1. PSP Meningen

PSP Meningen

De meningen over de PlayStation Portable zijn erg verdeeld. Wij hebben de InsideGamer redactie bij elkaar geroepen en iedereen zijn zegje laten doen. Intern leverde dit vele verhitte discussies op. We hebben ook gemerkt dat op het forum niet alle neuzen dezelfde kant op stonden. Hieronder kun je in ieder geval lezen waarom wij wel of niet te spreken zijn over Sony's eerste handheld.

Marcel Beeks

Columnist

Tja de PlayStation Portable, wat moet ik daar over zeggen? Zelf ben ik geen handheld fan, maar ik zie zeker potentie in deze handheld. Persoonlijk trekt de PlayStation Portable mij iets meer dan de Nintendo Dual Screen, weet niet precies waarom maar het is zo (misschien het uiterlijk of de dubbele schermen van de Nintendo Dual Screen die me niet zo aanstaan.) Men zegt dat gamen steeds in de nabije toekomst hoofdzakelijk handheld zal zijn, dan zetten ze met de PlayStation Portable de eerste serieuze stap in die richting volgens mij.
Kris Boon

Content Manager

De PlayStation Portable is voor mij wel een apparaatje dat ik wel graag wil hebben, maar ik heb mijn twijfels bij het concept. Sony mikt op een oudere doelgroep dan Nintendo en denkt daaruit de winst te kunnen halen. Maar wie zegt mij dat die oudere doelgroep graag een spelletje in de trein speelt, of gewoon een draagbare spelcomputer meeneemt? Ik denk dat dit niet het geval is en dat daardoor de verkoopresultaten voor Sony tegen zullen vallen. Het aanbod spellen heeft me daarnaast ook geen warme oortjes bezorgd en het ding was niet eens speelbaar aanwezig op de E3. Ik geef Sony het voordeel van de twijfel, maar zet mijn geld voorlopig liever op Nintendo’s Dual Screen.
Jakob Dieckmann

Adjunct-Hoofdredacteur

Ik kijk erg uit naar Sony's nieuwe wonderkindje. Vooraf was ik nogal sceptisch over de batterijduur, maar acht uur is voor mij genoeg. Ik was toch al niet van plan om films te kopen voor de PlayStation Portable. Ik zie de PlayStation Portable redelijk succesvol worden, maar niet alle doelstellingen zullen bereikt worden denk ik. Zo hoeft Sony niet te verwachten dat de UMD het nieuwe medium van de eeuw zal worden. De spellen spreken mij nog niet erg aan, met uitzondering van de nieuwe Gran Turismo en Tales of Eternia. Het overgrote deel zal ook op de andere platformen verschijnen en een turnbased Metal Gear Solid, daar zit toch niemand op te wachten?
Jelle van Es

Hoofdredacteur

De PlayStation Portable heeft een groot aantal aansprekende titels, maar wel titels die we allemaal al kennen. Straks spelen we dus thuis en in de trein hetzelfde spel en dat is voor mij in ieder geval niet de bedoeling. Ik wil nieuwe titels, of conversies van klassieke PlayStation spellen in een nieuw jasje. Wat mij wel trekt is de mogelijkheid om films op het ding af te spelen. Tevens ben ik te spreken over het uiterlijk en de technische aspecten. Maar het nadeel van deze positieve dingen is het prijskaartje. Ik denk niet dat veel mensen een handheld gaan aanschaffen voor de prijs van een volwaardige console. Ik wacht dus nog even af.
Remco Greeve

Redacteur / Leiding Database

Wat ziet de PlayStation Portable er gelikt uit. En wat is de kwaliteit van het PlayStation Portable schermpje enorm. Nog nooit zag ik zulke heldere beelden op een handheld. Volgens Sony moet dit de walkman van de 21ste eeuw worden, misschien dat dat iets te hoog gegrepen is. Ik moet wel zeggen dat het aanbod PlayStation Portable spellen mij enorm aanspreekt en de grafische kracht van de PlayStation Portable echt van PlayStation 2 kwaliteit is. Mensen die roepen dat de PlayStation Portable te groot is moeten hem misschien zelf eens in de hand nemen, want uit mijn ervaring weet ik dat het allemaal reuze meevalt. Oh ja, Sony was tenminste wél zo slim om een analoge controller knop toe te voegen.
Wouter van Halen

Redacteur

Een PSOne op een handheld? Dat is mijn gedachte achter de PlayStation Portable. Het ziet er zeer mooi uit allemaal en het grote beeldscherm is ideaal om spelletjes mee te spelen, het enige wat mij niet aanstaat van de PlayStation Portable is het design. Ik heb de PSOne en de PlayStation 2 nooit mooie consoles gevonden en nu met de PlayStation Portable heeft Sony mij wederom niet weten te imponeren. Misschien ligt het aan mijn smaak, maar de PlayStation Portable ziet er lelijk uit, in tegenstelling tot het lekkere uiterlijk van de Nintendo Dual Screen. Welk van de twee handhelds het beste zou worden? Misschien de Nintendo Dual Screen, maar ik denk dat de PlayStation Portable door de sterke marketing van Sony de nieuwe marktleider wordt op handheld gebied.
Daniël de Keizer

Redacteur / Leiding Nieuwsdienst

Omdat ik vrij weinig van doen heb met de manier waarop Sony te werk gaat op de consolemarkt, heb ik het bedrijf zélf nooit een warm hart toe gedragen. Toch getuigt het van respect en de nodige dosis lef om de handheld markt op te stappen met de PlayStation Portable. Het apparaat ziet er desalniettemin zeer gelikt uit. Of het design gebruiksvriendelijk is, daar twijfel ik nog behoorlijk aan. Er valt zowel voor de uitgebreide mogelijkheden als de prijs wel wat te zeggen. Waarschijnlijk een zeer leuk hebbedingetje, die door de zee aan opties misschien wel in haar eigen mogelijkheden lijkt te verdrinken. De titels zien er stuk voor stuk mooi uit, maar dragen naar mijn idee weinig bij aan de speelmogelijkheden die ik van een volgende generatie handheld verwacht. In mijn geval kijk ik de kat nog even uit Sony's boom, al ben ik zeker geïnteresseerd.
Mark van der Kruit

Nieuwsdienstmedewerker

Toen ik de PlayStation Portable voor het eerst zag was ik meteen verkocht. Nou ben ik ook iemand die veel waarde hecht aan het design, waar Sony met de PlaySstation Portable knap werk levert. Maar ook technisch zit het met de PlayStation Portable erg goed. Hoewel het apparaat niet zo vernieuwend is als de Nintendo Dual Screen, heeft het toch behoorlijk wat in zich. De beelden zien er erg indrukwekkend uit op dat mooie grote breedbeeldscherm en de ondersteuning van Wi-Fi om draadloos tegen anderen te spelen zie ik erg zitten. De PlayStation titels zijn dan ook meer mijn ding dan het genre wat Nintendo over het algemeen biedt. Mainstream spellen als Burnout, Metal Gear Acid en This is Football 2005 kijk ik dan ook erg naar uit. Het enige nadeel dat er in mijn ogen aan de PlayStation Portable kleeft is het prijskaartje en de kwetsbaarheid van het schermpje.
Joost Vogel

Adjunct-Eindredacteur

Sowieso ben ik blij met de komst van een zakcomputer van Sony. Door de strijd met Nintendo zullen beide bedrijven kwalitatief zoveel mogelijk hun best doen en tevens zal men de prijs proberen te drukken. Wanneer de PlayStation Portable niet al te duur is, zal ik hem waarschijnlijk ook aanschaffen. Het apparaat kent leuke functies, de batterijduur lijkt lang genoeg en het belangrijkste is het ruime spellenaanbod. Zoals we van Sony gewend zijn, zal ook dit apparaat weer volledig worden ondersteund door tal van ontwikkelaars, waardoor het ongetwijfeld een succes wordt. Verder ziet de PlayStation Portable er zelf ook goed uit. Het is misschien nog even afwachten hoe het in de hand ligt, maar mijn interesse is duidelijk gewekt.
Robert van der Werf

Nieuwsdienstmedewerker

Sony gaat voor het eerst de wereld ontdekken van de draagbare spelcomputers en ik denk dat dit een leuke strijd gaat worden. Als je kijkt naar het aantal ontwikkelaars en enquêtes over beide handhelds dan zie je dat het redelijk gelijk opgaat en dat zal voor de consument alleen maar voordelen opleveren. Sony heeft belangrijke titels naar de PlayStation Portable kunnen brengen zoals Metal Gear en Gran Turismo. Ook is het een mooi apparaat met een groot beeldscherm. Toch twijfel ik aan het succes van de PlayStation Portable. De PlayStation Portable heeft leuke multimedia opties, goede spellen en ongetwijfeld een goede marketingstrategie, maar de eerste geruchten over de prijs zijn niet echt postief. Als de PlayStation Portable meer dan vijfhonderd euro gaat kosten tijdens de lancering, haak ik af.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • @ Kris Boon:

  Ik hoor ook vaak dat de PSP vooral voor de oudere doelgroep is gericht, maar ik denk dat de jongeren net zovel interesse zullen hebben. Eerst hadden we geen keuze dan alleen maar de GB, en wie zegt dat de jongeren niet allemaal massal naar de PSP overstappen? Het is tenslotte een machine van Sony…als je weet wat ik bedoel…(hint: brainwash)  @ Wouter van Halen:

  Ps2 en PSP-design lelijk? Vreemd. Rare smaak heb je man…Shugar Lee Hooper vind je zeker ook een lekker wijf? :D  Persoonlijk lijkt me de PSP beter dan de DS. Ik kan nu natuurlijk niet beoordelen, maar van wat ik tot nu toe gezien heb, spreekt me de PSP het meeste aan. Ik ben ook een RPG-fan en de PSP heeft een paar RPG's die ik zeker in de gaten zal zouden. En tja…het is van Sony—-> erg veel support van ontwikkelaars.
 • Jongeren zullen vast wel interesse in het ding hebben, maar je moet de oudere doelgroep niet als een pluspunt zien. Dat is het enige wat ik wilde zeggen.

 • Het één sluit het ander toch niet uit? Als je thuis bent kun je gewoon lekker Gran Turismo 4 spelen op je grote TV met geweldig geluid en wanneer je ergens naartoe moet neem je je savefile mee op de PlayStation Portable.

 • ach ja… gelukkig heeft sony wel mensen met gevoel voor design.. althans als je dat vergelijkt met de DS van Nintendo.. ik kan nog steeds niet geloven dat ze daar serieus mee voor de dag zijn gekomen :|  verder heb ik het idee dat de PSP technisch gezien een stuk knapper in elkaar zit dan de DS, dan kun je wel twee schermen hebben en touch screen.. dit laatste heeft elke gemiddelde PDA al jaren :|  moet je voorstellen een Playstation2, controller, voeding, tv scherm, dvd drive, memory stick ingang en een draadloze netwerk kaart zo enorm klein samen gestampt tot een blokje metaal van maar 260 gram en met een afmeting van 17cm bij 7,4cm en 2,3 cm dik.. idioot toch? dat noem ik knap werk! :P


 • De DS lijkt me nog steeds toffer, de games op de DS spreken me meer aan en de extra mogelijkheden vind ik ook tof. De PSP is opzich ook geen slecht apparaat kwa specificaties en mogelijkheden, maar als de games me niet echt boeien houdt het voor mij ook op.

 • "Sony mikt op een oudere doelgroep dan Nintendo en denkt daaruit de winst te kunnen halen. Maar wie zegt mij dat die oudere doelgroep graag een spelletje in de trein speelt, of gewoon een draagbare spelcomputer meeneemt?"  IK! :p

 • Tja, veel verschillende meningen. In enkele kan ik me wel vinden, maar er zijn er ook veel die een andere mening hebben dan ik. Moet wel :D  Mijn mening:  Zelfs vind ik het apparaatje een mooi dingetje, en het scherm bied heel wat zicht. De games zijn in alle geuren en kleuren: je hebt de spellen die wat op een oudere groep zijnn gericht dan die van Nintendo, maar als je goed kijkt naar Ape Escape, dan hebben ze ook daarvoor een oplossing. Dus eigenlijk voor iedereen.  -> Normaal ging ik dit nog langer doen, maar ik heb nog werk in een winkeltje :P  Ook nog iets over de schoonheid van de consoles: De PS2 vond ik zelf ook niet echt een kunstwerk zoals de gamecube, maar de PSP vind ik wel mooier dan de DS van Nintendo. Tja, …


 • DS en psp lijken me geduchte tegenstanders..ik zie in beide goede en minder goede punten…maar ik verwacht eerlijk gezegd meer van de ds dan de psp.

 • "het lekkere uiterlijk van de Nintendo Dual Screen" LOL :D  De DS ziet er uit als een merkloos el-cheapo spelletje uit een grabbelbak bij de Intertoys, er zit totaal geen design in.  Dat grijs-metallic heb ik nu ook wel weer gezien, bovendien slijt dat soort verf ook vrij snel (bij m'n laptop en muis bijvoorbeeld).  Gelukkig heeft Nintendo gezegd dat het design van de DS niet af is, omdat er nogal wat klachten over waren. Het design van de PSP ziet er zeer doordacht en gelikt uit.
 • Psp heeft toch echt vettere functies vind ik, touchpad lijkt me niks op E3 zaten ze daar met hun pennetje te gamen zag er echt bagger uit.

 • @ m@rkie

  ze hebben allebij wel ongeveer evenveel ontwikkelaars achter zich staan.

 • de ds heeft er meer dan 100 en de psp heeft er bijna 100 :P

 • Weet niet waar je die informatie vandaan haalt, maar volgens mij staat de PlayStation Portable voorop wanneer het op de 3rd party support aankomt.  Maar goed, als EA de NDS ook gaat ondersteunen, dan gaat het wel weer ongeveer gelijk op. Maar sowieso verwacht ik veel meer spellen voor de PSP, dan voor de NDS, omdat het ontwikkelen voor de PSP makkelijker is dan voor de NDS.

 • EA ondersteunt de ds wel er is al een need for speed titel aangekondigd.

 • De meeste ontwikkelaars zullen idd voor de psp gaan ontwikkelen omdat een udm goedkoper is als een cartridge en omdat het makkelijker programmeren is. En je kunt er gewoon niet meer onderuit omdat het sony is.

 • Ik ga in eerste instantie voor de DS.

 • Ik mag die marco greeve wel. :D:D:D Remco.

 • Remco Borsato

  Remco van Basten

  … :-)  Mijn verwachtingswaarde is inderdaad hoog, maar misschien is die van de DS nog wel hoger ;)


 • NDS word De Shit

 • Goh, uit welk Nederlands tijdschrijft heb je dat gehaald?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren