1. Kingdom Hearts (PS2)

Kingdom Hearts (PS2)

Toen Kingdom Hearts net uitkwam op de Playstation 2 had ik wat twijfels.

Een samenwerking van grootmacht Square-Enix met miljoenenbedrijf Disney, zal dat wat worden? De twijfels gingen voornamelijk over het zogenaamde “kiddy-gehalte” in de game. Square-Enix bracht al eerder Final Fantasy IX uit, in mijn ogen de minste uit de gehele reeks, juist ook om de wat “kiddy”achtige sfeer en characters. Achteraf kan ik niets anders zeggen, dan dat Square-Enix en Disney samen een juweeltje hebben afgeleverd. Al mijn twijfels waren na een paar uurtjes spelen helemaal verdwenen, en ik werd opgeslokt in een wereld vol Keyblades, Heartless, Minigames en Oude bekende uit Disney Films en Final Fantasy games

Het begin...

Het begint allemaal op een mooi tropisch eiland. Daar leren we de hoofdpersoon van de game kennen: Sora. Een blonde tiener van rond de 15 jaar oud. Samen met zijn vrienden Kairi en Rikku bedenkt hij de grootste plannen om nieuwe werelden te ontdekken. Je helpt Kairi en Rikku om een vlot te bouwen en je ontmoet ‘oude bekenden’ Tidus, Selphie en Wakka uit Final Fantasy X. Tijdens een stormachtige nacht valt de duisternis binnen op het tropische Destiny Island. Sora wordt vervolgens wakker in een geheel andere wereld : Traverse Town. Een wereld die je vanwege de vele mogelijkheden, minigames en belangrijke wapen-updates veel zal bezoeken. Hierover later meer! Zijn droom om andere werelden te ontdekken is dus uitgekomen, alleen mist hij nu zijn maatjes Kairi en Rikku. Kort na het ontwaken van onze held, komen Donald Duck ( De hoftovenaar) en Goofy (kapitein) aangesneld. Zij zijn op pad gestuurd door koning Mickey Mouse, om een persoon te zoeken met een magische sleutel, een keyblade, die persoon ben jij, Sora!

Je party:...

Vanaf het moment dat dit trio samen is wordt je aangevallen door Heartless. Zoals de naam al aangeeft, dit zijn monsters en wezens zonder hart, die het op het trio voorzien hebben. Eindelijk krijg je ook serieuze ‘Bosses’ tegenover je te staan. Na het verslaan van de eerste eindbaas in Traverse Town krijg je van Donald je eerste ‘Magic Spell’: Fire. De Magic Spell’s kent een doorgewinterde gamer nog wel uit de voorgaande RPG’s van Square-Enix. Later zullen er nog veel meer en betere Magic Spell’s volgen. Ook de Summon’s (jaja…die!) zijn weer van de partij, al moet ik toegeven dat ik ze amper tot nooit gebruikt heb in de vele gevechten. Na het eerste eindbaas gevecht krijg je ook bepaalde Abilitie’s (mogelijkheden). Deze Abilitie’s kunnen aan een persoon gebonden zijn, maar ze kunnen ook in groepsverband worden gebruikt.

Abilities:...

Een belangrijke ‘Shared Ability’ zijn de Trinity’s. Een Trinity is een teken op de grond in een bepaalde kleur. De kleuren variëren van blauw tot wit. Het teken ziet er uit als 3 hartjes die bij elkaar liggen. Als eerste krijg je met je groep de blauwe Trinity. Later in het spel zul je andere kleuren kunnen vrijspelen, en daardoor betere items en onderdelen voor je groep of Gummiship kunnen verzamelen. Een Trinity activeer je door met je vrienden Donald en Goofy om het symbooltje op de grond heen te gaan staan en in je keuzebalkje aan de linkerkant van het scherm de Ability: Trinity aan te klikken. Vervolgens doet het trio een magische spreuk, of ze gaan gezellig op elkaar staan of ze duwen onderdelen omver om nieuwe schatkisten vrij te spelen, dit hangt weer af van de kleur Trinity die je hebt vrijgespeeld.

Vliegen met je schip:...

Een minder gedeelte van de game vind ik toch persoonlijk wel het Gummi Ship gedeelte. Om van wereld naar wereld te reizen moet je je uiteraard verplaatsen. Dit doe je met een soort Lego-achtig Spaceship. Dit bouw je zelf, met de hulp van Chip & Dale, in Nederland beter bekend als Knabbel en Babbel. Cid, de bekende piloot uit Final Fantasy VII staat ergens op de eerste verdieping van Traverse Town onderdelen te verkopen voor je Spaceship. Samen met Knabbel en Babbel bouw je zo je eigen Enterprise Spaceship. Later in de game kun je betere Spaceships kopen, die meer schade kunnen verdragen en sterkere wapens hebben. Belangrijke onderdelen zoals de Navi-Gummiblokken zijn dus moeilijk verstopt in de wereld van Kingdom Hearts, aan jou dus de taak om deze blokken te vinden en zo met hulp van Cid en Knabbel en Babbel het ultieme Spaceship te bouwen. Om van je thuisbasis: Traverse Town, naar de eerste Disney Wereld: Wonderland te vliegen is nog simpel. Je tegenstanders schiet je zo uit de lucht in een soort 3-D versie van game klassieker Space Invaders.

Later wordt het vliegen tussen werelden steeds zwaarder en moeilijker. Vlieg maar eens van Hollow Bastion naar The End of the World. Dit doe je niet zo makkelijk meer met je originele Spaceship. Deze werelden kun je pas bezoeken na uren, zeg maar weken speelplezier, dus in de tussentijd kun je nog een sterker en beter Ship maken.

Na loop van tijd krijg je tussen uitgespeelde werelden ook de mogelijkheid om te kiezen voor Warp-drive. Een ‘drive’ die je in 1 keer voor de wereld laat landen waar je naar toe wilt. Ideaal dus voor de mensen die een hekel hebben aan het Spaceship gedeelte.

De werelden:...

De werelden waar je doorheen loopt, vliegt, en zwemt hebben elk een eigen thema uit een Disney-klassieker. Zo vlieg je door Neverland, het land van Peter Pan en Kapitein Haak, zo loop je bijvoorbeeld door Agrabah, de wereld van Aladdin en zo zwem je door Atlantica, de wereld van de Kleine Zeemeermin en Sebastiaan. De overige werelden zijn Monstro (Pinokkio), Deep Jungle (Tarzan), Coliseum (Hercules) Halloween Town (Jack – the Nightmare before Christmas) en Wonderland (Alice in Wonderland).

De 2 laatste werelden zijn geen Disney werelden: Hollow Bastion en The End of the World. Gezien de verhaallijn waar ik verder niet teveel op in wil gaan zijn dit juist de 2 belangrijkste werelden. Bijna elke wereld heeft zijn eigen kiesbare personage. Zo kun je in de Deep Jungle Tarzan in je groep nemen in ruil voor Donald of Goofy, en in Agrabah loopt Aladdin aan je zijde in plaats van de eend of de hond. Elke wereld heeft ook haar eigen sound. Zo hoor je in Atlantica het aanstekelijke deuntje van: Diep in de Zee, en wacht ik elke keer maar weer tot Sebastiaan en Botje mee gaan zingen, maar helaas, dit gebeurd niet. Deze achtergrond muziekjes helpen mee aan de uitstekende sfeer die deze game heeft. Het deuntje van Winnie the Pooh bijvoorbeeld…heerlijk als echte Winnie the Pooh fan!!!

Traverse Town is je thuisbasis. Hier vind je alles wat je hartje begeert. Of je nu Heartless te lijf wilt gaan op de 2e en 3e verdieping, of wil praten met de Fairy Grandmother uit de Assepoester film, of je Magic wilt proberen via Merlijn, of items kopen...alles kan in Traverse Town. Je keert ook na elke wereld eventjes terug in deze stad, om te upgraden of een nieuwe mini-game te spelen met Winnie the Pooh. Je zou er uren rond kunnen dwarrelen alleen schiet dat met je voortgang van je spel niet echt op.

De bedoeling:...

De bedoeling van het spel is dat je in alle werelden de zogehete Keyholes sluit met je Keyblade. Dit moet je doen om de enorme stroom Heartless een halt toe te roepen! Een Keyblade is zoals het woord al zegt een grote sleutel in de vorm van een zwaard. Na elke wereld uitgespeeld te hebben krijg je een nieuwe Keyblade, of na sommige mini-games of gevechten in het Coliseum krijg je sterkere en betere Keyblades. Sora is dus uitgerust met dit wapen, Goofy staat je bij met een schild, Donald bewerkt je tegenstanders met zijn staf. Net als in alle Final Fantasy games kun je ook streven naar het ultieme. Het wapen waar menig tegenstander voor wegrent: Het ‘Ultimate Weapon’. Uiteraard krijg je deze speeltjes niet voor niks, en moet je er soms vrij veel moeite voor doen. Om het ‘Ultimate Weapon’ van onze eend te krijgen bijvoorbeeld moet Sora het in zijn eentje opnemen in 50 rondes in het Coliseum tijdens de Hades Cup, tegen steeds sterker wordende tegenstanders. In Traverse Town kun je ook wapens synthisizen. Dit houd in dat je eerder gevonden items, waarbij je soms zoiets hebt van: Wat moet ik ermee, kunt mixen met elkaar om zo sterke power ups of wapens te krijgen!

Vechten:...Heartless:...

Zoals eerder genoemd neem je het het gehele spel op tegen de Heartless. Dit kunnen kleine monstertjes zijn met heel weinig levenspunten, maar soms zijn het wat grotere jongens met schilden om zich te beschermen en veel levenspunten. De Heartless hebben ook invloed op de personages uit de Disney reeks. Zo is Ursula uit de Kleine Zeemeermin onder invloed van de Heartless en probeert ze ons trio een kopje kleiner te maken. Ook de boze heks uit Sneeuwwitje is een tegenstander van formaat! Of je neemt het op tegen de altijd slechte Kapitein Haak uit de Peter Pan films. De meeste nostalgische momenten beleefde ik door de strijd aan te gaan met 1 van de beste ‘Bad Guys’ ooit gemaakt in een game: Sephiroth. Deze is echt moeilijk om te verslaan, maar dat verdient zijn personage ook wel. Buiten de standaard verhaallijn met vechten en puzzelen om kun je dus ook Cups winnen door te vechten in het Coliseum en heb je 4 zogenaamde ‘Bosses’ die je niet per sé hoeft te verslaan, maar die wel een hoop goede items of upgrades kunnen opleveren. Vechten gaat overigens in real-time, en gelukkig niet zoals bij de Final Fantasy serie turn-based. Heb je een keer geen zin in een potje knokken, dan loop je gewoon de deur door en je tegenstanders zijn weg. Door gevechten te winnen verdienen je characters experience points (exp.points). Deze heb je weer nodig om je characters levels te laten stijgen, wat weer gepaard gaat met bijvoorbeeld een grotere levensbalk of sterkere Abilities. Hoe hoger je level is, hoe sterker je wordt. Pas na het eerste bezoekje aan Hollow Bastion krijg je sterkere Heartless voor je kiezen op de bekende plekken in alle werelden, die meer exp.points voor je zullen betekenen. Dan is een bezoekje aan Gizmo's shop in Traverse Town best de moeite waard!

Minigames:...

De game bevat ook waanzinnig veel mini-games. Verlies je in de wereld van Winnie the Pooh, met verschillende mini-games. Je kunt ook 99 Dalamtiërs gaan zoeken over de hele wereld. Die zitten verstopt in schatkisten, die je soms niet kunt bereiken door de eerder genoemde Trinity Ability. Zorg dat je ook alle Trinity plekjes gevonden hebt! Leer ook hoe je de vriendelijke White Mushrooms kunt verslaan. Je kunt ook van liaan naar liaan slingeren in de Jungle van Tarzan, of van een boom naar beneden glijden om vruchten te pakken! Ik vergeet er heus nog wel een paar, maar wat zeker is, is dat je je buiten het hoofdverhaal om, niet hoeft te vervelen!

Minpuntjes:...

Zijn er dan ook minpuntjes te melden? Jawel hoor, zelf vond ik dus het Gummi Ship gedeelte niets aan. Je maatjes Donald en Goofy zijn leuk, maar soms lopen ze flink in de weg, als ze je uitzicht weer blokkeren, of in de weg staan als jij net die ene Heartless een kopje kleiner wil maken. Ook het camerastandpunt had bij sommige gevechten beter gemogen. De eerder genoemde strijd met Ursula was echt een ramp door de camera. En tot slot snap ik niet waarom de ‘Summon Spells’ er in zitten. Het is leuk om bijgestaan te worden door Simba, Mushu of Bambi, maar op Tinkerbell na een enkele keer, heb ik de Summons bijna nooit gebruikt.

Buiten deze kleine minpuntjes om is dit gewoon een geweldige game! En dankzij dit deel, koop ik opzeker deel 2 dat in oktober eindelijk verschijnt!!!

Conclusie en beoordeling

None

Conclusie: Een must have titel voor de RPG fans onder ons. De combinatie van Disney figuren en Final Fantasy figuren is een van de beste zetten ooit geweest van Square-Enix, en ik vertrouw ook zeker op Kingdom Hearts 2
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De sfeer en de muziek
 • Disney figuren ,waaronder Winnie the Pooh
 • Final Fantasy figuren, waaronder de one and only Sephiroth
 • Disney meets Final Fantasy (heerlijke combi)
 • Speelduur
 • Mini games
 • Verhaallijn
 • Coliseum Cups
 • Minpunten
 • Gummi ship gedeelte
 • Camera standpunten
 • Je 2 vrienden lopen weleens in de weg

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vet >.<

 • vet ^.^

 • klinkt en volgens mij niet eens zo duur voor een arcade gast, tenminste als het scherm en materiaal van goed qualiteit is.

 • Vet —–_——

 • \"Hyper Street Fighter II Anniversary Edition, Street Fighter III \"  Dus je krijgt gewoon de SF Anniversary Collection disc voor de oude Xbox erbij?

 • Cool! >.<

 • Tof, helaas ben ik maar een arme student. Heb er sowieso de ruimte niet voor.

 • Zo das cool…ff kijken of ik dat kan missen.

 • Nutteloos. Weet je hoeveel games je kunt kopen voor 1300 euro. Dan koop ik nog eerder een ps3 met killzone.

 • ^.^

 • Maar 2500 dollar, koopje!

 • Retro leeft :-)

 • vet

 • Het is dat het buiten mijn budget ligt, maar anders had ik het waarschijnlijk niet gekocht.

 • Dit is toch totaal zinloos? of niet? en de prijs van 2000 euro helpt ook niet

 • goed

 • @ Tom (broodje_kroket)

  Vreemde statement :P  OT: Voor de echte die-hard liefhebbers is dit natuurlijk een collectors item. Voor de rest inderdaad een beetje zinloos.


 • Da kan ik zeker niet betalen!

 • Vetjes :P

 • goedkoop… nee doe mij maar de normale versie :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren