1. Call of Duty (PC)

Call of Duty (PC)

Nadat EA met ‘’Medal of Honor’’ op de proppen kwam kon Activision natuurlijk niet achterblijven, maar deze ontwikkelaar wou geen knal-alles-in-je-eentje-maar-af-shooter maken maar je helemaal bij de oorlog betrekken. Ikzelf zag er geen hoop in, dit kwam mede doordat ik me nog niet interesseerde in ‘’the war that changed the world’’. Totdat ik vorig jaar het toch een keer waagde deze titel te halen en ik ging voor een van de eerste keren naar Europa om daar tegen de Duitsers te vechten……

Daar sta je dan, in kamp ‘’Toccoa’’, een traingskamp voor de allerbeste soldaten namelijk: de paratroepers. Jij staat op het punt om Europa te bevrijden van de Duitsers tijdens operatie Overlord. Maar zonder training kun je dat natuurlijk niet tegen de Duitsers vechten en daarom wordt je opgeleid in de basistechnieken door 2 ervaren soldaten. Namelijk kapitein Foley en sergeant Moody, deze zul je ook later in spel zien als jij een van de vele soldaten bent die tijdens de nacht van 5 op 6 uit een vliegtuig zijn gesprongen om de Duitsers uit Frankrijk te verdrijven en vandaar uit heel Europa te veroveren. Maar voordat je gaat denken dat dit wéér zo’n shooter wordt a la ‘’Allied Assault’’ waar je alleen maar met de Amerikanen speelt heb je het mis. Deze game heeft namelijk heel wat veranderingen ten opzichte van die vorige titel, hoewel het fenomeen ‘’lineair’’ toch ook hier weer aanwezig is. Het lijkt wel traditie te worden dat je een pad van A naar B moet lopen en alsof dat nog niet genoeg is wordt dit nog eens versimpeld door het feit dat er een kompas bij je HUD zit inbegrepen, zo weet je dus al helemaal precies waar je heen moet en wat je moet doen.

Maar wat ‘’Call of Duty echter onderscheidt van de andere WO2 shooters zijn 2 dingen, je bent hier namelijk niet alleen maar er zijn (bijna) altijd een paar medesoldaten die je helpen de Nazi’s te onderdrukken. Het enige wat hier wel jammer aan is, is dat ze niet altijd even snugger zijn. Zo is het bij mij regelmatig voorgekomen dat ik me uit de voeten moest maken maar een medesoldaat dan mijn weg blokkeert. Ook schieten ze niet al te gericht, sterker nog, volgens mij richten ze geeneens maar schieten wat in de wilde weg onder het motto: als het maar Duits is. Toch zijn de teamgenoten een waardige toevoeging aan het shootergenre, vooral omdat je de 2de wereldoorlog niet in je eentje zou overleven. De 2de verandering is dat je deze keer niet volledig op de Amerikanen wordt losgelaten maar dat je ook met de Britten en Russen mee mag doen om Europa tot een betere plek te maken. Dit is erg goed uitgewerkt maar het is wel jammer dat alle veldslagen zo maar op je worden afgevuurd en er geen verhaal in de game zit. Toch is het leuk om eens een keer met bijvoorbeeld de Russen Stalinggrad in te nemen (dit level is overigens bijna helemaal overgenomen uit de film ‘’enemy at the gates’’) dan voor de zoveelste keer de Amerikanen tijdens D-day te helpen. De saaiste campagne vond ik echter die van de Britten, dit komt vooral omdat het spel hier wat afwijkt van de medesoldaten wat resulteert dat de Britten een stuk minder realistische campagne hebben dan bijvoorbeeld de Amerikanen. De ontwikkelaar had zich met deze campagne er makkelijk vanaf kunnen werken door alwéér D-day mee te maken en jammer genoeg doen ze dat ook maar gelukkig hebben ze er nog een andere veldslag ingestopt maar het is duidelijk dat de aandacht wéér naar D-day is gegaan.

Op het eerste gezicht ziet ‘’Call of Duty’’ er vrij goed uit, de personages doen allemaal hun zegje en ze zien er niet allemaal hetzelfde uit. Ook de omgevingen zijn goed vormgegeven maar missen soms wat detail, ditzelfde geld voor de wapens. De animaties daarentegen zijn niet slecht maar ook niet echt bijster goed, dit komt vooral omdat elke soldaat precies hetzelfde beweegt. De soldaten hebben dan misschien een paar standaardanimaties, de vuur- en herlaadanimaties zien er goed uit maar ook deze worden nergens bijzonder. Kort gezegd zijn de graphics gewoon goed maar wordt het nergens echt bijzonder.

Net als de graphics is ook de gameplay nogal standaard, dit komt waarschijnlijk omdat we dit concept misschien al iets té vaak hebben gezien. Gelukkig voegen de eerder genoemde vernieuwingen toch nog wat toe maar veder is het wéér zo’n lineaire FPS die zich toevallig in de 2de wereldoorlog afspeelt. Maar dit concept is mij nog nooit echt gaan vervelen dus dat is niet zo heel erg. Maar er zijn ook nog een paar levels die wat afwijken van dit nu al bijna eeuwenoude concept. Het lineaire verdwijnt misschien niet maar je hoeft in ieder geval niet meer te lopen, op een gegeven moment moet je bijvoorbeeld in een auto stappen waardoor het een on-rails shooter wordt wat het spel jammer genoeg nog lineairder maakt dan dat het al was. Echter is het toch een leuke afleiding van het steeds maar weer lopen en weer een horde Duitsers neer schieten. Het hoogtepunt is echter nog niet genoemd, dit is namelijk het tanklevel. Hoewel ik denk dat de tank voor sommigen wat moeilijk te besturen valt is wel een van de origineelste en meest lastige delen van de game omdat de rest van dit spel toch wel wat simpel is en nog erger: erg kort. Maar gelukkig is er ook nog de multiplayer, ik heb hier veel plezier aan beleefd omdat ik lekker online met mijn vrienden erop los kon knallen. Ik heb hier niet echt grote minpunten kunnen ontdekken maar eerder kleine schoonheidsfoutjes die het opnoemen niet waard zijn. Al met al is de gameplay erg standaard maar gelukkig maken een aantal aparte levels en vernieuwingen dit erg goed, wat daar echter tegenover staat is dat de speelduur wat aan de korte kant is en dat de game nogal lineair is.

Over het geluid van de game had ik eerlijk gezegd wat meer verwacht, natuurlijk zijn alle heroïse deuntjes weer van de partij en begrijp me niet verkeerd want met die deuntjes is niets mis maar het ligt aan de geluiden van bijvoorbeeld de wapens. Deze klinken namelijk als klapperpistooltjes en nu begrijp ik best dat al die soldaatjes een beetje doof werden van een doffe mortier- of granaatinslag maar wij (de gamers) willen toch heel wat meer als een beetje ‘’pang-pang’’ om het zo maar even te zeggen. Maar de explosies daarentegen klinken een stuk beter maar het geluid was een heel stuk beter als de wapens in ieder geval een beetje realistisch klonken.

Conclusie en beoordeling

None

Call of Duty had een erg goede shooter kunnen worden die het FPS-genre nieuw leven in zou blazen maar helaas is Call of duty uiteindelijk wel gewoon een goede shooter geworden maar véél te standaard om een revolutie binnen het genre te maken. Echter zijn de vernieuwingen goed bedacht maar laten soms toch nog wat steekjes vallen. Maar vergis je niet Call of Duty is een heel degelijke WO2 shooter geworden.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • De medesoldaten
 • Intens
 • Enkele aparte levels
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Lineair
 • Te kort
 • Enkele dingen die het realisme onderscheppen waaronder een paar onderdelen van het geluid en wat foutjes in de AI

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ..

 • Cooliewoolie!

 • Zijn rol zal vast miniem zijn als zijn stem wordt hergebruikt.

 • Ik hoop nog steeds dat Niko gewoon in de uitbreiding wordt neergeknalt ofzo. Niko is een karakter wat alleen zijn exit kan maken door de dood.

 • Ja iemand zijn stem recyclen. Heel netjes je voice actors zo behandelen voor een game met een monsterlijke opbrengst. Heel ''classy'' van Rockstar.

 • Niks mis met recyclen, konden ze in de laatste South Park-aflevering van Chef ook goed :').

 • Zegt onze Rockstar fanboy ;).

 • @Kay:

  Die vent heeft een contract ondertekend en wist verdomd goed wat hij betaald zou krijgen, en als hij zich pas na het uitbrengen van de game bedenkt… Jammer dan

 • @Wessel

  Bij sommige films kunnen ze er ook wat van.

  *kuch*Trail of the Pink Panther *kuch*

 • Ik hoop niet dat Nico doodgaat. Hij is geweldig.:)

 • Klinkt goed.

 • 4 posts van TLaD achter elkaar, great work! …

 • Toch wel tof, ik dacht zo dat ik die Elizabetha ook zag. :P

 • Volim Niko !!

 • heb jij hier Gta iv voor de xbox 360 voor nodig? Want ik heb Gta iv voor de ps3

 • Ja je hebt een xbox nodig, wel jammer heb zelf een PlayStation 3.

 • Ja leuk je hebt hier vrij weinig aan.

 • Toch wel tof, ik dacht zo dat ik die Elizabetha ook zag. :P  Klopt, in zo'n nieuwe trailer.

 • vind jammer, van nico goed personage maar jah zoals er al word gezegd de auteur wist al van het bedrag dat ie zou krijge moet hij er niet over gaan janken.

 • ik heb wel een xbox 360 Alleen niet de xbox 360 versie van de game

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren