1. Brothers in Arms: Road to Hill 30 (PC)

Brothers in Arms: Road to Hill 30 (PC)

Het is geen geheim dat ik gigantisch van oorlogsshooters hou. Call of Duty, Medal of Honor. Ik heb ze allemaal gespeeld en ervan genoten. Toen Brothers in Arms werd aangekondigt kon ik dan ook niet wachten om het spel eens aan de tand te voelen. Nu ik het spel eindelijk in bezit heb zal ik meteen gaan uitvinden of Gearbox zich aan zijn belofte heeft gehouden om een authentieke WO2 shooter af te leveren. Private Gijsman zetten zijn helmpje op (eigenlijk gewoon zijn koptelefoon) en ging op onderzoek uit!

"You are about to embark on the great crusade...."-Dwight D Eisenhower

Nadat Hitler Rusland had aangevallen in 1941 ging het bergafwaards met de Duitsers maar nog echt kritiek werd het niet. Nadat ook Noord-Afrika was verloren begonnen de Duitsers zich pas echt zorgen te maken. Het geallierden oppercommando wil de oorlog zo snel mogelijk beeindigen en komt met Operation Overlord op de proppen. Operation Overlord is de invasie van Europa die de Duitsers moet verjagen en het einde van de oorlog zal inluiden. In de nacht op 6 Juni 1944 (ook wel D-Day genoemd) begon Operation Overlord werden duizenden soldaten boven Frankrijk gedropt. Jij bent één zo'n soldaat, jij bent Sergeant Matt Baker. Direct aan het begin van het spel word al duidelijk dat je meedoet met één van de grootste (Operation Market Garden was de grootste) paradrop operaties ook en dat is goed te zien. Je ziet overal vliegtuigen die eveneens net zulke soldaten als jou dropt.....

....opeens word het vliegtuig geraakt en word je genoodzaakt om te vroeg te springen. Hier zie je echt de complete chaos van die 6 Juni 1944, overal zie je lichtspoor munitie en verschillende vliegtuigen storten neer. Na een niet zo'n prettige landing krijg je toch de grond onder je voeten. Welcome to France soldier! Hier zie je al meteen dat Brothers in Arms een andere richting wil inslaan in plaats van die andere WO2 shooter. Brothers in Arms is gewoon de authentieke shooter die ons al jaren wordt beloofd. Hier geen Duitser vlak voor je aan het begin. Nee, hier kom je eerst een medesoldaat tegen die je helpt met de eerste krauts te elimineren. Bij die eerste paar krauts die je tegenkomt zie je ook al meteen een verschil, je schoten zullen nooit op de plaats komen waar je ze naar toe mikt. Dit is bijzonder goed gedaan en het spel wordt er niet belachelijk moeilijk door. Alleen als je de Call of Duty manier kiest dan hé! Even later in het spel zal je ook de controle krijgen over een squad en naar het einde toe zelfs twee. Dit is bijzonder goed gedaan door zijn eenvoud. Je drukt op een knop en ziet een cirkeltje verschijnen, druk op de vuurknop en je mannen lopen erheen. Je hoeft niet heel de tijd je manschappen te babysitten want ze zijn allemaal slim en vinden zelf dekking. Minder ben ik te spreken over de AI van de Duitsers. Hij schiet met scherp en is zeker een kluif voor je maar naarmate je dichter bij hen komt blijven ze verankerd in de grond en dat is toch niet helemaal realistisch of ik moet het verkeerd hebben natuurlijk.

"Brothers in Arms is gewoon de authentieke shooter die ons al jaren wordt beloofd."

Voor alle Call of Duty fanaten die met Brothers in Arms een snelle snack willen scoren zullen van de koude kermis thuis komen. Vooral de hoeveelheid health zal bij hun tekort schieten want drie schoten in je bast en zwaai maar dag met je M1 Garandje. Ook het eerder genoemde feit dat de wapens erg inaccuraat zijn is een vondst die de fans van actie shooters zullen vergruizen. Helaas voor die mensen maar zo ging het echt in WO2. Je moet dan ook Brothers in Arms niet zien als een 3D Shooter maar meer als een tijdmachine naar 1944 en ook de omgeving is compleet nagemaakt aan de hand van foto's uit die tijd. Nu we het toch over de omgeving hebben kan ik ook zeggen dat die er fantastisch uitzien. Af en toe zijn ze een beetje wazig maar dat is juist de smoel van Brothers in Arms. Niet alles is haarscherp en het heeft de look van de allereerste kleurcamera's, wazig maar je kunt wel alles zien. Helaas ben ik alleen niet echt te spreken over de ingame characters. Zij zien er namelijk een beetje te Playstation uit. Hun gezichten vind ik er goed uit zien maar de pakken vind ik een beetje te wazig zelfs voor 2005. Vooral de ogen van de characters zijn bijna echt maar de lipsync is dan weer drie keer niks. Toch wel een beetje slordig omdat er toch een hoop word afgepraat in Brothers in Arms. De muziek vind ik persoonlijk toch wel erg goed. Het is namelijk erg rustig en ook niet echt gigantisch bombastisch. Nee, gewoon lekker rustig. Dus niet a la Call of Duty want soldaten in WO2 hadden ook geen orkest achter hun staan. Ze hadden alleen een orkest van kogel gejank en dat orkest word ook prima afgehandeld in Brothers in Arms.

"Je moet dan ook Brothers in Arms niet zien als een 3D Shooter maar meer als een tijdmachine naar 1944...."

De campagne in het spel voltooi je in zo'n 15 uur en staat vol van drama en broederschap en het raakt je echt als één van je mannen sneuvelt en echt dood is. Helaas is dit wel gescript want in het spel zelf zullen ze zelf wonderbaarlijk herrzijzen aan het begin van een nieuwe missie. De 15 uur is nog lang niet genoeg om je honger te stillen. Vooral de extra's die je kan unlocken zijn leuk bedacht en je heb het er echt voor over om de missies nog eens opnieuw te spelen. Waar ik toch wel wat meer van had verwacht was de herspeelbaarheid. Die is namelijk niet al te groot. Er zijn bijna geen extra wegen om een missie aan te pakken en als ze er zijn dan is het veel te mager om echt een grote replaywaarde te bieden. Hier kan Brothers in Arms toch nog wat van Hidden and Dangerous leren waar je wel vrij was om je pad te bepalen. Waar ik ook een beetje in teleurgesteld was was toch de multiplayer. Je kunt namelijk niet de squads vullen met echte spelers. Je kunt alleen als squadleader spelen en dat vind ik toch wel wat te mager. Gelukkig beloven de makers op dat vlak beterschap in Hells Highway.

Conclusie en beoordeling

None

Brothers in Arms Road to Hill 30 is de eerste WO2 shooter die zich authentiek kan noemen. Het is eigenlijk een soort tijdmachine in plaats van een actiespel. De Singleplayer is top maar de multiplayer had toch wat beter gekunt. Desondanks blijft het spel een hele dikke aanrader en eigenlijk een must voor WO2 fans en is ook nu nog eens voor een spotgoedkoope prijs van 10 euro te vinden.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Authentiek
 • Realistisch
 • Goede squad AI
 • Mooie omgeving
 • Minpunten
 • AI van de Duitsers beneden peil
 • Multiplayer te mager
 • Sommige modellen lelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Was te verwachten dat COD4 zovaak genomineerd is ^^

 • CoD4, Fable II en MGS4 zijn duidelijk mijn favorieten. Topgames, stuk voor stuk!

 • Een hele leuke lijst met een hele hoop goede games! der zit voor ieder wel wat wilts tussen bij iedere nominatie…

 • Fallout 3 moet zeker iets winnen. Naar mijn mening beste game van 2008!

 • Voor mij is GTA: IV dé game van 2008 :D

  En natuurlijk ook Cod4 ;)

 • Mooi dat rock band bij best game staat en world tour bij casual _O_

 • Heel nice dat COD 4 zo vaak is genomineerd. Die game verdient het veel meer dan World At War…

 • Nice! Ik vind zelf GTA IV de game van 2008 moet worden. Met 7 miljoen verkopen op de eerste dag… Zegt al genoeg.

 • Wii-games doen mee voor spek en bonen.  Ik mis Gears of War 2 bij 'Beste Game'.

 • Original score….en..dan..geen..Mario Galaxy…wat een afgang

 • GTA IV, Gears of War 2 en Metal Gear Solid 4 zijn m'n favorieten. Moet een aantal games, zoals Fallout 3 en Fable II nog altijd spelen.

 • Ik vind het sowieso raar dat Galaxy er bij staat. Die game kwam in 2007 uit en hoort dus eigenlijk niet bij de nominaties van 2008.

 • Het aantal nominaties voor MGS 4 valt me anders maar zwaar tegen. Zelfs geen nominatie voor ' Story and Character ' ?

 • zie er goed uit moet ik zeg

 • Ik zou het wel weten…

  Hoezo krijgt Cod4 eigk een nominatie bij beste verhaal, en hoofdpersoon, nogal scheef naar mijn mening!  Cod 4, AC, cod 4, GH:WT, cod 4, GoW: CoO, cod4, AC, FIFA 09, C&C, GTA, AC, Gears 2, Cod 4

  k heb Fallout overigens niet gespeeld, maar die zal ook wel een aantal winnen


 • Xbox 360 domineert de lijst ;-)

 • Bij Action & Adventure wel Tomb Raider en Prince of Persia nomineren en geen MGS 4 ai ai ai, goede vakjury zit hier achter..

 • Wii fitt staat er best wel vaak bij, gek aangezien velen SSBB toch een veel betere game is en hier nergens te bekennen!

 • Was te verwachten natuurlijk dat CoD 4 zovaak werd genomineerd ^^  Ben benieuwd naar de uitkomsten :].

 • cod 4 GH:WT gta 4 en mass effect mogen wel wat winnen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren