1. The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

The Elder Scrolls IV: Oblivion (X360)

Het is lang geleden dat ik met zo’n goed gevoel een game kocht als bij Oblivion. Ik heb hier lang op moeten wachten, maar het wachten was de game dan ook dubbel en dwars waard...

Oblivion is geen doorsnee game waar er al zoveel van zijn. Nee, Oblivion is iets speciaals. Je loopt door een gigantisch groot bos, verkent steden of rooft dungeons leeg. Er is altijd wat te doen, en je raakt er nog lang niet op uitgekeken. Er is zoveel te vertellen over Oblivion, waardoor ik niet eens weet waar te beginnen.

Jij in één wereld

Je begint de game met een ontsnapping uit de gevangenis van Cyrodill, genaamd de Imperial City Prison. Via de riolen baan je je een weg naar de buitenwereld. Als je bent ontsnapt uit de gevangenis, kun je alle kanten op. Wil je een oude ruïne leegroven, of verken je liever het bos? Aan jou de keus, alles is mogelijk. Ik koos ervoor om het bos in te rennen en het allemaal op me af te laten komen. Zo kwam ik onder meer een aantal herten tegen, maar ook kleine dorpjes of offerstenen.

Characters & Levellen

Ik zal nu wat gaan vertellen over de characters die je kunt kiezen. Zelf heb ik gekozen voor een Nord, met als birthsign The Shadow. Iedere klasse heeft een eigen specialiteit. Voel je meer voor een tovenaar, dan is Mage iets voor jou. Hou je toch meer van vechten, dan kun je beter Warrior nemen. Je moet goed nadenken voor je keuzes maakt, want bij elke klasse horen ook skills. Het klinkt allemaal een tikkie ingewikkeld, maar als je het eenmaal door hebt is het makkelijk te begrijpen. Je moet je skills steeds verder vorderen als je je level omhoog wilt krijgen. Ben je warrior, dan zijn je skills Block, Heavy Armor, Blade enzovoort. Als je die dingen goed beheerst, zul je een level stijgen. Hoe hoger je level is, des te moeilijker wordt het om vijanden te verslaan, omdat ze met je mee-levellen. Daarom is het niet altijd verstandig om je alleen maar bezig te houden met levellen, omdat het later in de game moeilijker wordt en dan is de lol er gauw af.

Guilds & Quests

Een heel leuk aspect in de game, de Guilds. Er zijn een stuk of vier guilds in de game, waaronder de Fighters, Mages, Thieves en Dark Brotherhood guilds. Bij iedere guild heb je andere opdrachten om te voltooien. Zo is de Dark Brotherhood gespecialiseerd in het ombrengen van (onschuldige) mensen, dus dan weet je waar je aan begint als je je bij die groep aansluit. Elke quest die je voorgeschoteld krijgt bij de verschillende guilds zijn erg gevarieerd. Dat is voornamelijk ook de reden dat je graag alle quests van een bepaalde guild wil doen, omdat het gewoon een leuke bezigheid is. Een quest doe je natuurlijk niet voor niets, er staat altijd wel een leuke vergoeding voor. Meestal ontvang je cash, maar het komt ook voor dat je er iets waardevols voor krijgt. Zo kreeg ik na een quest een ketting. Niets bijzonders zou je zeggen, maar als ik die ketting om doe kan ik ademen onder water. Zulke dingen zijn erg leuk om te krijgen.

Naast al die guilds kun je natuurlijk ook een persoon op straat tegenkomen die een leuke opdracht voor je heeft. Dit zijn de iets kortere opdrachten, maar daarom niet minder leuk. Zo moest ik een vrouw achtervolgen naar haar huis. Eenmaal aangekomen bij haar huis moest ik haar achtervolgen naar binnen. Toen ik binnen was moest ik haar ombrengen, en daarna een formulier uit haar broekzak meenemen en terugbrengen naar de man van de opdracht. Reward: 500 gold. Dat zijn dan leuke dingen om te doen. Ook heb je natuurlijk de Main Quest. Als je het verhaal in Oblivion wilt volgen, moet je je hiermee bezig houden.

Natuur en geluid

Wat ik persoonlijk het leukst vindt om te doen is simpelweg door het bos lopen en het allemaal maar op me af te laten komen. Want wat is dat geweldig! Gewoon rustig door het bos galopperen op je paard, en dan genieten van de natuur om je heen. Opeens zie je in de verte een heel klein dorpje, en je hobbelt er naar toe. Een dorpje met vijf huisjes en een vuurtje in het midden, zo diep in het bos. Geweldig om te zien, dat maakt deze game echt uniek. Het is ook schitterend om tijdens je boswandeling te luisteren naar de mooie muziek die deze game heeft, het voegt echt iets toe. Muziek in een game vind ik erg belangrijk, en dit is echt mooi om naar te luisteren. Het heeft precies de sfeer die bij Oblivion past.

Winkels

In de grote stad Imperial City heb je veel winkels. Ze verkopen de gekste dingen. De één verkoopt appels en uien, en de ander verkoopt gouden zwaarden en goede armor. Als je niet veel geld op zak heb, kun je in het diepst van de nacht ook inbreken en dan de spullen meenemen. Dit soort dingen voegen erg veel toe aan het totale aspect van Oblivion. Let wel op dat je het doet als er niemand in de buurt is, want anders waarschuwen ze de Town Guards en kun je de gevangenis in.

Nadelen

Jammer genoeg zitten er ook wat kleine irritaties in het spel. Vooral het Guard/Bounty gedeelte van het spel werkt slecht. Pak je iets op wat niet van jou is, krijg je direct verschillende Guards op je af die jou dan wel even een kopje kleiner willen maken om iets wat nergens op slaat. Ook het kopen van een paard werkt niet optimaal. Het gebeurt vaak dat mensen een paard kopen, en dan vervolgens de stad in gaan en het paard is verdwenen. Soms vind je het paard dan in de stal buiten de stad, en dan denk je: “Fjoe, hier is ie”. Dus neem je je paard weer mee, krijg je vervolgens Guards op je dak die je vertellen dat je het paard gestolen hebt. Van de graphics had ik ook meer verwacht. Vooral de textures op heuvels in de verte zijn lelijk. Het komt ook vaak voor dat er pop-ups aanwezig zijn. Maar dat zijn allemaal dingen die je door de vingers ziet.

Conclusie en beoordeling

Ik heb in geen tijden zo'n vette game als Oblivion gespeeld. Nooit heb ik me echt verdiept in het RPG genre, maar door de komst van Oblivion is dat verandert. Ik zal nog vele uren plezier aan deze game beleven.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Strakke verhaallijn
 • Sfeer
 • Lange speelduur
 • Minpunten
 • Laadtijden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geinig bedacht he:)

 • :P

 • Tja, zo kan je de boel in de spotlight houden. Gewoon goede marketing.

 • Tsja….. wat je zegt Koleos.  Had ik denk ook gedaan :P

 • Nou… geweldig… Moeten we hier ook voor dokken :) ?

  En overdag valentijnskleding voor je ava aantrekken en s'avonds de nacht doorbrengen met je \"geliefde\"

 • dit is egt triest dat ze zelfs voor valentijn games voor 2 mensen gaan promoten. valentijn hoort niet virtueel maar je hoort gewoon een smatje tegaan zoeken!! of als je er al een hebt, een leuke dag van maken :P

 • leuk!!

 • Nou, jottem.

 • Nou… geweldig… Moeten we hier ook voor dokken :) ?  Tot nu toe waren ze allemaal gratis. Heb hier nog niet naar gekeken maar de keuze wordt wel steeds uitgebreider en dat allemaal voor niks. Valt me allemaal erg mee :)

 • Oh jee, ik heb nog altijd geen cadeautje voor mijn vriendin!

 • Ja laat ik even met m'n vriendin op valentijnsdag gaan xboxen..

 • Hoe romantisch…

 • Geinig heur! :P

 • gekkenhuis.

 • leuk mooi gewelding whouw

 • Dat is echt zo lelijk, ik hoef het echt niet verder dan de voetbalshirts.

 • Ach, wel leuk!

 • Ik weet nog wel een spel voor twee spelers…  hehe..

 • :D

  :D

  Leu bedacht

 • Dikke care…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren