1. Fahrenheit (PS2)

Fahrenheit (PS2)

Januari 2009, New York. Ergens in een doodnormale eettent zit Lucas Kane rustig aan zijn tafeltje. Tot iets of iemand zich meester maakt over zijn lichaam. Hij gaat naar de toiletten met een mes in de hand, waar hij zichzelf verminkt door vreemde tekens in zijn arm te krassen. Een persoon komt de ruimte binnen, volledig buiten bewustzijn steekt Lucas de persoon neer met 3 messteken in het hart. Lucas komt bij bewustzijn en beseft dan pas zijn daden. Net op dat moment neem jij de controle over…

Fahrenheit kan je nog het best onder de noemer ‘interactieve film’ plaatsen. In het hele spel krijg je regelmatig de keuze, zo bepaal jezelf wat je doet of niet.Kan jij na de moord je hoofd koel houden en alle bewijzen laten verdwijnen of loop je in paniek zo snel mogelijk de tent uit op weg naar de vrijheid? De keuze ligt volledig in jou handen en wat je ook doet, de gevolgen zijn steeds anders. Na je eerste spelervaring met Lucas neemt het spel een verrassende wending. Zo stap je in de schoenen van Carla Valenti en Tyler Miles, twee politierechercheurs die de moord moeten onderzoeken. Op zoek naar de bewijzen die jij over het oog hebt gezien, zo beleef je het verhaal uit verschillende standpunten en dat komt de totale belevenis zeker ten goede.

Fahrenheit is een verfrissing in het gamewereldje. Dat mag wel eens, tussen al die shooters van de laatste tijd. Deze keer laten we de vuurwapens voor wat ze zijn en ook gevechten zijn zo goed als afwezig. Er zijn wel enkele scènes maar ook die maken duidelijk dat het hier gaat om een originele spelervaring. Ook een gezondheidsmetertje is nergens te bespeuren, ter vervanging maak je in Fahrenheit gebruik van een stress-metertje. Deze meter wordt beïnvloed door alle handelingen die je in het spel uitvoert, maak je de verkeerde keuzes dan zakt het metertje langzaam aan. Wanneer het zijn dieptepunt bereikt staat er dus mooi Game Over op je scherm te pronken. Al zal je weinig problemen hebben om dit op peil te houden, zo gaat het metertje aardig omhoog wanneer je enkele goede handelingen verricht of even een adempauze neemt door je rustig te ontspannen door bijvoorbeeld een leuk muziekje op te zetten. Originaliteit staat hoog in het vaandel bij ontwikkelaar Quantic Dream. Zo bestuur je het personage zoals gebruikelijk met de linker stick maar alle handelingen voer je uit met de rechter, deze moet je in een bepaalde richting duwen en de keuzes staan steeds netjes bovenaan je beeld.

Bepaalde passages vereisen enige fysieke inspanning van je personage en hier komt het ‘physical reaction’ systeem om de hoek kijken. Dit werkt in principe zoals bij een dansgame, zo zie je twee cirkels in het midden van je scherm verschijnen. Deze staan voor je analoge sticks en bevatten elk vier kleurzones. Die staan ieder voor een bepaalde richting en wanneer er eentje oplicht moet je zo snel mogelijk de juiste stick in de juiste richting duwen. Terwijl je deze handelingen verricht zie je de meest spectaculaire momenten van het hele spel van je scherm spetteren. Vooral in één van de gevechten naar het einde toe is het genieten geblazen, en zeker wanneer je elke handeling tot een goed einde brengt. En dat kan zelfs het kleinste kind, door de instelbare moeilijkheidsgraad. Naast dit systeem dat uitermate goed werkt moet je af en toe lekker ouderwets ‘button-bashen’.

Het hele spel draait rond het oplossen van een moord en alle vreemde gebeurtenissen die je tijdens de zoektocht mag beleven. Ondervragingen spelen dus ook een belangrijke rol, ook op dit punt is Fahrenheit ware klasse. Zo krijg je steeds enkele keuzes (opnieuw selecteer je die met de rechter stick)en een tijdmeter waardoor er een hele druk op je schouders ligt. Hierdoor geef je al snel de verkeerde repliek op de gestelde vraag en zo help je het hele gesprek naar de vaantjes. In de meeste spellen zijn de dialogen een saaie bezigheid en wil je ze het liefst zo snel mogelijk skippen, bij Fahrenheit is dat probleem niet aan de orde. Elke dialoog is sterk, dit komt door de perfecte stemmen ondanks het feit dat er geen bekende Hollywood acteurs/actrices in het rijtje van de credits staan. Bekende namen zijn niet meteen de sleutel tot succes, zoveel is duidelijk. Grafisch is deze game niet van dezelfde klasse als bijvoorbeeld een Metal Gear Solid 3, maar de sfeer in de verschillende locaties maakt veel zoniet alles goed. Tel daar ook nog is de prachtige soundtrack bij die speciaal voor deze game is gemaakt door Angelo Badalamenti. Deze naam zegt je misschien niets maar hij is ook verantwoordelijk voor de prachtige muziek uit de cultserie Twin Peaks. Aan het hele product zie je dat ontwikkelaar Quantic Dream deze game met heel veel zorg en plezier heeft afgewerkt. Fahrenheit maakt duidelijk dat er naast alle populaire genres van het moment, nog plaats is voor een steengoede adventure. Je ziet vrij snel het einde maar daar doe ik deze keer niet moeilijk over. Waarom niet? Elk spelmoment is een unieke ervaring die je absoluut niet mag missen, daarom niet!

Conclusie en beoordeling

None

Fahrenheit zet het adventure genre opnieuw op de kaart en tilt het meteen naar een hoger niveau. Jammer dat gamers veel liever de nieuwste 'no brain' shooter aankopen dan bijvoorbeeld dit meesterwerkje!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Vernieuwend
 • Sterke dialogen
 • Besturing
 • Soundtrack
 • De sfeer
 • Minpunten
 • Te kort, deze unieke ervaring mocht nog iets langer duren...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Overigens zit er geen Frank van Etten in de game, toch wel een missertje. :(

 • A King of Magic?  Ben niet zo van het zingen, maar een GH Queen zou ik wel weten te waarderen!  edit @ GerarDOS: no hard feelings, just to let ya know! • @ Vloetje  Stond verkeerd in de lijst die ik kopieerde, excuses. :(

 • Meh, Singstar moet naar mijn mening lekker veel verschillende nummers bevatten, niet van 1 artiest.

  Maar het zal vast wel in de smaak vallen bij Queen fans.

 • Zitten wel een paar goede liedjes tussen.

 • Zitten wel een paar goede liedjes tussen. Pure nostalgie :P

 • Bohemian Rhapsody wordt wat, maar lijkt mij wel het leukste om te doen.

 • Er zitten een paar nummers tussen die goed te doen zijn, maar de rest vind ik maar bagger.

 • Must-have voor de aankomende verjaardagsfeestjes, vooral Bohemian Rhapsody natuurlijk.

 • Nou eindelijk een muziek game over de beste band aller tijden ;p.

  Op de radio draaien ze bijna alleen maar dezelfde nummers….


 • Ik zie liever een Guitar Hero: Queen. Killer Queen,Hammer to Fall, A Kind of Magic en Under Pressure zijn echt geniaal maar ook Don't Stop Me Now en Fat Bottomed Girls zijn goede nummers.

 • ik vind die tweede van boven ook wel leuk :D

 • Gaat dit niet eentonig worden?

 • Gaaf, een game over mijn favo band. Niet te geloven, gelijk in mijn wenslijst gezet.

 • Queen - Bicycle Race :D

 • zitten wel coole liedjes tussen!!

 • Mooie lijst.

 • @ Vleeseter  tssk, door mijn nieuwsgierigheid was ik weer genoodzaakt terug naar boven te scrollen!  edit:

  Geen zin om het nu na te kijken, maar zijn er in de singstore niet al 'Queenpacks' verkrijgbaar. Op het forum net ook de lijst voor Vol. 4 gezien, waar ook Bohemian Rhapsody in zit. Zouden mensen dan over het algemeen niet al wel genoeg Queen hebben?

  Snap het uitbrengen voor de PS2, maar voor de PS3 trek ik de meerwaarde zeer sterk in twijfel.

 • Zo vet dit, ik het het gelijk in mijn wenslijst gezet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren