1. Black (PS2)

Black (PS2)

Ik loop met een Walter 2000 (sniper) over een plein vol met puin en zoek een schuilplaats, maar ondertussen vliegen de kogels in het rond en ontploft er hier en daar wat. Zonder geraakt te worden neem ik mijn positie in achter een paar kisten en in tussentijd zorgen mijn teamgenoten voor wat bescherming. Ineens zie ik een vijand lopen over het plein en ik wacht tot hij stilstaat, voordat ik met mijn sniper inzoom. Een zweetdruppel loopt over mijn gezicht, er ontploft een hoop in mijn omgeving, maar ik blijf kalm en wacht op het juiste moment om toe te slaan. Blaaaf! Plots is er een ijzingwekkende stilte en zie ik mijn vijand nog rechtstaan, ik geloof mijn ogen niet. Ineens zakt hij in elkaar en ik ben opgelucht. Dit is 'Black', volg samen met mij deze shooter en sta versteld, dit is namelijk geen gewone shooter.

Mist, een donker bos en een hoop vijanden die zich traag voortbewegen in het donker, dat zijn de ingrediënten die je nodig hebt om een ijzingwekkend spannende sfeer te creëren. Maar ook in steden, een brug, enzovoorts, is dit mogelijk. Black heeft in elke omgeving de juiste sfeer goed weten te integreren en ervoor te zorgen dat je gewoon niet van je TV - scherm wegraakt. Dat heb je natuurlijk nodig om van het begin van de game geboeid te zijn. De game begint met een warrig clipje van een Amerikaanse soldaat (Jack Keller) die ondervraagd wordt door een mysterieuze kale man. Ondertussen schieten er tijdens het gesprek vele krantenartikels en documenten door mijn beeld. Maar waarom wordt Jack ondervraagd, is daar een reden voor? Hij begint wat te spreken en ineens wordt het beeld zwart, niet veel later sta ik midden in een stad met een geweer in mijn handen. Ineens drong het op dat moment tot mij door dat ik Jack Teller was, ik moest zijn verhaal spelen, dus daar begon ik dan maar aan. Na een tijdje wist ik tegen wie ik het moest opnemen, een terroristische groep, genaamd "Seventh Wave". Maar nu terug naar die stad, ik loop dus de straat op, de omgevingen zien er prachtig uit dus besluit ik om er even van te genieten. Veel tijd kreeg ik daar niet voor, want een paar seconden later vlogen de eerste kogels rond mijn oren en word ik gedwongen om te gaan schuilen. Dit is dus het begin van een spannende shooter vol met actie.

Tijdens deze game heb ik vooral genoten van het grote aantal wapens die je tot je beschikking hebt, en ze bestaan ook nog eens in het echt ook. Ik had natuurlijk zo mijn favorieten, maar aan elk wapen heb je wel wat, het één is wat doeltreffender dan het ander, het ander heeft meer vuurkracht, enzovoorts. De wapens zien er trouwens heel realistisch uit. Natuurlijk mogen de granaten ook niet ontbreken. Maar wat ben je met wapens als er geen vijanden zijn, die zijn er dus wel en ze zijn er met hopen. Zodra de game begint word je in de actie gegooid, bijna non - stop. Ontploffingen om je heen en kogels die je maar net missen, maar ik was niet bang. Ik nam gewoon een lekker zwaar geweer en begon op mijn vijand te schieten, maar ze waren slimmer dan ik dacht, ze schuilden! Maar dat maakte niet veel uit, want bijna heel je omgeving kan vernietigd worden, daarom nam ik zijn schuilplaats onder vuur. In geen tijd lag zijn lijk tussen de brokstukken. Zoals ik al had gezegd, bijna alles kan kapot, schiet maar eens lang genoeg op een wagen en je zal versteld staan over wat de gevolgen zijn. Als je slim bent dan maak je daar gebruik van en zorg je dat er net op dat moment vijand in de buurt zijn van die wagen, je moet ze dan maar eens door de lucht zien vliegen. De rook die daarna ontstaat is ook best handig om je onopgemerkt te verplaatsen, dus in dit geval kan je de special effects ook ergens voor gebruiken. Slim gedaan door de jongens van 'Criterion' (makers van de game).

Maar het geluid speelt ook een enorm grote rol in deze game, zoevende kogels, doffe knallen van een paar ontploffingen, enzovoorts, maar natuurlijk ook een spannend deuntje. De spanning loopt er alleen nog maar van op en dat is heel goed gedaan. Verder is de gameplay goed en anderzijds niet goed, het schieten en zo is heel leuk, maar je kan bijvoorbeeld niet springen. Hierdoor moet je soms een enorme omweg maken omdat je niet over een steentje kan wandelen, over tijdverspilling gesproken. Je teamgenoten maken de gameplay wel leuker omdat ze daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken, ze vallen aan, beschermen je en geven je tips, je hebt dus wel degelijk iets aan hen. Na het uitspelen van de game op één niveau, kan je altijd aan een moeilijker niveau beginnen en dat is maar goed ook. De game zelf is namelijk veel te kort, aan het einde van het intimiderende verhaal blijf je met een leeg gevoel achter en dat is jammer. Ik had namelijk verwacht dit spannende avontuur wat langer had geduurd. Wel leuk is het feit dat je op de verschillende niveaus, verschillende wapens en andere dingen kan vrijspelen, dit geeft een voldaan gevoel. Maar toch is er nog iets dat een beetje roet in het eten gooit, er is namelijk geen sprake van een multiplayer, deze game schreeuwde er gewoon om. De omgevingen waren er ideaal voor, de wapens leenden zich er uitstekend voor en er waren zelfs genoeg personages die ze ervoor konden gebruiken, jammer dus. Voor de rest is dit één van de meest vernieuwende shooters ooit, een echt pareltje.

Conclusie en beoordeling

None

Deze game heeft alles wat een goede shooter nodig heeft, actie, een leuke sfeer, wapens en een goede AI. Deze game luidt ook het begin in van een nieuwe generatie shooters. Dit is namelijk de eerste shooter waar bijna alles vernietigd kan worden, en dan ook nog eens op een redelijk realistische manier. De game heeft jammer genoeg 2 foutjes die het feestje net iets minder leuk maken, de game is namelijk te kort en er is geen sprake van een multiplayer. Maar als je daar eenmaal over bent, dan zal dit één van de beste shooters zijn die je ooit hebt gespeeld, dus geniet ervan.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Actie tot en met
 • Goede AI
 • Geweldige graphics
 • Goed uitgewerkte muziek
 • Prachtige special effects
 • Overweldigende sfeer
 • Minpunten
 • Te kort
 • Geen multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmmhmm, ik heb gedownload…

  Oordeel: Vette Soundtrack ( menumuziek ), Prachtige Graphics inderdaad, Ben snel gewend aan andere knoppenverdeling, kortom, deze nederlandse trots zit 27 februari in MIJN Playstation®!

 • ja hij was gister om half 6 ofzo al in de store, gelijk gedownload. graphiqs idd goed, AI is fantastisch en aan de knoppen wen je idd snel

 • Nou… alles is prachtig enzo. maar ik vond hem best tegenvallen… misschien had ik er te hoge verwachtingen van:P  Maarja… ik koop hem toch:D

 • Echt een moddervette demo. Wilde echt meer toen ik klaar was met de tienminuten durende slachtpartij.

 • Heb de demo nog niet gedownload, maar dat ga ik vandaag zeker nog doen.

 • ik vind hem supoergoed beste game van 2009!!!!

 • De besturing is wennen maar de shootouts zijn erg vet.

  Ben vooral benieuwd naar de MP waar alle sites zo geweldig over schrijven.

 • Vond het vooral tegenvallen dat er nog grafische foutjes inzitten, zoals per ongeluk door cover-muren heen kijken en geblokte schaduwen… maar de gameplay en graphics over het algemeen zijn dik en orde, en de AI vond ik inderdaad verfrissend. 4 Helgast achter muurtjes… verstop je je om de hoek gaan twee je aanvallen met granaten, de andere twee sluipen achterom en schieten je in je rug. Nice.

 • Dit is wat ik er van verwacht had! Hulde aan Guerilla :)

 • Het is echt een geweldige game en maakt al míjn verwachtingen waar.

 • Echt een geniaal spel. Je kunt alleen de 2de van de 4 moeilijkheidsgraden spelen en daar zijn die Hellghasts al rete slim.

 • Vind de demo ook zéér geslaagd. Dat coversysteem, vind het echt heel mooi in first-person. Nog maar 19 dagen wachten…

 • vette demo maar ik kon hem gister al downloaden…

 • Hij is echt de moeite waard

 • Ik heb geen PS3 geen demo dus.

 • ik heb geen tv geen demo dus…

 • ik vind de besturing wel heel anders dan cod… voel echt raar hoe je loopt en rent

 • Topdemo… deze laat je echt achter met een gevoel van 'Ik wil meer!'.

  Toch (nog) maar 3 weken wachten….

 • meteen maar downloaden als ik mijn ps3 heb

 • Voor de mensen die moeite hebben met de besturing: Kies 'Alternate 2' (Of 1, ik weet het effe niet meer), dan is 't gelijk aan die van de COD-games.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren