1. Gran Turismo 4 (PS2)

Gran Turismo 4 (PS2)

Sinds de lancering van het eerste deel in de Gran Turismo(GT) reeks mocht de serie door het leven gaan als de allerbeste. Mede door de verslavende GT mode, het enorme wagenpark inclusief de mogelijkheid om deze tot in de puntjes te finetunen maar vooral door het realistische rijgedrag en perfecte besturing. Deel drie was het PS2 debuut en was op dat moment niets meer dan een next-gen versie van GT2, genoeg om overal topscores in de wacht te slepen maar de opvolger moest meer bieden, vernieuwing brengen. Wat Polyphony vooral wou bereiken met een onlinemode. Ondertussen stond de concurrentie niet stil en vooral DTM Race Driver werd op handen gedragen. De bekendmaking dat de onlinemode werd geschrapt kwam als een donderslag bij heldere hemel, kon het zijn dat de gigant begon te wankelen ? Is GT4 zonder onlinemode gelijk aan GT3? Daar probeer ik met deze recensie een duidelijk antwoord op te geven.

Zoals te verwachten blijft het vierde deel trouw aan de serie, best jammer want zo beperkt men zich opnieuw tot zes auto’s per race en hoef je opnieuw geen schademodel te verwachten. Ik zag dit steeds door de vingers maar sinds de komst van bijvoorbeeld DTM kan dit niet meer. Ik hoor je al denken “Is er wel iets nieuws te beleven?” Toch wel, enkele kleine wijzigingen in de gameplay en enkele nieuwe modes, B-spec en Photo Travel maar daarover later meer.

Net als alle voorgangers is deze game opgedeeld in een Arcade en GT mode. In de eerst genoemde kan je gewoon een lekker potje racen zonder jezelf zorgen te maken over geld verdienen en tunen. Je kiest een wagen en track waarvan je de meeste moet vrijspelen in de GT mode. Nieuw is de manier waarop je het niveau van de tegenstanders instelt, via een metertje van -10 tot +10 kan jij de perfecte balans vinden en zo de races uitdagend houden. Dat is niet alles, zin om alle records te verbreken dan kan je terecht in de time trial. De arcademode huist ook alle multiplayer opties, via splitscreen kan je 1vs1 races doen tegen een vriend. Dit is echter een saaie boel wanneer er eentje duidelijk de betere is, één fout van je tegenstander en je kan al op veilig spelen en in ware time trial stijl naar de finish rijden. Zie je het wat grootser dan kan je ook nog steeds via iLink/LAN aan de bak. Genoeg te beleven dus en blijft het de perfecte rijschool voor het echte werk.

Dan heb ik het over de GT mode natuurlijk, leuk detail voor de mensen die een savegame hebben van GT3 of GT4: Prologue, zij krijgen namelijk een heleboel credits en het eerste rijbewijs cadeau. Inderdaad de rijbewijzen zijn opnieuw van de partij en zelfs de testen zijn zo goed als hetzelfde gebleven. Als echte fan vind ik dit een behoorlijk minpunt dat ik niet kan berekenen in het eindcijfer omdat mensen die niet zo bekend zijn met deze serie er nog heel wat plezier aan kunnen beleven en het werkt natuurlijk perfect als tutorial. Wat meteen opvalt is de duidelijke interface, op een map zie je de vele icoontjes die je naar de vele autoverdelers en races brengen. Natuurlijk is het nog steeds de bedoeling om heel wat geld te winnen om zo een mooi aanbod wagens te krijgen in je garage die je dan ook weer kan tunen tot echte racemonsters. Wanneer je een kampioenschap of een volledige reeks races tot een goed einde kan brengen krijg je zelfs een auto als bonus. Dit kan variëren van een klein bakje dat je met alle plezier verkoopt tot een concept car die je absoluut niet kwijt wil. Met de GT mode ben je opnieuw uren zoet maar zoals ik al eerder zei blijft de serie zo tussen de lijntjes waardoor het spelverloop niet meer van deze tijd is. De situatie gaat ongeveer zo, je speelt uren de makkelijke races want in de moeilijke eindig je steeds laatste. Met het verdiende geld koop je dan een sterkere auto waardoor je de andere races plots met kilometers voorsprong kan winnen. Zo is er van spanning weinig tot geen sprake. In het verleden werd dit vaak over het hoofd gezien maar als de concurrentie dit makkelijk kan oplossen door een AI die zich aanpast aan jou kwaliteiten verwacht ik van een product als GT4 hetzelfde. Gemiste kans, want zo kon ik mij niet doorzetten tot het einde. Even ter vergelijking, het derde deel heb ik jaren aan een stuk gedaan zonder enige moment van verveling.

Nog niet wanhopen, ook deze game doet nog steeds waar de serie het beste is, het rijgedrag. Dat hoort nog steeds bij het beste wat je in het genre kan vinden en werkt als vanouds super. Hier zijn enkele kleine aanpassingen te vinden waaronder het G-metertje, erg handig want zo merk je hoeveel zijwaartse druk er op de wagen zit. En voor de nieuwelingen onder ons is er nog een ‘traction-controlesysteem’ wat het uitbreken van de wagen bij het nemen van een bocht kan voorkomen. Hiermee verlies je enkele basisprincipes van het racen dus wil je het perfecte rijgevoel dan kan je deze optie beter achterwege laten. En de game helpt je nog een stukje verder, vlak voor een bocht zie je op je scherm in welke versnelling je de bocht het beste kan nemen en een flikkerlichtje maakt je duidelijk wanneer je het beste kan remmen. Leuk maar ikzelf race op kennis van het circuit, op gevoel en had geen enkel oog voor deze toevoeging. Het racen zelf werkt ouderwets goed en jammer genoeg werkt de AI als vanouds slecht! Al je tegenstanders racen nog steeds netjes op een rij op de ideale lijn. Ze geven geen kick bij een inhaalpoging en gaan helemaal niet in de fout. Dankzij andere titels kunnen we eindelijk heel eerlijk zeggen dat dit best nep is.

Tijd om die nieuwe modi eens onder de loep te nemen. Polyphony was trots op de toevoeging van de B-spec mode. Hier bestuur je niet je eigen racewagen maar neemt de computer plaats achter het stuur van je virtuele droomauto. Jij bent dan zijn coach en kan hem orders geven die zijn rijstijl bepalen. Zo kan je hem met enorm veel risico laten rijden om zo een tegenstander in te halen of juist rustig om zijn plaats te behouden. Lijkt dit jou wat? Mij in ieder geval niet, na 1 keer had ik het wel gehad. Het is een leuk idee maar de afwerking is gewoon saai. Dan gaf de Photo Mode mij nog een grotere voldoening. Hier kan je in hoge resolutie foto’s maken van jou auto en die via usb op je pc plaatsen en/of afdrukken. Genoeg opties om leuke kiekjes te maken maar ook deze mode bekijk je na een tijdje niet meer. Normaal wou ik voorgaande plaats vullen met de tekst over de ijzersterke onlinemode. Polyphony dacht daar anders over en vond het beter om aan bovenstaande modi te werken. Best aardig maar het was beter dat ze al die tijd in een online optie hadden gestoken.

Waar de game wel in uitblinkt is de totale afwerking, meer dan 700 wagens met elk hun eigen rijstijl. Van oldtimers tot concept cars, het aanbod is enorm. Aan circuits ook geen gebrek, meer als 50 waaronder de klassiekers van de serie en een mooi aantal nieuwe. Grafisch is dit spel waanzinnig mooi, deze game haalt alles uit de bejaarde PS2. De auto’s zien er gelikt uit en ook de vele tracks zijn enorm mooi. Het knapste vind ik de prachtige lichteffecten en reflecties, de hele sfeer is adembenemend. Ook de soundtrack mag er wezen, met een paar topnummers van bekende groepen waaronder Queens of the Stone Age. Zo eindig ik deze recensie toch nog met een positieve noot tussen al de negatieve klanken.

Conclusie van een fan

Als grote fan van deze serie ben ik al jaren van mening dat GT de God was van de racespellen. Polyphony begon daar zelf ook in te geloven en was te bang om in het bekende concept te snijden en brengt met dit vierde deel opnieuw een simpele update. Waar is die onlinemode en waar is die vernieuwende AI? En waarom beperkt men zich nog steeds tot die magere zes auto’s per race? Daar heb ik het raden naar. Ik begon deze recensie met de vraag: ‘ Is GT4 gelijk aan het derde deel?’ Met spijt in het hart moet ik ja antwoorden, ik vertel niet dat het een slechte game is, het spel blijft alleen ter plaatse trappelen. De concurrentie is echter een grote stap vooruit gegaan. Veel succes met GT5 Polyphony, want als deze serie niet de nodige veranderingen gaat ondergaan zie ik de toekomst somber in. Het zou niet de eerste grootmacht zijn die zijn ondergang tegemoet gaat!

Conclusie en beoordeling

None

GT4 is een simpele update van het derde deel. Een gemiste kans om de serie naar een hoger niveau te tillen.Waardoor de game niet langer door het leven kan gaan als de beste racegame!
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Wondermooie graphics
 • Lange levensduur
 • Enorm aantal auto's aanwezig,tuningopties & mooi aantal tracks
 • Rijgedrag
 • Minpunten
 • AI (nog steeds)
 • Waar is de onlinemode?
 • B-spec is nutteloze toevoeging
 • Geen schademodel(nog steeds)
 • Waar is de vernieuwing?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooie recensie! Jammer dat de besturing het dan weer moet verpesten…

 • De meeste Wii-games zijn het niet waard om een recensie over te schrijven. Deze game is het eigenlijk ook niet waard. Daarnaast zijn het bijna allemaal 6+ games.

 • Best wel hoog cijfer voor zo'n *** game…

 • En toch verkoopt de Wii het beste van alle consoles………………..

 • Ik vraag mij eigenlijk af of de Wii besturing wel echt zo veel gemakkelijker is om in te stappen. Het valt mij toch op dat mensen die minder bekend zijn met gamen en bij mij langskomen vaak minder aversie hebben tegen een normale controler dan de Wii controler + Nunchuck geval. Vaak hebben ze problemen met beide in het begin, maar de normale controler krijgt men meestal wel onder controle. De Wii als dat nunchuck geval erbij komt is eigenlijk onbegonnen werk.

 • Ik vindt een normale controller nog het makkelijsts, en daar zitten al miljarden dollars aan onderzoeksgeld in.

 • jammerrrrr!

 • Misschien leuk voor mijn zusje! :p

 • Cijfer valt mij nog mee.

 • Niets voor mij.

  Jammer.

 • k heb geen wii dus ik heb er niks aan.

  anders had ik het mischien wel willen kopen.

 • Whaha zie die graphics!

 • Ik had een lagere score verwacht xD

 • Toch nog een 6,5 voor deze game…

 • Mijn schoonzusje heeft dus veel plezier met dit spel :)

 • wat doen ze voor de wii :S:S:S

  hoe lang is het geleden dat er een game is uitgekomen die hoger dan een 7 verdiend?? het is echt allemaal onzin wat er op uitkornt…

 • Gaming sites moeten de Wii gewoon boycotten, met die ##$%#% line-up.

 • straks heb je een wii-arm :p  @YoshiRR

  De gamesites kunnen maar moeilijk beginnen liegen hé. Als alles nu eenmaal zwak is dan is het maar zo.

 • een typische wii-game, meer niet. het duurt mij wat te lang met nieuwe toppers voor de wii, reden hiervoor is dat alleen nintendo de gamers-games maakt. dat komt weer door het feit dat alle overige ontwikkelaars trots zijn op hun nieuwe engines, die vervolgens niet eens op de wii draaien, dus maar overslaan. zonde.

 • nieuwe zelda 2010 ??  http://www.youtube.com/watch?v=qYnipQTEMnA

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren