1. Call of Duty 2 (PC)

Call of Duty 2 (PC)

De Tweede Wereldoorlog. Een oorlog die wij allemaal kennen als de oorlog die de wereld voorgoed veranderde, maar het is ook een prachtig onderwerp voor shooters. Het begon natuurlijk met Wolfenstein en Medal of Honor. Maar in 2003 kwam er een shooter op de markt die volgens velen de beste shooter in dit genre ooit was. Ik heb het natuurlijk over Call of Duty. Deze shooter was zo goed dat er natuurlijk ook een uitbreiding moest komen en die kwam in 2004 genaamd United Offensive. Vorig jaar verscheen de echte opvolger van Call of Duty genaamd Call of Duty 2. Kan dit tweede deel zijn voorganger overtreffen of is het een vervolg dat weinig te bieden heeft ten opzichte van Call of Duty? We zullen zien.

In Call of Duty 2 beleef je de Tweede Wereldoorlog via drie campagnes namelijk de Russische, de Britse en de Amerikaanse. Je start in Rusland. Terwijl de oorlog bezig is in Moskou, begin jij met je training midden in de oorlog. Dit is leuk gedaan omdat het ten eerste realistisch overkomt en ten tweede dat je na deze training meteen in de oorlog wordt geworpen dus geen pauzes of een dagje vrij, niks van dat allemaal. Het is jij, de vijand en hopen dat je het overleeft. Tijdens de Russische campagne zul je in een paar steden vechten zoals Moskou en Stallingrad. Wat ik jammer vind ten opzichte van de vorige Call of Duty is dat de Russische campagne niet zo episch is dus geen grote aanval met duizenden tegelijk om Stallingrad te veroveren. Het zijn een beetje kleine battles. Het gaat dan met name om zoveel mogelijk gebouwen in te nemen en tanks opblazen.

De Britse campagne speel je met John Davis. Deze campagne speelt zich voor een groot deel af in Afrika en in Frankrijk. In Afrika zijn de gevechten groter. Met name wanneer je de El Alamein route moet veroveren. Tanks rijden in de open vlaktes, explosies om je heen noem maar op. Blijven staan en genieten van het spektakel kan niet, want je bevindt je nu in een open woestijn waar nergens bescherming te vinden is. Je zult ook met een Tank Commander bezig zijn, maar dit zijn maar twee levels en je zult aan het eind ook niet zo'n gevoel hebben van 'wow laat ik nog eens die tank missies spelen'. De missies in Frankrijk zijn net zoals bij de Russische campagne niet al te groot, maar best wel leuk om te spelen.

Als laatste heb je nog de Amerikaanse campagne. Hier speel je met Corporale Taylor. De missies die je hier zult spelen vindt ik het hoogtepunt van alle campagnes bij elkaar. Van de aanval van Pointe Du Hoc en Hill 400 tot het beschermen van beide gebieden. Al met al is de singleplayer campagne erg leuk om te spelen. Met name als je een andere moeilijkheidsgraad gaat spelen. Speel je in Easy, dan zullen de Duitsers jou veel aanvallen en als malloten op je af komen en in Very Hard zullen ze goed gebruik maken van de omgeving en dan zijn de kogels ook dodelijker.

Grafisch is Call of Duty 2 echt schitterend. Van de omgevingen tot de explosies, alles wordt geweldig in beeld gebracht. De gezichtsuitdrukkingen van de soldaten zijn ook beter geworden. Waar je in het eerste deel vaak zag dat soldaten dezelfde gezichtsuitdrukkingen hadden is dat nu anders, je ziet ze schrikken, pijn lijden enz. Een eervolle melding ook voor de rookeffecten, deze zien er namelijk fenomenaal uit. Als je bijvoorbeeld een granaat gooit, hangt er na de knal nog een rookwalm in de lucht.

De geluiden en de muziek zijn ook erg goed. Zo zijn explosies van veraf nog duidelijk te horen, hoor je machinegeweren ratelen, vliegtuigen boven je die bommen laten vallen. Ook je medesoldaten zeggen nu meer. Ze geven je belangrijke informatie zoals 'Germans on the second floor' of 'look out Grenade'. De Duitsers hoor je nu ook veel meer. Ze schreeuwen er op los zoals 'Sperfeuer' en Amerikanische infanterie' een leuke toevoeging is ook hoe de geallieerden verschillende bijnamen gebruiken voor de Duiters. Zo hoor je de Russen 'fascist' roepen, de Britten 'Jerries' en de Amerikanen 'Krauts'.

Call of Duty 2 kent ook weer een paar nieuwe toevoegingen. Zo heb je een nieuw wapen namelijk de trench gun wat een ander woord voor shotgun is. Erg handig bij close combat, maar verder zul je hem niet te veel gebruiken. Ook nieuw is de zogeheten 'empty lung' techniek. Als je een sluipschuttersgeweer hebt en je zoomt in, kun je voor een korte tijd je adem in houden waardoor je beter kunt richten. Geen denderende nieuwe toevoeging, maar wel eentje waardoor het snipen realistischer is geworden.

Ook is het health-systeem over de boeg gegaan. Als je wordt geraakt krijg je een rooie gloed om je heen. Het enige wat je dan hoeft te doen is dekking zoeken en je komt zo weer op kracht. Dit is handig, want zo blijf je in het spel in plaats van naar health packs te zoeken. De laatste toevoeging is de granaat indicator. Deze indicator geeft aan of er een granaat dicht bij je in de buurt is. Hierdoor kun je vermijden dat je geraakt wordt door een granaat, maar het zou nog beter wezen als je de granaat kon pakken en teruggooien.

De multiplayer is ook weer aanwezig en het is weer vanouds lekker knallen. Alle bekende modes zijn weer aanwezig zoals: Team Deathmatch, Capture the Flag, Search & Destroy enz. De maps zien er ook weer prachtig uit. Zo heb je maps waarin je ook in de singleplayer hebt gespeeld zoals El Alamein en Caen en een paar nieuwe zoals Matmata en St. Mere Eglise. Ook terug is de Killcam. Als je doodt gaat laat de Killcam zien hoe je doodging in de ogen van degene die jou heeft gedood.

Zoals je hebt gelezen ben ik erg positief over Call of Duty 2, maar er zijn ook minpunten. Zo is Call of Duty 2 nog steeds erg lineair, is de singleplayer snel uitgespeeld en het zou ook wel leuk wezen om eens een campagne van de Duitsers erin te stoppen. Er viel me ook wel vaak iets

op tijdens het spelen. Als je een vijand raakt, valt hij neer, staat hij op en loopt dom door alsof er niks aan de hand is en als je hem nog een keer raakt valt hij dood neer. Dat neemt wel wat af van het realisme want het zou mooier wezen als je hem op de grond ziet liggen en probeert te knokken om op te staan.

Conclusie en beoordeling

None

Call of Duty 2 is echt een fantastische WOII shooter. Ikzelf vermaak me nog steeds met de multiplayer en sommige missies in de singleplayer zijn ook leuk om te spelen. Vond je Call of Duty en de uitbreiding United Offensive geweldig, dan mag Call of Duty 2 ook niet ontbreken in je collectie.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Geluid
 • Intens
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Lineair
 • Singleplayer kort
 • Geen Duitse campagne
 • Soms ziet het er vreemd uit als Duitsers neer worden geschoten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jammer dat ze niet gaann

  b.t.w. check me movie http://www.youtube.com/watch?v=IhwzmUqhQ3k


 • Niet erg, we zien het wel op Blizzcon :)

 • ach, weer eentje minder …  @quinytje… goed engels in de reacties man… coming out in juni -.-'

 • nicee blizzard is stom

 • Toch vrij jammer, ik wil altijd wel wat juicy informatie over SC2 en D3.

 • Ach ja blizzard heeft zijn eigen shit blizzardcon dus tsja waarom zouden ze.

 • achja zij maken niet mijn type games

 • Balen voor de E3, ik vind dat hier sowieso altijd alle grote uitgevers en ontwikkelaars moeten staan.

 • Als Activision er maar is :)

 • Daarom, Blizzard heeft Blizzcon en inmiddels zo'n cultstatus dat wanneer zij iets aankondigen het meteen ubergroot nieuws is. Dat laat je dan niet ondersneeuwen onder ander E3 nieuws natuurlijk :)

 • E3 wordt nooit meer wat et geweest is :(

 • @dutchy50

  Ik heb dezelfde mening als jou :P

 • Sund

 • Jammer toch, maar gelukkig zijn er nog zat mensen wel, de E3 wordt weer groot dit jaar.

 • Okee dan, Activision zal er dus wel zijn, mooi zo!

 • Ach, dat mag de pret niet drukken. Genoeg andere bedrijven komen wél weer naar de vernieuwde E3 en dat gaat hopelijk voor een hoop game-geweld zorgen.

 • Zo is dat stephan3007.

 • Ah, damn… dat is wel shittie.

 • Er zijn tig andere bedrijven die wel komen, zo erg is het nu ook niet!

 • Spijtig, maar toch goed dat ze zich blijven concentreren om hun games.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren