1. Unreal (PC)

Unreal (PC)

Ok… Als ik zeg: Unreal. Wat is dan het eerste wat je denkt? Laat me eens raden. Jij denkt aan Unreal Tournament. Dikke graphics, monsterlijke wapens en talloze voertuigen. Mmmmh. Ok, ik geef je gelijk. Dat is wat elke gamer wel denkt als Unreal genoemd wordt. Of toch niet? ‘Wie dan niet?’ Vraag je zeker af? Nou, ik dus. Als iemand Unreal zegt dan denk ik aan de ouderwetse Unreal uit 1998. Ja, dat is een lange tijd geleden. Ik ga jullie terug in de tijd nemen naar waar 3D nog niet echt bestond. Waar we het maar moesten doen met matige graphics. Maar daar let je helemaal niet meer op als je eenmaal instapt van de wereld van Unreal!

Het begint in het ruimteschip Vortex Rikers. Het ruimteschip moet een groep verbannen criminelen naar een verre planeet brengen om daar de rest van hun leven te slijten. Tijdens de lange vlucht wordt het ruimteschip echter gegrepen door de zwaartekracht van de planeet Na Pali en stort neer. Uren, misschien dagen na de crash word je wakker. Op de een of andere manier heb je de crash overleefd. De plasmadeur van de cel waar je inzat is uitgeschakeld. Achter de ingang van je cel lonkt de vrijheid. Maar waar ben je? Zijn er nog meer overlevenden? En wat staat je te wachten buiten de verkreukelde resten van Rikers? Je moet zolang mogelijk in leven blijven om te ontsnappen aan genadeloze Alien krijgers genaamd: The Skaarj, en een weg naar huis te vinden.

Oh mijn hoofd! Waar ben ik?

Wat moet ik nu doen? Blijf ik in mijn cel zitten wachten op hulp? Of ga ik de planeet verkennen? Tja, wie veroordeelt was tot je leven lang op een planeet te slijten weet natuurlijk wel wat je doet. Ik zoek een uitweg en naarmate ik verder door het schip loop, op zoek naar een uitgang, merk ik dat ik niet alleen ben. De bemanning is onder mysterieuze omstandigheden uit elkaar gescheurd met als gevolg van los liggende ledematen en vooral veel bloed. Af en toe vang ik een glimp op van een mysterieus wezen dat me nét een stapje voor is. Een koude rilling rolt over mijn rug; was ik toch maar in mijn cel gebleven. Ook al kom ik daar geen stap mee verder. Maar ja, dan is deze game natuurlijk lang niet zo leuk als hij is. Als ik eindelijk de uitgang heb gevonden en de smerige, kille stalen gangen achter je laat kom je in een schitterende wereld; de zon schijnt op mijn gezicht en ik zie een tiental meters verderop een klein blokhutje met daarnaast een piepklein schattig meertje. Eindelijk frisse lucht! Maar niks is wat het lijkt. Zo gauw je een gang hebt gevonden en een stukje doorloopt zie ik ineens een van de bemanning door de lucht vliegen en beschoten wordt door raketten. Nog voordat ik van de schrik was bij gekomen komt er ineens een gigantisch monster te voorschijn! Hij richt zich op mij en begint als een wilde gek raketten te vuren. In het schip had ik gelukkig al een wapen gevonden genaamd; dispersion pistol, en probeer het monster neer te halen. Als hij eindelijk dood is besef ik dat ontsnappen niet zo makkelijk gaat worden.

Waar zou ik zijn zonder mijn wapen en items?

Het begin was voor mij een soort kennismaking met de wereld van Unreal. Vandaar dat ik jullie het ook even liet meemaken. Vanaf het moment dat ik alles een beetje snapte en al een stukje verder was, wist ik dat dit een geweldig spel gaat worden. Naarmate je verder Na Pali verkend kom je steeds sterkere, slimmere en snellere vijanden tegen. En om dat nou met een stom hand pistooltje te doen die zich vanzelf oplaad is natuurlijk ook van de gekke. Je zult meer wapens krijgen die elke weer goed zijn tegen een bepaald monster. Ook zul je bepaalde Items krijgen zoals de ‘Amplifier’. Deze kan de kracht van de dispersion pistol en ASMD aanzienlijk verhogen. Elke vijand, hoe groot of hoe sterk dan ook, zal met 1 schot aan flarden worden geschoten. Je hebt totaal 10 wapens en 10 Items. Items kunnen variëren van een Universal Translator om berichten te vertalen tot een Voice box die schietende geluiden maakt zodat je vijanden kan weg lokken. De wapens zijn erg leuk vind ik. Ze doen me denken aan alledaagse wapens die gebruik worden in het leger maar dan met een alien-achtig tintje.

Zo heb je een Stinger; een mitrailleur geladen met tarydium kristallen als kogels. De stinger kan zeer snel achter elkaar schieten of een schot van meerdere kristallen afvuren. En mijn persoonlijke favoriet: de Eightball Gun. De Eightballgun kan 6 raketten in een keer afschieten. Meestal alle kanten op, maar het wapen is in staat om zich op 1 vijand te richten waar alle raketten dan op afgaan. Een tweede mogelijkheid is om granaten af te vuren die pas na een tijdje ontploffen. Om het even een handige naam te geven; ik noem het de draagbare bazooka. Aangezien sommige wapens een tweede functie hebben, zorgt dit voor een geweldig avontuur.

Online en vette Botmatches!

Ja ja, zelfs in de eerste Unreal hadden ze Online mogelijkheden. Tot mijn zeer grote spijt heb ik deze nooit kunnen testen. Waarom niet? Puur omdat hij het gewoon weg niet deed. Ik heb nooit begrepen waarom hij het niet deed en dat deed mij veel pijn. Wat ik wel heb kunnen doen is Botmatch. Je kan dan een soort Tournament in een Arena houden tegen andere Bots. (Zoals jullie allemaal weten is dit behoorlijk uitgegroeid.) Je kiest een personage, level en gaat aan de slag. Je hebt alle wapen tot je beschikking en zelfs wat leuke items. Sommige Arena’s bezitten geheime gangen of muren waar je doorheen kan lopen. Zo heb je in een level verschillende telepoorten die je van de ene kant naar de andere kant van een level brengen tot groot ongenoegen van je tegenstanders. Sommige Arena’s hebben zelfs geheime valkuilen die behoorlijk dodelijk zijn. Je kan bv. een valluik openen zodat iemand gillend de lava invalt met dood als gevolg. En zijn lekker veel levels en OnToendra is mijn favoriet puur omdat je lekker boven in de toren iedereen kan neer knallen met de Eightball Gun.

Tetris Graphics en MP3 sound.

Hier heb ik het moeilijk mee. Ik herinner me nog hoe ik voor het eerst speelde en alles echt fantastisch vond. Als ik een sissend geluid hoorde van een Pupae. (Kleine versie van een Skaarj. Ze lijken op spinnen met maar 4 poten en maken een sissend geluid als ze aan gaan vallen.) Als hij dan tevoorschijn springt schrok ik me altijd helemaal dood. Met als gevolg dat ik in het wilde weg begon te schieten totdat hij ophield met sissen.

Het geluid is dus goed en ik vindt de liedjes die er worden afgespeelt heel goed bij het spel passen. Maar de graphics…tja… In die tijd waren de graphics niet zo mooi als nu en daar heb ik het moeilijk mee. Als je heel dichtbij een muur gaat zie je allemaal blokken waar je wel een spelletje Tetris mee kan doen. Maar voor die tijd waren de graphics toch erg goed en daar voeg ik mee volledig bij aan.

Voor de nieuwsgierige onder ons: Hier is nog een filmpje over Unreal maar deze wordt wel erg snel gespeeld.

Conclusie en beoordeling

None

Unreal is z’n game die je regelmatig speelt puur voor het geluid of de geweldige singleplayer. Als je wel online kan lijkt me dit ook zeker een goede reden om het nog te spelen. Dit is echt een mooi voorbeeld van een goede toepassing van originele muziek in een game, die je begeleidt in je zwerftochten door de meest schitterend vormgegeven en belichte omgevingen. Met natuurlijk al het vette geweld wat er in voorkomt.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Echt Unreal
 • Graphics (Voor die tijd dan.)
 • Sound. (Af en toe echt eng….)
 • Vette wapens.
 • Handige Items.
 • goede verhaallijn.
 • Minpunten
 • Graphics voor als je echt z’n graphics-nerd bent.
 • Online...bij mij dan...

Dit artikel delen

Over de auteur

MonkeySleeve | As a finale touch, God created the Dutch |

Reacties

 • Oke cool lijkt me wel weer geinig om te spelen :)

 • Pff Dus eigenlijk precies hetzelfde met wat meer extra's xD

 • Wanneer is hij er dan voor usa…?

 • Het is wel weer jammer dat dit deel hetzelfde is met wat extra's, eigenlijk dus gewoon eenvoudig cashen.

 • pokemelkkoe, simpel geld verdienen waarom niet…

 • Eerst moet ik Diamond nog maar een keer uitspelen en dan zie ik wel of ik deze versie nog wel een keer uit de budgetbakken haal.

 • Leuk! Ik kijk er al naar uit :P

 • tja nooit egt van pokemon gehouden

  het is eigenlijk alleen maar hier en daar door het gras lopen pokemonetje vangen hier en daar wat gyms uitspelen naja

  conclusie:- GEEN ZAK AAN DUZZ..

 • Pokémon Platinum is het nieuwste deel in de serie waarin je weer kruipt in de huid van een (respect gevende) Pokémon-trainer

  Haha doet me gelijk aan onze vriend Memmet denken! Geniaal dit.

 • Pokemon>Saai

 • Hoera! Weet nog niet of ik deze ook weer zal kopen ik heb tenslotte Diamond al.

 • Precies wat S_54 zei! Absoluut saaie 'spelletje' en het is voor kleine kinderen gemaakt

 • @B. Rizzo

  dat denk jij misschien maar er zit een hele battle scene achter dat die kleine kinderen echt niet kunnen

 • oke speel ik nog wel eens…maar geen nieuwe pokemon hoor, alleen gratina in andere vorm en dat kleine egeltje

 • Hetzelfde, mensen die kunnen downloaden en spelen ze dus gewoon al eerder, ik zal eens kijken of ik hem ook kan vinden op het internet en dan eens gaan spelen , maar het zal vast veel van hetzelfde zijn

 • Het zelfde, zoals al die andere.

 • ja ben je een goeie gamer joh!! stelen van een mensen die hieraan gewerkt hebben.

 • Hebben we nou al die fucking steensoorten gehad?

 • Pokémon = saai

  Nintendo blijft franchises uitmelken.

 • Pokémon = saai

  Nintendo blijft franchises uitmelken.

  Shut up…  OT: Dat is goed nieuws… Ik ben benieuwd wanneer ie voor de us komt, dan ga ik hem bestellen.Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren