1. Guild Wars (PC)

Guild Wars (PC)

Het is donker in mijn computerkamer. Alle ramen en gordijnen zijn dicht en het enigste lichtpunt in mijn kamer is de computer. De computer geeft de melding: You have been playing for 19 hours, please take a break! Yeah right maar ik moet toch nog eten halen. Vooruit dan maar! Ik doe de gordijnen open en een flits verblind mij. Het leven is zwaar voor een Guild Wars verslaafde!

Apocalyse Now! Episode Ascalon

Ik heb mij eigenlijk nog nooit bezig gehouden met MMO's. De reden was dat je een maandelijks bedrag moest betalen en dat zag ik als prijsbewuste gamer niet echt zitten. Maar toen kwam een vriend van mij aanzetten met een trial key voor Guild Wars. Ik zei: Ach ik probeer hem wel eens een keertje. En op die zondag, drie weken terug veranderde mijn game smaak van Online Shooters naar MMO's en een nieuwe wereld ging voor mij open. Om precies te zijn in Tyria in het koningkrijk Ascalon. Alles is groen en alles is vrolijk in de eerste uren dat je Guild Wars speelt. Je doet een paar quests en vecht monsters af en verkend de map. Na ongeveer 10 a 20 uur zag ik een mannetje staan met een gigantisch uitroepteken boven zijn hoofd. Voordat ik kon vragen of dat de nieuwste mode was zei hij tegen mij: Help ons om de Charr te verjagen. Ze terroriseren heel Ascalon en we hebben helden zoals jij nodig om Ascalon te redden. Ik zeg ja en ga met een paar mensen op stap om een paar Charr te verslaan maar opeens gebeurt er iets vreemds Er komen gigantische kristallen uit de lucht die heel Ascalon vernietigen! Na een fadeout krijg je de controls terug en zie je dat heel Ascalon in as ligt. Het lijkt een beetje op een soort fantasy Mad Max. Toen kwam ik dus tot de ontdekking dat die eerste 20 uur die ik had gespeeld alleen maar de tutorial was. Nu begint pas het echte avontuur!

Beestjes mollen tot je er bij neervalt

Als je World of Warcraft heb gespeeld zal het vast wel even schrikken zijn als je voor het eerst met Guild Wars begint. Ten eerste ligt het maximum level op 20 en dat bereik je voor MMO-standaard toch een beetje te snel. Maar Guild Wars draait niet om het levellen. Het draait meer om de gelijkheid tussen groentjes en pro's. Als je dan ook level 20 ben gepasseerd kan je ook echt gaan deelnemen aan ranked Player versus Player wedstrijden. Hiermee kan je leuke prijzen winnen maar om hier echt goed in te worden zal je toch een aantal weken vrij van je werk moeten nemen want sommige spelers zijn gewoon echt heel erg goed. Je hoeft niet te vrezen dat je geen plezier zal hebben totdat je level 20 bereikt. Je kunt ook dan PvP spelen maar tegen wat minder sterkere en de beloningen zijn niet zo groot. Een groot deel van het levelen bestaat ook hier weer uit het neerslaan van beestjes. Vooral dit is bijzonder verslavend want alle beestjes laten ook wat loot vallen waarmee je grotere wapens en dan weer grotere beestjes kan gaan killen. De loot word trouwens ook groter waneer je sterker word. Kan je aan het begin van het spel maar met moeite 100 gold vinden, nadat je voorbij level 10 zit is dat gewoon een makkie.

Tyria travel in plaats van RTL travel

De omgevingen en de graphics zijn misschien wel het beste punt aan Guild Wars want vergeleken met andere MMO's (World of Warcraft) zien deze er namelijk heel erg goed uit. Verwacht geen graphics a la Oblivion maar alles ziet er gewoon goed uit. Vooral de Bloom effecten en de jungles in Kryta zijn een echte lust voor het oog. Ook de manier hoe de omgevingen elkaar afwisselen is gewoon geniaal. Je begint in het eerder genoemde Mad Max landschap. Daarna kom je langzaam aan in de bergen terecht waar vooral de Dwarves wonen. Hoewel de bergen er zeer mooi uit zien vind ik het wel een beetje gejat van World of Warcraft. Vond je de laatste goed? Wacht dan maar tot je in Kryta ben want daar ziet het er echt prachtig uit. Het is een soort light versie van Far Cry bijna. Ook de muziek draagt zijn steentje bij en lijkt een beetje op die van Oblivion, de muziek is ook door dezelfde componist gemaakt. Hierbij kom ik dan ook tot de conclusie dat de engine voorlopig nog niet hoeft te worden upgedate. Het mooiste van dit alles is nog dat de systeemeisen erg laag liggen. Prima voer dus voor mensen met een oude computer.

Eenzame reis

In Guild Wars is het vooral de zaak om met een paar menselijke spelers een party te vormen en dan wat beestjes te gaan hakken. Als je niet goed in sociale activiteiten dan kan je ook nog een paar henchmen meenemen die dan worden bestuurt door de AI die best wel goed is. Eenmaal in de wilderness zal je, als je ander MMO's heb gespeeld even schrikken. Er zijn namelijk geen andere menselijk spelers in de wilderness anders dan je eigen party. Alleen bij PvP gevechten en in steden en dorpjes zie je andere mensen rondlopen. Ik zelf vond dit niet zo'n groot probleem want je zal nooit meemaken dat je geen beestjes meer kan hakken doordat een andere party je net voor is geweest. Wat trouwens ook apart is is het feit dat je party automatisch word meegenomen als één van je partymembers naar een ander gebied to gaat (geen fast-travel). Dit is zeker handig als je team half dood is want je word vanzelf weer levend als je een ander gebied in gaat. Helaas hebben sommige spelers dit gezien als een leuke bijverdienst want in Guild Wars zijn er veel zogenaamde runners actief. Je gaat in een party met een runner, gaat de wilderness in en je wacht terwijl de runner naar de desbetreffende locatie rent. In dit handeltje word erg veel geld verdiend en ik zelf raad het je niet aan om te doen. Waarom? Je ziet niks van die mooie wereld en dat is nu juist één van de leuke dingen aan Guild Wars, de wereld verkennen.

Computer, I spit at you!

Naast die hele golf van postieve punten heb ik ook een paar minder positieve puntjes opgemerkt. Zo vind ik bijvoorbeeld zelf de manier hoe het travel systeem werkt helemaal vekeerd. Je moet namelijk de locatie locatie waar je naar toe wilt eerst bezocht hebben. Zover nog niks aan de hand maar als je erbij bedenkt dat sommige van die locaties erg ver uit elkaar liggen dan word het minder leuk. Ook het death penalty systeem vind ik niet helemaal geweldig. Om even terug te komen op het feit dat de locaties erg ver uit elkaar liggen, en als je dus een paar keer sterft voor een stad zodat je uiteindelijk -60 heath heb, dan kan je het wel vergeten. Vooral mijn computer heeft het de afgelopen weken moeten ontgelden en het is nog een wonder dat Windows nog zomaar voor mij opstart. Gelukkig maak je bovenstaande minpuntjes niet heel erg vaak mee maar af en toe is het spel een beetje frustrerend. Als bijvoorbeeld de death penalty vanzelf verdwijnt dan is er niks aan de hand maar nu moet je beestjes mollen om de death penalty te verminderen. Helaas gaat dat een beetje moeilijk als je health door de death penalty 60% lager is.

Conclusie en beoordeling

None

Guild Wars is voor mij een echte eyeopener geweest. Vroeger lied ik altijd het zwaard links liggen en ging ik liever op stap met mijn M1 Garand. Maar nu twijfel ik tussen de twee. Guild Wars is een verslavende MMORPG en vooral om het feit dat je er geen maandelijks bedrag voor hoeft te betalen is (nog) uniek. Zeker nu het spel verlaagt is in prijs naar 30 euro is er helemaal geen excuus meer. Ga op avontuur!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Geen maandelijks te betalen bedrag
 • Ideale opstap voor mensen met een MMO fobie
 • Graphics
 • Verslavend
 • Beestjes mollen is leuk!
 • Minpunten
 • Death penalty
 • Bizar map systeem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • OK, dat kan leuk uitpakken.

 • Wordt afwachten dan, hoop wel dat ze de huidige ranks meenemen in het leveling systeem. En dat ze de rest van de problemen die nu lopen ook menemen n de volgende patch.

 • Beter want dit systeem werkt blijkbaar niet.

  Een vriend van mij heeft met z'n K/D ratio 1.1 en soms 1.2 maar hij blijft hangen op 2 streepjes…

  Die gast heeft met elk potje ongeveer 10 op 3 ofzo.

 • Van het huidige rankingsysteem klopt geen bal van. Speel altijd wings met mijn broer, we hebben hetzelfde aantal potjes gespeeld en hebben dus allebei evenveel partijen gespeeld en staan gelijk in win en verlies potjes, alleen heb ik een veel beter kill death ratio dan mijn broer(ook veel meer punten). Maar ik heb 1 streepje en hij 2 hoe kan dat.

 • @Daniel  Levenloze vriend heb je :P

 • goed new voor 360

 • Kijk, weer een goeie reden om het online te spelen

 • Klinkt wel ok. Alleen hadden ze dit soort dingen eigenlijk meteen moeten doen.  Ik denk namelijk niet dat ik het spel weer uit de kast haal voor deze kleine verandering.

 • beter halen ze de lag ook weg, ik ben gestopt met gears 2 spelen. dit hebben ze voor mij te laat gedaan.

 • Leuk, maar zuur voor de mensen die al vele uren hebben gespendeerd in GOW2. Die krijgen hier geen lvls voor terug.

 • Ik vind het jammer dat je niet kunt levellen via Horde, als dat zo was dan was ik al level 200 ofsow =P

 • Beter dat er een beter rankingsysteem komt, maar alsnog is het een baggergame :'D

 • Komen ze mee! *zucht*

 • wat maakt het allemaal uit, online is nog steeds kut !!

 • Nauw gooi er nog een paar nieuwe levels bij en het publiek is weer tevree met de DLC

 • Op zich wel tof, zo'n rankingsysteem. Heb Gears 2 nog niet online gespeeld, misschien maar eens een keer doen.

 • zorg eerst maar dat het matchmaking systeem functioneerd!

 • Dat zou inderdaad wat duidelijker zijn.

 • Zo'n systeem net zoals COD? Dat zou heel nice zijn.

 • Als ze maar eens naar die verdomde lag kijken!!!!  En ten tweede zou het echt bagger zijn als je nu om alle Achievements te halen, weer superlang moet gaan inversteren terwijl je de hoogste rang al behaald zou hebben als ze dit van het begin af aan erin hadden gestopt!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren