1. Super Mario Sunshine (NGC)

Super Mario Sunshine (NGC)

Mario hè, je weet wel die Italiaanse loodgieter heeft al heel wat avonturen beleeft, binnenkort gaat hij op een tripje naar de ruimte. Vroeger ging dat allemaal in twee dimensies zoals in Super Mario Bros. en natuurlijk niet te vergeten in Super Mario World. De game Super Mario 64 veranderde dat beeld, Mario was voor het eerst in drie gehele dimensies te bewonderen. Ooh my God! Mario's nieuwste avontuur* was een vakantie naar Isle Delfino, in Super Mario Sunshine. Hij kon eindelijk genieten!

*Onder voorbehoud, het kan ook nog uitdraaien op een rustige vakantie, daarover later meer.

Of Mario's verlof van zijn werk draaide eigenlijk nog beter dan verwacht! Waar Mario dacht dat hij heerlijk kon genieten, daar werd hij beschuldigd van het vies maken van zijn bestemming. Alles in Isle Delfino zat onder een verf-achtig goedje, het doet dingen verdwijnen totdat het zelf verdwenen is. Alle aanwijzingen wijzen naar Mario, ooggetuigen hebben de dader het zien doen en die leek verdacht veel op de rode loodgieter, hij mag niet vertrekken voordat hij "zijn" troep had opgeruimd! Maar wat nu? Peach is niet ontvoerd? Eigenlijk wel, maar die pogingen werder per direct verijdeld door Mario. Jammer zeg, dacht ik zo, waarom is Bowser deze keer niet van de partij.... ?

Misschien is dat iets wat ik wellicht fout hebt?

Hoe dan ook, vergissen is menselijk. Qua gameplay is er niet veel veranderd ten opzichten van zijn andere avonturen, het is weer "rennen, vliegen, vallen en weer opstaaaaan!" Jammer? Welnee, ik vind het geweldig; It's the Mario Formula! Zonder die geweldige gameplay zou Mario Mario, Mario Mario niet zijn. Hoewel velen een belangrijk aspect niet respecteerde, een ene FLUDD. FLUDD was de waterpomp waarmee Mario Delfino moest schoonmaken, het week volgens sommigen af van de eerder genoemde Mario Formule, maar hé blijf even sportief. Ik vind het wel een waardige toevoeging en het is best grappig. Aangezien hij een waterpomp is wordt hij gebruikt om alles schoon te maken, maar wacht, ik vergeet wat! Ik heb nog niet uitgelegd hoe die oude, wijze, machtige, geweldige, heerlijk en bovenal fantastisch Marioaanse Formule nou werkt...

Zoals de meesten wel weten zijn Mario games veelal platformers, zo ook Super Mario Sunshine. Je moet allerlei puzzels oplossen, obstakels overwinnen en nog veel meer. Het grootste obstakel zal nog wel een eindbaas zijn samen met, in de volksmond, "springlevels". De eindbazen spreken voor zich, het zijn meestal grote gestaltes die je weg versperren. Ze zijn naar mijn mening goed gedesigned, bovendien passen ze zich ook lichtelijk aan de omgeving aangezien die niet gebruikelijk is. "Springlevels" heten officieel "Secret Levels", deze missies zitten overal en nergens verborgen. FLUDD kun je tevens gebruiken als een soort jetpack, raket en turbo en allemaal op waterbasis! Helaas wordt hij in de beruchte levels afgenomen door "Shadow Mario" die degene is die als twee druppels water op Mario leek en eigenlijk de dader is. Dat hele gameplay gebeuren is zeer fijntjes uitgewerkt, het werkt soepel en ik vind het geweldig, lekker puh!

Wie de misdadiger is van die typische Mario sfeer ben ik niet geheel achter gekomen, Koji Kondo I guess? Diegene heeft in elk geval prachtige muziek afgeleverd die enkel genot bij mij heeft verwekt, het combineert zich met de overdonderende gameplay. Omdat we niet in een standaard Mushroom Kingdom setting zijn moest de sfeer toch ook veranderen, zo zal het geschieden! Het brengt iets warms met zich mee maar doet niet onder voor hoe het geluid in Super Mario games zou moeten zijn. Echt geweldig die mooie muziek, ik vind dat Mario op dit punt wederom slaagt.

Minder geslaagd zijn de graphics, bekijk de stilstaande afbeeldingen maar, echt lelijk vind ik! Vreemd genoeg is hier tijdens het spelen geen spraken van, zo bleek uit mijn ervaringen, hoe kan dat? Wellicht zijn de screenshots hier op InsideGamer uit een vroeg stadia van de ontwikkeling van Super Mario Sunshine. Ik weet het niet, maar goed wanneer er tijdens het spelen niet mankeert is er niets aan de hand right? Fijn dat jullie het met me eens zijn. Bovendien ademt het goed die warme, zomerse sfeer uit, Peach ziet er weer goed uit! Ooh Peach you driving me crazy, again!

Over haar gesproken, speelde ze nou nog een rol? Ja hoor ze werd weer eens ontvoerd, ditmaal kon Mario er niets aan doen, je raadt wel door wie hè? Jup, Bowser is opnieuw terug hij heeft zelfs zijn zoon meegenomen die vermomd was als "Shadow Mario". Natuurlijk was het laatste gevecht dat je voerde er eentje tegen Bowser, Peach dreef rond in de lavapoel waar ook Koning Koopa zat. Terwijl het prinsesje heen en weer schuddend toe zit te kijken hoe haar geliefde de strijd tot een einde leidde. Bowser was terug, ik was blij... en Mario en Peach konden eindelijk genieten! Eind goed, al goed.........

Conclusie en beoordeling

None

Kritiek heb ik niet, echt niet. Naar mijn mening is Super Mario Sunshine zwaar underrated, ik ken meer mensen die dat met mij eens zijn. Natuurlijk kan niet iedere game even geweldig zijn wanneer ze geen minpunten hebben, daarom dus geen 10 of 10-. Ben jij het niet met me eens? Get over it, dit is wat ik vind! Hij is voor mij de 4e plaats waard in Mijn Persoonlijke Top 5.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Leuk verhaaltje hoor...
 • Wat later toch leuker bleek te zijn dan dat het was!
 • Soepele gameplay
 • Warme sfeer
 • Minpunten
 • Nadere toelichting in de conclusie)

Dit artikel delen

Over de auteur

VIP

Reacties

 • Het zal me een biet wezen, om eerlijk te zijn vind ik het hele trophie systeem waardeloos.

 • mjaaaaah wel leuk voor degene die dit spel hebben natuurlijk, maar ik koop t spel toch niet! mischien ooit als een budget game ofzo dan eerder..

 • Ja en dan moet je hem weer helemaal opnieuw uitspelen zeker… Zo irritant lijkt me dat.

 • Releasedatum: 21 november 2008 :'(

 • Ik koop hem als hij wat goedkoper wordt dus dit is goed nieuws :P

 • wanneer het 29,95 is koop ik het wel

 • Altijd leuk, hadden ze misschien meteen moeten toevoegen. Beter laat dan nooit. Ik vind het iig wel iets toevoegen!

 • Het trophies systeem is alleen voor de diehards en aangezien de ps3 niet zo'n goede online functionaliteit heeft en weinig online gamers aangezien bijna iedereen op xbox live zit ben ik het eens met furyan NL

 • @gamefreak  PSN heeft echt wel vatsig veel spelers, lang niet zoveel als XBL, maar toch

 • fifa krijgt ook trophies!

 • Is het trophy systeem hetzelfde als de achievements bij de 360.

 • Leuk voor de PS3 bezitters!

 • @ Sandesh

  Is het trophy systeem hetzelfde als de achievements bij de 360.

  Nee, totaal anders. Sony wilde wel hetzelfde doen als het achievementsysteem, maar wilde er niet een regelrechte kopie van maken. Hierdoor is er een systeem uitgewerkt dat alles behalve lekker werkt. Het weet mij er niet toe te zetten om games uit te spelen, dit lukt bij het achievementsysteem wel. Ze zeggen altijd; liever goed gejat dan slecht bedacht. Nou dit is slecht gejat.

 • Vind het nog steeds raar dat ze die niet gewoon vanaf het begin erin hebben gestopt.

 • Goedkope Tomb Raider + Trophies ondersteuning = Win :)

 • als Tomb raider goedkoop is HANDIG!!!!!  (RidleyNL heeft gelijk)

 • Ik koop hem zowieso niet :P

 • Nhah, niet echt iets voor mij…

 • gelukkig heb ik er niet de tijd voor gehad om dit verder te spelen en ben k nog bij level 1, dan maar ff wachten tot de trophies er zijn

 • leuk voor degene die het spel hebben!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren