1. Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (Xbox)

Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords (Xbox)

A long time ago in a galaxy far, far away……..Star wars. De Republic ligt op het punt te breken en is heel erg verzwakt na de Mandalorian Wars en de Jedi Civil War. Ze kunnen nauwelijks de planeten in de Outer Rim bij elkaar houden. Dat is nog niet alles. De Jedi zijn er bijna niet meer en de Sith hebben zich na 5 jaar niet meer laten zien. Ze zeggen dat ze elkaar hebben vermoord toen Darth Revan verdween. Maar er is hoop. Alle hoop en het lot van de Melkweg ligt in de handen van een verbannen Jedi die zijn band met de Force is verloren. Zal hij het pad van de Light Side nemen en de Melkweg redden van de totale overgang? Of word hij een Dark Jedi en de heerser van de melkweg? Die beslissing ligt in jou handen in Star Wars: Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords

Star Wars: KotOR was het beste spel van het jaar 2003 en als ik het zelf zeg is Star Wars KotOR 2 een waardige opvolger. Dit verhaal speelt zich ongeveer 5 jaar na de gebeurtenissen van Star Wars: KotOR af. De sporen van oorlogen, Darth Revan en Darth Malak zijn nog goed voelbaar. Je bent zoals in de eerste KotOR weer de hoofdpersoon waar het om draait. Langzaam maar zeker krijg je je connectie met de Force terug. Doordat je zoveel hebt gevochten in oorlogen ben je verbannen door de Jedi Council en ben je je Force krachten kwijtgeraakt. Het avontuur is totaal anders dan het avontuur in KotOR 1. Dit deel heeft wel verwijzingen naar het eerste deel, maar voor de rest merk je er niet veel van. Hoewel KotOR 2 is gemaakt door Obsidian Entertainment in plaats van Bioware verschilt het spel niet veel dan met het eerste deel. Ze hebben de capaciteit van Xbox goed weten te benutten en hebben dat ook zoals in KotOR 1 ook in KotOR 2 weer goed laten zien.

De makers hebben weer hun best gedaan om dit spel tot een gaaf spel te maken. Geloof me het is echt gelukt. In KotOR 2 wordt het verschil tussen goed en slecht wat meer naar voren gebracht. Als je goed wordt worden al je medereizigers (partymembers) ook goed, maar als je slecht word zullen ze ook naar verloop van tijd naar de Dark Side gaan. Wat de makers dit keer hebben gedaan is dat je zelf kunt bepalen welke kant je op gaat. Wil je bijv. een Jedi Weapon Master worden of een Sith Maurader? Of wil je een Jedi Master worden of een Sith Lord? Dat kun je allemaal zelf bepalen. Je kunt ook sommige medereizigers opleiden tot een Jedi. Dat is een best wel coole optie. Hoe je ook met je medereizigers praat, is ook heel belangrijk. Wil je iets van ze leren of scheld je ze liever uit? Aan jou de keuze. De makers hebben er dit keer voor gezorgd dat elke keer dat je het spel speelt telkens anders is. Dus bijv. de ene keer vind je in een doos een bijl en de andere keer zit er een Medpac in. Zo blijft er veel variatie in het spel en word je gemotiveerd om het spel telkens te spelen.

Je bezoekt zoals in de vorige KotOR een aantal planeten. Zo kom je bijv. op een bosmaan en op een smokkelaarsmaan die erg veel lijkt op Coruscant. In de tussenfilmpjes vind ik deze planeten prachtig weergegeven. De makers hebben het naar mijn mening dit keer wat interessanter gemaakt door de planeten meer detail te geven. Ook is de draw distance ook wat uitgebreid. Op de planeten kom je ook verschillende volkeren en mensen tegen die je uit de brand moet helpen. Van Free Roaming is hier eigenlijk geen sprake, want sommige mensen moet je helpen door verder in het spel te komen. Dat vind ik eigenlijk wel zonde. Je kunt wel gewoon wanneer je maar wilt van planeet naar planeet reizen. Op elk van deze planeten moet je iemand vinden. Wie diegene is houd ik als een verrassing en mag je zelf uitzoeken. Wat ik ook als een minpuntje beschouw zijn de laadtijden. Soms moet je op een planeet telkens op en neer huppelen en dan kunnen die laadtijden soms het bloed onder je nagels vandaan halen.

Er zitten voor- en nadelen aan goed of slecht zijn. Als je goed wilt zijn moet je o.a. goed op je woorden letten als je met iemand praat. Ik ben zelf een goede Jedi geweest en ik moet zeggen dat naar mijn mening Jedi’s van de Light Side zwakker zijn als Dark Jedi’s. Dark Jedi’s hebben namelijk meer keus van specialiteiten en hebben meer kracht. Als je bijv. iemand helpt als goede Jedi krijg je complimentjes en beloningen. Als Dark Jedi krijg je alleen maar verdriet en woede, omdat je iemand hebt vermoord die je eigenlijk had moeten redden. Jedi’s van de Light Side kunnen ook makkelijk naar de Dark Side of the Force worden verleid. Als Dark Jedi krijg je ook meer ervaring en meer macht. De Light Jedi’s krijgen ook meer ervaring, maar ze hebben geen honger naar macht. Daarom zijn ze over het algemeen zwakker dan de Sith. Dat wil niet zeggen dat sommige vijanden niet te verslaan zijn als je een Light Jedi bent. Je moet er simpel weg gewoon wat meer moeite voor doen. Het ligt volkomen aan jou naar welke kant je opgaat, maar let op, want alles wat je doet heeft consequenties.

Je hebt twee modes. De Free Roaming mode (dat je gewoon kunt rondlopen) en de Combat mode. In Free Roaming mode is er eigenlijk niet veel bijzonders. Gewoon een beetje rondlopen, gadgets vinden, met mensen praten bla bla bla. De Combat mode is wat anders dan bij andere spellen. Het is niet zo dat als je op de B-knopt drukt je personage schopt. Nee, zo gaat het niet. Je hebt een klein balkje op je scherm met alle aanvallen erop. Je kiest gewoon de aanval die je jouw personage wilt laten uitvoeren en voila. Zo ga je door totdat je tegenstander is verslagen. Je personage kun je naarmate je verder in het spel komt telkens upgraden met nieuwe aanvallen en nieuwe Force krachten. Wat ik een beetje nep vind is als je met een geweer schiet ofzo dat je personage soms zo krom schiet dat je bijna gaat denken dat hij scheel kijkt. Dat is ook iets wat je kunt upgraden. Fysieke eigenschappen en specialiteiten kunnen ook in het spel worden verbeterd.

De graphics zijn in dit deel een stuk verbeterd. Zoals ik al eerder zei is de Draw Distance verbeterd en het spel ziet er ook wat beter uit dan het eerste deel. Zo nu en dan zie je wel eens een schip overvliegen als je op een planeet bent. Dat maakt het realistischer en laat de planeet echt tot leven komen. Als je met iemand praat zijn in dit deel de emoties en gezichtsuitdrukkingen beter naar voren gebracht en het spraaksysteem is ook wat verbeterd. Nu beweegt de mond ook een stuk beter van het personage waar je mee praat. De sounds zijn ook verbeterd. Het spel heeft hierdoor ook wat meer detail gekregen. Het geluid van regen, bliksem, speeders, wind enz. Dat maakt het spel wat realistischer. De muziek is niet de originele muziek uit de films. Ze zijn ook niet van dezelfde componist. Ze hebben soms wel kleine stukjes uit de Star Wars trilogieën gehaald die zo nu en dan bekent in de oren klinken.

Zo dat was het weer voor vandaag en voor ik het vergeet: May the Force be with you.

Conclusie en beoordeling

None

Star Wars: KotOR 2 is goed spel en hoort thuis bij elke Star Wars fan. Ook al zijn de trilogieën afgelopen de farnchise gaat gewoon door. De mannen en vrouwen van LucasArts en Obsidian Entertainment hebben een goed spel afgeleverd.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • omgevingen zien er gaaf uit.
 • geluiden zijn goed gemaakt.
 • het spel speelt lekker weg.
 • Minpunten
 • laadtijden
 • sommige gevechten in de Combat mode.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • VET!!!

 • Naja ik weet het niet….

  Ik zie beelden van Dead Rising 1

  en die hamsterbal.. naja.. die ziet er niet echt uit alsof het in die artwork past.  ik zeg fake


 • Hmmmm, ik kon m`n geluk al niet op maar ik zag ook beelden en graphics uit Dead Rising 1.

 • bij 17 sec. zegt ie ''shit it's happening again''

 • Zag er niet echt fantastisch uit, kan aan het filmpje liggen. Waarom zou Capcom nu al gameplay laten zien, dat gebeurd nooit in een teaser.

 • Hmmmm, ik kon m`n geluk al niet op maar ik zag ook beelden en graphics uit Dead Rising 1.

  Dat is dan weer een beetje jammer.

 • Ik hoop het, Dead Risng 2 zou top zijn :)

 • Ik denk dat dit gewoon fake is. Wie gaat er namelijk nou met zijn tv-camera alles filmen wat op tv verschijnt…?

 • ja, het is mij te onduidelijk en zo zouden er een hoop

  dingen uit deel 1 gehaalt kunnen zijn..  weet het

 • It's happened again hoorde ik duidelijk?

 • Fan video denk ik.

 • 't Is wss fake.

 • ….uitgebreken….  ……………………………………………..  Anyway, vind het een nogal nietszeggend filmpje. Moet nog altijd met het eerste deel beginnen, dus ze mogen nog even wachten met deel twee :)


 • Ik weet het niet.. zou goed kunnen..

 • Nee.

 • Als je goed luistert hoor je op een gegeven moment ook iets met deadrising 2 ofzo zegen door een verslaggever…

 • 100% dead rising 2, zie 0:18 megaman outfit.

 • Waarschijnlijk een soortvan teaser idd, eerst terugblikken op Willamette mall waar alles begon waarna er word verteld dat het opnieuw gebeurt.

 • Geen fan-video maar een viral-video

 • Zou fijn zijn, die Wii versie is een lachertje

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren