1. Castlevania: Aria of Sorrow (GBA)

Castlevania: Aria of Sorrow (GBA)

Als er iets zou zuigen in deze game, zou je hem dan kopen? Waarschijnlijk zullen jullie nu allemaal nee zeggen. Maar het enige wat zuigt in deze game is Dracula. Ik ben het met jullie eens dat dit een flauwe opening is, want Dracula is een vampier. Dus zuigt hij nu al. Maar als Dracula begint te zuigen, kan dat maar een ding betekenen: ze proberen hem weer terug te halen uit de dood. Wanneer dit soort situaties zich aan dienen, kan dat ook maar een ding betekenen: een nieuw Castlevania scenario is geboren. Dus besturen we weer een nieuwe vampierjager door een kasteel vol gedrochten om deze te laten strijden met de duistere heer, graaf Dracula.

Door wederom een flinterdun verhaaltje wordt er mij duidelijk gemaakt dat dit deel zich afspeelt in het jaar 2035. Soma Cruz, een uitwisselingsstudent die in Japan zijn studie volgt, wil zijn goede vriendin Mina Hakuba bezoeken bij de tempel waar zij elke morgen is. Terwijl hij de trap oploopt besluipt Soma het gevoel dat de trap langer dan normaal lijkt. Misschien komt het door die zonverduistering die aan de gang is? Na enkele treden meer zakt Soma in elkaar. Even later word Soma wakker geschud door Mina. Het blijkt dat hij en Mina zich in een kasteel bevinden. Het kasteel van die verdraaide Dracula natuurlijk. De zonsverduistering die aan de gang is heeft er voor gezorgd dat Dracula’s kasteel terug is gekeerd en dat Soma en een aantal anderen vast zitten. En laat een paar van die gevangenen Dracula’s kracht tot zich willen nemen om deze voor hun eigen doeleinden te gebruiken. Soma kan het niet geloven, maar voor de Castlevania fans is dit dunne verhaaltje standaard en niet van groot belang. Het enige wat zij willen is het afslachten van monsters en dat kan weer in deze grote, kleine toppper.

Never change a winning team

Nou vallen mij toch een aantal zaken op tijdens het spelen van AoS. Dit is mijn derde Castlevania avontuur dat ik speel, maar wat lijkt de game toch vreselijk veel op zijn voorganger Harmony of Dissonance en zelfs op de NES game uit 1987. Als ik nou onrealistisch was, zou ik haast zeggen dat de NES Classic Castlevania en Aria of Sorrow eigenlijk hetzelfde zijn! Natuurlijk is dit verre van reël, maar het spelverloop is als je de games met elkaar vergelijkt in bijna 20 jaar niet echt veranderd. Verscheidene vijanden zijn kennelijk nooit ouder geworden en lopen nu nog steeds rond in dat vervloekte kasteel. Zelfs het gebruik van secundaire wapens is onveranderd. Maar dit ben ik in de zeikstand, er moet altijd wat negatiefs zijn aan een game. Maar laten we nu ons weer realistisch gedragen. Natuurlijk zijn er veranderingen doorgevoerd in de afgelopen jaren. Zo is de gameplay sneller en soepeler geworden, zijn vijanden slimmer en heeft 2D de serie een enorme dienst bewezen. (nou ja, de makers deden dit, maar jullie snappen me wel) Wat ook nooit veranderd is dat Dracula in elk deel verschijnt en dat er keer op keer vampier jagers zijn territorium binnendringen. Misschien is het tijd voor een alarmsysteem, graaf?

Toch nieuw

Maar nu weer naar het onderwerp van deze recensie. Natuurlijk zijn er wel veranderingen doorgevoerd in dit nieuwe deel. Zo zie je dat Soma geen zweep hanteert, maar allerlei verschillende wapens. Denk maar aan zwaarden, bijlen, messen etc. De serie zijn grootste kenmerk, niet aanwezig in deze aflevering. Eigenlijk is deze verandering best aangenaam. Hierdoor zul je veel meer risico lopen terwijl je het gevecht aangaat met de vele onderdanen van de duistere graaf. Met de zweep kon je altijd van een bepaalde afstand aanvallen en daarmee eventuele schade ontwijken. In dit deel wordt er veel gevraagd van je reactie vermogen en closecombat vaardigheden. Iets dat de gevechten met eindbazen automatische moeilijker en frustrender zal maken. (uche...Death...uche) Dit maakt de game al een stuk beter dan zijn voorganger Harmony of Dissonance (HoD). Deze was zeer vermakelijk, maar deze game voltooide je gewoon op een luie zondag. Dat is bij Aria of Sorrow wel anders, want daar zul je vaker het ‘game over’ scherm tegenkomen. Nou is AoS ook geen lange game, die speel je ook uit binnen een paar dagen. Maar AoS is gewoon goed vanwege de uitdagende moeilijkheidgraad, maar ook vanwege de muziek. Waar volgens velen het geluid van HoD te vergelijken was met een NES game, is de muziek van AoS van een heel ander kaliber. Prachtige, sobere, maar ook krachtige deuntjes klinken uit je GBA. Koptelefoontje verplicht!

Soultrade

Ook nieuw is de mogelijkheid om de ziel van een vijand te absorberen. Wanneer je een vijand verslaat kan zijn ziel vrijkomen en kun je zijn speciale kracht gebruiken. Deze zielen zijn verdeeld over drie categorieën: Aanval, hulpmiddel en boost. Sommige vijanden geven je een soul waarmee je hun speciale aanval kunt uitvoeren, andere zielen geven je een speciale vaardigheid zoals onder water lopen, vliegen etc. De laatste, boost, geven je reguliere stats een behoorlijke schop onder hun achterwerk door bijvoorbeeld de aanvalskracht te verhogen met 60% of je geluk met 4% te verhogen. Alle monsters hebben een soul om te veroveren in het kasteel, maar het is onmogelijk om ze allemaal in een keer te verkrijgen. Heb je een vriend die ook AoS bezit en heeft hij een soul die jij nog niet hebt? Begeef je op het sociale pad en link je GBA aan die van hem om zo die soul te ruilen. Een Pokemon achtige onderdeel als je het mij vraagt, maar het is uiteindelijk wel leuk om te zien dat je alle souls hebt bemachtigd in deze game. Dat en je kunt ze gebruiken tegen de vijand. Het blijft altijd leuk om een monster neer te slaan met zijn eigen aanval.

Uitstekend

Als laatste wil ik nog de graphics eren. Wat een detail! Het kasteel is sfeervol aangekleed met vlammetjes die langs de muren dansen, gotische afbeeldingen en natuurlijk de vele bloeddorstige monsters die je belagen. Wat een heerlijk spel. Wat een mooi stukje vermaak. Zo veel oog voor detail, de tegenstanders die je tegenkomt en het soulsysteem. Dit spel is werkelijk fantastisch en als GBA bezitter moet je deze game in je collectie hebben. Het enige minpunt is de korte duur van het spel. Castlevania Aria of Sorrow is eigenlijk een mooie deerne van 18 jaar. Haar vormen zijn mooi, ze blijkt ook nog een mooie persoonlijkheid te hebben. Haar bloed is zoet en laat je verlangen naar meer. Alleen jammer dat ze zo snel leeg is... slurp.

Conclusie en beoordeling

None

Castlevania AoS is de absolute top voor je Gameboy Advance. Deze game verbetert op alle punten zijn voorganger en weet een fantastische actie game neer te zetten. Natuurlijk is het allemaal wel voorspelbaar dat kasteel, maar dat neem je voor lief. Dat geldt ook voor de korte speelduur. Je wil gewoon hakken en monsters vernederen. Dat is de enige reden die je nodig is om deze game te spelen. Doe je cape om en ga op jacht, op jacht naar de graaf!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Top 2D graphics
 • Lekker speelbaar
 • De bosses (uche...Death...uche)
 • Moeilijkheidsgraad
 • Soul absorb systeem
 • Minpunten
 • Snel voorbij, tot mijn spijt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geen verkeerd weekje zeg. Als ik alle tijd van de wereld zou hebben, had ik 3 games om aan te schaffen deze week.

 • heb eindelijk de eindjaars games uitgespeeld die ik tof vond en dat heeft me heel wat nachtelijke uurtjes gekost, pff. Dacht ik eindelijk weer met Fallout3 verder te kunnen (momenteel op +69u), komt er weer zo'n riedel aan toffe games uit deze maand.. Kon je als gamer maar ergens tijd kopen, een aantal extra uurtjes bij de al bestaande 24…

 • Heb wel zin in HotD!

 • Interessante week dus!

 • Zitten wel goede titels tussen, maar ik wacht op Killzone 2 :D

 • Hmm niet zulke interesante titels

 • Zit niet veel tussen voor mij. Volgende week The Lost and Damned en Street Fighter IV :D

 • Huh, Eternal Sonata is allang uit?

 • eindelijk weer eens iets voor de wii

 • Respect the Zebra!  De releases beginnen weer op gang te komen ^^

 • Het begint al vroeg dit jaar.

 • F.E.A.R. 2, The House of the Dead: OVERKILL en Naruto zijn nice.  Deadly Creatures, wat een baggergame _O-

 • eternal sonata. naruto, star ocean:D

 • Hier word ik niet echt enthousiast van!

 • Ik sla dit weekje nog even over. Het wachten is op Killzone 2 :)

 • HAWX For The Win!

 • Big Willy is leuk :D

 • Ik wacht op Killzone 2 ;)

 • niet echt mijn games helaas…….

 • goed games deze week!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren