1. Rome: Total War (PC)

Rome: Total War (PC)

Rome is hot! Getuige daarvan de televisieseries Rome en Empire. Maar de Rome rage is begonnen bij Rome Total War en dat kwam niet door het spel zelf maar eerder de engine ervan. De echte reden was dat het spel al eerder te bewonderen was op de BBC in het programma Time Commanders waarbij twee teams het tegen elkaar opnamen in een virtueel gevecht. Het was een regelrechte kijkcijferhit en geschiedenis series waren weer cool in plaats van oudbollig. Over oudbollig gesproken, is Rome Total War nu na twee jaar in de winkelschappen een beetje oud geworden of is het nog steeds top?

In Rome Total War speel jij, de speler dus, als imperator. Imperator staat voor keizer of leider en dat is precies wat je doet. Je leidt je volk naar de overwinnig door goed te spelen of je laat het sterven. Je hebt in het begin alleen nog keus uit één van de drie Romeinse facties die eigenlijk gewoon identiek zijn. Okee ze hebben een ander kleurtje bij zich maar verder dan dat gaat het niet. Beter vind ik de andere niet-Romeinse facties. Ik heb vooral een voorliefde gekregen voor de Galliers maar je kunt ook kiezen uit Egyptenaren, Grieken, Perzen...you name it en het zit erin. Het ultieme doel van het spel is om 50 provincies te veroveren op de kaart en je uiteindelijk in Rome als keizer laten kronen. Bij de Romeinse facties komt daar ook het verwijderen/afslachten van de Senaat bij. Denk niet dat je dit in een aantal uurtjes heb gedaan. In het begin van het spel is het vrij gemakkelijk maar naarmate je verder komt word het moeilijker door interne opstanden en de AI die overigens erg goed is, op hard dan hé. Je wilt toch niet zeggen dat je dit spel op easy heb uitgespeeld. In dat geval mag je jezelf diep gaan schamen want op easy is het gewoon veel te makkelijk.

Het uniek aan de Total War formule is het feit dat het eigenlijk twee spellen in één zijn. Je heb aan de ene kant het turn-based gedeelte wat eigenlijk een uitgebreide versie van Risk is maar dan met bergen en steden. Aan de andere kant heb je ook het real time strategy gedeelte waarbij je de legers die je op de map heb verplaatst in het turn based gedeelte direct aanstuurt op het slagveld. Vooral het RTS gedeelte is de grote troef van Rome Total War. Het is gewoonweg indrukwekkend hoe je ziet dat duizenden soldaten jouw orders opvolgen. Toen ik dit voor de eerste keer was ik echt helemaal beduusd. Alle soldaten maken gebruik van motion capture en de muziek zorgt er ook voor dat je er helemaal in zit. Over het geluid dus niets dan lof. Over het algemeen is de pathfinding van alle soldaten best goed. Helaas zijn er wel een paar probleempjes als ze over een brug of door een poort heen willen. Het kan dan namelijk wel eens voorkomen dat ze dan door elkaar gaan lopen en ook tijdens het vechten lopen ze af en toe door elkaar. Een beetje slordig dus.

Om al deze gigantische pracht weer te geven heb je eigenlijk nog steeds een redelijk sterke PC nodig. Het spel gaat er wel prat op om het feit dat het meer dan 200000 soldaten kan weergeven maar de framerate is dan eerder 0.00002. Zelfs nu we aan versie 1.9 zitten na Alexander is het toch vreemd dat de engine niet wat is gemodificeerd. Er moet blijkbaar een reden over blijven om Medieval 2 te kopen. Gelukkig zitten er naast de eerder genoemde pathfinding problemen geen bugs in het spel.

Ook de campaign map maakte indruk op mij. Het was eigenlijk gewoon Risk met levende pionnen. Je kunt het spel in de campaign map op twee manieren spelen. Of je neemt stad in en probeerd een betere leider te zijn. Of je neemt een stad in en je moord iedereen uit. De gevolgen van je keuzes hebben wel degelijk invloed op de gameplay. Als je een vreedzame leider ben dan zullen mensen niet zo snel in opstand komen maar dan is je opmars om de 50 provincies te veroveren weer laag. Kies je ervoor om iedereen af te slachten dan zal je opmars snel zijn maar naarmate je verder komt in het spel heb je grote kans op opstanden die ervoor zorgen dat je een stad verliest. Natuurlijk kom je dan met een legertje en slacht dan uiteindelijk iedereen weer af. Het is fijn om keizer te zijn! Het gorte voordeel met de campaign map is het feit dat de herspeelbaarheid enorm hoog is. Geen enkel spel is hetzelfde door de AI die tactische beslissingen neemt maar ook door het feit dat je duizenden keuzes heb.

Conclusie en beoordeling

None

Rome Total War is nog steeds het beste strategie spel in mijn collectie. Het heeft gigantisch veel pluspunten en een paar kleine minpuntjes. Ik zou zeggen, ga naar de winkel en halen. Zelfs de prijs is geen excuus meer. Je haalt het spel al voor 10 euro in huis.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Duizenden soldaten
 • Bijna onbeperkt herspeelbaar
 • Twee spellin in één!
 • Minpunten
 • Systeemeisen nog steeds fors
 • Af en toe wat pathfinding problemen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lijkt me cool :P alleen heb ik geen iphone maar een htc touch hd :P jammer

 • Zo hey, de iPhone krijgt opeens veel ondersteuning vanuit de gameindustrie. Heeft Apple ze misschien een gratis MacBook gestuurd ofzo :P

 • Dik geweldig:D Al heb ik een baantje neem ik misschien wel een Iphone met een abbonnement:D:D

 • Oblivion/Fallout 3 op je telefoon? Hoe vet is dat…

 • Ik vind dat ze maar mooi console games moeten blijven maken, daar zijn ze het best in.

 • Lijkt me best cool, kan ik tenminste een leuk, prof game hebben op mijn iphone. Kan ik die ding toch nog is nuttig gebruiken :P

 • Dat gaat dan wel wat vragen van zo'n klein ding als je daar de hele wereld van Oblivion/Fallout op wil gaan zetten. Maar een andere leuke game is natuurlijk ook goed.

 • Heeey misschien hebben ze het over The Elders Scrolls: Travels die eerst voor de PSP uit zou komen..

  check hier screenshots.

 • Jaja zo plots veel ik iPhone games…..

 • Nou het eerste wat je nodig hebt is een iPhone en dan ook nog eens eentje met heel erg veel geheugen. :)

 • Heb geen Iphone. :(

 • Ik vind dat ze maar mooi PC games moeten blijven maken, daar zijn ze het best in.

  Gefixed

 • The Elder Scrolls: Travels, zeer waarschijnlijk. Of iets wat erop lijkt…

 • alles wat apple aanraakt veranderd in goud en alles wat bethesda aanraakt ook :P miss wel goede combinatie

 • ik denk dat die iphone alleen handig is omdat het een store heeft ingebouwt das het groote voordeel tov de concurrenten en de hardware ervan is wel goed dus kunnen ze er makkelijk games op zette

 • Zucht, laat het gewoon een telefoon blijven zoals het de naam al zegt, ik ga in ieder geval geen iPhone aanschaffen om een spel te kunnen spelen, of om tijdens het spelen telefoontjes te ontvangen :/

 • Ik heb geen Iphone. En ik hoef het ook niet.

 • leuk voor mijn ipod touch ^^

 • Gaar, dit is de zwarte dag voor het geweldige bedrijf Bethesda.

 • hopelijk word het iets heb namelijk een ipod touch ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren