1. 2006 FIFA World Cup Germany (X360)

2006 FIFA World Cup Germany (X360)

Om de vier jaar staat de hele wereld op zijn kop voor het wereldkampioenschap voetbal, ook dit jaar was het weer eens zo ver. Als Belg had ik weinig reden tot feesten aangezien onze nationale ploeg weer thuis mocht blijven, als troost brengt Electronic Arts naar goede gewoonte een speciale FIFA uit dat volledig in het teken staat van het kampioenenbal. Als het in het echte leven niet kan zal het virtueel moeten gebeuren.

In het jonge leven van de Xbox 360 is dit alweer het tweede FIFA spelletje, nu vind ik deze serie verre van goed maar het debuut op de 360 was een echte aanfluiting. Grafisch was het nog best te pruimen als je die lelijke en irritante gloed over de personages kon vergeten om nog maar te zwijgen over de houterige animaties, het kleine aantal gamemodes, lange laadtijden en ga zo maar door. Ik kan je wel vertellen dat deze game het beter voor mekaar heeft en veel van deze fouten weet te verbeteren. Laat ik maar beginnen met dat ene puntje waar EA de zaakjes altijd goed voor mekaar heeft, de presentatie is weer gelikt, van de spetterende intro tot de leuke soundtrack. Alles doet me meteen verlangen naar een leuk potje voetbal. Deze keer krijg je de keuze uit een enorm aantal landen uit de verschillende werelddelen. Voor de Nederlanders onder ons is het natuurlijk leuk dat ze niet in de kou moeten staan, deze keer kan je gewoon weer met een Robben of Van Nistelrooy de tegenstand naar huis spelen. Alle licenties zijn aanwezig, hierdoor speel je ook op alle echte locaties wat het WK gevoel compleet maakt.

Dit gevoel wordt extra versterkt door de hele sfeer die in het stadion hangt, de supporters die hun team naar de overwinning schreeuwen, de papiersnippers en ballonnen in de lucht. Grafisch merk je ook een grote vooruitgang, de lelijke gloed en glimmende spelers moeten plaats maken voor een meer realistische weergave, de bekende spelers herken je meteen en ook de verschillende stadia zien er schitterend uit. Niet alles is positief, zo zitten er enorm veel kleine foutjes in het spel, zo zie je meerdere seconde een vierende speler op het scherm bij een wissel en op het einde van een wedstrijd zie je het gras van het veld verdwijnen om plaats te maken voor een droge plek. Leuk als dit realtime zou gebeuren maar dit is gewoon pop-up van de ergste soort! Deze kleine foutjes zijn nergens storend maar dit moest gewoon beter afgewerkt zijn. Maar allemaal goed en wel, iedereen weet dat de hele presentatie van de FIFA reeks goed uitgewerkt is, hoe zit het met de gameplay in deze editie.

De laatste jaren is de basis van de reeks aangepast en werd er meer gekeken naar de voetbaltopper van Konami, Pro Evolution Soccer. Waardoor het allemaal wat realistischer werd maar ondanks al deze veranderingen bleef PES heer en meester over het voetbalgenre. De eerste FIFA editie op de 360 was echter een dieptepunt en een grote stap achteruit. Gelukkig is er opnieuw vooruitgang geboekt, je hebt meer controle over de bal en de spelers hierdoor krijg je een vloeiender en realistischer spelverloop en is het vooral op de hogere moeilijkheidsgraden een uitdaging om een doelpunt te maken. Wat echter niet wil zeggen dat het allemaal perfect is, zo plakt de bal nog steeds teveel aan de voet wat vooral bij een trap op doel heel duidelijk is. En ondanks de aanpassingen zijn de animaties nog steeds te houterig om in de buurt te komen van PES. Al zullen de echte fans zich niet echt storen aan deze minpunten, deze fouten zitten al jaren in het spel en toch kopen ze elk jaar trouw het nieuwste deel.

Het spel zelf heeft ook veel meer te bieden, naast de bekende vriendschappelijke wedstrijdjes kan je een volledig WK campagne afwerken inclusief kwalificatieronde, speel je ze liever apart dan is dat ook een optie. De leukste toevoeging zijn echter de ‘global challenges’, hier krijg je verschillende uitdagingen voor je kiezen, zo moet je in sommige de geschiedenis herschrijven of evenaren. Wat dacht je van het verloren WK van Brazilië in 1998 om een voorbeeldje te noemen. Je start deze uitdaging met een 0-2 achterstand met als hoofddoel de wedstrijd winnen! Naast een hoofddoel heb je ook nog 2 extra doelen, zo verdien je respectievelijk brons, zilver en goud. Het grootste deel van deze uitdagingen haal je met je ogen dicht maar sommige kunnen erg frustrerend zijn waardoor je de neiging krijgt om je controller door de kamer te gooien. In deze gevallen zat ik op het puntje van men stoel en dat had ik nog nooit eerder bij een FIFA game. Heb je het allemaal wel gehad met de singleplayer dan kan je nog steeds online je kunstjes vertonen, dit werkt zoals in alle voorgaande spellen meer als behoorlijk, zo zijn er de nodige maatregels voor spelers die het spel verlaten en is er zelden lag. Het spel houdt ook netjes alle statistieken bij wat de onlinemode compleet maakt.

Al bij al blijf ik met een positief gevoel achter, deze game zal vooral de liefhebbers van de reeks en voetbalfans die helemaal gek zijn van het WK enorm aanspreken. Het speelt net wat te houterig om in de buurt te komen van PES maar het is in ieder geval een dribbel in de goede richting en hopelijk trekken ze deze lijn door in de 2007 editie. Die versie mag het rechtstreeks opnemen tegen het zesde deel in de Pro Evolution Soccer serie.

Conclusie en beoordeling

FIFA World Cup 2006 is een aardig spel met enkele leuke en uitdagende modi. Wanneer je de vergelijking gaat maken met de eerste FIFA game op de 360 merk je dat EA een mooie poging heeft gedaan om de vele minpunten te verbeteren. Dit is deels gelukt en dat maakt dit spel toch leuk genoeg voor de fans en de echte voetbalgekken onder ons.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Global Challenges
 • Gelikte presentatie
 • De sfeer
 • Grafisch goed
 • Soepelere gameplay dan vorige editie maar*
 • Minpunten
 • Nog steeds verre van perfect
 • Veel foutjes die echt niet kunnen
 • Houterige animaties
 • Bekende minpunten van de serie nog steeds niet aangepast

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tijdperk? Het leek wel een eeuw! Maar goed, het is voorbij. Al zal dat velen geen ene reet boeien, die zijn toch al de lul geweest.

 • Ik hoop voor MS dat het echt opgelost is. Weer een marketingtrucje zou niet best zijn.

 • Marketingpraatje lijkt me sterk. Als je dit niet waarmaakt kun je als bedrijf wel inpakken. Heb met mijn Elite nog geen RRoD gehad, dus ik wacht netjes af tot ook mijn 360 er de brui aan geeft.

 • Beetje drie jaar te laat, MS. Sommige bedrijven fixen systeemcrashende fouten vóór ze hun product op de markt zetten.

 • Goeie oplossing!

 • Ja ok, maar ze wilde koste wat het kost de xbox360 eerder dan de ps3 op de markt hebben. Met alle duidelijke gevolgen van dien.  Ze lopen dan wel leuk te doen hoeveel inkomsten ze hebben gemaakt voor het aantal verkochte xboxen. Maar hoeveel hebben ze er wel niet moeten vervangen etc.  Achja.. je moet toch wat doen met al je biljoenen he.


 • Dit komt me bekend voor… Hadden ze niet al zoiets eerder gezegd? En de eerstvolgende beurs waar Microsoft stond verscheen de RRoD op een Xbox van hun stand… Erg ironisch.

  Laten we hopen dat het nu dan ook echt voorbij is.

  Ik blijf mooi wel van mening dat het veels te lang heeft geduurd ><

 • Die van mij is afgelopen week dood gegaan en eergisteren daar gerapeerd? Zal ik dan de update al gehad hebben?

 • Laten we het hopen……  Top console maar ik wordt er schijt ziek van als ie weer eens verrot gaat en ik verplicht op mijn PS3 of Wii moet spelen !  Gewoon, omdat het kan…..


 • Ik geloof ervan niets dat het afgelopen is! Het is een marketingstunt van MS. Lever dan een fantoentselijke xbox 360 eindelijk een keer dan! Ik hoorde van mijn oom dat hij z\"n kerstkado aan z´n zoontje gaf en die is kapot. Toevallig is het nieuwste xbox 360 Elite. RRoD was de reden!

 • Iedereen zeurt maar over Microsoft, en ja er waren zeker problemen.  Maar Microsoft heeft alles netjes opgelost, en verleend nog steeds 3 jaar garantie op de ROD.  UPS komt nog dezelfde dag je defecte xbox ophalen, en binnen 4 dagen meestal weer terug.  Dit is even heel anders dan de problemen met de PS3, 1.5 jaar na de release van de PS3 branden bijna alle blueray lasers door. (60GB versie uit 2007)…. kosten 200 EURO !!!!!!!  Voor garantie geeft SONY niet thuis


 • Laat mijn 360 nou net een RROD hebben en binnenkort weg kan voor reparatie.

 • Het werd tijd…

 • Ze hebben de ring een andere kleur gegeven! :O

 • toen mijn xbox werd gerapereerd (paar weekjes geleden) vroeg ik nog of er nieuwe apparatuur in kwam en toen zij de telefoniste van niet O.o

 • Ik heb nu 2x een rrod gehad (vreemd genoeg precies een jaar na elkaar, maar wel met 2 verschillende 360's). Vond ik uiteraard niet zo leuk maar de service van Microsoft was wel uitstekend!  Mag ook wel eens gezegd worden: Microsoft staat wél voor z'n klanten klaar! :D

 • Door die upgrade zie je misschien geen rode lampjes meer, maar je 360 heeft nog wel kans om oververhit te raken :').

 • RRoD zal nooit verholpen kunnen worden omdat het toestel ELKE foutmelding via die ring geeft en niet alleen met het moederbord of de grafische kaart.  Maar dit geheel terzijde.  @ Koppa : idd.


 • Het 360 tijdperk is ook al bijna voorbij, dus, jeej….

 • bullshit

  \"jaspers\" krijgen net zo goed RROD.

  Of noemen ze die jaspers \"oude\" xboxen? LOL  http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=148060
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren