1. Sonic Rush (NDS)

Sonic Rush (NDS)

Ik geef het toe, met pijn in mijn hart: de Sonic-franchise is er de laatste jaren zeker niet op vooruit gegaan. Terwijl de spellen met Mario in de hoofdrol nog steeds dezelfde hoge kwaliteit kennen als vijftien jaar geleden, is Sonic in een soort van neerwaartse spiraal terechtgekomen. Wat ooit, in de tijden van de Mega Drive en de Super Nintendo, zo’n goede spellenreeks was, is inmiddels gedegradeerd tot een middelmatige franchise. Zelfs de fans verwachten er tegenwoordig niet veel meer van, en daar kan ik ze niet anders dan gelijk in geven…

Sommige ontwikkelaars zijn zó onvoorspelbaar dat er geen touw aan vast te knopen valt. Echter, dat wat Sonic Team eind vorig jaar presteerde had zelfs een helderziende niet kunnen voorspellen. Het bedrijf kreeg het voor elkaar om binnen een tijdsperiode van één week haar slechtste game en haar beste game ooit uit te brengen, respectievelijk Shadow the Hedgehog en Sonic Rush. Ik zal jullie eens bijpraten over de laatstgenoemde.

Sonic Rush is, zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, een erg snelle game. Nou is dat voor de diehard Sonic-fan niets nieuws, maar als je gewend bent aan een pure 2d-platformer als Mario voelt alles in het begin nogal ongebruikelijk aan. De nadruk ligt hier op snelheid, en dat zul je weten ook. Al snel vlieg je door de meest overdreven loopings en word je gelanceerd door horizontaal of verticaal geplaatste veren. Ook moet je niet raar opkijken als Sonic opeens van het bovenste scherm verdwijnt en op het onderste scherm verschijnt. Dat gevoel van snelheid voelt erg goed, en niets en niemand zal in staat zijn je te stoppen. Althans, dat denk je dan.

Want altijd is er wel een vijand strategisch geplaatst die een einde maakt aan jouw ritje op de snelweg. Het is dus niet de bedoeling om altijd maar nonchalant de rechterkant van de D-pad in te drukken; alert blijven is een vereiste. Na het spelen van een aantal zones – in Sonic Rush wordt elk gebied met een ander thema niet als wereld maar als zone bestempeld – heb je deze manier van spelen al door. Je weet dan, in tegenstelling tot de vele automobilisten op de weg, precies waar en wanneer je snel kan gaan en wanneer niet. En zo blijkt de op het eerste gezicht zo simpele levelopbouw veel meer in zijn mars te hebben dan een beetje door loopings scheuren. Je moet je wel degelijk bewust zijn van je acties, anders kan ik je verzekeren dat je niet ver komt. Prachtig staaltje vakwerk!

Sonic Rush vormt qua verhaal geen uitzondering op de regel. Het verhaal slaat, zoals gewoonlijk, weer nergens op. Onze oude vriend Dr. Eggman zit Sonic weer eens dwars; aan het eind van elke zone moet je het in een gevecht tegen hem opnemen. Deze boss-stages zijn, anders dan de normale acts (een level word in Sonic act genoemd), driedimensionaal weergeven. Ze zijn, mede door de pracht en praal die de 3d-graphics mogelijk maken, erg leuk om te doen, en sommige zijn ook nog redelijk uitdagend. Verwacht echter geen Ninja Gaiden-taferelen; Sonic Rush is een game die lang niet het uiterste van je vraagt.

Na het voltooien van de eerste zone speel je Blaze vrij. Zij is, net als Sonic, niet al te beste vrienden met Dr. Eggman, en ook met haar zul je het tegen hem moeten opnemen. Blaze kent haar eigen verhaal, alhoewel je dezelfde zones en acts als met Sonic zult doorkruizen. Op een gegeven moment valt dat een beetje in herhaling, ze hadden Blaze veel beter haar eigen zones en acts kunnen geven. Verder speelt Blaze the Cat (ja, het is een kat) bijna hetzelfde als de egel, alleen de animaties vormen écht een groot verschil. Langzamerhand groeien de twee verhaallijnen naar elkaar toe en zul je steeds meer met elkaar te maken krijgen.

Om de levensduur van Sonic Rush te verlengen is er een leuke meerspelerstand ingebouwd, die zowel met één als twee exemplaren van Sonic gespeeld kan worden. In de multiplayer is het de bedoeling om een act zo snel mogelijk af te leggen, en als het kan sneller dan je tegenstander. Over de acts liggen verschillende power-ups verspreid, die je tegenstander bijvoorbeeld kunnen vertragen. Al met al is deze multiplayer een leuke bijkomstigheid, en ook zeker de moeite waard!

Conclusie en beoordeling

None

Sonic Rush is de beste Sonic-game sinds jaren. Grafisch ziet de game er goed uit, de geluiden klinken weer bekend in de oren en ook met de gameplay zit het wel weer goed. Daarnaast is deze Sonic sneller dan ooit, een aantal keren was ik de kluts helemaal kwijt. Als je in het bezit bent van een Nintendo DS en van platformers houdt, is Sonic Rush een verplichte aanschaf. Vraag jezelf echter wel af of je wel van de manier van spelen leuk vindt die Sonic vereist, deze is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Trouwens, als je nog nooit een Sonic-game hebt gespeeld is Sonic Rush een mooie instaptitel, ik noemde hem niet voor niets de beste Sonic ooit gemaakt!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grafisch goed
 • Sneller dan ooit
 • Opbouw van levels
 • Leuke multiplayer
 • Klassieke geluiden
 • Minpunten
 • Tweemaal doorkruizen van dezelfde levels

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ga goede spellen maken ipv onzin te bedenken

 • @ lil-squirl  Wat doe jij blij…  OT: Mooi zo! Dan zal de ps3 steeds populairder worden, en dan kan wellicht een prijsverlaging komen :D


 • LOL @ Lolbroekie xD  Ja dit gaat meteen gepaard met een prijsverlaging xD  OT: Als de filmgames een beetje goede kwaliteit gaan worden, heb ik er geen problemen mee.


 • Mooi nieuws!

 • Als ze nou eens kappen met al die ports maken, dus meer exclusives, dan gebruiken ze de hele blue ray disc tenminste en krijg je waar je voor betaald.

  Maar toch vind ik het wel vet als er bijvoorbeeld een Spider Man game komt en dan staat er ook meteen een Spider Man film op, toch? :) Das pas waar voor je geld.

  Als het niet te duur is, maar je kunt Blue-Ray films ook al onder de 10 euro krijgen en het zou goed zijn voor de verkoopcijfers van filmgames.

  Lol waarom prijsverlaging xD Sparen kut! :P

 • Ik voorzie een prijs van 80 euro voor een game :-(

 • Mja, voor fans van en films en games is het leuk. Maar ik denk niet dat de markt hier heel groot voor is.

 • Zou wel gaaf zijn, indien ze niet de prijs omhoog gaan gooien. Bijvoorbeeld de Blu-Ray van WANTED plus die nieuwe game van WANTED. Dat zou wel een vette combi zijn. ;-D

 • Koop nooit een filmlicentiegame, dus boeit me niet.

 • Ik vind het een goed idee… alleen als de prijs daarmee omhoog zou gaan zou weer een minpuntje zijn.

 • Hahaha 90 euro ofzo, stelde voor. 65 euro game + 25 euro film

 • \"Op zich is dit niet zo nieuw, want Stranglehold bevatte ook al de film Hard Boiled op disk.\"

  Vind het een beetje nutteloos. Hadden ze ook kunnen doen met twee discs…

  Het is gewoon een beetje laten zien hoe goed die Blu-Reet toch is.


 • Dan worden de games nog duurder dus…..

 • als de films en de games ook maar los te koop zijn, vind ik t prima. Maja, dat ik zie t voorlopig alleen maar gebeuren met die pixar troep.

 • ik vind wel tof idee!

 • Ik vind het geen probleem als het ook mogelijk is om ook alleen de game of alleen de film te kopen. Ik ga niet meer betalen voor een game als deze wordt geleverd met een film en ik die film helemaal niet wil zien of als ik alleen de film wil zien en niet de game wil spelen. Ik heb hier geen belangstelling voor.

 • Goed idee. De games zullen wel iets duurder worden, maar doordat je een bundel koopt zullen ze de prijzen denk ik niet achterlijk hoog maken.

 • HAHAHA nuff said.  kom nou is met een 1080p game of ubberhoubt een game die

  de moeite waard is zoals killzone ( die ook 720p is)  Dit weer zo een sony aankondiging.

  Ze beloven een hand maar je krijgt een afgebeten nagel.
 • marketing 101.

 • Ik voorzie een prijsstijging.  Het is wel tof dat er bij op zit maar voor mij hoeft het niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren