1. Lara Croft Tomb Raider: Legend (PS2)

Lara Croft Tomb Raider: Legend (PS2)

Lara Croft kruipt, springt, zwaait en schiet er weer op los in dit nieuwe deel uit de reeks. Zoals vele al weten ging het na deel 3 niet meer zo goed met Lara, dit kwam tevens door de makers, die geen vernieuwingen meer wisten aan te brengen. Inmiddels heeft Eidos een nieuwe ontwikkelaar, Crystal Dynamics genaamd en hier zou het wel moeten lukken. Tomb Raider: Legend zou veel vernieuwing moeten brengen, en of dat Crystal Dynamics is gelukt dat lees je hier!

Naar welke tombe is ze nu weer naar opzoek?

Zoals je al in de inleiding hebt kunnen lezen is er veel veranderd in Legend, maar daar later meer over. Ik ga het namelijk eerst over het verhaal hebben, wat ik persoonlijk best wel interessant vind. In het begin filmpje zie je een erg jonge Lara die met haar moeder in het vliegtuig ziet. Even later stort het vliegtuig neer. Ze komen ergens bij een tombe, waar Lara, zo nieuwsgierig als ze is op iets drukt waarmee ze iets activeert. Haar moeder kijkt wat het is. er volgt daarna een flits en Lara’s moeder is weg. Als je al even hebt gespeeld een tijd daarna wordt je geconfronteerd met een oude vriendin, die je later ook zult gaat zoeken, want ze zou eigenlijk dood moeten zijn of toch niet? Daarnaast zul je ook nog moeten zoeken naar het zwaard van King Arthur. Dit lijkt allemaal wat ingewikkeld, maar als je het eenmaal speelt wordt het allemaal duidelijk. Je krijgt ook een aantal flashbacks, waar je bij eentje ook daadwerkelijk zult gaan spelen. Dit vindt ik leuk gedaan, omdat het redelijk origineel is en daar hou ik wel van.

Ze moet natuurlijk wel met haar tijd mee gaan.

Er is veel veranderd in dit nieuwe deel van Tomb Raider. Zo heeft Lara haar oude Outfit verruild voor een nieuwe, die er bovendien strakker uit ziet en heeft ze haar kapsel ook anders zitten (lekker belangrijk om te weten). Bovendien heeft ze ook een aantal nieuwe gadgets tot haar beschikking. Laten we maar beginnen met de metalen grijphaak, deze kan zich namelijk aan bepaalde voorwerpen vastpakken, zodat je die naar je toe kan trekken. Als er een diep gat zonder touw is en als er een glimmend voorwerp hangt dan kan de metalen grijphaak daar gebruik van maken en kan Lara naar de overkant zwaaien. Ze heeft ook een soort verrekijker. Met deze verrekijker kan je bij bepaalde puzzels helpen, want er licht een voorwerp op wanneer je er over heen gaat. Ten slotte heeft Lara ook haar eigen lichtbron, hiermee kan je op donkere plekken het beter zien. Deze lichtbron laat zich vanzelf weer op. Natuurlijk zijn Lara’s guns er ook weer en kan ze een geweer van de vijand oprapen. Het zit dus goed in elkaar met de leuke gadgets en vooral de metalen grijphaak vind ik erg geslaagd.

Wat is het mooi.

De graphics zijn net zoals de metalen grijphaak erg geslaagd. Alles ziet er mooi en gedetailleerd uit. Als je met Lara gaat zwemmen en als je er daarna uitkomt, zie je de waterdruppels op Lara’s gezicht. Als je daarna in de modder gaat rollen dan zie je allemaal modderspetters. Dit vindt ik erg knap gedaan en het laat zien hoe gedetailleerd het allemaal is. Ook alle omgevingen zijn goed verzorgd en de thema’s verschillen per level. Zo zul je de ene keer in de jungel rondlopen en de andere keer beklim je een hoog gebouw in Japan. Ook Lara ziet er goed en gedetailleerd uit, maar soms kan ze ook wel een rare bek trekken. Het water ziet er ook geweldig uit, eigenlijk vindt ik dat een van de mooiste dingen uit het spel. De graphics zien dus er goed uit en vooral erg gedetailleerd, wat ik daarnet dus ook een aantal keer zei. De sounds zijn degelijk en sfeervol, zo hoor je verschillende deuntjes die goed bij het spel passen. En Lara kan er ook wat van, want ze kreunt zich weer op allerlei dingen omhoog, alleen wel wat minder hard dan normaal. De sounds zijn dus degelijk en passen goed bij het spel, alleen ze passen wel niet zo goed bij het verhaal.

She’s got the move’s.

Als je Legend vergelijkt met het vorige deel kan je heel wat opnoemen, maar er is er een die er boven uit steekt en dat is toch wel dat Lara in dit deel veel soepeler beweegt en springt als in het vorige deel en dat is toch wel een opluchting. Zo val je niet zo gemakkelijk meer van een rand, omdat je verkeerd springt en is het tijdbalkje er ook niet meer als je aan een rand hangt. Het zwemmen wat in de vorige delen ook zo irritant was hebben ze nu vernieuwd en het is een stuk makkelijker geworden. Zo zwem je naar beneden met rondje en zwem je weer omhoog met kruisje. Als je naar voren wilt zwemmen moet je de analoge stick gebruiken naar voren. Ook heeft Lara een paar nieuwe moves tot haar beschikking. Zo kan ze een tegenstander vloeren, maar als je naar een vijand loopt en je drukt twee keer op kruisje dan bevind je jezelf in slowmotion en kan je die vijanden makkelijker aan. Er bevinden zich ook twee motorlevels waar Lara op een motor verschillende vijanden er af moet schieten, maar de besturing van deze motor is niet goed uitgewerkt en dat is wel een beetje jammer, maar het is geen grootminpunt. Soms krijg je ook een filmpje te zien waar Lara zich in een moeilijke situatie bevind en jij moet dan op een knop drukken om Lara niet af te gaan. Geen puzzels in een Tomb Raider game bestaat natuurlijk niet en daarom zijn ze in Legend weer van de partij en geloof me zo makkelijk zijn ze soms nog niet eens. Lara beweegt zicht dus weer soepel voor en dat is dus ook een pluspunt.

Is er dan niks fout aan deze game?

Helaas ook in deze game zitten een aantal fouten en dat is best jammer, want de game had hoger kunnen verdienen. Zo heb je het spel al aardig snel uitgespeeld (ongeveer 6 tot 8 uur en de hardcore gamers natuurlijk nog sneller) en het spel is ook zeer gemakkelijk, wat natuurlijk jammer is. Ook de schietgevechten zijn wat aan de mindere kant, maar dat reken ik niet als een minpunt.

Conclusie en beoordeling

None

Zoals velen het hebben gezegd zal ik het ook zeggen, Lara is terug en hoe. Grafisch zit het goed in elkaar en het is ook een opluchting dat alles veel soepeler verloopt. Het is wel jammer dat het zo kort en zo makkelijk is. Tomb Raider is dus gewoon weer terug en het wordt wachten op het volgende deel.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • graphics
 • metalen grijphaak
 • verhaal is interesant
 • Lara is veel soepeler geworden
 • Minpunten
 • iets te kort
 • te gemakkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • heel goedkoop dit,, een compilatie maken van de beste nummers van je voorgaande spellen.. wel heel erg simpel

 • Waarom gewoon niet zoals Rockband dat je ze voor een aantal punten kan spelen met GH: World Tour.

 • sorry hoor, ik heb al die spellen al , behalve aerosmith want die heb ik verkocht :)  om nou dit te kopen, om die nummers te kunnen drummen……  LAME!


 • DLC > dit. Gemiste kans, Activision.

 • simpel maar het werkt wel. veel fans kopen um toch weer

 • Whats next; Guitar Hero: Classics

 • Uitmelkerij hoor…

 • De uitmelkerij kan beginnen…  Waar zit de toegevoegde waarde in deze game?

 • Beeeeeetje over the top hoor..

  Maak daar gewoon een DLC van of doe het niet

 • Maak er inderdaad gewoon DLC van. Elke keer van die spin-offs maken de serie tot een uitmelkerij :(

 • Als het allemaal als DLC op de markt zou komen dan kost het toch ook gewoon meer dan een euro per Song? Nu komt er misschien wel een mooie pack prijs van 25 euro ofzo.

 • Sorry hoor maar nu begint het een beetje naar melk te ruiken.

 • Zonde!!!! Ik had liever gezien dat je de tracklists van de vorig GH's kon downloaden.

 • Ik ben er blij mee aangezien ik alleen World Tour heb en verder niet en ik bedaal niet graag voor DLC en de toegevoegde waarde… Je kan nu oudere nummers ook zingen en drummen, ik denk dat er mensen zijn die dat heel graag zouden willen.

 • Agh, je hoeft het niet per se te kopen als je niet wilt. Ik zal hem wss toch niet kopen, omdat ik GH3 en GHWT al heb.

 • Ik erger me werkelijk dood aan Activision. Ik kon het al niet hebben dat ze GH: Metallica aankondigde omdat dit al de derde GH game binnen een jaar was en dan komen ze nu met dit! Het is werkelijk te onbeschoft voor worden. Wat een ongeïnspireerde kloothommels.

 • Ik klaag niet, als je nieuwe nummers wilt kan je gewoon deze aan schaffen. Kan ook met DLC ja, maar niet iedereen heeft een internet aansluiting of wilt het downloaden. Al mogen ze wel de releases van de spellen beter verspreiden.

 • melkie melk :)

 • Activision sucks.

 • Wees slim en hou het alleen bij Rock Band.

  GH serie is al voorbij sinds deel 3.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren