1. Advance Wars: Dual Strike (NDS)

Advance Wars: Dual Strike (NDS)

Vorig jaar zomer had ik nog nooit gehoord van de serie Advance Wars. Maar vorig jaar zomer was ik bij een vriend, die mij in aanraking liet komen met deze serie. Ik mocht Advance Wars op zijn GBA spelen en ik was helemaal verliefd op het spel. Wat me nog het meest aantrok was de Map Editor, waarbij je zelf een map mocht maken. Er verstreek een hele tijd en ik had de Nintendo DS gekocht. De NDS was nog maar net uit en ik hoorde van iemand dat Advance Wars op de NDS kwam. Ik dacht dat ik flauw viel! Een week nadat het spel uitkwam, ging ik met mijn vader naar de Media Markt om Advance Wars te kopen. Ik weet het nog als de dag van gister. Ik besteedde al mijn cadeaubonnen er aan, maar ik wist dat ik de cadeaubonnen goed besteedde! Ik kwam thuis en ik stopte AW in mijn DS. En toen begon het allemaal!

De oorlog in Marco Land is al maanden geleden beeindigd. Dankzij Jake, Andy en de andere Commanding Officers werd ’t Black Hole-leger een paar maanden geleden hier in Marco Land verslagen. De mensen waren opgelucht toen ze hoorde dat ’t Black Hole-leger verslagen was. Maar deze opluchting was al snel voorbij, nadat bekend was dat ’t Black Hole-leger in Omega Land voorbereidingen hadden getroffen voor een nieuwe oorlog. Het leger had zich in Omega Land enorm snel hersteld en stond nu onder leiding van een nieuwe leider.

Dit is oorlog van de bovenste plank!

Advance Wars: Dual Strike is een turn-based strategiegame. Dit spel speelt dus eigenlijk precies hetzelfde als de bordspellen Stratego, Risk en noem ze allemaal maar op. Wat een toeval, dat ik van dit soort games houd! Deze spellen speel je dus door om de beurt je zetten te doen. Per beurt mag je al je eenheden individueel verplaatsen, eenheden creëren, de vijand aanvallen enzovoorts. De oorlogen in Advance Wars zijn echt van de bovenste plank! Er worden hier de verschillendste en grootste tanks, schepen, soldaten, vliegtuigen en helicopters gebruikt. Elk voertuig en/of eenheid heeft zijn eigen vaardigheden. Aan deze voertuigen en eenheden kom je niet zomaar. Je moet er wat voor doen. Eenheden en voertuigen kosten geld en hoe kom je in dit spel aan geld? Je krijgt geld als je in bezit bent van gebouwen. Voor elk gebouw dat je bezit krijg je geld. Heb je vijf of heb je derig gebouwen in je bezit? Des te meer gebouwen je veroverd hebt, des te meer geld krijg je binnen. Het geld wordt elke beurt op je bankrekening gestort. Dezelfde beurt nog kan je je geld uitgeven aan de voertuigen en eenheden, waardoor je je vijand kan verslaan!

Met de gameplay is er niks mis en met de AI is dat precies hetzelfde. Elke beurt doe je natuurlijk zetten en op elke zet heeft de computergestuurde vijand een snel en goed antwoord. Bij de DS Battle Mode kan je zelfs ’t strategietype van de computer instellen. Zo hebben je de keuze uit: General(normaal), Defense(verdedigend), Assault(aanvallend) of Strike(Alles verwoesten wat je ziet). Je moet bij dit spel enorm goed nadenken. Eén verkeerde zet kan je ondergang betekenen!

Tweede Advance Wars oorlog!

In de Eerste Advance Wars oorlog was ’t Black Hole leger uitgeschakeld, maar Black Hole is weer terug en ze zijn een Tweede Advance Wars oorlog begonnen! Deze oorlog moet je in de Campaign Mode zien te winnen. Bij deze oorlog speel jij de Geallieerde Naties (gevormd door de groepen: Orange Star, Blue Moon, Yellow Comet en Green Earth) en jij moet voor de tweede keer zorgen dat Black Hole nu volledig uitgeroeid wordt! Wanneer je begint met de oorlog kun je de CO’s: Rachel & Jake besturen. Naarmate je levels uitspeelt, kun je steeds meer CO’s besturen. Deze CO’s hebben allemaal hun eigen krachten en vaardigheden. De ene CO heeft een goede power en de andere CO beschikt over sterkere voertuigen. Tijdens de Campaign Mode kom je erachter dat je de ene keer die CO moet gebruiken en de andere keer die CO. Hoe meer je met dezelfde CO speelt, des te meer vaardigheden kan je ze laten leren. Zo kan je CO in de gevechten steeds meer vaardigheden gebruiken, dat ervoor kan zorgen dat je de overwinning behaald. Meestal speelde ik met Andy, omdat die zo’n sterke power had (genaamd: Hyper Repair)! Hij kon ervoor zorgen dat alle voertuigen en eenheden die je bezit, voor 100% gerepareerd wordt. De mogelijkheid dat je je eigen CO’s kan kiezen, is voor mij een groot pluspunt! De Campaign Mode begint met de basis. Ze leren je hoe je alles moet toepassen, zoals de powers van de CO’s, hoe je voertuigen moet bouwen, hoe je je vijand moet aanvallen en ga zo maar door. Nadat ze je alles geleerd hebben, worden de missies steeds lastiger. Deze missies speel je ook alleen maar uit, als je bij de basis goed hebt opgelet! Je hebt ’t Black Hole leger na achtentwintig missies verslagen. Je denk misschien: “achtentwintig missies, dat is zo uitgespeeld!” Nou, daar zou ik maar niet van uitgaan! De laatste tien levels zijn echt ontzettend moeilijk. Sommige levels heb ik wel meer dan tien keer over moeten doen! Ik zet mijn DS aan en ik zal eens even kijken hoelang ik over deze Campaign Mode heb gedaan. Uhm, 21:16 uur! Jezus, en nu te bedenken dat je i.p.v. Medium nog kan kiezen tussen Easy en Hard!

Alles is tot nu toe geweldig! Is dat ook zo met de graphics en de sound?

Als je het spel opstart, zie je gewoon meteen al dat dit een GBA of NDS game is. De graphics zien er volgens de meeste mensen niet uit. Ik ben het er niet mee eens. AW:DS ziet er uit alsof je een bordspel aan ’t spelen bent. De landschappen zien er kleur- en fantasierijk uit en dat is precies zo met de gebouwen, voertuigen en eenheden. Ik houd van bordspellen, daarom ben ik zeer tevreden met de Gameplay en de Graphics.

De meeste mensen vinden van de sound net zo weinig als van de grapics. Helaas ben ik het daar wel mee eens. Ten eerste zit er niet zoveel sound in de game, maar de sound die in de game zitten vind ik een beetje matig. De geluidjes in AW:DS zijn allemaal veel te gewoontjes. Als je een tank verplaatst, hoor je de rupsbanden van de tank. Als je in gevecht bent, hoor je de schoten ook echt. Deze sounds zijn zo eenvoudig dat ik en nog een aantal mensen het gewoon te eenvoudig vinden. Misschien hebben de makers de sound juist expres zo eenvoudig gemaakt, omdat dat wel ’t ‘bordspel-gevoel’ geeft. Gewoon lekker eenvoudig, maar toch super leuk om te spelen!

Is dit dan alles wat je kan doen?!

Nee! Als je de Campaign Mode hebt uitgespeeld, kan je nog verschillende dingen doen! Zo kan je bijv. nog War Room spelen. Hierbij moet je gewoon spelen tegen de computer. Je kan hier kiezen uit heel veel verschillende, gevarrieerde maps. Elke keer als je wint in een bepaalde map, krijg je ervaringspunten. Zoals ik hier boven heb verteld, kan je hiermee je CO sterker maken. Een bijna dezelfde spelversie is Versus Mode. Hierbij kan je kiezen om twee tegen twee te spelen of drie tegen één. Je kan hierbij zelf je level kiezen die je wilt spelen, inclusief de levels die je zelf gemaakt hebt! Deze Mode is gewoon Skirmish. Je kan hierbij de krachtigheid van je vijand bepalen, bepalen hoeveel geld je krijgt per veroverd gebouw enz. Dit is zeker mijn favoriete mode. Je hebt nu nog de keuze uit Combat Mode en Survival Mode. In Combat Mode is alles realtime. Per beurt mag je maar één voertuig of eenheid besturen. Je bestuurt ze realtime, dat wil zeggen dat je ze met de pijltjes bestuurd en dat je niet omstebeurt gaat. Je bestuurt één voertuig of eenheid tegelijk. Het principe van dit spelletje zit leuk in elkaar, maar de besturing is gewoon klote! Ondanks dat je je voertuig moeilijk kan besturen, is het nog veel te makkelijk uit te spelen! De Survival Mode is een erg moeilijk, maar leuk speltype. Het werkt precies hetzelfde als Combat en Versus, alleen heb je hier beperkingen. Er zijn verschillende beperkingen en de beperkingen zijn: Turns, Time of Money. Bij Turn heb je maar een beperkt aantal beurten. In deze tijd moet je je tegenstander verslagen hebben, anders is het Game Over. Bij Time is je beperking natuurlijk tijd. Elke beurt telt als een dag. De tijd is dus bijv. twee weken. Als je dan na viertien dagen je tegenstander nog niet verslagen heb is het, je raad ’t al.....Game Over. Bij Money is ’t natuurlijk geld. Je hebt maar een beperkt geldbedrag waar je voertuigen mee moet bouwen. Met deze voertuigen moet je de vijand verslaan, anders is ‘t....Game Over!

Nou, het houdt maar niet op hè? Is er nu nog wat, wat je wilt vertellen?

Uhm, ja. Er zijn nog genoeg dingen te vertellen. De reden waarom ik Advance Wars: Dual Strike heb gekocht is eigenlijk alleen maar voor ’t maken van maps. Dit is gelukkig ook geweldig uitgewerkt. Je hebt zo allemachtig veel keuzes uit o.a. voertuigen, gebouwen, landschappen en wegen. Deze keer kan je maps maken met je analoge stick, maar je kan het ook op de ouderwetse manier doen. Een ander groot Pluspunt is dat je online tegen je vrienden strijden! Je kan het met één card spelen, maar je kan het ook met meerdere cards spelen. Dat was ’t dan wel. Onee, ik wil het nog over één heel belangrijk ding hebben.

Wat is er zo anders aan de Nintendo DS, dan aan de Gameboy Advance? Precies, de Nintendo DS heeft twee schermen! De twee schermen worden echt optimaal benut bij dit spel. Ik heb het bij War Room al gehad over twee-tegen-twee gevechten. Bij deze mode spelen twee legers op ’t onderste scherm en de andere twee legers op ’t bovenste scherm. Bij twee-tegen-twee is het natuurlijk belangrijk dat je je maat helpt bij de strijd. Als het met je maat niet zo best gaat kan je een voertuig op je HQ (hoofdkwartier) zetten en die transporteren naar je maat zijn HQ. Je wint dit speltype dus alleen als jullie allebei gewonnen hebben. Een zeer moeilijk klus hoor!

Conclusie en beoordeling

Advance Wars: Dual Strike is een topgame! AW is één van de eerste DS games, maar is gelijk een goede DS game. Dat komt vooral door Campaign Mode en Map Designer, maar ook wel een beetje door de andere modes. Deze modes zijn zeer grappig om te spelen na Campaign. Als je nu nog niet genoeg hebt is er ook nog een Online versie, die trouwens ook prima is uitgewerkt! Ik weet 't 100% zeker. Dit is mijn beste game op de DS!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Graphics
 • Veel verschillende Modes
 • Map Designer
 • Online gevechten
 • Minpunten
 • Eenvoudige Sound

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dope shiit, ben ook egt benieuwd of deze shit goed voelt, vast wel, egt denken aan de Ace Combat serie, maar dan op z'n Tom Clancy's, met verschillende soorten Starscream vliegen… woehoe

  luv it …luv'dem shit (Y)

 • Hoop dan idd op een beetje variatie. Maarja actie is en blijft actie. Als dit dan eentonig is, dan is een vechtgame of fps game ook eentonig, je doet namelijk ook dan steeds hetzelfde.  Co-op is wel een dikke pluspunt. Online met 16 man lijkt me ook vet. Wel onwijs jammer van de onhandigheid van 3rd person, dat leek me juist het mooist.

 • Ik heb vrijwel alle trailers en impressies van HAWX gelezen, maar alleen Jelle weet mij door middel van één woord enthousiast te maken: dogfights. Dit woord doet me terugdenken aan Crimson Skies! Die game was destijds zo geweldig op de xbox en ik heb me echt heel erg vermaakt met de online multiplayer en dan vooral dogfights. Nu is HAWX een totaal andere game, maar toch hoop ik stiekem om dezelfde actie en plezier. Een titel om in de gaten te houden dus.

 • ziet er wel nice uit !

 • killzone 2 komt godfather 2 komt en uncharted 2 er komen veel goede games deze aankomende maanden en ik heb niet iets met vliegen zoals met warhawk

 • lijkt me wel vet, alleen ik denk dat het te eentonig wordt

 • @ Furyan NL  Ja, die game vond ik ook heel erg leuk. En daar kwam bij dat er wel afwisseling was, ene keer over trein vliegen om daar iemand op te pikken, andere keer in een zeppelin terwijl allemaal vliegtuigen op jou schieten :D  OT: deze game lijkt mij wel vet, maar ik kijk toch even naar de videorecensie van deze game, voordat ik hem ga halen.


 • killzone 2 komt nog halo 3 odst komt nog… en ik kan nog wel ff doorgaan

  ik hou meer van echte shooters dan….

 • Ik ben benieuwd naar wat je met die eentonigheid bedoelt! Zal de demo vanavond downloaden:)

 • Ik vind dat ze de'Tom clancy'-naam gewoon aan het verkrachten zijn met zo'n raar vliegspel. In de video's ziet het er echt vreselijk saai uit.

 • Ik hou wel van vlieg games, vooral met straaljagers maar ehm… als het alleen maar bij elke missie een stuk of 50 straaljagers afknallen is, dan is het inderdaad eentonig. Het zou wel vet zijn dat er bijvoorbeeld missies zijn waarbij je een grote bommenwerper moet verdedigen ofzo, variatie is wel belangrijk in dit soort games vind ik.

  Wat dat betreft vind ik vlieg games van bijvoorbeeld starwars leuker omdat je dan veel meer variatie hebt. Ik had ooit starwars rebel strike op de gamecube dat was wel vet, met zo'n starwars thema kun je ook veel meer dan met straaljagers. (qua variatie in missies)

 • ja lijkt me wel een aardige game. eerst maar is killzone platspelen en daarna zien we wel weer verder

 • Weet niet vind de game echt te weinig uitstralen.

 • Ben benieuwd wat dat gaat worden.

 • Best wel een vette game imo.

 • lijkt me cker wel een game die de moeite waard is, ga de game denk toch maar halen en uitproberen op men xbox :D

 • net even de demo gedownload

 • HAWX!! :D dit wordt vast een vet spel! :D

 • Als je Ace Combat 6 interessant vond dan zou deze zeker een \"must have\" zijn denk ik zo!  Speel nog steeds Ace alleen geen geduld als ik ergens vastzit in een level ;-)

  Maar goed deze ga ik denk ik halen, alleen dilemma is voor de PS3 of de 360?

  Al mijn friends zitten op de 360 maar ik denk dat haast niemand deze gaat halen.

  Op de PS3 weet ik dat de sound gewoon overweldigend zal zijn op mijn 7.1 receiver…hmmz….  Anyway als je een easy target wil zoek dan Quin K op de 360 of Quin_K op de PS3 op ;-)

 • Zoals Furyan al zegt, als het ook maar een beetje in de buurt komt van crimson skies ben ik blij :D Die game wist als een van de weinig vlieggames om de eentonigheid eruit te halen en een goed verhaal in het geheel te verweven. Het voelde meer als een adventure dan als een vlieggame. De hoop is dat ze dat met HAWX ook gaat lukken, je zou denken dat het met Tom Clancy als basis geen moeilijke opgave is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren