1. Fahrenheit (PC)

Fahrenheit (PC)

I just knew one thing for sure. My life was never going to be the same again. Deze woorden spreekt hoofdpersonage Lucas Kane in de proloog van het spel Fahrenheit. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden dan dat, bij de huge shitload wat Lucas overkomt.

Lucas Kane wordt namelijk wakker boven een man, onder het bloed, met het moordwapen nog in zijn handen omklemd. Lucas begrijpt dat hij een moordenaar is, en raakt, tamelijk begrijpelijk, in paniek. Nu komt het belangrijkste gedeelte van het spel dat in volksmond Fahrenheit wordt genoemd: de innovatieve, gewaagde, doch zeer geslaagde gameplay. Deze houdt namelijk in dat je alles bepaalt met de rechter analoge stick. Wil je het bloed van de vloer schrobben, dan ga je naast een dweil staan, en boven het scherm verschijnt dan een klein icoontje wat ingeeft dat je omhoog moet tikken met de stick. Zo is er voor elke actie zo’n beweging, en maakt het spel anders dan andere spellen, op een zéér positieve manier.

But back to the point. Het spel is totaal beïnvloedbaar. Fahrenheit stelt je voor ontelbare keuzes: Ruim je het bloed op? of kies je met lichtsnelheid het hazenpad? Ga je nog even je biefstuk eten ná de moord (je hebt er tenslotte voor betaald)? Vergeet je je eten af te rekenen, of ren je in alle commotie naar buiten en trek je zo extra attentie, wat je weer in de problemen brengt? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele dilemma’s waar Fahrenheit je voor zet.

Als je eenmaal ontsnapt bent, wissel je plots van personage. Eerst speel je de moordenaar, even later de politie, die op jou jaagt. Een spontane hartstilstand later, kom je erachter dat het eigenlijk allemaal hetzelfde is behalve dat je sporen probeert te vinden, in plaats ze trachten te verwijderen. Met de politie speel je als inspecteur Carla Valenti, of als haar trouwe helper, Tyler Miles.

Eenmaal in het vertrouwelijk thuis aangekomen wordt je geconfronteerd met je “Chroma”. Dit is de kracht van hele universum, wat er voor zorgt dat je vele malen sterker, sneller en handiger bent dan voorheen. Dit zorgt dan ook gevechten waarvan je zou denken dat ze van de Wachowski Brothers zijn, die je keer op keer overspeelt, slechts omdat het zo cool is. Op een gegeven moment kom je aan, wat in mijn ogen een oude seniele taart was, bij een oude vrouw, die je verklaart dat je slachtoffer bent geworden van een eeuwenoud Maya-ritueel. Deze houdt in dat, om Goden te worden, een Orakel een willekeurig persoon uitkiest en deze gebruikt om een ander te offeren. Sounds familiar, anyone?

Anyway, na verloop van omstandigheden komt Lucas erachter dat er twéé clans zijn: The Orange Clan, the Oracle, de Maya clan, als het ware en je hebt de A.I.’s. Deze stijfkoppen zijn erop uit de wereld te veroveren en het dominante ras van der aarde te worden. En uiteraard, je zou het niet verwachten, onze vriend met sterke armen is dé aangewezen persoon om deze stouterds te stoppen.

Maar uiteraard is Lucas iets in de 30, en wat doen deze mensen behalve zo nu en dan hun gezicht op het werk kortstondig laten zien? Uitgaan! En wat komt ervan als mannen uitgaan? Alcoholvergiftiging! Vrouwen! Die laatste wou ik horen. Dit beseft Atari goed en legt er dan ook een nadruk op. Zo worden liefdes bedrijvende scènes tussen Lucas en voormalig vriendinnetje niet geschuwd, en van nudisme is Fahrenheit ook niet vies van, regelmatig begint een scene met Carla onder de douche, of met Tyler samen met zijn vriendin in bed.

En nu naar mijn bescheiden mening het meest geweldige gedeelte van het ganse spel Fahrenheit, de gevechten. Zoals jullie waarschijnlijk al hebben gelezen, krijgt Lucas the Chroma in zijn bezit. Deze kracht staat Lucas toe, magie te kunnen gebruiken, over muren te kunnen lopen en uiteraard uitstekend te kunnen vechten. Deze gevechten bestuur je niet door driehoekje: trappen en rondje:blokken. Nee nee, Fahrenheit zou Fahrenheit niet zijn als hij hier óók niet een zeer gewaagde doch geslaagde oplossing voor zou vinden. Als je gaat vechten met bijvoorbeeld The Oracle, wat trouwens megacool is wegens magie tegen magie etc, verschijnen er onderaan het scherm twéé rondjes met aan elke kant een andere kleur. Dit houdt in, dat als links-boven en rechts-links de kleuren oplichten, dat je met je analoge stickje desgewenste richting in moet "tikken". Dit is niet al te moeilijk en zorgt er ook voor dat je rustig de gevechten kan bekijken. En Atari zou Atari niet zijn als hij de gevechten-controls eentonig zou maken. Daarom moeten de twee rondjes zo nu en dan plaats maken voor een krachtmetertje. Door ritmisch L1 en R1 in te drukken, gaat het pijltje naar rechts et vóila: je hebt net bijvoorbeeld een deur doorgebeukt.

De graphics van Fahrenheit zijn netjes, maar niet subliem. De gezichten zijn goed gedetailleerd en de sneeuw komt, in tegenstelling tot de meeste andere spellen, goed over.

Wel is het soms wat blokkerig, maar hé; wat wil je ook met lang spel. Dit is een kleine smetvlek op het raam dat Fahrenheit wordt genoemd, maar belemmert de overall score niet. Kijk maar naar GTA. Een van de meest geweldige spellen van het jaar, maar op een of andere manier hebben ze allemaal maar een dikke, brede vinger aan elke hand.

De voice-acting is geweldig, vooral de stemmen van the oracle en zijn meesters zijn goed gedaan. Ook de stem van zwerver Bogart deed me goed denken aan mijn wildere periodes. Zeer geslaagd dus. De muziek is bijna even geniaal als de voice-acting, vooral als je net een nieuwe ontdekking doet en plots Prozac nodig hebt. Dan wordt je van je stoel, in mijn geval Fatboy, geblazen door een groots orkest.

Conclusie en beoordeling

None

Fahrenheit is één van de meest coole games van 2006. Het heeft, innovatie, een uitstekend verhaal, gave gevechten en bovenal een meesterlijke gameplay. Als dit niet de ingredienten zijn voor een toppertje, dan weet ik het ook niet meer.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Meesterlijk verhaal.
 • Innovatieve gameplay.
 • Bloedstollende gevechten.
 • New York.
 • Minpunten
 • De af en toe wat mindere graphics.

Dit artikel delen

Over de auteur

Moe

Reacties

 • En de PC demo?

 • \"In de demo is het mogelijk om co-op te spelen met maar liefst vier andere spelers\" Dan zou het 5-speler co-op zijn volgens mij. ;)  Las op een andere site meer info over de inhoud van de demo met de missies die je kunt doen. Klinkt wel goed. :)

 • Hoeveel boeken van Tom Clancy zijn er eigenlijk? Rainbow Six was origineel, maar sindsdien is er een constante stroom aan Clancygames verschenen, die maar zelden dat niveau haalden :S

 • Een keertje de demo proberen kan geen kwaad, maar het spel zelf ga ik zeker niet kopen.

 • Nou.. kom maar op! Kan niet wachten! :)

 • ben benieuwd

 • Ben erg benieuwd! Ik heb eigenlijk nooit echt een vliegspel gespeeld :D

 • Ace combat 6 viel me destijds een beetje tegen, dus even kijken wat HAWX te bieden heeft. Het zou een goede vervanger voor Resident Evil 5 kunnen zijn, want die viel me vies tegen.

 • Heb hier duidelijk zin in! Release Date is echter 6 maart. ;)

  http://www.gamefaqs.com/console/xbox360/data/943417.html

 • toch maar effe checke, hij lijkt me best stoer

 • Ga 'm gelijk testen.

 • Kzal hem uitproberen.

 • demo van de ps3 komt op 12 februarie

  bron: www.hawxgame.com

 • Ga ik zeker proberen, waarschijnlijk vind ik de demo ook genoeg.

 • hmm geen ps3 demo? nouja het spel komt in maart toch in mn collectie!

 • waar de fuck is die PS3 demo dan?  releasedata is overal anders egt overal, nergens haast zelfde, van IG zelf tot aan free record shop tot aan weet ik veel…shiit, beter komt die ding snel conõ…

 • als je meer over de demo wil weten kijk dan hier: http://hawxgame.uk.ubi.com/article.php?news_id=9145

 • Op andere sites staat ook al meer info. De PS3 demo komt donderdag, de PC demo 2 weken later op 26 februari.

 • Zeker even proberen maar weet bijna zeker dat ik deze game niet zal kopen.

 • Morgen zeker even downloaden en is uitproberen. Ben benieuwd.  ** Het zal overigens ook handig zijn als die \"Laagste prijs\" lijst geupdate wordt. Je krijgt nu allemaal boeken.. **

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren