leuk ding!

 • Idd ga eens games maken, PSP is al tof daar hoeft niks aan veranderd worden. IK WIL VETTE GAMES:]

 • Iedereen die er een wil heeft er ondertussen wel een en ik denk neit dat een kleurtje meer gaat zorgen voor baanbrekende verkopen.

 • We heb echt games nodig! :S

 • Best cool voor de mensen die er nog geen hebben. dat ze nieuwe kleuren uitbrengen, maar mijn zilvere PSP ligt nu al een tijdje stof te happen. More games and/or PSP2 pl0x!

 • Ik heb er al één. Ice Silver blijf ik de mooiste vinden.

  En inderdaad, we hebben games nodig!

 • De kleuren van Japan volgens mij

 • Ze kunnen beter aan games werken dan aan nieuwe kleuren.

 • rood lijkt me nogal apart

 • Heb al een psp silver. :)

 • zijn al genoeg kleuren voor de psp../

 • Gvd, dat ze zich eens bezig houden met een nieuwe PSP of tenminste wat goeie games

 • @Armadildo  had het niet beter kunnen zeggen :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren