1. The Godfather (Xbox)

The Godfather (Xbox)

Altijd heb ik The Godfather een prachtige film gevonden, de actie de familieband alles klopte in de trilogie. Daardoor is het ook één van de beste films ooit geworden. Ik was ook erg blij toen ik hoorde dat The Godfather eindelijk op de xbox zou uitkomen. Met deze game van Electronic Arts kan je in de huid kruipen van één van de leden van de beruchte maffia familie Corleone. Je kan je eigen personage creëren en hem er laten uitzien hoe jij wilt. Je kan hem aankleden zijn haar veranderen zijn postuur bepalen en nog veel meer. Je speelt in dit spel een man waarvan vroeger zijn vader dood geschoten is door andere maffia leden. Je maakte dit mee als kind en wou wraak nemen op de moordenaars van je vader. Don Vito zag het gebeuren en zij dat je later wraak op deze mensen kon nemen. Don Vito stuurt na een paar jaar Luca Brasi op je af om jouw in de familie te krijgen. Luca komt jouw tegen in een steeg waar je in elkaar wordt geslagen door een paar man. Luca mept er één dood en laat jouw tegen de rest vechten. Dit is het begin van je criminele loopbaan als familie lid van de Corleone’s. In het spel is het doel om zo hoog mogelijk in de familie te komen en andere families te elimineren. Dit doe je door winkels af te persen, pakhuizen overnemen en compounds van andere families te veroveren. Zo vecht je je weg omhoog in de harde wereld van de maffia met als einddoel ‘’De Don’’ van New York City te worden.

Missies

Naast het overnemen van handeltjes en bedrijven is er de ‘’grote verhaallijn’’. Hier bouw je je carrière op als bende lid van de Corleone’s. Je zal verschillende opdrachten moeten doen voor verschillende mensen. Je zal te maken krijgen met Luca Brasa, Michael, Sonny en natuurlijk Don Vito. Deze mensen leggen je missies op die je zal moeten uitvoeren. In ruil daarvoor krijg je weer respect en geld. Hoe meer missies je doet hoe hoger je positie in de familie zal worden. De verhaallijn duurt jammer genoeg maar erg kort. Ze hadden het meer op de film moeten laten lijken en het een stuk langer moeten maken. Maar goed; er zijn ook Huurmoorden die je kan uitvoeren. Eerst ontmoet je een bepaald persoon in een café, hotel of restaurant. Die legt dan uit wie je moet vermoorden en op welke wijze. Dat laatste is erg belangrijk. Je moet bijvoorbeeld iemand omleggen zodat het een ongeluk lijkt, dus duw je hem van een dak af. Of je moet iemand over rijden met je auto. Door dit te doen krijg je een bonus. Je kan ook het slachtoffer op een andere manier ombrengen maar dan kan je de bonus vergeten. Deze huurmoorden leveren veel geld op en ook nog respect dus het is handig om deze missies te spelen.

handeltjes ed. overnemen

Om een goed gevulde boterham te krijgen in NY zal je daarvoor moeten vechten. Dit is één van de belangrijkste taken in het spel. Je zal winkeltjes moeten afpersen, pakhuizen overnemen en handels centra moeten veroveren om zo geld binnen te krijgen. Winkeltjes worden gerunt door de verschillende Maffia Families. Deze winkels worden beschermd door een paar man omdat een winkeltje elke week een bepaald inkomen geeft en zij dit inkomen graag zelf willen hebben, en dit zo te verdedigen tegen andere families die het willen overnemen. Om een winkel te bezitten zal je eerst de bende leden van de andere familie buiten moeten afmaken. Dan loop je naar binnen en kijk je of iemand er is. Dan kan je de man of vrouw die de zaak runt afpersen. Als ze niet toegeven zal je een beetje druk op hem of haar moeten zetten. Je zal de winkelbediende moeten vastpakken en wat meppen moeten geven of in het rond moeten slingeren. Zo loopt de pressie meter op. Je kan hem of haar ook onder schot houden want dat laat ook de pressie bar op lopen. Maar pas op! Ga niet te ver want anders weigert de winkel bediende je uit te betalen en begint hij opeens als een losgeslagen stier in het rond te meppen met als doel jouw weg te krijgen.

Als het je uiteindelijk lukt om de bediende af te persen krijg je elke week een bepaald bedrag ( hoogte wordt bepaald bij het afpersen) van de bediende. In ruil daarvoor beschermt jouw familie zijn of haar zaak. De achterdeur van een winkeltje opent en je ontdekt daar vaak een nieuw handeltje die je kan overnemen. Het wordt wat moeilijker als je handels centra en pakhuizen over wilt nemen. Je zal goed bewapend naar binnen moeten gaan. Het gebied om zo’n pakhuis of centra is met wegblokkades afgesloten door bende leden die direct het vuur openen als je bij hun in de buurt komt. Je zal je door deze blokkades heen moeten vechten en naar het pakhuis/centra moeten verplaatsen. Eenmaal daar aangekomen zal je veel bende leden tegen komen die er alles aan doen om te voorkomen dat jij dat gebouw overneemt.Deze gevechten zijn erg zwaar want het zijn vaak hoger gerankte leden die het pakhuis of handels centrum verdedigen. Dan zie je eindelijk de baas en kan je hem beginnen te afpersen. Als je hem hebt afgeperst is het hele gebouw van jouw en zullen jouw familie leden het bewaken. Je verdient veel respect en geld met het overnemen van deze gebouwen.

Wapens

In de godfather heb je keuze uit verschillende wapens die elk zo zijn sterke en zwakke kanten hebben. Zo is een shotgun effectiever in close range combat dan een tommy gun. Je hebt verschillende pistolen, bommen, dynamiet staven, molotovcocktails, ijzeren buizen & knuppels. In het begin zal je geen zware wapens nodig hebben als tommy’s. Later in de game als je banken wilt beroven en pakhuizen wil gaan veroveren zal je zien dat je zwaarder geschut nodig zal hebben dan een handpistooltje of een knuppeltje die je van een agentje gejat had.

De wapens kan je kopen op verschillende plaatsen die op je map zijn aangegeven met een klein zwart ruitje. Deze zogenaamde zwarte markt handelaren verkopen wapens aan je voor een zacht prijsje. De handelaar verkoopt één wapen. De andere wapens zal je bij andere dealers in de stad moeten kopen. Je hebt ook voor sommige wapens bepaalde upgrades. Deze wapens schieten nog nauwkeuriger, schieten sneller en hebben een grotere magazijn capaciteit. Deze wapens zijn ook erg duur. Zoals een speciale shotgun voor $450.000 terwijl een normale shotgun zo $800 kost. Deze wapens kosten dus wel wat maar zijn erg handig bij het overnemen van andere Familie compounts waar je erg veel vuurkracht voor nodig hebt. Maar je zal er wel even voor moeten sparen. Als je huizen koopt zal er bij bepaalde huizen, zoals in hotelletjes die je over hebt genomen ook munitie liggen voor meerdere wapens als shotguns, tommy’s en verschillende soorten pistolen.

Respect

In de Godfather draait ook veel om ‘’respect’’. Zonder respect ben je nergens in deze keiharde onderwereld. Of het nou gaat om familie, burgers, vijanden of je grote vrienden in het blauwe uniform. Je kan respect op verschillende manieren verdienen. Door klusjes op te knappen voor de familie, door vijanden te vermoorden, huurmoorden te plegen, banken te beroven, corrupte agenten om te kopen en winkeltjes-pakhuizen-handelcentra over te nemen. De respect punten vullen een metertje links boven in je scherm. Elke keer als het metertje vol is kan je iets upgrade. Je wapenskills, je gezondheid, je snelheid, je vecht kunsten en je overtuigings kracht in opzicht van het afpersen van andere mensen. Wat hebben de respect punten nog meer voor nut? Respect punten kunnen een groot verschil uitmaken als je iemand afperst. Als jij iemand bent zonder respect en met verschrikkelijke kleding aan zal een winkelier of eigenaar van een bepaald gebouw geheid niet akkoord gaan en zal je erg veel moeite gaan krijgen om handeltjes over te nemen. Als je veel respect hebt en nette fatsoenlijke kleding aanhebt zal een winkelier eerder toegeven bij het afpersen. Je kan dan ook met je wel verdiende geld kleding kopen. Zo kan je jasjes kopen, schoenen, pantalons, verschillende soorten brillen, mooie hoeden en vrije tijd jasjes.

de graphics, sound en omgeving

De personages in de Godfather zijn prachtig gemaakt. Ze lijken allemaal erg veel op de echte hoofdrol spelers uit de film die zij moeten voorstellen. Zo zijn de stemmen van de hoofdrol spelers uit de film ook echt gebruikt voor de game. Als je Don Vito hoort praten is het net of je in de film aan het spelen bent. Dit is erg mooi gedaan. Toch vind ik de Graphics van de stad een beetje afgezaagd. Alles in de stad lijkt op elkaar en alles ziet er erg somber uit.

Ook hadden ze meer variatie in de gebouwtjes waar je in kan moeten maken. Alles in de gebouwtjes is bijna het zelfde. Ook staan de tegenstanders allemaal op de zelfde plaats in de gebouwtjes. Als je dit doorkrijgt is het dus niet meer zo moeilijk om bepaalde zaakjes over te nemen omdat je precies weet waar iedereen staat in het gebouw en ze makkelijk over hoop kan knallen. Dit vind ik één van de grotere min punten van de game. Als ze hier iets meer tijd aan hadden besteed en variatie in de gebouwen hadden kunnen brengen had het een stuk leuker zijn geweest. De Bende leden hadden ook meer uitspraken moeten hebben. Ze zeggen meestal maar twee of drie zinnetjes als; ‘’het is goed om je weer in de familie te hebben’’ of ‘’gedraag je goed, maar ook niet te goed’’.

Conclusie en beoordeling

None

The Godfather is een goede game maar kent zo zijn goed en slechte kanten. Het verhaal is wat aan de korte kant. Ze hadden meer de verhaal lijn van de film er in moeten stoppen zodat het verhaal langer werd. De bedrijven en winkeltjes overnemen is erg leuk gedaan. Alleen het begint na een tijdje saai te worden door een gebrek van variatie in de winkeltjes en bedrijven. Ook vond ik dat er meer auto’s moesten zijn. Er zijn maar vier of vijf verschillende soorten auto’s. De graphics zijn oké en de stemmen van de echte acteurs zijn gebruikt in de game. Toch had EA dit beter aan moeten pakken. Iedereen verwachte erg veel van de game maar zoveel is het niet geworden. Het lijkt of EA het een beetje heeft afgeraffeld en dat is erg zonde anders had het een meesterlijke game geworden.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Echte personages
 • Sfeer
 • Vrijheid
 • Overnemen handeltjes
 • Minpunten
 • Te kort
 • Weinig variatie qua gebouwen
 • Grauwe & saaie stad

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tower Bloxx… dat spel speel ik nog steeds met plezier op mijn mobiel :)

 • 200 miljoen, dat is niet niks.

  Maar toch vraag ik me af wie die brakke spellen nou écht speelt.

 • Wow, dan vraag ik me af hoeveel dat opgeleverd heeft.

 • 1 zo'n spel kost toch 50 cent?

  Nou dan hebben ze wel mooi €100000000,- :P

 • Ik game niet op mijn mobiel. Houd het bij bellen en shit.

 • Ik heb ook een shitload aan games op me mobiel, sommige zijn echt leuk zoals Tower Blox :P

 • Gamen is niet hetzelfde op een mobiel…

  Maar wel leuk als je bv. op de bus zit te wachten ;)

 • k speel soms een game als ik in de trein zit of in de bus ofzo

 • gebruik et soms, als 'k op school weer es moet wachten op een leraar ofzo, lekker levenloos

 • Netjes gedaan dan zeg!

 • Netjes

 • verveelt snel..

 • Persoonlijk vind ik het de beste iPhone Game-ontwikkelaar op 't moment :)

 • Mooie cijfers!

 • Gameloft heeft een aantal leuke spellen. Tower Bloxx, Gangstar en van de rest weet ik de naam niet meer.

 • Om eerlijk te zijn heb er nog nooit van gehoord…

 • @ iBusT3D

  Dat zijn ze ook… ;)

 • Ik koop ze nooit heb er geen behoefte aan.

 • lekker veel!!

 • ik moet zeg weer geen KAT PIS!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren