1. Tron 2.0 (PC)

Tron 2.0 (PC)

Mag ik alstublieft even uw aandacht voor het volgende: gisteravond zijn wetenschapper Allan en zijn zoon Jet op mysterieuze wijze verdwenen. Van Jet wordt vermoed dat hij ín een computer gezogen is. Betrouwbare bronnen melden, dat hij ín die computer de opdracht heeft gekregen de wereld te redden. Maar hoe betouwbaar zijn die bronnen?

Het was de nacht van augustus . Het was een druilerige nacht, met onweer, hagel, gladde wegen. Kortom: een nacht zoals je die alleen in films ziet. Het was de nacht van de verdwijning van Allan en zijn zoon Jet. Allan, een beroemd wetenschapper, is bekend geworden door een aantal beroemde experimenten, hij is de bedenker van het originele TRON-programma. Zou er een verband zijn met de verdwijning en het TRON-programma? Hoe betrouwbaar is de andere bron?

Het was de nacht van 14 augustus. Het was een heel heldere nacht met veel prachtige sterren en een volle maan, helder schijnend aan de sterrenhemel. Kortom: een nacht zoals je die alleen in films ziet. Het was de nacht van de verdwijning van Allan en zijn zoon Jet. Een beschrijving van de slachtoffers: Allan is een onbekend wetenschapper die onder meer het originele TRON-programma heeft bedacht en zijn zoon, een programmeur die wat belooft voor de toekomst maar z’n schoolwerk links laat liggen. Men zegt dat er een verband is met het TRON-programma en de verdwijning, maar volgens mij zijn er ontvoerders in het spel.

Deze 2 bronnen zijn deels waar, deels niet waar. Ik weet namelijk wat er echt gebeurd is. Het verhaal gaat namelijk als volgd: Computerfreak en gameverslaafde Jet Bradley wordt op een kwade dag gedigitaliseerd en komt in de servers van Fcon terecht. Dit computerbedrijf is zijn tijd ver vooruit en Jet’s vader Alan werkt aan iets heel belangrijks, namelijk het TRON-programma. Met deze machine kan een mens volledig gedigitaliseerd worden, dit wordt mogelijk gemaakt door Ma3a, een kunstmatige intelligentie complex genoeg om de volledige genetische samenstelling van een mens en alle correctiealgoritmes op te slaan die nodig zijn om zonder kleerscheuren van en naar de digitale wereld te gaan. Binnenin de cyberwereld denken diverse programma’s dat Jet een virus is. Jet probeert ze echter te zeggen dat dit niet waar is, zonder succes natuurlijk. Dus heb je geen andere keus dan de beveiligingsprogramma’s te vernietigen. Fcon heeft ook Alan’s vader ontvoert en gebruiken het TRON-programma voor misdadige doeleinden. Door een speciaal getraind team van hackers genaamd ‘’the Datawraiths’’ te digitaliseren wil Fcon alle computers ter wereld van binnenuit infiltreren. En het kan ook niet anders of het is aan jou dit te stoppen….

Het verhaal is misschien wat ingewikkeld en vaag, het is wel erg origineel. Waar de meeste ontwikkelaars afgaan op monsters of aliens, daar gaan de manne van ‘’Buena Vista’’ net even wat verder. Zij komen op de proppen met een FPS met RPG-elementen, en alleen daarom verdient de game een pluspunt. Ook grafisch ziet Tron er prachtig uit, de makers creëren een mix van een realistische stijl (in de echte wereld) en een cell-shaded-stijl (in de computer). Het meest verrassende hieraan is dat het allemaal vloeiend loopt en dat er bijna geen bugs zijn. Hoewel ik wel een paar keer een vijand door de muur heb zien lopen en ik een keer een afgrond in viel zonder dood te gaan waardoor ik dat level opnieuw moest doen, maar dat kleine minpunt kan ik wel door de vingers zien.

Het geheim van de graphics schuilt zich namelijk in de animaties en omgevingen. Deze zijn echt prachtig in de game. Zo zijn de omgevingen telkens anders in de game: van een saaie (maar kleurrijke) fabriek tot een levendige stad die wordt aangevallen door virussen. Dacht je dat de binnenkant van de computer saai en lelijk was? ‘’Think again’’ want Tron 2.0 bewijst hiermee duidelijk het tegendeel. Maar zoals gezegd zijn niet alleen de omgevingen mooi en flitsend. Want de animaties mogen er ook zijn, het zijn vooral de animaties van het verschijnen van wapens die het hem doen (denk bijvoorbeeld aan een staf waaruit een gigantisch snipergeweer tevoorschijn springt). Maar ook de animaties van de computerwezens zijn niet slecht voor een game uit 2003. Ze bewegen niet alleen mooi, maar zijn ook nog eens prachtig vormgegeven (die cell-shaded-stijl toch altijd weer). Al met al denk ik dat ik zeker mag concluderen dat de graphics erg geslaagd zijn ondanks de wat vreemde stijl en een paar kleine bugs.

Vond je het verhaal en de graphics al origineel? Maak je borst dan maar nat, want de gameplay is van het niveau zoals we het in jaren niet meer gezien hebben. Zoals ik net al een beetje verklapte is Tron2.0 een FPS met enkele RPG trekjes, want net als in elke computer kan je, je systeem upgraden. Zo kan je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je health- of energiebalkje zich uitbreid of dat je beter wapens kunt hanteren. Over wapens gesproken: je arsenaal bestaat uit 4 categorieën wapens waarin je er elk 3 van kan selecteren. Zo heb je bv. een disc (je standaardwapen) die je net geüpgrade hebt naar een hoger niveau waardoor er een soort van messen aan je disc komen die natuurlijk meer schade aanbrengen bij de vijand. Deze vijanden zijn over het algemeen vrij sterk, dat is ook wel nodig aangezien ze niet erg slim zijn en meestal gewoon op een plek blijven staan waardoor ze een makkelijk doelwit vormen als je bijvoorbeeld ergens ongezien met je sniper op hen staat te schieten. Wat ze dan wel meteen doen is naar de alarmknop rennen om versterkingen te vragen. Het enige minpunt hieraan is dat je meestal niet meer dan 5 vijanden aan kunt, wat het natuurlijk ook wel weer een beetje realistisch maakt. Ook zitten er een paar puzzels in verwerkt die (net als de RPG-elementen) niet bijster goed zijn uitgewerkt, maar toch ook weer iets toevoegen aan de game. Zo zie je bijvoorbeeld een deur, die probeer je natuurlijk met man en macht open te krijgen. Je gaat even een andere weg zoeken, legt wat vijanden om en downloadt wat permissions om de deur open te krijgen. Wie van dit soort puzzels houdt kan deze game zeker waarderen. Ook fans van Metroid prime kunnen deze game eigenlijk niet laten liggen. Je hoort het goed deze game heeft wel wat weg van die toptitel die ik net noemde. Zo zijn de omgevingen misschien niet zo groot en is deze game veel te lineair om met metroid vergeleken te worden, maar qua de soms vreemde puzzels en de vijanden (waarvan sommigen wat weg hebben van spacepirates) lijkt Tron er wel een beetje op. Maar ja genoeg vergeleken, tijd om weer te focussen op alleen Tron2.0. Ook zit er een soort racespel in, ‘’lightcycles’’. Dit is een soort van gladiatorengevecht, maar dan op (weliswaar futuristische) motors. Dit is een erg leuke en vooral verslavende (maar supersimpele) bezigheid waarmee je tot diep in de nacht mee door kunt gaan. Wat dus ook weer wat zegt over de levensduur van de game. Het was dus ook een goede zet van de makers deze minigame als volledig speltype in de multiplayer te stoppen.

De multiplayer mode is, net als de verslavende minigame lightcycles, erg simpel, maar ongeveer net zo verslavend. Zo heb je maar keuze uit 3 verschillende speltypes: disc-tournament, disc-arena en natuurlijk lightcycles. Dit klinkt erg weinig maar vergis je niet, dit is zó verslavend dat m’n zusje me van de computer af heeft moeten slaan omdat zij erop wou. Het enige minpunt is dat we de speltypes eigenlijk al kennen. Zo zijn disc-tournament en disc-arena maar weinig verschillend en is dit gewoon een andere naam voor deathmatch en team-deathmatch. Lightcycles daarentegen is fris en vernieuwend. Al met al is de multiplayer gewoon goed, misschien niet zo goed als bijvoorbeeld ‘’Call of Duty’’ maar goed genoeg om je een poosje te vermaken als je de singleplayer hebt uitgespeeld wat overigens ook een hele klus is aangezien Tron2.0 weer lekker ouderwets lang is, zoals je eigenlijk van een RPG mag verwachten.

Tot slot hebben is er nog de sound waar ik net zo over te spreken ben als over de andere onderwerpen die ik allemaal al heb behandeld. Zo is de voiceacting prima, beter zelfs dan dat ik ooit had durven dromen, en natuurlijk zijn ook alle bliepjes en bloepjes present. Alleen is er jammer genoeg bijna geen muziek bij betrokken, iets wat ik erg jammer vond, want bij zo’n soort game verwacht ik toch wel een schitterende soundtrack. Helaas mocht het niet zo zijn maar is Tron2.0 ook zonder muziek nog een prachtgame, wat zeg ik? Een topper!

Conclusie en beoordeling

None

Tron2.0 is zo'n game zoals we die in jaren al niet meer gezien hebben. Daarbij voegt het wat toe aan het FPS-genre. en spreekt daarmee gelijk 2 groepen mensen aan namelijk FPS en RPG fans. Echter wat minder aan de game zijn de foutjes in de A.I en het vage verhaal. verder is Tron2.0 echt een top-game die redelijk onbekend is maar toch eigenlijk veel meer aandacht verdiend. Waar wacht je nu nog op? ga die game halen!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • origineel
 • FPS met RPG-elementen
 • lightcycles verslavend
 • de grafische stijl
 • multiplayer verslavend
 • lange levensduur
 • Minpunten
 • vaag verhaal
 • enkele foutjes in de A.I
 • soms iets te lineair

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Al maken ze er nog 10, ik speel het toch niet !!

 • Spelers die de DLC pre-orderen krijgen als bonus de 'Cardboard Man', een kartonnen doos die op het hoofd gedragen wordt.(GP)\"  Lol, altijd al een kartonen hoofd willen hebben.

 • Vind het een super spel, ook online zit het zeer goed inelkaar. Maar toch speel ik het nooit, doe alleen maar COD5 online:P  MGS online heeft net iets te hoge drempel denk ik

 • wauw een kartonnen hoofd wie wil dat nou niet,toppiejoppie

 • Ik heb t best veel gespeeld maar t werd erg eentonig. Speel t eigenlijk al een tijd niet meer, maar ga toch eens ff die uitbreidingen bekijken.

 • Kom op zeg, wie speelt dit nou nog…

 • ik heb het nog niet

 • Ik heb 1 keer geprobeerd online te gaan met MGO, maar hij kan bij mij blijkbaar een benodigde update niet downloaden. Jammer dus, maar gelukkig is de singleplayer alleen al geweldig genoeg.

 • ik moet een update downloaden maar dat gaat zo langzaam als de …

  dus ik speel het ook niet meer..

 • Jeej, weer een uitbreiding waar je voor moet betalen, als ze gratis zijn download ik ze wel maar anders hoeft het van mij niet..

 • Ha, die kartonnen doos lijkt wel leuk…

 • Als het gratis is, is het prima

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren