1. PSP Algemene gegevens

PSP Algemene gegevens

Op 11 mei 2004 werd het eerste werkende prototype van de PlayStation Portable aan het publiek getoond. Sony president Kaz Hirai hield het prototype trots omhoog, alsof het een olympische fakkel was. Maandenlang waren wij lekker gemaakt met allerlei geruchten, maar nu hadden we dan eindelijk iets tastbaars.

Mogelijkheden

De PlayStation Portable is Sony’s eerste handheld. Het apparaat is ongeveer 17 cm breed en 7,5 cm hoog. Het grootste gedeelte van het oppervlak wordt ingenomen door het indrukwekkende TFT-LCD 16:9 breedbeeldscherm. Verder zijn alle vertrouwde PlayStation knoppen aanwezig op het apparaat, met uitzondering van de L2/R2 knoppen en de rechter analoge joystick. Wel is er een linker analoge joystick beschikbaar, voor onder andere racespellen.

Het apparaat beschikt over twee stereoluidsprekers aan beide zijden. Ook is het mogelijk om een hoofdtelefoon, of zelfs een microfoon op de PlayStation Portable aan te sluiten. De PlayStation Portable zal gebruik maken een Universal Media Disc (UMD) om spellen te lezen. Dit opslagmedium is speciaal voor de PlayStation Portable ontwikkeld. Het opslaan van spelgegevens zal gebeuren op een Memory Stick.

De Universal Media Disc biedt een ruime opslagcapaciteit, waardoor het voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Zo zal het mogelijk zijn om muziek te luisteren en films te kijken op de PlayStation Portable. Door de vele indrukwekkende mogelijkheden die de PlayStation Portable biedt, waren veel mensen bang dat de PSP-batterij over te weinig vermogen zou beschikken. Sony verzekerde ons dat je met de PlayStation Portable minimaal acht uur zou kunnen spelen. Wanneer je alleen muziek wilde luisteren, kun je er zelfs tien uur van genieten. Het minste plezier van de PlayStation Portable zul je hebben, wanneer je het apparaat alleen wilt gebruiken om films te bekijken onderweg. Dan zal de batterij slechts genoeg bieden voor tweeëneenhalf uur filmplezier.

Accessoires

Om dit euvel te verhelpen heeft Sony al aangekondigd bezig te zijn met een externe batterij. Deze zou je om je pols kunnen dragen wanneer je onderweg bent. Naast de externe batterij komt Sony ook nog onder andere met een standaard voor de PlayStation Portable. Tevens komt er een nekriem, draagtas en hoofdtelefoon. De hoofdtelefoon zal tevens uitgerust zijn met afstandbediening, voor nog meer gemak.

Sony kijkt echter verder. Zo zal er ook een USB camera op de markt komen en wat te denken van een toetsenbord? De PlayStation Portable beschikt over een USB ingang en de mogelijkheid om draadloos online te gaan. Hierdoor zal de PlayStation Portable niet alleen gamers aanspreken, maar ook film- en muziekliefhebbers, fotografen, sms-ers enzovoorts.

Toekomstverwachtingen

Aan dit alles zal waarschijnlijk een flink prijskaartje komen te hangen. Er zijn prijzen genoemd tussen de 150 en de 500 euro. De meest recente verwachting is zo rond de 300 euro, mogelijk nog meer. De PlayStation Portable zal in maart volgend jaar verschijnen, dus er is nog genoeg tijd om je zakgeld opzij te zetten. Mogelijk krijg je zelfs nog meer tijd, want volgens analisten haalt Sony de deadline van maart nooit en te nimmer. We zullen zien of Sony haar beloften waar kan maken.

Op de E3 beurs in Los Angeles waren al verschillende uitvoeringen van de PlayStation Portable te zien, maar tot nu toe is alleen de zwarte uitvoering bevestigd. Tot de verschillende nieuwe uitvoeringen behoorden onder andere een beige PlayStation Portable en een witte uitvoering. Verwacht wordt dat er meerdere kleuren beschikbaar zullen komen zodra de PlayStation Portable gelanceerd is.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Zo te zien is het ''PSP dag'' :P en wat een inspanning, nice :)

  maarja dat ding blijft me te duur.

 • HAHA lachen dit :D

  leuk idee dat vierluik..

 • PSP dag idd, ach ja dan hebben we dat alvast gehad ;)

 • Dit is wel iets voor mij en hij lijkt veel op de oude sega ding van 1994.

 • Hij is naar mijn mening zijn geld meer dan waard, ik zal ook zeker al mijn zakgeld opzij zetten :P.

 • Ziet er strak uit, maar ik ga denk ik toch voor de DS. Hoop dat het morgen DS dag is.

 • €300,- voor een handheld, jonge dan koop ik liever een PS3..

  Verder coole functies en mooi groot scherm, maar de prijs :S:S:S

 • Volgende week wordt 'DS weekend'.

 • De prijs is matig jah, maar het ding is best een krachtige handheld…nu maar hopen op een lekker groot aanbod goede games, zoals tales of eternia en GT4.

 • beginnen ze weer: prijs, batterij enz ik kan het nie tmeer horen als je er geen 300 euro voor over hebt koop je maar een ds klaar.

 • Ze maken weer een GROTE fout.

  Waarom doen ze die anologe stick niet op de plek van de vierpuntstoets? Ik durf te wedden dat iedereen de anologe stick gaat gebruiken en dan houd hij niet zo lekker vast.

 • Mee eens, ze hadden nu de kans sowieso moeten aangrijpen op de d-pad anders te maken. (zoiets als van de megadrive of saturn)

 • ah man, ik hoop dat er binnenkort 4 van die colums komen over de DS

  heaven :D  verder wel coole functies, alleen ik vind die batterij om je pols een beetje raar en de gewone batterij gaat gewoon veels te kort mee :S

 • Mensen die externe batterij zal idd bestaan maar is NAAST de interne batterij in de PSP, een soort van uitbreiding dus als je lang wil gamen ofzo of als je op reis gaat en je kan voor een tijd niet opladen.

 • De psp moet 10 jaar mee dus ik denk dat hij niet snel goedkoper wordt, maar dan hoef je niet steeds een nieuwe handheld te kopen.

 • Leuk al die artikelen over PSP :D. Zulke dingen ken ik wel van genieten! Veel info en leuk geschreven. Ik hoop op meer van zulke artikelen voor bv. NDS.

 • Volgend weekend gebeurt hetzelfde voor de DS.

 • dus je bedoeld dat de NDS beter is omdat we nog niet op de PSP hebben kunnen spelen :P

 • joling bedoelt denk ik kwa grafx en berekenvermogen.

 • Dit is egt een strak apperaatje.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren