1. Hitman 2: Silent Assassin (PC)

Hitman 2: Silent Assassin (PC)

Hitman 2: Silent Assasin is de opvolger van Hitman: Codename 47. Hitman was één van de eerste spellen waar iedereen je niet iedereen overhoop moest knallen. In het jaar 2000 en daarvoor speelde de meeste gamers namelijk nog Doom, Unreal en Quake. Hitman zorgde voor de frisse wind waardoor we nu meer spelen met complexe games in plaats van recht toe rechtaan. Eens kijken hoe de game er nu bij staat.

Money or the bullets!

Hitman 2 begint in een Siciliaans klooster waar onze kale rakker, 47 zich heeft teruggetrokken van een geweldadig bestaan. Hij leeft in dit klooster met Pater Vitorio. Hoewel 47 niet meer voor geld wil moorden willen andere mensen dit wel. Wie dat zijn ga ik niet vertellen want anders verklap ik het verhaal. In ieder geval, Vitorio word ontvoerd door de Mafia en ze eisen een dwangsom van 5000000 dollar. 47 heeft dit geld uiteraard niet en zal dus weer aan het werk moeten bij de ICA (International Contract Agency) om Vitorio zijn dwangsom af te kopen. En dat is het verhaal. Hoewel het misschien niet al te diep is is het wel beter dan alle andere verhaallijnen in de Hitman serie. Ik vind het zelfs een betere verhaallijn hebben als het recent uitgekomen Hitman Blood Money. Niet slecht voor een titel van vijf jaar oud. Helaas moet ik met het goede verhaal ook weer een minpunt vertellen. Het spel is nogal kort. Ondanks dat je het spel op een hoop verschillende manieren kan spelen is de rek er na twintig uur toch wel uit. Jammer want met een paar extra missies of zelfs een Multiplayer, die er trouwens hier ook al niet in zat, had ik het door de vingers gezien.

Verkleedpartijtjes

In Hitman 2 zij er een aantal vernieuwingen ten opzichte van deel één. Ten eerste is de AI van de vijanden een heel stuk beter geworden. Ze merken openstaande deuren op en gaan op zoek naar je als ze iets vermoeden. Ze zijn zelfs wat natuurlijker geworden en daar bedoel ik mee dat ze je gaan wantrouwen als je ze voorbij rent. Dit vind ik zelf een hele prettige vooruitgang ten opzichte van Hitman 1. Bij Hitman 1 kon je namelijk een estafette voor hun uitvoeren zonder dat ze iets deden. Nou, ze deden wel wat, ze keken naar je maar verder dan dat ging het ook niet. Goed werk IO Interactive! Maar dat compliment trek ik direct weer in want de vijand is nog steeds van het Jomanda figuur, helderziend dus. In tegenstelling tot Hitman Blood Money maakt de AI hier wel dit soort fouten over en over. Een voorbeeldje? Ik ren weg door een deur en ga dan ook meteen weer een andere deur door zonder dat de vijand mij ziet. Ik denk: Yes, veilig! Maar nee hoor, de vijand rent feilloos mijn schuilplaats in en voorziet mij van een aantal tochgaatjes. Wat ook nog regelmatig gebeurt is dat de nieuwe sensitivity meter, een meter die je verdachtheid een verkeerde waarde aangeeft. Slordig IO Interactive!

Overgrootvader van Sam Fisher

Veel mensen denken onterecht dat Spinter Cell stealth gameplay introduceede maar dat is helemaal niet zo! Hitman 1 kwam in 2000 al met messen en truukjes. Deze truukjes werden in Hitman 1 alleen niet zo mooi uitgewerkt. Sterker nog, 47 was een stijve oude bejaarde van 80 die nog geen hekje van één meter kon beklimmen. Dit is in Hitman 2 wel degelijk aangepakt. Onze kale vriend beweegt nu een stuk realistischer. Weg met de houterige animaties uit deel één, nu zij er echte motion capture technieken gebruikt waardoor 47 nu als een normaal mens beweegt. Okee, voor 2006 zal het toch weer een beetje houterig wezen maar voor 2001 was dit echt knap! In Hitman draait het er nog steeds om om verschillende targets uit te schakelen. Dit uitschakelen doe je natuurlijk, in goede Hitman stijl, zo stil mogelijk en ook zo stil mogelijk lopen. In Hitman 1 kon je vanachter op je tegenstander afrennen maar dat is hier aangepast. Je zult in Hitman 2 vooral moeten opletten op welk soort vloer je loopt. Sneeuw en steen zijn slecht voor stealth terwijl tapijt een goede vriend van je zal worden. Ik weet het, dit is ook al eerder gedaan in No One Lives Forever uit 2000 maar in 2001 was dit toch nog knap.

De voorloper van de Next-Gen spellen

Grafisch kan ik ook zeer tevreden zijn. De graphics zijn opzienbarend veel beter dan in Hitman 1. Hadden de characters in deel één nog een studie voor buikspreken gevolgd, nu praten ze ook echt tegen je en de emoties zijn goed op hun gezichten af te lezen zoals verbaasd zijn en pijn hebben. Verder was dit ook het eerste spel waar je een videokaart met (tromgeroffel) Hardware transform and lightning voor nodig had. Ik hoor je nu denken, huh? Toch was dit in 2001 zeker apart en mijn 32mb TNT 2 kaartje van toen kon het ook niet aan. Daarvoor moest ik ook een voor die tijd, state of the art Geforce MX440 kopen om het spel in al zijn glorie te aanschouwen. Gelukkig heb je deze problemen nu niet meer waardoor iedereen met zelfs een low-end kaart kan genieten van Hitman 2. Ook had Hitman 2 de eerste rag doll physics maar die moet je met een korreltje zout nemen. Het is een leuke bijkomstigheid maar het lijkt af en toe alsof de characters uit steen bestaan. Leuk extraatje maar niet meer dan dat.

Een grote stap voor de games industrie

Hitman 2 is in nog meer dingen erg goed. De stemmen zijn allemaal erg goed. Ze overdrijven nooit en zijn allemaal natuurlijk. 47 zelf is echt een koele killer die nergens voor terug deinst. De sounds van de wapens en de omgeving doen allemaal goed hun werk maar vallen niet echt op. Wat wel opvalt is de muziek. Toen nog debuterend componist Jesper Kyd levert hier meteen één van zijn beste composities af. Het bevat vooral klassiek muziek en de muziek van het hoofdmuziek klinkt als een Superman film. Bijzonder knap want in 2001 werd nog niet zoveel aandacht besteed aan muziek in een game.

Conclusie en beoordeling

None

Hitman 2 Silent Assasin is de één na beste Hitman in de serie geworden. Het bied een unieke spelevaring die je helemaal opslokt waardoor je het wil blijven spelen tot het eind. Helaas heeft Hitman 2 nog steeds een aantal minpuntjes maar ook een hoop verbeteringen ten opzichte van Hitman 1. Vind je Hitman: Blood Money te duur of heeft je systeem niet de vereiste spierballen dan is dit het alternatief. Je kunt het namelijk al halen voor 5 euro dus heb je nu helemaal geen excuus om deze topper niet te kopen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Muziek
 • Goede Gameplay
 • Herspeelbaarheid
 • Het verhaal is deze keer wel goed
 • Minpunten
 • AI is te vergelijken met Jomanda
 • Speelduur is toch iets te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nog nooit van gehoord…

 • Cool, Gabe Logan is back!  Was een topper hoor, in mijn ogen, toendertijd op de PS1. Ik weet niet of het genre me nu nog steeds weet te boeien…  Voor iedereen die SF niet kent: op de PSS is Syphon Filter nog steeds te downloaden als PS1-classic.


 • Eigenlijk heb ik de Syphon Filter games nooit echt wat aan gevonden, al waren de PSP wel goed te bedienen als TPS games.

 • Vond het op de PSP al een topper, moet die 2e nog halen. Kan je nagaan hoe die op de PS3 wordt. Laat maar komen. Syphon Filter was altijd wel een goede serie, hopelijk maken ze er iets moois van…

 • deel 1 en 2 op de psx waren de shizzle!

 • Ik heb de Syphon Filter games voor de PS1 gespeeld en die voor de PSP bleek ook zeer goed te zijn. Ben benieuwd…

 • Nice!!

  Speel momenteel weer deel 1 op de PS3, gekocht via PS Store.

 • Boeit me niet die Ps3…

 • Hou je bek dan.  Ben wel benieuwd naar een nieuwe Syphon Filter! Misschien iets in format van The Agency?

 • Vet! Syphpon Filter was altijd één van mijn favourite games op de PS1 :)

 • Cool! Weer iets nieuws :P

 • Syphon Filter 1 en 2 voor de PS1 waren echt geweldig. Hoop dat ze hier ook wat van weten te maken.

 • Ik heb er wel al eens van gehoord, maar nooit gespeeld.

 • boeiend

 • Goed nieuws! , vooral voor dé échte fans :)

 • Syphon filter is echt een top reeks, metname op de PSP was het erg goed, deel 1 op de PS1 was ook geweldig, deel 2 was minder.  Een nieuwe reeks op de PS3 moet, met de huidige scores op de PSP, niet minder worden.

 • Lijkt me leuk vroeger veel gespeeld op de ps1 en nu gedownload op de ps3 lachu…

 • Nooit van gehoord! :p Maar als het iets leuks is, is het goed.

 • Let's hope it! De 2 PSP-versies zijn uitmuntend gewoon…
  Veel vlottere gameplay tegenover MGSPo, met toch ook wel goede storylines. ;-)

  De SF-franchise staat dan ook hoger in mn lijste dan de MGS-franchise,
  ja 'k weet het… als 1 v/d weinigen waarschijnlijk.

  MGS is os hup ezel… ezel hup koe etc… nee, krijg er hoofdpijn van. :p

  Ben positief benieuwd!

 • syphon filter is zo vet op psp kijk er echt naar uit

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren