1. The Lord of the Rings: The Two Towers (PS2)

The Lord of the Rings: The Two Towers (PS2)

Ik wankel en zet twee stappen achteruit, maar word daar tegengehouden door een rots. Een pijl doorboort mijn schouder en ik zak langzaam in elkaar. Na een hevig gevecht om het lot van de wereld lijkt het nu toch echt over. Sauron staat trots met zijn zwaard omhoog, om mij de genade klap te geven. NEE, schreeuw ik in mezelf en op het moment dat Sauron’s zwaard mij levend wil spiesen, rol ik opzij en met al mijn laatste kracht hak ik Sauron’s vinger eraf. De vinger met daaraan de Ring valt op de grond, Sauron is verslagen samen met heel zijn leger van Orks. Ik val om van vermoeidheid, met een glimlach op mijn gezicht. Deze keer heb ik Sauron niet verslagen zien worden, maar ik heb hem verslagen!

Upgrade je karakter

Lord of the Rings verscheen in 2002 dan ook in een videogame en hoopte hiermee het enorme succes van de films te kunnen evenaren. Het verhaal spreekt voor zich, je volgt dezelfde hoofdlijnen die de film ook vertoond. Alle personages zitten in de game en de stemmen zijn allemaal ingesproken door de acteurs. Je kunt met drie personages spelen, namelijk Aragorn, Gimli en Legolas . Gimli is de kleine krachtpatser van het trio, Legolas is een goede boogschutter en is bovendien erg snel en Aragorn heeft van beiden wat. Je kunt het hele spel dus op drie verschillende manieren uitspelen, alhoewel ik hier weinig zin in had, aangezien de missies vrijwel gelijk zijn, met welk personage je dan ook maar speelt.

Een leuke toevoeging is de mogelijkheid om je character te upgraden. In de missies kun je punten verdienen wanneer je de vijand op een aangename manier van zijn leven beroofd en met deze punten behaal je weer verschillende niveaus. Bovendien kun je met die punten ook verscheidene objecten of aanvallen kopen. Zo zul je extra combo’s kunnen krijgen en kun je je bijl of boog verbeteren. Verder zijn er ook nog genoeg dingen te unlocken zoals beeldmateriaal en complete levels, waarin je met één van je characters speelt wanneer deze een bepaald niveau heeft gehaald. Allemaal erg leuk en aardig, maar je moet natuurlijk wel dat niveau eerst behalen, wat ongeveer uitkomt dat je met elk personage de game moet uitspelen. Bedenk dus wel of je het de moeite waard vind om alles uit te spelen voor één missie. Achteraf zou ik zeggen nee, maar dat hangt natuurlijk van jezelf af.

Val dood, stinkende Ork!

Vooraf gezien lijkt het dus allemaal wel goed te zitten, maar dat is meestal wel het geval met EA. Waar het natuurlijk om draait is de gameplay en die laat hier en daar nog wel wat steekjes vallen. Ten eerste is het vechtsysteem redelijk, helaas niet erg uitgebreid. Met het kruisje maak je een snelle aanval, met driehoekje een harde aanval. Het rondje zorgt ervoor dat je brandende pijlen of zwaarden kunt ontwijken en met het vierkant trap je iemand weg. Ook met je rechteranaloge stick kun je deze aanvallen ook uitvoeren. De leukste manier is echter om een Ork die al op de grond ligt, de genade klap toe te richten door een zwaard in zijn lichaam te steken, wat altijd een bevrijdend gevoel geeft. Combo’s zijn er ook te maken, helaas niet zo veel. Is dit dan erg jammer? Ja op zich wel, aangezien je vrijwel de hele game bezig bent met vechten en rondrennen. Je volgt één pad en tijdens je weg moet je tientallen Orks verslaan. De game is in dat opzicht niet echt heel variërend en heeft eigelijk elke missie dezelfde doeleinden.

Maar over het algemeen heb ik niks te klagen over de gameplay, het vechtsysteem is dan wel niet zo uitgebreid, het loopt allemaal wél lekker en je hebt het snel onder de knie. De camera vond ik echter een groot probleem. Doordat je met je rechteranaloge stick aan het vechten bent, is er geen mogelijkheid de camera te draaien. Op deze manier weet je vaak niet wat er komt en moet je eerst de weg een stuk door lopen, voordat de camera zich zelf beweegt. Wanneer je dan merkt dat je ineens in een chaos van Orks terecht bent gekomen, wekt dit toch wel de enige frustratie op. Anders had je van een afstandje pijlen kunnen schieten, nu is dat alleen in een aantal gevallen uitvoerbaar. Gevechten zijn hierdoor onoverzichtelijk en chaotisch, wat ik erg jammer vond.

Zit ik nou in de film, of in de game?

Ook in de game is de sfeer uitstekend tot z’n recht te komen. Hetzelfde gevoel wat je ook in de films had, beleefde ik nu opnieuw en dat voelt gewoon heerlijk aan. De schreeuwende Orks, de bange, doch dappere Frodo en ons drietal, stuk voor stuk geweldig om te zien, naar mijn idee. Vooral de tussenfilmpjes zijn super, omdat je ook stukjes uit de film terug ziet. Je kunt deze filmpjes niet weg klikken, soms wat irritant, omdat je ze niet hoeft te zien elke keer als je dood gaat. Grafisch ziet het er goed uit, vooral de speciale effecten zijn erg mooi. De klasse ligt echter bij de sound, wat helemaal af is. Dolby Surround wordt ondersteund zodat de stemmen uit de film nog beter tot zijn recht komen. De muziek uit de film is ook aan de game toegevoegd en het plaatje is compleet.

Ik kom langzaam weer bij, voel me langzaam weer sterker worden. Ik open mijn ogen en zie een tv op stand-by staan. In mijn handen heb ik geen zwaard, maar een controller, die nog wat trillingen geeft. De playstation is inmiddels uit en wanneer ik hem weer opstart, zie ik tot grote verbazing dat ik de game al heb uitgespeeld. Langzaam komen beelden weer terug, ik herinner me de gevechten met tientallen Orks, brandende pijlen en diepe afgronden. De prachtige omgevingen verschijnen als wazige plekken voor m’n ogen en het geluid dendert nog na in mijn oren. Ik heb alles niet gezien, ik heb alles zelf meegemaakt. En ik val weer in slaap…

Conclusie en beoordeling

Lord of the Rings: the Two Towers ligt dan alweer sind 2002 in de schappen, het blijft een goede game die het vooral moet hebben van zijn geweldige sfeer die uit de film gehaald is. Ook de gameplay is erg sterk en de sound is geweldig. Helaas heb je geen controle over je camera wat soms voor wat irritatie zorgt. Gevechten zijn hierdoor soms erg chaotisch en onoverzichtelijk. Het gevechtsysteem is niet ontzettend uitgebreid maar het zit wel goed in elkaar en animaties lopen lekker. De tussenfilpjes maken het compleet en blijft het zeker voor elke LOTR-fan een must-have en ook voor de wat mindere fans is The Two Towers echt het proberen waard.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafics en geluid erg goed
 • De sfeer
 • Goede gameplay
 • Tussenfilmpjes
 • Minpunten
 • Problemen met camera
 • Vechtsysteem niet erg uitgebreid
 • Gevechten soms wat chaotisch

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik vond deeltje één op de gamecube best vermakelijk dus ik ben benieuwd.

 • Ben benieuwd.

 • Kheb deel één ook op de GameCube gespeeld, en ik vond het inderdaad ook een heel amusant spel. Vooral dat je gedurende het spel nieuwe vaardigheden kreeg zorgde er echt voor dat ik door bleef spelen. Die 'disarm' moves werden echt heel stoer in beeld gebracht.

 • Heb deze nog niet eerder gespeeld, maar misschien dat daar verandering in gaat komen wanneer deze uit is.

 • Klinkt interessant. In de gaten houden.

 • Benieuwd….

 • Ik ken de game niet, maar het kan wel iets worden.

 • Ken het game ook niet maar klinkt goed..

 • Misschien wel dé game om de serie mee op te pakken!

 • uhm..onbekende spelreeks voor mij

 • ziet er wel kikke uit:)

 • Heb het orgineel nooit gespeeld, deels uit principiele redenen. In de PU hadden ze het er destijds namelijk over dat het spel wel heel erg veel weg had van Max Payne. Aangezien ik niet mijn geld aan gestolen goederen uitgeef en Max Payne in die jaren heilig was voor mij, heb ik hem dus laten liggen. Nu ziet dit er wel gelikt uit, en ik heb nog niks gehoord over een eventuele Max Payne 3, dus wie weet koop ik deze wel.. Zeker in de gaten houden!

 • bagger game

 • In mijn beleving wordt zo´n spel waarbij de limieten van het kunnen beperkt worden door de Xbox360. Langzamerhand zien we games op de PS3 verschijnen die de Xbox360 gewoonweg niet aankan (Grafisch bijvoorbeeld Killzone 2 en straks Heavy Rain en dingen als MGS4 die de bu ray schijf per sé nodig heeft en niet op een 2DVD wil verschijnen etc). Bij dit spel vrees ik dat het een no-go wordt. Zolang ontwikkelaars blijven ontwikkellen voor een oudere standaard (lees xbox360) zal de nieuwe standaard langer op zich laten wachten. Nu wordt het echt zo langzamerhand tijd je op de PS3 te richten. Het PC platform blijft ook altijd interessant.

 • heb deeltje 1 nooit gespeeld, maar dit ziet er netjes uit en het klinkt goed dus hou dit spel wel op het oog!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren