1. Burnout: Legends (PSP)

Burnout: Legends (PSP)

Burnout Legends is al een tijd in mijn bezit en ik ben er nooit opgekomen om dit spel te recenseren (zeg je dat zo?). Voor diegene die dat nog niet weten, Burnout is een racespel dat je de mogelijkheid geeft om je tegenstanders van de weg te rammen. Dit kleine broertje van de console versies is een compilatie van alle voorgaande delen en dat zou op zich een succesformule kunnen zijn. Maar is dat zo of is Criterion de fout in gegaan en hebben ze nu net die dingen in de game gestopt die wij niet willen zien. De eerste drie delen waren namelijk wel een groot succes, en of deze game dat ook is dat kun je hier lezen.

Die goede oude tijden...

Burnout Legends is dus een compilatie, compilatie betekent niet hetzelfde al port, van de voorgaande delen. Maar wat gelijk zal opvallen bij diegene die de voorgaande delen kennen, is dat er wel heel veel elementen uit deel drie in zijn verwerkt en des te minder uit de vorige delen. Dat is jammer, ondanks dat deel 3 in mijn ogen wel het beste deel was.

Wat er nog meer “legends” aan de game is, is het unlocken van klassiek auto’s uit de voorgaande delen. Deze Legend-Voertuigen zul je wanneer je de game heb uitgespeeld als het goed is allemaal hebben.

Over de hele wereld auto’s mollen, het blijft leuk!

Het hoofdonderdeel van deze Burnout Legends is natuurlijk het Wereldtournee, want hier valt echt van alles vrij te spelen. Wanneer je vorderingen maakt in de Wereldtournee zullen er in het speltype Losstaand onderdeel nieuwe onderdelen en voertuigen tot je beschikking komen, dit geldt echter ook andersom, in Losstaand onderdeel kun je ook voertuigen vrijspelen zodat je deze kunt gebruiken in de Wereldtournee. Je tournee begint in de Verenigde Staten en wanneer je verder vordert in dit onderdeel zul je toegang krijgen tot Europa en het Midden Oosten. Dat klinkt dus allemaal erg uitgebreid, en geloof me, dat is het ook! Wanneer je klaar ben met dit Wereldtournee heb je pas echt het gevoel dat je wat heb gedaan en ik was dan ook erg voldaan toen ik klaar was. Dit Wereldtournee is dus niet allen zo leuk door de lange duur maar kent ook veel verschillende onderdelen:

Race: Zorg dat je als eerste de finishlijn passeert, hoe dat maakt niet uit!

Tijdrit: Je kiest een parkoers en probeert een zo snel mogelijke tijd neer te zetten.

Wegmisbruik: Schakel zoveel mogelijk tegenstanders uit doormiddel van TakeDowns om het record te verbeteren.

Achtervolging: Hier speel je als politie en is het de bedoeling om een wegmisbruiker in zijn kraag te grijpen.

Face-Off: Ga het gevecht aan met een directe tegenstander in een Legend-voertuig.

Afvaller: Blijf je tegenstanders voor, er zal namelijk steeds iemand afvallen totdat het tussen twee voertuigen gaat.

Turbo-Ronde: Race in je voertuig tegen de klok en zorg ervoor dat je op tijd binnen bent.

Grand Prix: £ races achter elkaar in de vorm van een toernooi.

Hiernaast zijn er ook nog een heleboel Crash onderdelen, Crash was voor mij het favoriete onderdeel en ook het meest uitdagende onderdeel. Bij Crash is het de bedoeling om een zo groot mogelijke crash te maken en daarbij zoveel mogelijk voertuigen te raken. Dit gebeurt allemaal in een grote kettingreactie en geeft echt vette beelden. Vaak moet je in je auto op een kruispunt afrijden en daarbij onderweg de bonussen oppakken die je nodig heb.

Wat ook in zeker zin een toevoeging geeft aan de replaywaarde is het verzamelen. Je kan in de game, in de verschillende onderdelen dingen verzamelen als krantenkoppen bekers en foto’s. Klinkt saai hè, tenzij je Burnout al kent en weet wat hiermee wordt bedoeld. Als je bijvoorbeeld een bepaald bedrag aan schade heb gemaakt in Crash zal je daarvoor een krantenkop krijgen, en wanneer je iemand op een bepaalde manier van de baan ramt krijg je een foto. Dit krikt de replaywaarde erg op.

Hallo vriendjes, en vriendinnetjes...

In de multiplayer van het spel kun je dankzij de draadloze mogelijkheden van de PlayStation Portable verschillende speltypes met je vrienden spelen, welke onderdelen er dan mogelijk zijn is afhankelijk van het aantal deelnemers. Ook zal de Game-Sharing functie aanwezig zijn, hiermee kun je een level uploaden naar de PSP van een vriend zodat je deze samen kunt spelen. Daarnaast zul je door het spelen met vrienden nog eens 20 extra auto’s kunnen verzamelen, deze zul je alleen op deze manier kunnen krijgen.

Voor dit stukje wist ik geen leuk kopje

Ook qua Gameplay zit je met deze game wel snor. Het racen gaat prima, zowel met de analogestick als met de “pijltjes”. Criterion heeft de knopjes goed ingedeeld en je kan ze ook nog eens veranderen. Grafisch gezien haalt Burnout Legends het niet bij Ridge Racer maar het ziet er allemaal toch nog zeer netjes uit. Ga je het spel vergelijken met de consoleversies ook dan zul je tot de conclusie komen dat er hier en daar iets moest wijken anders zou het spel niet soepeltjes kunnen lopen. Zo zijn de crashes wat minder spectaculair en tijdens de boost zal alles er ook net iets minder uitzien. Daarentegen vallen de laadtijden vergeleken met andere games voor de PlayStation Portable erg mee. De muziek in Burnout Legends klinkt allemaal erg lekker maar misschien hadden de fans liever de oldskool muziek van de eerdere delen in het spel willen terughoren want nu is alles afkomsting van EA Trax.

Henk Jan Smits talk

Misscien vind je het vreemd wat ik nu ga zeggen, maar in deze game mis ik iets, en ik weet niet wat. Ik noem het maar een X-factor, en die mis ik. Misschien heb jij het ook wel eens gehad bij een game, dat je ondanks alleplus punten en meevallers het toch geen topgame vond. in ieder geval heb ik dat bij deze game ook en daarom geef ik het geen 9/10 maar net iets minder. Als iemand mij kan vertellen wat het is dat ik mis in deze game vertel het me dan in een reactie, vind he dit X-factor gedoe maar vaag zeg dat dan ook gerust in een reactie.

Conclusie en beoordeling

None

Burnout Legends is in de verste verte geen simpele poort maar een spel wat iedere racefreak of arcadeliefhebber zonder pardon moet aanschaffen. De makers van het spel hebben het voor elkaar gekregen om het gevoel voor snelheid op de PlayStation Portable tot zijn recht te laten komen. Daarnaast heeft het spel een overvloed aan speltypes, race onderdelen en genoeg voertuigen om vrij te spelen. Ook de mogelijkheid om het spel te sharen of draadloos toernooitjes te organiseren met vrienden doet de houdbaarheid van het spel ten goede. Je zuurverdiende euro’s kun je dan ook gelijk bij je lokale gameshop brengen om dit spel aan te schaffen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Veel speltypes
 • Game Sharing
 • Genoeg variatie
 • Hoge replaywaarde
 • Minpunten
 • Grafisch misschien niet top
 • Misschien teveel deel 3
 • Het missen van die X-factor

Dit artikel delen

Over de auteur

TT

Reacties

 • Ik zet mijn geld in op Sonic and the Golden Apples

 • Ik dacht ook gelijk aan een platformer waarbij je met appels vijanden kan uitschakelen… Alladin anyone?

 • Dat character oogt inderdaad sterk Sonic-universum. Misschien de zus van het meisje met de prei.

 • eindelijk weer een goede platformer met groen gras en baluwe riviertjes??

 • Nee.

 • Ringo Starr?

 • Haha Frankieman, daar dacht k ook gelijk aan ;-)

 • Bleh, ik heb even geen zin in een nieuwe Sonic. Misschien toch iets origineels en fantastisch dat de gehele industrie op haar kop gaat zetten?

 • mmm benieuwd

 • Ik hoop een nieuw platform spel :)

 • lijkt echt wel een personage van bij sonic!!

 • Allemaal wachten op 24 februari !!

 • Spannend! Hoop wel dat het iets noemenswaardig wordt.

 • Dat is broccoli man, geen appel!

 • Gezien de silhouet van het personage naast het sega logo zet ik m'n geld op iets in het Sonic universum.

 • Appel in het Japans is inderdaad 'ringo', waar my word coach al niet goed voor is.  Platformspel was het eerste wat ik dacht toen ik het poppetje zag.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren