1. PSP Spellen

PSP Spellen

Er zijn al vele spellen voor de PlayStation Portable in ontwikkeling, maar nog lang niet alle spellen zijn aan het publiek getoond. Sony heeft het achterste van haar tong nog lang niet laten zien en dat geldt wel voor meerdere spellen. Toch kregen onze jongens op de E3 een aardige impressie van wat er allemaal gaat komen. Hieronder een lijst met de spellen waar wij veel van verwachten.

Ape Escape

Uitgever: SCEE | Ontwikkelaar: SCEI

Ape Escape is vroeger ontwikkeld om de Dual Shock controller van de PlayStation te promoten. Nadat deze controller werd uitgegeven, werd er nog maar weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden van deze controller. Sony besloot dus om een spel te maken die dit wel deed. Dit spel werd Ape Escape.

In Ape Escape zul jij de wereld moeten redden van de ondergang. De wereld wordt namelijk bedreigd door apen! De apen, die door een ongeluk slim zijn geworden, hebben namelijk als doel om de mens te maken tot wat zij nu zijn: een dierentuinattractie. Om dit te bereiken reizen ze door de tijd om zo de mensheid te bedreigen.

Je raadt het al, jij zult deze apen moeten tegenhouden. Je zult nu overal ter wereld achter deze aapjes aan kunnen reizen om ze tegen te houden. Want er wordt gewerkt aan een PlayStation Portable-versie van Ape Escape.

Verwachtingswaarde:

Death Jr.

Uitgever: SCEE | Ontwikkelaar: Digital Eclipse

Velen vroegen zich af of de PlayStation Portable echt zo goed zou zijn als werd beweerd. Sony besloot daarop de eerste PlayStation Portable beelden te tonen aan het publiek, nog voor de E3 beurs. Als een kleine impressie aan de journalisten om te laten zien tot hoeveel de PlayStation Portable in staat was. De beelden die getoond werden, waren uit dit spel afkomstig.

Inmiddels weten we dat de PlayStation Portable tot veel meer in staat is, maar desalniettemin ziet Death Jr. er niet onaardig uit. In het spel speel je als Death Jr. die met zijn zeis door een wereld loopt en allerlei wezens naar het hiernamaals helpt. Naast zijn zeis heeft Death Jr. beschikking over nog veel meer wapens, waaronder een bazooka.

Over het verhaal van Death Jr. is nog niets bekend, maar dat hoeft ook niet persé in zo'n vroeg stadium. Death Jr. zal in 2005 voor de PlayStation Portable verschijnen en het zal uitgebracht worden door Backbone Entertainment.

Verwachtingswaarde:

Formula One '04

Uitgever: SCEE | Ontwikkelaar: Evolution Studios

Sony heeft het ook in 2004 weer voor elkaar gekregen om als enige de officiële FIA Formula One licentie te regelen. Dit vierde deel wat door Sony Computer Entertainment Europe wordt ontwikkeld zal over alle officiële namen, teams, coureurs en banen beschikken. Ook heeft Sony de twee nieuwe banen in Shanghai en Bahrain toegevoegd.

In totaal zijn er achttien races verdeelt over vijf continenten met tien officiële teams en twintig coureurs. Doordat Sony de officiële licentie heeft zullen deze coureurs ook nog sprekend op het echte werk lijken.

Op de E3 beurs werd een filmpje getoond, welk er indrukwekkend uitzag. Toch gedroegen de bolides zich anders dan op het echte circuit. Of de uiteindelijke versie zich ook zo vreemd gedraagt op het circuit is nog maar afwachten. Formule 1 spellen vereisen doorgaands nu eenmaal veel rekenkracht, omdat consumenten het beste verwachten. In 2005 zullen we het weten.

Verwachtingswaarde:

Gran Turismo 4 Mobile

Uitgever: SCEE | Ontwikkelaar: Polyphony Digital

Volgend jaar zal Gran Turismo 4 Mobile naar de PlayStation Portable komen. Het spel zal wederom door Polyphony Digital ontwikkeld worden, dat ook verantwoordelijk is voor Gran Turismo 4 voor de PlayStation 2. Sterker nog, Sony belooft ons dat beide versies precies hetzelfde zullen zijn. Rondetijden die je dus op de PlayStation 2 neerzet, kun je meenemen op je PlayStation Portable en andersom.

Op de E3 beurs in Los Angeles werd een filmpje van Gran Turismo 4 Mobile getoond en deze zag er verbazingwekkend goed uit. Wat Gran Turismo 4 speciaal maakt, is de ondersteuning van Wi-fi. Hierdoor kun je voortaan in de buurt van hotspots online tegen andere mensen racen, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Gran Turismo 4 zal verdergaan waar Gran Turismo 3 ophield. Een betere race-ervaring, meer banen en meer wagens liggen in het verschiet. Zonder meer is Gran Turismo 4 Mobile een titel om naar uit te kijken.

Verwachtingswaarde:

Metal Gear Acid

Uitgever: Konami | Ontwikkelaar: Konami

De Metal Gear serie staat als een huis. Onlangs verscheen een opgepoetste conversie van het origineel op de GameCube. Volgend jaar zal Metal Gear Solid 3: Snake Eater voor de PlayStation 2 verschijnen en ook de PlayStation Portable heeft al een Metal Gear spel in ontwikkeling.

Metal Gear Acid is echter niet een Metal Gear spel zoals je gewend bent. Acid zal het eerste turn-based spel ooit van Snake zijn. Ook zal het spel gebruik gaan maken van een cardsysteem. Wanneer je dus een vijand van achteren genaderd bent, is het tijd om je "breek-zijn-nek" kaart tevoorschijn te halen. Zo zullen er nog talloze kaarten in het spel zitten.

De reden voor deze keuze is omdat de makers vreesden dat de originele speelwijze niet tot zijn recht zou komen op zo'n klein beeldscherm. Metal Gear Acid zal waarschijnlijk weer net zo aanslaan op de menigte als voorgaande delen. Of het net zo leuk zal worden als eerdere delen, valt nog te bezien. Wij hopen in ieder geval van wel.

Verwachtingswaarde:

NBA Street

Uitgever: Electronic Arts | Ontwikkelaar: NuFX

Te verwachten viel dat Electronic Arts veel titels naar de PlayStation Portable zou brengen en zo geschiedde. NBA Street, Need for Speed Underground en NFL Street vormen waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Waarom zou Electronic Arts de kans voorbij laten schieten om al haar andere kassuccessen niet naar de PlayStation Portable te brengen.

Wat we tot nu toe gezien hebben van Electronic Arts was niet echt indrukwekkend. Alle getoonde spellen verschenen al op de consoles, dus het nieuwe is er zeker vanaf. Waar we niet omheen kunnen zijn de fantastische beelden. Op de PlayStation Portable komen alle spellen tot nu toe werkelijk tot haar recht.

Over extraatjes en dergelijke is nog niet zoveel bekend. Waarschijnlijk zul je dit spel draadloos met enkele vrienden kunnen spelen en mogelijkerwijze kun je zelfs online met NBA Street (en alle andere Electronic Arts spellen). Het is vooralsnog afwachten.

Verwachtingswaarde:

Need for Speed Underground

Uitgever: Electronic Arts | Ontwikkelaar: EA Black Box

Electronic Arts verbaasde vorig jaar iedereen met een nieuwe telg uit de Need for Speed serie. En niet zomaar een nieuw spel, want Electronic Arts was met Underground een hele nieuwe weg ingeslagen. Op de PlayStation Portable zet Electronic Arts in 2005 haar succes voort.

Niet alleen zal Need for Speed Underground volgend jaar naar de PlayStation Portable komen, maar ook Need for Speed Underground 2 moet nog in 2004 uitkomen voor alle platformen. Wat dit voor invloed zal hebben op de PlayStation Portable-versie is onbekend. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat Electronic Arts dit spel als Need for Speed Underground 2 op de markt zal zetten.

De filmpjes die ons voorgeschoteld werden op de E3 beurs in Los Angeles oogden erg goed. Het spel lijkt niet aan snelheid te hebben ingeleverd en daarnaast ziet het er nog steeds ongelooflijk goed uit. Mogelijk zal ook dit spel draadloos op het Internet te spelen zijn.

Verwachtingswaarde:

NFL Street

Uitgever: Electronic Arts | Ontwikkelaar: EA Tiburon

Volgend jaar zal NFL Street naar de PlayStation Portable komen. Wat we tot nu toe gezien hebben was meer van hetzelfde en dus goed. Toch is het wel jammer dat spellen zo eenvoudig overgezet kunnen worden naar een handheld. Zeker nu Sony bekend heeft gemaakt dat ze graag zo min mogelijk conversies op de PlayStation Portable hebben.

Hoe zal NFL Street zich onderscheiden van haar voorganger? De vorige versie op de PlayStation 2 was niet online te spelen. Mogelijk zal de PlayStation Portable-versie wel online te spelen zijn. Misschien kunnen spelers zelfs meer content downloaden, wat voorheen ook niet mogelijk was. Te denken valt aan nieuwe spelers, tactieken en stadions. Het blijft allemaal wat giswerk.

Met de PlayStation 2-versie was in ieder geval bar weinig mis. InsideGamer benoemde dit spel tot het beste spel van de maand januari. De verwachtingen voor de PlayStation Portable-versie zijn dan ook hoog gespannen.

Verwachtingswaarde:

Tales of Eternia

Uitgever: Namco | Ontwikkelaar: Namco

Een titel waar niemand rekening mee gehouden had op de E3 beurs van Los Angeles, was Tales of Eternia. In Japan is de serie mateloos populair, maar in Europa moet de serie nog voet aan wal zetten. Dat zal waarschijnlijk in de loop van dit jaar gebeuren wanneer Tales of Symphonia voor de GameCube naar Europa komt.

In 2005 zal Tales of Eternia naar de PlayStation Portable komen. Het is een 2D RPG geworden, zoals we die kennen van de Game Boy Advance en eerdere platformen, maar Tales of Eternia ziet er stukken beter uit. Het spel kent verschrikkelijk veel kleuren en details, welke een goede demonstratie geven van de kracht van de PlayStation Portable. Toch vragen wij ons af hoe een 3D RPG op de PlayStation Portable eruit zou komen te zien.

Over het spel zelf valt verder weinig te vertellen. Het spel was niet speelbaar op de E3, dus onze jongens hebben het ook niet kunnen testen.

Verwachtingswaarde:

Tony Hawk's Underground 2

Uitgever: Activision | Ontwikkelaar: Neversoft

Activision heeft een contract met Tony Hawk voor tenminste 2008, dus een PlayStation Portable-versie sloeg natuurlijk niet in als een donderslag bij heldere hemel.

Wat wel een diepe indruk op ons achterliet, waren de verbluffende beelden die we voorgeschoteld kregen op de E3 beurs in het zonnige Los Angeles. Tony beweegt zich nog net zo vloeiend voor op zijn skateboard als in vorige delen en het lijkt er allemaal alleen maar mooier op te worden. Zoals te verwachten heeft Tony Hawk weer een nieuw blik aan moves opengetrokken voor alweer zijn zesde spel. En natuurlijk mag een nieuwe generatie skateboarders niet ontbreken.

Wat we verder van dit spel moeten verwachten is nog niet helemaal duidelijk. Mocht het spel online gaan dan staat het natuurlijk weer garant voor veel speelplezier. Want wat is er nu leuker dan samen met je vrienden de stad onveilig te maken in een virtuele wereld?

Verwachtingswaarde:

Wipeout Pure

Uitgever: SCEE | Ontwikkelaar: SCEI

In het PSOne tijdperk bezorgde WipeOut talloze mensen rillingen over de rug. Bijna een decennium later bezorgt Sony ons de nieuwste telg uit de WipeOut serie. WipeOut Pure zal in 2005 voor de PlayStation Portable verschijnen.

Er is veel te doen geweest om WipeOut Pure. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk of dit spel online met je vrienden te spelen zal zijn. Wel is bevestigd dat er iedere maand nieuwe circuits te downloaden zullen zijn vanaf het internet. Spelers kunnen deze spellen draadloos bemachtigen. Hoeveel banen te downloaden zullen zijn is nog niet bekend, maar vast staat dat het kostenloos zal gebeuren. De extra kosten zullen doorbrekend worden in de prijs, maar wij consumenten zullen daar weinig hinder van ondervinden zo zijn de verwachtingen.

Officiële screenshots zijn er nog niet te vinden op het Internet, maar er zijn wel al wat filmpjes te vinden. Vast staat dat WipeOut Pure een erg snel spel zal worden, dat vele mensen zal bekoren.

Verwachtingswaarde:

WRC

Uitgever: SCEE | Ontwikkelaar: SCEI

Ook op de PlayStation Portable zal dit rallyspel van Evolution Studios verschijnen. De World Rally Championship (WRC) is een serie die al vele jaren meedraait op de consoles van Sony. Het begon allemaal op de PlayStation waar het eerste World Rally Championship spel uitkwam onder de naam World Rally Championship: Arcade. Door het succes van dit spel, kwamen er op de PlayStation 2 ook een aantal WRC spellen uit, waarvan WRC 4 nu in ontwikkeling uit. Ook wordt er aan een versie voor het nieuwste apparaatje van Sony, de PSP, gewerkt.

In WRC, draait het vanzelfsprekend om het zo snel mogelijk rijden van een parcours. Natuurlijk komt hier wel wat meer bij kijken dan gewoon gas geven. Zo is heeft bijvoorbeeld de ondergrond en de daarbij horende bandenkeuze een grote invloed op de snelheid die je kunt halen. Natuurlijk heeft ook de weerssituatie veel invloed op de moeilijkheidsgraad van het rijden.

Verwachtingswaarde:

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • ook lache die verwachtings waarde :P

  nice done..  hopelijk kunnen jullie er over een maand of 4 nog een stuk of 10+ games aan toevoegen

 • Je kunt je maandsalaris erop zetten dat er ongetwijfeld ook goede vechtspellen naar de PSP komen. Ze zijn nog niet aangekondigd nee, maar ze zijn vast al in de maak. Mogelijk dat je in de toekomst draadloos Soul Calibur of Tekken tegen een vriend van je zit te spelen.

 • hmmmm niks echt vernieuwends dus….

 • Leuk gedaan, vind de line-up van sony tot nu toe tegenvallen, maarja niks aan te doen, er zullen er zeker weten nog wel meer bij komen.

 • Tales of Eternia lijkt me de leukste uit dit stel…hopen dat GT4 maar niet turnbased is ofzo.

 • WipEout is voor mij op dit moment de voornaamste reden om een PSP te willen kopen, het is een erg verslavend spel dat je lekker even tussendoor kunt spelen (ik heb alle versies op de PSOne). Ik vind een verwachtingswaarde van twee nogal erg laag.

 • Sterke line-up ookal staan er een paar spellen nog niet bij die ik in één E3 psp trailer heb gezien.

 • Turnbased is dat je omstebeurt een zet moet zetten, zoals bij schaken. Eerst beweeg je een paar stappen met Solid Snake en doe je wat bewegingen. Daarna is de computer aan de beurt.  @ ultra-shadow

  Zoals je in de inleiding kunt zien is dit een lijst met spellen waar wij veel van verwachten. Van Viewtiful Joe en Devil May Cry bijvoorbeeld hebben wij nog niets gezien.

 • Lekker veel leesvoer hebben jullie neergezet :D. Ook met de ds doen! keep up the good work!

 • De kracht van de ds is juist dat er geen poorts op komen vind ik dan…

 • Allemaal sportgames?

  Kijk nog eens :)

 • Mijn wishlist tot nu toe:

  - Gran Turismo 4 Mobile;

  - NBA Street;

  - Need for Speed Underground;

  - Tales of Eternia.


 • Tales of Eternia ziet er zeer mooi uit!

 • Mensen dit zijn lang niet alle games die waren voorgesteld hoor. Jeezes

  Hier heb je een volledige lijst alfabetisch gerangshikt http://psp.ign.com/games.html  En er zijn zeker originele en mooie games bij zoals Sticky Balls en Mercury. dat laatste heeft mooie morphing liquid effects

 • Wipeout Pure lijkt me eigenlijk wel behoorlijk vét te worden. Beetje als F-Zero alleen sneller :PMensen dit zijn lang niet alle games die waren voorgesteld hoor. Jeezes

  Hier heb je een volledige lijst alfabetisch gerangshiktDenk dat dit lijstje meer gebruikt wordt om de bekendere games aan het publiek voor te stellen. Als je ze allemaal wilt behandelen heb je wel iets meer text nodig. En trouwens, bij dat lijstje van jou zien we alleen maar een naam, geen verwachtingen van het spel.

 • @Berserk Dat Mercury gaat idd schitterend worden. Mooie techniek en het lijkt me leuk om dat eens te spelen. Het komt iedegeval in men PSP game collectie.

 • snappie88

  "En trouwens, bij dat lijstje van jou zien we alleen maar een naam, geen verwachtingen van het spel"Gewoon klikken op de naam van het spel teveel gevraagd? Daar zie je veel info telkens over het spel zoals foto's en filmpjes enzo. En verwachtingen? Bwa is toch niet nodig? Verwachtingen komen van jezelf niet van een ander.

 • We hebben gewoon een rij games geselecteerd, en die hebben we behandeld. Hoef je niet meteen uit je vel te springen, Berserk.

 • Leuke spellen allemaal hoor. Alleen niet echt vernieuwend denk ik.

 • @ Munch & Abe

  Ja dat wist ik wel hoor, maar veel mensen hier dachten dat dit de enige line-up was.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren