1. Super Mario 64 (N64)

Super Mario 64 (N64)

Beste mensen, herrinneren jullie je de Nintendo 64 nog? Waarshijnlijk veel onder jullie wel als ik spelletjes noem als Yoshi's Story of Body Harvest. Deze recensie zal eveneens gaan over een Nintendo 64 game. Namelijk het entree van Mario in 3D bouw, met zijn eigen game Super Mario 64. Onze lollige loodgieter zal je je vast nog herrinneren in het zwart en wit. Met de snelle 64 bits van de Nintendo 64, was het eindelijk mogelijk om games in kleur af te spelen. Daarom besloot Shigeru Miyamoto, creërder van o.a. Link en Mario zelf, Mario in een rode shirt met een blauwe tuiniersbroek te zetten. De Mario kwam uit de buis en het avontuur kon beginnen. Welkom bij de recensie van Super Mario 64.

Itse Mario Time!

Hoewel Mario nu vaak dingen zoals wahoo of yippie zegt, was hij in Super Mario 64 bijna een wandelend lijk te noemen. Dat omdat hij gedurende het avontuur er zeer kalm onder bleef, dat hij voor de zoveelste keer prinses Paddestoel moest gaan redden uit de vuile klauwen van Bowser was de gewoonste zaak van de wereld. Dit was hem al in eerdere avonturen gelukt en haar nog een keer redden zou een eitje worden. Totdat hij werd blootgesteld aan een nieuwe uitdaging. In plaats dat hij van level naar level werd gedroptt, kreeg hij een paar schilderijen met grote tekeningen van bekende wezens of landen uit de Mario geschiedenis. Het toppunt bleek nog voor Mario dat hij erdoor kon gaan en zo in een paar seconden van missie naar missie gaat. Het hoofddoel is natuurlijk onze lieve prinses redden, maar zonder de sterrenkracht die door Bowser is verspreid in elk schilderij werd dit een moeilijkere klus dan verwacht.

Aerobics voor zwaargewichten

Iedereen kon, ondanks de wat baggere graphics van die tijd, goed zien dat Mario beter eens wat van de lasagna afblijft. Hij heeft misschien een buik hangen, maar dat houdt hem niet tegen om de gekste toeren uit te halen. Die gekke, maar nogal gewaagde toeren, zoals muursprongen en salto's, zullen hard nodig zijn om alle missies tot een goed einde te brengen. Want Mario kan je niet direct zien als het persoon die het zeer vriendelijk vraagt. Meeste vijanden plet hij gewoon door erop te gaan staan, terwijl andere wezens zoals bommen direct ontploffen of een speciaal verdedigingsmechanisme hebben. Maar het leuke deel blijft toch het o zo handige Koopaschild. Koopa de groene schildpad kon je bij bepaalde missies zien rondlopen. Door hem op een goede schoen op zijn bovenhoofd te trakteren, had jij zijn schild als een soort van skateboard bij de hand. Het jammere was wel dat je direct begon te sliden op het schild en het kapot ging als je botste. Dit kan soms nare gevolgen hebben, aangezien het schild niet geraakt kan worden door lava. dus als je daar je schild midden in een lavapoel kwijtraakt, raad ik je aan Mario brandwondenzalf te geven.

Die stomme vogel!

Een ding waar ik echt zeer vervelend van werd, was als Mario zijn pet verloor. Mario heeft zijn pet niet voor niks op, dit geeft hem het gevoel sterk te zijn en alles aan te kunnen. Hij kon deze verliezen als een gier uit een woestijnland te dicht bij zijn hoofd kwam. Dit had vele nadelen, buiten dat je zijn haar kunt zien. Hij zou sneller uitgeput zijn en sneller health verliezen mocht hij vallen of zijn kont voor de zoveelste keer verbranden. De enige manier om je pet terug te krijgen, was de betreffende gier een tik onder zijn poten te verkopen. Maar genoeg over de kledingsstijl van Mario, ik wil het nog even hebben over het kasteel. Dat vele werelden raadsels bevatten zoals door een doolhof van ijs gaan of dergelijke, wist je waarschijnlijk nu al. Maar soms sta je voor een moeilijk mysterie in het kasteel zelf. Zo krijg je bevoorbeeld 3 schilderijen in een kamer, waaronder een schilderij die je tot 3 maal je normale grootte maakt of verkleint. En soms krijg je een kamer met spiegels, dan is het goed nadenken. Voor iemand die raadselboekjes verslindt bij het ontbijt, word dat meer als een makkie.

Ter land, ter zee en in de lucht

Ik heb het al gehad over de pet van Mario, maar niet zijn speciale petten. Deze worden allemaal geactiveerd met de bekende ! knoppen. Een veelgebruikte en tevens de eerste speciale pet van Mario is een pet met vleugels van Koopa Troopa's. Er zijn dan al verschillende kannonen verspreid over elk schilderij, maar vaak zal dit niet genoeg zijn om langer dan 5 seconden in de lucht te blijven. Daar kwam die pet goed van pas om bevoorbeeld in ster in de lucht te nemen. Een andere pet maakte je echter doorzichter, maar niet onschadelijk. Deze werd vaak gebruikt om door stalen hekken te gaan of in combinatie met de laatste pet, die je tot een wandelend blok staal maakte. Het was handig voor sterren die zich onder water bevonden of als je op een bepaald punt moest staan blijven zonder te bewegen. Met een gepaste muziek werd het een game van formaat, de wat baggere graphics neemde we er maar gewoon bij. Door de redelijke graphics, de gepaste muziek en het ijzersterke verhaal werd het een topper van formaat en een eer om Mario in 3D te spelen.

Itse bonus star!

Ik wil hier niet teveel over schrijven, om zo min mogelijk te verklappen. Maar er was nog een manier om in sterren te stijgen en direct ook een paar levens bij te verdienen. Namelijk met de muntjes die allemaal verspreid zijn over een landschap van een schilderij. Deze hebben een waarde van 1 tot 10 munten, afhangend van de kleur. De rode soort zal je alvast een ster voor krijgen als je alle 8 hebt verzameld. Jammer genoeg geld de bonusster maar 1 keer, want na een bepaald aantal munten te hebben gekregen, krijg je een bonusster. Voor elke 50muntjes kreeg je er nog eens een extra leven bij en voor 100muntjes een extra ster, wat nodig zou zijn om Bowser die genadeslag te geven.

Conclusie en beoordeling

Persoonlijk vind ik dat deze game zeer geslaagd is, zeker nadat Mario zo lang in 2D land heeft geleefd. Zijn entree in 3D werd een groot succes en hier in Europa was het niet minder. Buiten de slechte uitwerking van Mario en andere personages, was er weinig mis met deze game. Hoewel ik Yoshi's story en Body Harvest een warm hart toedraag, heeft deze ook direct mijn gamerhartje sneller doen slaan. Ik raad deze game dan ook zeer aan voor iedereen die Mario zijn eerste 3D ervaring opnieuw wil beleven.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Mario in 3D
 • Muziek
 • Gameplay
 • Redelijke landschappen
 • Speciale petten
 • Bonussterren
 • Minpunten
 • Slechte uitwerking personages

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • haha worms lijkt me gaaf worden online!

 • Ja precies word gaat zeker lachen worden. maar het lijstje ziet er trouwens goed uit. Alleen moeten ze het betaal systeem ff wat makkelijker maken.

 • En wat hebben wij hieraan?

  Aangezien bijna niemand een creditcard heeft in Europa…

  Echt stom dat ze in Amerika wel kraskaarten hebben maar hier niet.  De CC is daar wat hier onze pinpas is…


 • owja niet aan gedacht… hoe moet ik uberhaupt worms spelen als ik geen creditcard heb?? kom op met die psn-cards sony!

 • ik heb geen creditcard dus toedeloe !! dat hebben ze bij de xbox toch beter geregeld

 • Worms !!!

  Flower kreeg op IGN een 9, best wel hoog…

 • Ik heb geen creditcard…

 • psn cards zouden wel wat extra geld in het laatje brengen bij sony, aangezien online betalen voor vele ouders toch nog een stapje te ver is.

 • Ik heb wel heel veel zin om worms op mijn ps3 te spelen! Flower ga ik vanavond ook downen (als ie tenminste op de NL store staat)..

 • Een creditcard regelen is echt geen grote moeite. Zeker als gamer heb je er wat aan, er is altijd wel ergens ter wereld een valuta zwak waardoor je lekker goedkoop games kan halen. Laat staan dat er nog steeds spelen zijn die nooit het licht zien in Europa. En het is ook een stuk handiger dan met pre paid kaarten werken in zo'n store.  Anyway, goede line-up. Flower ga ik zeker halen en Worms en Noby Noby Boy lijken me erg tof. Kwam Flower niet vandaag in de PSS?

 • WORMS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! In HD :-)

  Haha, die ga ik zeker kopen. En maar hopen dat het online kan!  En natuurlijk Burn Zombie Burn!! Zie http://www.burnzombieburn.com/ voor wie het niet kent!!! Vooral de ballerina zombie is te cool voor woorden!

 • Gelukkig heb ik een Credit Card :)  vette website trouwens, die van de PSN Store XD (rechtsboven)

 • @ Ridley

  CC is inderdaad wel handiger omdat spellen in het buitenland goedkoper is en dat je het dan kan importeren, maar dat verander niet dat het veel handiger is als je psn kaarten had. Verder als je xlive point import werkt het gewoon op je console en ik weet niet of bij ps kan.

 • Kunnen ze niet rekening houden met mensen zonder credit cards?

 • Flower staat al in de PSS…. ben nog te druk met Lumines.

 • Flower stond er net in zag ik, nog steeds geen idee wat het is, ff de trailer downloaden

 • Flower, lijkt me toch :)

 • Inderdaad heel wat, jammer dat de meeste mensen ze niet zullen kopen omdat dat gewoon niet mogelijk is.

 • Flower is dus echt niet mijn game :')  Worms móet gewoon goed worden!

 • Prepaid-kaartjes Sony, prepaid-kaartjes. Waarom snappen ze de hint nou niet?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren