1. FIFA Manager 06 (PC)

FIFA Manager 06 (PC)

Fifa manager 06 is de opvolger van Total Club Manager 2005. Over Total Club Manager 2005 schreef ik pas geleden een recensie. Ik was toen erg lovend over het spel. Het kende een ongelooflijke vorm van realisme, en was ook qua namen en kwaliteiten goed in orde. Wat toen heel jammer was, was dat je geen Nederlands elftal had. Dat is meteen het eerste nadeel van Fifa Manager, ook dit keer kun je niet aan de slag met Van der Sar, Van Nistelrooij en Van der Vaart. Toen het spel uitkwam sprak het mij totaal niet aan, maar naar aanleiding van de lovende recensies heb ik het toch aangeschaft. Of ik het ook leuk vond, lees je in deze recensie.

Nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe spelers…. Nieuwe menu’s

De menu’s bieden genoeg vernieuwing voor de oude garde. Voor de nieuwkomers zijn de menu’s snel te snappen, en makkelijk te gebruiken. Een ander groot pluspunt is de grootte van de letters. In de voorgaande afleveringen, zat ik nog wel eens te denken wat daar nou in vredesnaam moest staan. In dit deel is alles echter 2x zo groot geworden. Dat is een stuk handiger, wat ook handiger is, is dat er maar weinig menu’s zijn. Je hebt in de bovenbalk slechts 5 menu’s, van daaruit kan je overal naartoe. Er is echter maar 1 nieuw menu, Home heet het. Hier kan je in één oogopslag zien wat er gebeurd en hoe je ervoor staat. Vertrouwd het bestuur je nog, wie is je topscorer en dingen als je komende tegenstander bestuderen. Het menu is mooi en uitgebreid. Dat zijn eigenlijk alle menu’s, mooi groot en uitgebreid.

Nieuwe spelers betekent natuurlijk een nieuwe transfer lijst. De lijst is dit jaar extreem veel uitgebreider dan ooit te voren. Je kan de spelers als het ware overal op selecteren. Van de normale dingen als kwaliteit en leeftijd, tot percentage goed gegeven passes. Dit is een heel leuke toevoeging, het maakt het spelen leuker, en geeft jou meer controle over wat je nou binnenhaalt. Ook leuk is de toevoeging van het binnenhalen van jeugdtalenten. Je gaat dan naar je jeugd academie, en krijgt een scherm met in hoeverre hun proces verloopt. En wat ze al kunnen. Ik kwam al heel snel een twaalfjarige jongen tegen, die de kwaliteiten had van mijn eerste spits. Ik twijfelde geen moment en besloot met de ouders te gaan praten. Ja met de ouders, deze moeten eerst toestemming geven, en dan mag hij in je eerste elftal spelen. Ook zijn schoolcijfers erg belangrijk. Als iemand slechte cijfers haalt, word hij per direct uit het team gegooid. Het jeugd systeem is echt heel leuk, het houd je bezig. En natuurlijk is het belangrijk voor de komende seizoenen, als je spelers allemaal 30 zijn zul je toch wat jongs nodig hebben.

Nog meer leuke dingen met nieuwe vleugjes toevoeging zijn de stadion uitbreidingen. Je kan nu meer mensen in één stadion proppen, en ook heb je weer meer bouwmogelijkheden. Dit is ook zo bij het selecteren van sponsors, je hebt meer soorten sponsors en meer bedragen en termijnen. De belangrijkste sponsor is EA sport.com. Ik denk dat dat zo is omdat ze dat in het echt nooit zullen worden. Verdere zijn alle sponsors op de één of andere manier gelinkt aan EA of aan FIFA. Dit is jammer, ik zou graag meer soorten sponsors zien. Het is zeker geen nadeel. Eerder een klein ontbrekend iets dat je pas na een paar maanden opmerkt. Dit is ook het enige wat ik echt mis. Verder zit alle het goede erin, en is al het slechte verbeterd.

Tja het blijft voetbal

Een aardig belangrijk deel van voetbal is natuurlijk je selectie. Het vinden van de beste selectie is moeilijker geworden. Het systeem dat elke speler punten krijgt, en dat de hoogste de beste is, is verdwenen. Het werkt nu met moeilijke getalletjes, en mooi uitgebalanceerde tactische vaardigheden. Wat vroeger dus heel onbelangrijk is, is nu wel heel belangrijk. Nadenken dus, je kan niet meer zomaar op die punten af kunnen gaan. Je zal overwegingen moeten maken tussen fitness en samenwerking, en natuurlijk de algemene kwaliteiten. Je kunt niet 11 egoïsten in het veld zetten, dan win je niks. Wat ook nieuw is, is de aanduiding. Elke speler krijgt zijn beste vaardigheid aangeven. Voor de ene is dat bal winnaar, voor de andere in de elf meter. Het maken van je opstelling is dus echt vernieuwd, en ook echt leuker.

Het spelen van een wedstrijd is niet vernieuwd. Je hebt nog steeds dezelfde opties. De snelle manier, gewoon ff snel wat getalletjes in beeld en klaar. De tekst manier, je ziet dan tekst in beeld en je kan zo af en toe eens een beslissing nemen, over bijvoorbeeld penalty’s en corners. Wat ook nieuw is in de tekst modus, is dat je beslissingen kan nemen over je zelf. Als je bijvoorbeeld na 80 minuten 1-0 voor staat, en de bal over de zijlijn rolt, kan je kiezen. Wil je de bal terug gooien, en wat respect verdienen. Of de bal hard wegschieten, en dan respect verliezen. Maar wel de wedstrijd winnen. Respect en winnen moet je in evenwicht houden. Geen respect betekent dat je sneller ontslagen wordt. Niet winnen betekent echter dat je direct ontslagen word. Het is dus belangrijk goed na te denken. De derde manier is de hele wedstrijd kijken. Je hebt daarin nog de keuze, of je echt alles wilt zien, of alleen de hoogtepunten. Je kan ook de snelheid aangeven waarin dit gaat. Ik kies meestal de hele wedstrijd, dan lekker snel (dat past bij mij). Het is ook heel handig, want dan kan je ook zien wat je ploeg presteert. Hele slechte spelers pik je er zo uit, de kunst is om ook de hele goede te zien.

Nieuwe teams, betere competitie?

We kennen allemaal het principe dat een spel niet alleen om leuke ideeën gaat. Het spel moet grafisch ook aardig mee kunnen. Fifa Manager zal niet vaak echt grafisch zijn, enkelt bij het bekijken van je stadion, en het bekijken van een wedstrijd. Het eerste is goed gelukt. De stadions zijn prachtig, het beweegt lekker soepel. Je herkent de dingen die je zelf heb gebouwd terug in de wedstrijden, het is werkelijk prachtig. Maar die mooie stadions waren we al vanaf het begin van de serie aangewend. Het tweede punt is dus in de wedstrijd. Daar valt het een beetje tegen. Niks bijzonders, misschien zelfs wel onder de maat. De spelers zijn echt lelijk en kloppen voor geen meter. Ik heb nog nooit een twaalfjarige jongen met een baard gezien. Verder lopen de spelers vaak door elkaar heen, en lijkt de bal soms helemaal een eigen wil te hebben. Het ziet er uit alsof het Fifa 2002 is, of misschien zelfs lelijker.de graphics zijn eigenlijk gewoon klote Dit is misschien wel het enige echte minpunt. Zelfs het publiek hebben ze gepresteerd volledig te verneuken. Het ziet er absoluut niet uit, ze zijn zelfs 2d. Ik heb hier geen erge moeite mee, maar ik kan me voorstellen dat je een echte hekel hebt aan zulke lelijke graphics.

Het geluid in het spel komt vaker voor dan de graphics. De achtergrond muziek is goed, het klinkt lekker en wil niet de boventoon voeren van je spelbeleving. Je hebt ook de mogelijkheid tot het luisteren van je eigen muziek. Het speelt veel lekkerder als je lekker Robbie Williams op de achtergrond, heb dan de standaard muziek (Robbie Williams is echt geweldig, koop zijn nieuwe cd allemaal). Het commentaar leek de eerste paar keren heel leuk, maar daarna niet meer. Het was vaak hetzelfde, en kwam ook vaak te laat. Ook hiervoor geld dat ik er absoluut geen problemen mee heb, maar dat ik me best voor kan stellen dat mensen dat wel hebben.

Geen oranje, wel anderen

Na de zware klap dat het Nederlands elftal niet meedeed een beetje verwerkt te hebben, ging ik een nationaal team coachen. Ik koos voor Engeland. De namen van de spelers klopten perfect, en ook hun kwaliteiten kwamen aardig overeen. Echter geld ook voor de nationale teams dat de graphics zeer lelijk zijn. Het principe is echter hetzelfde, speel je wedstrijden en win zoveel mogelijk. Wat echter wel leuk is, is dat je vlak voordat een EK of WK begint, de keuze moet maken. Wil je in het bos overnachten, in een luxe hotel, of in een stadion. Alles heeft zijn voordelen en nadelen. Het belangrijkste is dat je, je spelers tevreden houd. Als je dat doet, dan heb je zo alles voor elkaar. De sfeer van de grote toernooien zit er ook goed in, je krijgt echt een uniek gevoel. Je wilt je beste beentje voortzetten, en kampioen worden.

Nationale teams zijn voor een manager erg belangrijk. Alleen al omdat ze je extra veel punten geven. Als je genoeg punten heb ga je een level omhoog. Hoe hoger je level hoe beter je reputatie als manager. Deze reputatie is weer heel belangrijk als je betere clubs wilt gaan managen. En dat is weer belangrijk voor je respect. Echter, respect kan je ook krijgen door geld te doneren aan je club. Als je dit doet zijn ze ineens hartstikke blij met je.

Ik ben ook blij, want ik ben net wereldkampioen geworden met Engeland. Een belangrijke mijlpaal in mijn geschiedenis. Eén kleine stap voor mij, een grote stap voor de mensheid.

Deze recensie is voor Dennis Bergkamp, wiens prachtige carrière net tot een eind is gekomen.Dennis bedankt.

Bedankt voor alle momenten dat we van je mochten genieten. Ik en Arsenal zullen je missen.

Conclusie en beoordeling

None

Fifa Manager 06 is een waardige opvolger van de Total Club Manager serie. Het spel kent dezelfde verslavingsfactor. Helaas zijn de graphics erg lelijk en zit er weer geen Nederlands elftal in het spel. Maar toch is Fifa Manager 06 een waardige concurent voor Football Manager 2006.
86
Score
860
Score: 860
 • Pluspunten
 • Betere lettertype
 • Zelfde verslavings factor
 • Managerpunten
 • Jeugdtalenten
 • Minpunten
 • lelijke graphics
 • Weer geen Nederlands elftal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Er zitten af en toe toch wel goede arcade games bij. Toch maar weer een keer MS-points kopen.

 • Nu kosten XBLA games toch 1200 punten inplaats van 800? als dat zo is ga ik geen Arcade games meer halen.

 • staat niet op marketplace?

 • Moet nog uitkomen inderdaad.

 • Ziet er wel geinig uit, maar puzzelgames zijn niet echt mijn favoriete genre.

 • Ziet er wel leuk uit, maar momenteel hebben andere games prioriteit :)

 • ziet er wel leuk uit, maar momenteel hebbeb andere games prioriteit;)

 • moet je onderaan het artikel is op \"translate:\" klikken, kan je lachen!

 • Klinkt best leuk eigenlijk :)

 • Ik heb de eerste EXIT ooit gedownload voor 800 MSP. Is inderdaad wel een leuk spel, maar wel erg lastig o_0

 • Ik moet me er toch echt eens aan wagen.

 • Ik heb laatst de PSP versie voor maar 5 euro gekocht.

  Het is opzicht wel leuk, maar de AI is belabberd en ook is het vaak erg eenzijdig IMO

 • nog nooit gespeeld!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren