1. Guitar Hero (PS2)

Guitar Hero (PS2)

'Heb je ooit wel eens gedroomd om een echte rockster te worden? Dan is dit de game voor jou!', 'Leg die luchtgitaar maar neer want die zul je nu nooit meer nodig hebben!' Dit zijn veel gelezen openingszinnen bij reviews van Guitar Hero maar ik was in het begin niet zo positief over de game. De controller leek in mijn ogen slechts een goedkoop plastic ding en ik twijfelde ook ten zeerste aan de speelduur die de game met zich meebracht. Desalniettemin was ik nieuwsgierig en heb ik in een 'What the hell'-bui mezelf toch maar gewaagd aan de redelijk grote investering.

Start Rockin

Eenmaal de gitaar ingeplugd en omgehangen zette ik de Playstation met de game erin nieuwsgierig maar sceptisch aan alsmede het surround setje voor het geluid. Een introfilmpje verder beland je in een mooi vormgegeven menu waarin je keuze hebt uit enkele verschillende opties. De 'Quick Play' & 'Multiplayer' modi, het nodige 'Options' menu en natuurlijk de niet te vergeten Career Mode. Maar voordat je hierin raast vol verwachtingen en zin om eens met je favoriete artiest mee te spelen is het aan te raden om de 'Tutorials' mode eens te verkennen. Deze bestaat uit 3 korte tutorials die je kennis laten maken met alles wat Guitar Hero jou te bieden heeft. Het feit dat er slechts 3 kleine tutorials zijn geeft al aan dat de game niet heel diep gaat. Na een korte uitleg is het tijd om even een paar noten achter elkaar te spelen. Ook worden er nog andere dingetjes uitgelegt over hoe je langere noten kan spelen en dat er een multipliër is die je krijgt en verhoogd door een lange reeks noten goed te spelen. Dit is allemaal nog koek en ei maar men ontwikkeld er al wel een beetje een gevoel voor de gitaar mee.

Own the Crowd

Bij de tweede tutorial wordt je geintroduceerd in het fenomeen: 'Star Power'. Het komt erop neer dat er tijdens het spelen van de verschillende songs zo nu en dan combinaties van tonen komen in de vorm van sterren. Als men al deze tonen foutloos achter elkaar weet te spelen krijgen ze een bonus waarmee een metertje wordt opgevuld en zodra deze halfvol is kan het beginnen. Door je gitaar rechtop te houden activeer je de 'Star Power'. Nu zal je publiek vergeten zijn hoe slecht je daarvoor ook was en zullen ze volledig uit hun dak gaan op wat je ook speelt.

Rockin your ears and eyes out

Iets wat vanzelfsprekend een groot punt hoort te zijn bij een muziek game is de sound. Een game als deze is totaal niks als het nergens naar klinkt. Ik was dan ook blij dat alle bands net klonken als hun echte tegenhangers en dat het geluid nergens irriteerd of gewoonweg slecht klinkt. Grafisch is de game ook prachtig vormgegeven. Echt alles in de game sluit perfect aan op het thema van de game en zo nu en dan zijn er verschillende dingen die je ziet of leest die een glimlach op je gezicht zullen toveren.

From Rookie to Rockgod

De tutorials mogen dan misschien wel kort zijn maar ze maken je wel klaar voor het echte gebeuren, de Career mode. Hier kies je één van de stereotype rock characters waarmee jij hoopt beroemd te worden in de wereld van Guitar Hero. Je begint in een keldertje die zo die van je buurman had kunnen zijn en werkt jezelf naar stadiums die gevult zullen worden met duizenden mensen die een en al oor zijn voor de magie die jij loslaat op je gitaar. Maar voor het zover is zul je eerst jezelf moeten bewijzen door enkele series van nummers te spelen om je vooruit te werken in status.

Satisfaction....

Nu is het duidelijk wat nou precies Guitar Hero is. Maar is het leuk?

Zodra ik het eerste nummer aanzette en ik begon te spelen werd mijn hart gevuld met voldoening. Het maakte me niet uit dat ik slechts 2 knopjes indrukte waar men in het echt vele snaren vasthoud. Ik voelde me echt een rockster. Ik begon na een tijdje mee te bewegen met de muziek. En zodra die ene solo ook perfect ging gilde het kleine kind in mij. Dat kind hield op met gillen van vreugde en begon met het gillen van frustratie zodra ik op Medium terecht kwam. Het niveau springt omhoog. De verhoogde snelheid, de extra knop die nodig was en véél meer noten maakte het mij erg moeilijk. Maar mijn frustratie gaf mij de motivatie om te blijven spelen. En ik was erg positief verrast over het feit dat je bij deze game wel moeite kan hebben bij sommige stukken maar dat oefening hier dus echt kunst baart. En snel. Waarbij je door sommige nummers overdonderd wordt door die noten en de volgorde waarin ze naar je toe komen razen heb je het hele nummer na een half uurtje onder de knie. Zo blijft de game leuk en krijg je een gigantische boost in voldoening die alleen maar benzine gooit op dat vuur die je verslaving is.

... but for how long?

Maar nu is het tijd om de vraag te beantwoorden waar de meeste mensen mee zitten. Hoelang ben je zoet met Guitar Hero? Meer dan ik had verwacht, maar voor die investering mag je meer verwachten. Ik had niet verwacht dat een game nog leuk zou zijn op een hoger moeilijkheidsgraad omdat je precies hetzelfde doet maar dan moeilijker. Bij deze game zit daar nogal wat verschil in en het is zeker leuk om van Easy tot Expert te spelen, mocht je ooit bij Expert belanden. Ik speel het spel nu een kleine maand en ik moet zeggen dat ik mezelf niet veel langer zoet ga houden met deze game. De verslaving is weg, de lol daarintegen nog niet en dus is het een game geworden die ik nog geregeld oppak om eventjes een van mijn favoriete rocknummers mee te spelen. Ik wacht dan ook met smart op Guitar Hero 2 die mij de mogelijkheid geeft om een nieuwe game aan te schaffen voor mijn Gibson en misschien zelfs een 2de gitaar om de lol te verhogen. Daar kan ik nu trouwens heel kort over zijn, de multiplayer mode in Guitar Hero is niet echt de moeite waard. Met de gewone PS2 controller is het sowiso niks aan en met een 2de gitaar is het slechts tegen elkaar precies hetzelfde spelen en het leuke zou juist zijn als je samen moet spelen en dan ook ieder een andere serie noten. Maar daarvoor zullen we helaas op Guitar Hero 2 moeten wachten.

Conclusie en beoordeling

None

Hoe sceptisch ik ook was tegenover het staan tegenover de tv met een plasic gitaartje om je nek ben ik erg blij met mijn beslissing om Guitar Hero aan te schaffen. De originele manier van spelen (lees: de controller) en de muziek maken Guitar hero voor mij een onvergetelijke ervaring. Tachtig euro blijft voor de meeste mensen veel geld voor een spelletje maar ik denk dat het geld wat men extra betaald voor de controller een goede investering is voor de toekomst. En dan kijk ik richting november wanneer we al getrakteerd worden op het tweede deel. En ik denk dat Guitar hero daar niet stopt!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Vormgeving
 • De controller
 • Een échte Rockgame
 • Voldoeningsboosts
 • Min of meer een partygame en dat = veel vervolgen
 • Unieke Ervaring
 • Minpunten
 • Multiplayer
 • Speelduur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lijkt me een F**ing goeie game

 • had helemaal niks van de game verwacht, maar het is dus fucking vet geworden (dacht, laat ik maar eens zonder censuur praten (A))

 • F***ing vet inderdaad.

 • De Wii heeft er een vette titel bij. :)

 • MotherF***ing HARDE recensie! :D

 • Niet om het een of ander Jelle, maar op de Dreamcast is maar één deel verschenen. Deel 1 verscheen op de Saturn, deel 2 dus op de DC en deel 3 op de Xbox.

  Of je moet het eveneens fantastische \"Typing of the Dead\" meerekenen ;)  Ik heb OVERKILL net besteld btw, dus moet die f***ing postbode hem morgen hopelijk brengen!

 • Je kan ook overdrijven met fuck…. game is wel grappig maar wii vind ik maar niks:O

 • Idd, dat fuck is een btje overdreven, maar toch leuk voor de wii bezitters.

 • xD spel  echt f***ing nep

  maar lol

 • zeker een F***ing vet spel !!

 • xD review

 • F***ing??

  *** zijn overrated! Dus ik zeg fucking.

  Fucking vet! Fucking awesome! Fuck! Fuck! Fuck yeah!

 • :D

  Leuk spel

 • maar niet zoals sadist zei een game van het niveau van bijvoorbeel mario galaxy

 • De game zegt me niks maar wel leuk voor de wii eigenaren

  Mag ik dat gefuck een beetje fucking gáy vinden?

 • De game zegt me niks maar wel leuk voor de wii eigenaren

  Mag ik dat gefuck een beetje fucking gáy vinden?

 • De game zegt me niks maar wel leuk voor de wii eigenaren

  Mag ik dat gefuck een beetje fucking gáy vinden?  What the fuck? heb ik te veel op plaats reactie gedrukt? dacht dat ie vast liep dus ik bleef maar ff doordrukken. Niet zo handig fucking sorry daarvoor ^^

 • Irritante video recencie met die piep de hele tijd er doorheen, werd er zo gek van dat ik halverwege maar gestopt ben met kijken.

 • Veel bloed, wat rondvliegende ledematen.

  Het recept om te scoren waarschijnlijk.  Ik heb het wel gehad met die shit. Ik betwijfel ook of die game een suc6 wordt. De gemiddelde Wii-bezitter loopt hier niet warm voor. Niet casual genoeg.

 • fuck hee. gewoon een fucking leuke game op de wii, what the fuck!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren