1. Black (Xbox)

Black (Xbox)

Iedereen heeft wel eens een dag waarin echt alles mis gaat. Je denkt dan op zo’n moment : flikker toch allemaal op man! Gefrustreerd en vol met gevoelens ga je dan je bed in. Meestal heb je dan geen fijne nachtrust en ben je die volgende ochtend nog chagrijnig ook. Nou , er zijn een paar dingen die je zou kunnen doen. Je kan bijvoorbeeld alles af reageren op je huisdieren/familie leden , of zelfs je omgeving maar dit brengt weer allemaal problemen met zich mee. Een goed alternatief is Black. Alle frustraties , alles wat verkeerd ging ben je dan in een keer kwijt. Ik weet het , want ik heb ook wel eens zo’n dag gehad. Want wat is er nou zo leuk om op zo’n dag alles naar de kloten te schieten en alles wat beweegt naar de eeuwige jachtvelden te sturen , precies (!) , helemaal niets! En of het nou polygonen zijn of echt menselijk vlees dat zie je toch niet meer in je woede.

Nou om maar even met de deur in huis te vallen het verhaal boeide mij totaal niet. Het verhaal is eigenlijk een gesprek tussen de hoofdpersoon met een andere gast die alles wil weten wat jij hebt gedaan in de oorlog in het oost blok. Het wordt gespeeld met echte acteurs in een saai decortje. Het zijn een soort van flash backs , meer kan ik er niet uit opmaken want ik heb ze niet gevolgd. Meestal kwam ik tot rust tijdens de tussenfilmpjes , want het hectische geweld wat ik op mijn scherm voorgeschoteld kreeg is echt overweldigend. Daar speelde de vijanden een grote rol in want wat waren die gasten agressief en strijdlustig. Niet dat de ai van hoog niveau is hoor dat valt wel mee. Maar de hoeveelheid van die ventjes die je moet verslaan en de hoeveelheid kogels je in die polygonen poppetjes moet schieten is echt niet normaal. Dit is een klein minpuntje want zo probeert Criterion black een moeilijker en langduriger spel te maken , terwijl het zo niet is.

De gevechten zijn ook zo intens omdat Criterion heel goed de intentie van schieten heeft weten na te bootsen. Als je schiet waait het stof je tegemoet , dat stof zorgt er ook weer voor dat je , je vijanden niet meer ziet. Daardoor sproei je maar lekker wat in het rond en luistert je wanneer de vijand aan het lijden is. Ook het schieten zelf heeft impact op de omgeving : auto’s ontploffen , muren vallen in stukjes uit elkaar , gebouwen storten de grond in en nog meer van dat soort ongein. Maar ik moet hier wel bij melden dat de makers bepalen welke gebouwen je mag opblazen en welke auto’s kapot kunnen(!). Niet de hele spelwereld is een destructieve omgeving. Om het even te verhelderen : je kunt alleen dingen mollen waar vijanden zijn ,en waar het level je naartoe leidt. Loop je een zijstraatje of een steegje in en schiet daar op een auto dan gebeurd er niks terwijl er op de hoofdweg gigantisch explosies van komen. Dit is wel een beetje nep en Criterion komt zijn afspraken niet na , want ze zeiden dat je alles in Black kan vernietigen. Maar dit doet maar een kleine inbreuk op het spel genot. Soms kun je ook zelfs de omgeving gebruiken om vijanden te verslaan want wat dacht je van een kerk waar je de bel eraf schiet, en op een vijand valt. Dit is echt zo lachen als de bel met een luide plof op de vijand valt.

Wat Criterion wel goed heeft gedaan is het realisme van de schutters blik. Ben je aan het herladen wat dus betekent dat je jezelf concerteert op het geweer , dan zie je de omgeving om je heen veel minder scherp. Dit is in het echt ook zo en dit maakt het spel een stuk realistischer en tactische , want nu is het belangrijk waar je gaat herladen. De explosies van het spel zijn ook van ongeëvenaard niveau. Stof schiet alle kanten op en rook gaat meters hoog de lucht in. Nou lijkt het wel een beetje next gen die explosies maar eigenlijk heeft Criterion hier een trucje voor. Ze gebruiken zoveel rook en stof dat de explosie zelf niet zoveel polygonen nodig heeft en dus niet echt opvalt. Dus eigenlijk probeert Cirterion d.m.v. rook de oneffenheden weg te poetsen om de zwakte van de current gen te onderdrukken.

Nou denken jullie dat wat hierboven geschreven is behoorlijk positief is. Dat ben ik ook maar ik heb toch een probleem met Black , en dat is wat het spel te bieden heeft. Ten eerste is er geen multiplayer optie of een splitscreen optie aanwezig. Ik kan hier eigenlijk geen verklaring voor vinden , want wat is nou een schietspel zonder die opties in deze tijd? Dan zou je dus denken dat de makers zich vol geconcerteerd hebben op de single player , maar ook die is van vrij korte duur. Een goede speler speelt het gemakkelijk in 5/6 uur uit. Dan denk je wat kan ik in hemelsnaam naar die 6 uur doen. Nou je kunt de campagne opnieuw uitspelen op een hogere moeilijkheidgraad, en daardoor dingen uitspelen. Maar denk niet dat het drastisch veranderd want de vijanden blijven dom , en je moet alleen maar extra opdrachten tijdens de campagne voltooien wat behoorlijk saai is. Nou is er nog een nare nasmaak aan Black en dat is dat het spel geen echte diversiteit heeft. Het spel is recht toe recht aan schieten en nog eens schieten. Het is geen Half Life waarin je lekker wordt afgewisseld met voertuigen en nieuwe wapens. Black is vanaf het eerste level tot het laatste level hetzelfde en overstijgt zichzelf nooit. Het is wel heel erg leuk maar Black heeft gewoon net die perfectionisme niet waardoor het alleen maar bij vermakelijk blijft en niet indrukwekkend zoals bijvoorbeeld een half life.

Conclusie en beoordeling

None

Black is een erg vermakelijk shooter geworden. Maar voor de tactische mensen onder ons is het niets want Black is erg arcade en nooit echt moeilijk. De mensen die de hele game explosies , dood en verderf willen zaaien is het gewoon een leuke shooter. Maar voor de tweede groep geldt dat ze het niet erg moeten vinden op grote oneffenheden in het spel zoals een ontbrekende multiplayer.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Mooie explosies
 • Hersenloos knallen
 • Impact van de kogels op de omgeving
 • Minpunten
 • Ontbreken van multiplayer
 • Neppe ai
 • Erg kort
 • Verhaal is erg saai
 • Extra's zijn nutteloze gimmicks

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • geen enkele Ajacied meer een pannenkoek weet te raken. Feyenoord hoef je dan ook niet meer te nemen..

 • …en dat door de statistiekupdate geen enkele Ajacied meer een pannenkoek weet te raken.

  hahaha :D

 • Soso, lekker objectief weer. Gewoon je mond houden over Ajax, loser….

 • Jonge…ik ben zelf Ajacied beunhaas.

 • @Gremlin: Gerard is de grootste Ajax-fan hier kerel

 • RETTEKETET AZ!

 • \"en dat door de statistiekupdate geen enkele Ajacied meer een pannenkoek weet te raken.\"  lol, enigzins wel gelijk, ik zou niet weten wat ik zonder Huntelaar moest. aan de andere kant speelde Ajax al ruk, ik ging online penalties nemen na een 0-0 wedstrijd tegen psv en ik scoorde er nul. Het verbaaste me dat de penalties zo ver over en naast gingen, ik snapte er niks van.

 • ik ben geen voetbals

 • @ GerarDOS:

  Ik ben ook Ajacied, maar ik vind die opmerking best nog mild :P. Ze weten nog geen 747 te raken als ze erin zitten is meer van toepassing denk ik.  @Gremlin93:

  Geen humor, of ben je gewoon een domme hooligan?


 • Wel een beetje oud nieuws, maar toch mooi dat ze dit doen tegenover de betaal functie van FIFA.

 • FIFA is gewoon gratis hoor, het zou al oorspronkelijk al gereleased zijn alleen kwamen ze op het laatste moment erachter dat er een bug in zat. Deze transferupdates worden gewoon toegepast bij de normale roosterupdate elke week.  officiele mededeling

  Unfortunately we just identified an issue in the roster update which will delay the release of the winter roster update.  I'm sure this is disappointing for you all - but as it introduced a bug with player names we thought it best to fix it before letting it into the wild.  Apologies again for the delay. As soon as it's ready we'll let you know. • lol @ Gremlin93..

  Ik hoop dattie je niet te veel heeft gekwetst man.. :D  On Topic :

  Netjes, maar Feyenoord hoeft dan helemaal niet meer gekozen te worden :(


 • Hopelijk maken ze sneijder een beetje goed, maar die loopt de laatste tijd wel beetje te prutse. Robben wordt misschien wel weer ouderwets baas:) Misschien van der Sar ook iets beter.

 • Iedereen Twente en AZ kiezen dan maar. :P

 • Hihi al die ajax fans.

 • Nice, maar ik speel Fifa :P

 • Ik verwacht niet echt dat ze van AZ de sterkste ploeg hebben gemaakt!

 • Altijd handig zo'n update ;)

 • Gratis! Zozo wat goed.

 • Forza utreg ole ole ole

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren