1. Castlevania (Classic NES Series) (GBA)

Castlevania (Classic NES Series) (GBA)

Naar het schijnt ben ik een oude zak. Je weet wel, zo’n oude man die over van alles en nog wat klaagt. Iemand die de jeugd van tegenwoordig respectloos noemt. Iemand die vervaarlijk zijn vuist schudt naar de jeugd. Zo wordt ik inmiddels aangesproken. Meneer zus, meneer zo. Hoe dit zo heeft gebeuren weet ik niet, maar een paar jaar geleden werd ik nog aangesproken met jongen of jongeman. Om eerlijk te zijn, dat klinkt toch een heel stuk beter? Oud worden we toch wel, dat hou je toch niet tegen. Dus als ik de komende paar jaar met jongeman wordt aangesproken vindt ik het best. Ik snap het niet, mensen behandelen me anders sinds dat ik de NES Classic game Castlevania heb gekocht.

The 80’s are back NES Classics reclame van Nintendo. Great games from an ugly era. Wanneer ik de reclame uiting bekijk en ik zie mensen in een zeer foute kleding poseren, moet ik ook nog slikken. Ik ben in de jaren tachtig geboren. Vanwege dat feit kijk ik met een apart gevoel naar die foute mensen en schaam je voor je zelf omdat je in dit tijdperk bent geboren. Aan de andere kant, dit tijdperk zorgde ook voor plezierige dingen, zoals op de spelcomputer van Nintendo, de NES. Deze grijze doos bezorgde mensen veel plezier met talloze klassiekers. Maar in 2004 waren deze klassiekers niet alleen meer verkrijgbaar op een grote grijze cartridge, maar op die handige GBA cartridges. Voor de vriendelijk prijs van € 19,95... WAT? Wie gaat dit nu kopen!?

Ouwe zak part deux

In 18 maanden kunnen er veel dingen veranderen. Vooral in het rumoerige wereldje van de gamesindustrie. Maar ook in pricedrops natuurlijk. Alle NES Classics voor € 10. En nadat ik me maanden heb vermaakt met de Castlevania HoD en AoS games op de GBA, was ik wel benieuwd naar de oorsprong van de vampier slachtende serie. Toen ik de game meenam, klonk er gelach. Een aantal jochies van een jaar of 10 keken me met een lach aan. ‘Goh meneer, waarom koopt u een Gameboy spel wat al zo oud is?’ Meneer? Ik!? De brutaliteit! Ik ben net 20 geworden... ben ik dan nu al een ouwe zak? Dus wees ik de kleine rakkers op een veelgebruikte zin: ‘Ken u klassiekers.’ De jongens keken me dom aan (als kind kun je niet anders) en opeens antwoordde een jongen: ‘Mijn vader zegt dat wel eens vaker!’ Met een glimlach antwoordde ik: ‘Dan moet jij vaker luisteren naar je vader.’

Museum bezoek

Maar terug naar Castlevania. Ik vind deze classic best wel tof. Ik kan nu wel het deel spelen waarmee alles begon. Hoe de eerste Belmont zich door een kasteel heen moest zwepen om die irritante “de Graaf” te stoppen. Voor mij persoonlijk vond ik het ronduit geweldig om door die 8-bit werelden te zwerven, met een besturing die tegenwoordig wordt gezien als niet optimaal. Dat laatste is eigenlijk positiever dan het klinkt. Castlevania is eigenlijk best goed te spelen. Tuurlijk biedt het niet de snelheid die de huidige Castlevania games hebben, maar onspeelbaar is de game absoluut niet. Maar je kunt wel merken dat de game echt jaren ’80 is. Vooral het springen zal voor sommigen een obstakel zijn, vanwege de stroefheid. Je moet zelfs met de vierpunts druktoets omhoog drukken om een trap op te lopen. Niet optimaal, maar zelfs nu nog goed te spelen. Maar voor oudgedienden is dit allemaal simpel. Zij die de NES periode bewust hebben meegemaakt spelen deze game met een glimlach. Overigens is het wel grappig om te zien dat na 20 jaar de serie in vele opzichten niet is veranderd. Het gebruik van secundaire wapens of de monsters die we in de huidige Castlevania’s tegenkomen zwerfden toen ook al rond. De game is niet echt lang, er zijn in totaal 6 levels. Elk level bevat 3 subverdiepingen, die je moet doorkruizen (binnen de tijd, zoals bij de ouderwetse 2D platformers a la Mario) om het daarna op te nemen tegen een eindbaas. De game is kort dus ook snel uitgespeeld. Meer is er ook niet. Dus weet wat je koopt...

Iets voor jouw?

Eigenlijk weet ik niet wat ik meer moet vertellen. Dat is lastig, omdat de game alleen maar gaat over het afslachten van tegenstanders, van platform naar platform springen om zo Dracula te bereiken. Niets meer, niets minder. Een simpele game, 8-bit, besturing waar je redelijk mee uit de voeten kunt. Wat moeten wij hiermee? Nou ik maak wel een lijstje: Deze NES Classic Castlevania moet je kopen als je:

* Een Castlevania fan bent vanaf de eerste game en je hebt je hebt je NES samen met de deze game verkocht. Eindelijk, je kunt het weer in je bezit krijgen!

* Een Castlevania fan bent, maar nog nooit het origineel hebt gespeeld

* in de jaren 80 bent geboren en je bent op zoek naar je 80’s roots.

* een oude man (lees: eind 20 begin 30 bent) die schreeuwt dat vroegah alles beter was.

* kickt op 8-bit.

Duidelijk, mag ik hopen? Heb je nog een paar euro’s over en je bent in een nostalgische bui, kun je deze game goed aanschaffen, omdat deze game samen met Super Mario Bros. en The Legend of Zelda de beste kopen zijn van deze NES Classics serie. Of je kunt wachten tot het einde van het jaar. Castlevania zal vast wel aanwezig zijn als content voor de virtual console voor de Wii.

Conclusie en beoordeling

NES Classic Castlevania is een game voor mensen die met weemoed terugdenken aan de NES periode. Alleen voor deze groep? Nee, maar ook voor huidige Castlevania liefhebbers en mensen die zich willen verdiepen in dit soort klassiekers is het een goede aankoop. Zolang je maar weet wat je koopt. Naar mijn mening is deze game wel een paar euro waard, ik vermaak me er prima mee. Het is alleen geen game voor verwende snotjochies. Shit, ben ik toch een oude zak. Vrees mijn vervaarlijk schuddende vuist!
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Historie van Castlevania
  • Gameplay stoef, maar heeft zijn charme
  • Geeft aan dat NES classics bestaansrecht hebben
  • Minpunten
  • Dit spel is oud, heel oud. Niet voor verwende snotapen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren