1. PSP Technische gegevens

PSP Technische gegevens

Er is lange tijd gespeculeerd over de vorm van de PlayStation Portable en haar mogelijke prestaties. Wat mij betreft heeft Sony altijd open kaart gespeeld. De technische gegevens van het apparaat zijn al meer dan een jaar bekend. Ook het prototype dat we op de E3 beurs in Los Angeles te zien kregen leek sprekend op het eerste concept welk in maart op het Internet verscheen. In dit artikel bespreken we kort even de technische aspecten van de PlayStation Portable.

Afmetingen

De PlayStation Portable is 170 mm breed, 74 mm hoog en 23 mm diep. Dit apparaat weegt zo'n 260 gram, inclusief batterij. Al met al mag de PlayStation Portable zeker geen kinderachtig apparaat genoemd worden wanneer je naar de afmetingen kijkt. Het grootste gedeelte van het oppervlak wordt in beslag genomen door het TFT-LCD 16:9 breedbeeldscherm. Het beeldscherm heeft een resolutie van 480 x 272 pixels en beschikt over 16.77 miljoen verschillende kleuren. Het beeldscherm is zeer helder en kan naar eigen wens aangepast worden met de Brightness control.

Prestaties

De PlayStation Portable wordt gevoed door een PSP CPU processor met een clock frequentie van 1~333MHz. Het apparaat beschikt over 32 MB geheugen. Voorheen was dat 8 MB, maar na aandringen van vele ontwikkelaars werd dit opgeschroefd naar 32 MB. Deze specificaties maken het mogelijk dat de PlayStation Portable over ongeveer evenveel rekenkracht als de PlayStation 2 beschikt. Dit zien we dan ook terug in oogstrelende spellen als Gran Turismo 4 Mobile, welk nauwelijks te onderscheiden zal zijn van de PlayStation 2-versie.

Audio

Sony wil op alle vlakken revolutionair zijn, zo ook op het gebied van audio. Het apparaat zal gebruik maken van ingebouwde stereo speakers, welke te vinden zijn aan weerszijden van het beeldscherm. Hierdoor zullen niet alleen spellen fantastisch klinken op de PlayStation Portable, maar ook muziek- en filmliefhebbers zullen hun oren niet geloven. De ATRAC3plus en MPEG4 codecs zijn in ieder geval aanwezig op de PlayStation Portable.

Aansluiting

De PlayStation Portable zal op meerdere manieren met verschillende apparaten kunnen communiceren. Genoemd worden al de PlayStation 2, PSX en Personal Computer. Aanwezig op de PlayStation Portable zullen onder andere zijn USB 2.0 en IrDA (infrarood). Op de USB poort kunnen onder andere een keyboard, fotocamera en GPS-systeem aangesloten worden.

Opslag

De gegevens van de PlayStation Portable worden gelezen van een speciale Universal Media Disc (UMD). De UMD-schijfjes zijn ongeveer 65 mm bij 65 mm en wegen nog geen 10 gram. Binnenin het plastic omhulsel bevindt zich een kleine DVD met een diameter van 60 mm. De maximale opslagcapaciteit van de UMD is 1.8 GB. De UMD-schijfjes zijn beschreven aan één kant en bestaan uit twee laagjes. Het opslaan van gegevens zal gebeuren op een Memory Stick PRO Duo, welke een opslagcapaciteit heeft variërend van 32 MB tot en met 512 MB. De Memory Stick PRO Duo kan ongeveer 20 MB per seconde overzetten.

Internet

Voor een verbinding met het Internet maakt de PlayStation Portable gebruik van de nieuwste draadloze Internettechnologie, IEEE 802.11b (Wi-Fi). Wanneer de PlayStation Portable in de buurt komt van een Wi-Fi-station, kun je met de PlayStation Portable spellen tegen andere spelers spelen. Ook zal het mogelijk zijn om draadloos nieuwe updates voor spellen binnen te halen. Zo zullen er voor het spel WipeOut Pure maandelijks nieuwe circuits op het Internet verschijnen, welke gedownload kunnen worden naar de Memory Stick.

Batterij

Aan boord van de PlayStation Portable bevindt zich een lithium-ion batterij welke genoeg kracht levert voor 8 uur aan speelplezier. Wanneer je de PlayStation Portable gebruikt voor muziek, zal deze ongeveer 10 uur meegaan en wanneer je er films mee wilt bekijken zal dit genoeg zijn voor 2,5 uur. De genoemde getallen gelden als gemiddelden. De uiteindelijke prestaties hangen nauw samen met het gedrag van de consument. De lithium-ion batterij is duizenden keren oplaadbaar.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi dingetje, das één ding waar ik zeker van ben….

 • Leuk artikel :D ik moet dat ding gewoon hebben waneer die uitkomt, zo strak gewoon.

 • Hij lijkt mij wel leuk :-)

 • En duur :-(

 • Hij is technisch erg goed imo… jammer idd dat hij redelijk prijzig is.

 • Dat staat al in het eerste artikel met algemene gegevens. Het is niet nodig om alles te herhalen.

 • Moet dat dan? Zou wel stom zijn…. voor de rest wel gaaf ding :D

 • Ik loop al maanden te zeuren tegen nintendo fanboys de psp is technisch veel sterker maar geloven doet het geen hond.

 • Waarom kan je waarschijnlijk maar 2,5 uur film kijken en dan stopt de batterij en gamen kan je 8 uur, waarom kost een film kijken dan zoveel meer aan accu?

 • @ultra shadow

  Hij is ook beter maar het blijft standaard gameplay de ds brengt nieuwe gameplay dus daarom koop ik de ds :)  Den Doolenden Ridder Link heeft gesproken :P

 • @ Chemer

  Omdat bij film kijken het dvdtje in de UMD constant draait, omdat je een film eigenlijk streamt, terwijl je bij een spel steeds een gedeelte van een spel rendert. Het draaien van een CDtje kost ongelooflijk veel energie, daarom waren veel mensen vooraf ook heel erg sceptisch over de duur van de batterij. Nu hebben ze het werkgeheugen van de PSP uitgebreid tot 32 MB, waar het voorheen 8 MB was. Het energieverbruik voor een spelletje wordt dus van het draaiende houden van een CDtje verschoven naar het werkgeheugen (wat minder energie vreet). Maar ik vind 8 uur voor gamen nog steeds erg optimistisch, omdat het van de ontwikkelaar afhangt hoe hij gegevens van een CD leest.

 • @Megaman

  toch vind ik het verschil tussen 2,5 en 8 uur erg groot, verder schrijf je steeds cd maar je zal wel die nieuwe umd(disk) bedoelen

 • @ ddr link

  Ik heb tot nu toe niks vernieuwends gezien aan de DS behalve een map maarja die heb je ook bij console games maarja.

  Ik had @ E3 gezien dat je het touchpad alleen goed kunt gebruiken met het pennetje en ik zie niet in hoe je met pennetje en buttons tegelijk kunt gamen dus weer niks vernieuwends leg me maar uit wat je zo revolutionair vindt!

 • @ ultra-shadow

  Vette Sony fanboy dus…

  Heb je dan nix gezien van het touchscreen dat je supergoed voor shooters kunt gebruiken of bij minigames van wario-ware?

  Dit noem ik wel vernieuwend. En noem jij maar iets vernieuwends aan de PSP….  Verder… wel cool apparaatje, batterij levensduur is een beetje raar enzo en ik denk dat hij te duur wordt door al die hebbedingetjes erop.

  Maar vet mooi beeld wel enzo :D
 • Wat een functies, koop meteen een Lap-top..

 • @ultra shadow

  De ds niet vernieuwend??? :S Hoe kan je dat zeggen :S

  Heb je die yu gi oh trailer gezien daarop kan je goed zien wat voor mogelijkheden de ds heeft: met touch screen de kaarten selecteren en dan zie je op het 2de scherm in 3d dat ze tegen elkaar vechten  Geen verniewing muwhahaha laat me niet lachen.


 • Damn…dit ding is zo lijp, net zo goed als ps2 :o

 • Damn nou ik dit artikel lees weet ik zeker dat ik ehm wil hebben.

 • Toch wel jammer als je Lord Of The Rings op je PSP wil kijken :P

 • @ kc50cent

  Ben geen psp fan maarja… oja dat van yu gi oh is wel grappig maar zie jij jezelf met een pennetje gamen?? Het is jammer dat het niet zo goed werkt met een vinger of zo maar het is vernieuwend voor gameplay, maar er is niks nieuws aan want touchpads bestonden al.

  De ds is niet slecht dat hoor je mij niet zeggen.  @ Tob!as

  Touchpad kun je totaal niet gebruiken met fps want met de ene hand moet je je ds vasthouden de andere het pennetje waarmee wil je schieten?? Als je het touchpad in moet drukken voor de schieten hoe kom je vooruit??  @ Den Doolenden Ridder Link

  Kijk dat ie leuke functies heeft voor picto chat, yu gi oh klopt maar hoe wil je het touchpad goed gebruiken in standaard games (geen minigames) ik heb erop gespeeld en het is heeeeel erg moeilijk om het ding: vast te houden, buttons te drukken, en met touchpad werken sterker ik weet niet hoe je dit voor mekaar wilt krijgen.  Kom nu aub niet weer met poost dit dat blabla jullie zullen het er wel niet mee eens zijn maar ieder zijn eigen mening.
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren