1. Tom Clancy's Splinter Cell (Xbox)

Tom Clancy's Splinter Cell (Xbox)

In de korte periode dat we Sam Fisher nu kennen is hij uitgegroeid tot een van de grootste game-iconen van deze tijd. Het is dan ook niet meer dan logisch dat deze game al twee vervolgen heeft gehad: Pandora Tomorrow en Chaos Theory, die de meeste gamers wel zullen kennen. In Oktober komt deeltje 4 alweer: Double Agent, waar ik heel persoonlijk erg naar uit kijk.

Op 10 maart 2004 neemt de CIA contact op met de NSA omdat een van hun agenten (Agent Madison) is verdwenen, ze hield zich bezig met communicatieproblemen in de voormalige Sovjet Republiek Georgië. Agent Blaustein was er al naartoe gestuurd, maar ook naar een tijdje werd van hem niks meer vernomen. Nu is het tijd voor Sam Fisher om uit te zoeken wat er aan de hand is.

Jij bent Sam Fisher, een Splinter Cell van NSA’s nieuwe project: Third Echelon, wat een nieuw leven wil blazen in de oude spionagetechnieken om informatie te verzamelen. Je missie is om naar de hoofdstad van Georgië T’bilisi te gaan. Je moet de verdwenen Blaustein en Madison vinden. Eenmaal daar aangekomen blijkt er iets niet in de haak te zijn, de CIA agenten zijn beide dood en Kombayn Nikoladze heeft een staatsgreep gepleegd en is inmiddels de nieuwe president van Georgië. Wat opvallend is, is dat Madison zich bezig hield met Nikoladze en ze waarschijnlijk teveel te weten is gekomen en dat Nikoladze haar toen uit de weg heeft geruimd.

Dat was een gedeelte van het in Splinter Cell uitgebreid vertelde verhaal. De makers hebben geprobeerd om het zo authentiek mogelijk te laten lijken, ze wilden een situatie creëren die in het echt ook voor zou kunnen komen. Dit zul je wel merken al je het spel zelf speelt.

Gameplay

In Splinter Cell ligt natuurlijk de nadruk op het sneaken. Dit is ontzettend goed uitgewerkt en zul je niet snel in een andere game tegenkomen. Het mooie aan Splinter Cell is dat je niet zomaar al schietend en granaten gooiend door de levels heen kunt komen. Je zult echt je geduld op de proef moeten stellen en goede beslissingen op de juiste momenten moeten nemen. De A.I. van de vijanden in het spel is op een specifieke manier ingesteld: iedere ‘’guard’’ heeft een bepaalde route waarin hij loopt. Aan jou de keuze wat je met hem doet. Je kunt hem natuurlijk neerschieten als je kogels hebt, maar veel leuker is een blikje (dat er vast wel ergens zal liggen) gooien en zo de guard naar je toe lokken. Als je slim bent zit je op een donkere plek waar hij jou niet kunt zien, maar jij hem wél dankzij de prachtige uitvinding: ‘’nightvision’’, die ook in dit spel een grote rol speelt, soms zie je gewoon echt niks meer zonder. Dan als hij dichtbij genoeg is sla je hem neer, dat moet je wel goed aanpakken want als hij je door heeft kan hij misschien ontkomen en zo alarm slaan en zo heb je ineens meerdere guards op je nek. Wat je ook kunt doen is gebruik maken van de schaduwen en hem gewoon voorbij lopen. Je hebt dus verschillende manieren om het aan te pakken. Er zijn missies waarin je niemand mag doden, soms heb je zelfs geen wapen maar alleen ''gadgets''. Dan zul je toch een andere tactiek moeten gebruiken wil je verder zien te komen.

Er zijn twee mogelijkheden waarop je het spel kan spelen: normal en hard. Nou moet je niet denken dat normal makkelijk is, want dat is absoluut niet waar, het kan soms zelfs klap lastig zijn om verder te komen.

Gadgets

Wat ook leuk is om te doen is een van de gadgets te gebruiken. Hier noem ik er een paar: Sticky Shocker, waarmee je een guard een stroomschok geeft en hij bewusteloos zal raken. Diversion Camera: dit maakt een geluid waardoor een guard ernaartoe zal gaan en het vervolgens zal ontploffen. Optic Cable, hiermee kun je onder deuren kijken om zo te zien wat er zich aan de andere kant bevindt. Met deze dingen kun je een guard gemakkelijk uitschakelen zonder kogels te verbruiken.

Graphics

Hoewel het al een wat oudere game is, ziet het er nog steeds erg mooi uit! De omgevingen, waarvan je natuurlijk goed gebruik moet maken met schaduwen en ladders en andere voorwerpen. Als je door het spel heen loopt, terwijl het natuurlijk zo linair als de pest is, zie je toch wel verschillende manieren om verder te komen, zo zul je de ene keer via het dak van een gebouw kunnen gaan en zo de guards te vermijden en de andere keer dwars door de straat heen te gaan verbergend achter een auto en dan weer in een steegje.

Conclusie en beoordeling

None

Splinter Cell is een heel goed spel, met een uitgebreid en realistisch verhaal, wat zelfs in het echt zou kunnen gebeuren. Het sneaken is op een manier aangebracht zoals in geen enkele andere game, dat is ook meteen de grootste kracht van Splinter Cell! Eindelijk een game waarin het schieten niet de grootste rol speelt.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sneaken goed uitgewerkt
 • Oogt goed
 • Goede voice-acting
 • Minpunten
 • Guards soms ietwat eentonig
 • Soms werkt de besturing wat traag

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dat is mooi

 • dat is zker netjes voor mensen die de game hebben!

 • wel grapige dat microsoft geld eiste F&CKING geld wolfen

 • Dat is wel vet. ^^D

 • Is dat zeker, dat MS geen geld vraagt, want bij het thema van braid gebeurde het zelfs….

 • nice, alleen heb ik hem net geruild tegen Skate 2 :')

 • Komt 'ie zeker ook pas over anderhalf jaar op de 360 of niet?

 • Komt 'ie zeker ook pas over anderhalf jaar op de 360 of niet?  In de lente.  Het is al een tijdje mijn favoriete spel van de 360 op dit moment dus dit is zeker goed nieuws. Voor 800 punten had ik hem ook gekocht maar gratis is natuurlijk helemaal top en hopelijk voor meer mensen ook een reden om hem tegen die tijd wat goedkoper ergens vandaan te halen. • En zo laat Valve weer eens zien hoe het wel moet.

 • Gratis is altijd goed!  Deden ze dat ook maar met de DLC van Fallout 3 en GTA IV…

 • I <3 Valve.  Zo moet het gewoon, ook bij andere ontwikkelaars.

 • Geweldig dat ze dit doen bij zo'n goede game, dat zie je niet vaak.

 • Zoals verwacht, maar toch dankbaar :D Lol trouwens, microsoft zegt: er moet voor betaald worden!! Valve: nou, dan brengen we die DLC toch gewoon niet uit op de X360? lol!

 • Gratis, dat hoor ik graag! Goede zaak :)

 • Valve is gewoon de beste wat betreft dit soort zaken.

 • Dit had ik al wel verwacht, Valve is altijd lief.

 • Huh, waarom zou Microsoft eisen dat er geld wordt gevraagd voor DLC?

  Zouden ze zoveel verdienen aan die punten? :S

  Wel mooi dat dit dan gratis is. :)

 • Netjes hoor. Zo hoort 't mijns inziens ook. Mensen die de game hebben gekocht worden zo beloont en de game blijft populair.

 • Geweldig! Goed zo.

 • nu nog voor ps3

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren