1. Medal of Honor: Pacific Assault (PC)

Medal of Honor: Pacific Assault (PC)

Sinds ‘’Medal of Honor: Allied Assault’’ is de MoH-reeks pas echt gaan leven, zo kwam er na een tijdje een 2de MoH-game. En deze speelde het verhaal zich eens niet op het Europese vasteland af, maar in het gebied rond de Pacifische Oceaan. Is dit de gouden middenweg voor EA of is het vlees noch vis? Voor de zoveelste keer trok ik mijn soldatenuniform aan (of in dit geval mijn mariniersuniform) en zocht voor jullie uit of die Jappen net zo interessant zijn als onze Oosterburen om tegen te vechten.

Wat een klotensergeant was dat

Het spel begint met een bootcamp-level waar alle controls worden uitgelegd. Ook zijn er wat nieuwe dingen toegevoegd die je ook in de training voorgeschoteld krijgt, zo kun je bijvoorbeeld gewond raken en moet je snel je wond dichtdrukken waarna je een hospik kunt roepen om je op te lappen. Dit wordt je allemaal uitgelegd door een drilsergeant die zijn vak wel erg serieus neemt, vergelijk hem maar met Herbert Sobel uit Band of Brothers. Over Band of Brothers gesproken, ook deze game zit weer vol met verwijzingen naar deze serie. Zo krijg je een squad onder je hoede met de typische BoB-figuren, je hebt bv. de smartass, de grappenmaker/wijsneus en de geboren leider. Over het squad vertel ik later meer. Nadat je het training level hebt afgerond ben je eindelijk van die nare sergeant af en wordt je overgeplaatst naar Pearl Harbor. Jammer voor jou ben je daar precies op het onjuiste moment, Pearl Harbor wordt namelijk aangevallen door de Jappen en het is aan jou om de bemanning van ‘’de Nevada’’ te redden om daarna het schip te verdedigen en de Jappen terug naar Tokio te knallen. Ik was erg blij dat ‘’Pacific Assault’’ na dit spectaculaire begin niet saai begint te worden, wat bv. wel het geval was bij ‘’Rising Sun’’. Na dit level zul je onder andere Guadocanal veilig moeten stellen en het vliegveld ‘’Henderson Field’’ moeten verdedigen bij de slag om ‘’Bloody Ridge’’. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘’Call of Duty’’ worden deze historische momenten niet zo maar vanuit het niets op je afgevuurd, in deze WO2-shooter zit er ook nog daadwerkelijk een verhaal in: jij bent namelijk Tommy Conlin een jongen die zich in schrijft bij de marine en zo terecht komt in de oorlog. Een erg leuk aspect aan deze game is dat naarmate je vordert, je steeds meer respect krijgt binnen je squad. Dit komt jou natuurlijk ten goede, want dit heeft als gevolg dat je steeds meer verantwoordelijkheid krijgt, wat natuurlijk zorgt voor nog meer heroïek.

Zijn mooie graphics niet altijd goed?

Grafisch ziet ‘’Pacific Assault’’ er bloedmooi uit, niet alleen de personages zijn mooi vormgegeven, ook de wapens en omgevingen zijn zeker niet mis. Een heel groot minpunt hieraan is dat je door die graphics vaak haperingen krijgt waardoor je speelplezier toch aardig wat naar beneden gaat. Niet alleen komen er haperingen, ook de laadtijden zijn enorm lang zo is 5 minuten een gemiddelde laadtijd. En als je dit al erg vond wacht maar tot je de bugs ziet want deze zijn ook zeker niet weggelaten. Zo heb ik verschillende keren een stel Jappen door de grond zien zakken alsof ze in drijfzand stonden. Wat daar dan weer tegenover staat zijn de mooie animaties die EA ons voorschotelt. De herlaad- en vuuranimaties zijn prachtig en je teamgenoten bewegen ook vrij soepel. Ondanks dat de graphics dus mooi zijn, kan ik de hoeveelheid fouten hierin niet door de vingers zien hoe goed de soldaten, wapens, omgevingen en animaties er ook uitzien.

Brothers in Arms

Zoals eerder gezegd kun je in deze game een squad bedienen, dit is simpel maar heel functioneel gedaan. Je kunt je units commando’s geven door gewoon een knop op je toetsenbord in te drukken, zo kan je bijvoorbeeld vragen voor dekkingsvuur (dit is vooral nodig als je hospik gewonde teammaten aan het herstellen is) of kun je de orde herstellen door ze te zeggen dat ze zich bij jou moeten verzamelen om vervolgens in de aanval te gaan. Ikzelf vond dit in principe erg goed werken met een enorm voordeel: je maatjes lopen je vrijwel nooit in de weg. Maar proberen altijd dekking te zoeken, de vijand is jammer genoeg wat minder slim en blijven meestal gewoon in een open veld staan waardoor je ze gemakkelijk neer kunt halen. Wat het dan wel weer moeilijk maakt is hun gevoel voor richting ze schieten bijna altijd raak waardoor je moet oppassen aangezien je levensbalk sneller daalt dan in andere shooters. Jammer is wel dat ‘’Pacific Assault’’ weer een rechtdoorzee shooter is en dat je dus weer een pad moet volgen dat van A naar B loopt. Wat dan wel weer leuk is, is dat de makers er een paar vernieuwingen in hebben gestopt ten opzichte van de andere MoH’s uit de reeks. Zo is het mogelijk achter een mortier plaats te nemen en zo de vijand het leven zuur te maken, maar dit is niet de enige verandering. Zo krijg je ook nog een vlieglevel voorgeschoteld, en zo in een gigantisch luchtgevecht raakt. Wat dan jammer is is dat het vliegtuig zich erg moeilijk laat besturen, dit komt vooral omdat je niet kunt omschakelen van camerapunt. Maar na eventjes doorbijten werk je je hier door heen en kun je weer verder, toch had ik graag een beter bestuurbaar vliegtuig gezien. Ook nieuw is dat je (als je gewond bent of je healthbalkje bijna leeg is) een hospik kunt roepen die je dan snel geneest zodat je weer verder kan met vechten. En als je nu denkt dat het daardoor te gemakkelijk wordt heb je het mis, je hebt namelijk maar een paar behandelingen van de hospik tegoed, overigens kan je hospik zelf ook gewond raken. Maar geen paniek geef hem voldoende dekkingsvuur en hij zal zo weer op de been zijn doordat hij zichzelf genezen heeft. Helaas is er nog een punt waar ik liever niet aan herinnerd wordt: de multiplayer. Deze is namelijk verschrikkelijk saai en doet de goede naam van ‘’Medal of Honor’’ zeker geen goed. Toch heeft EA nog geprobeerd dit een beetje te verhinderen door een nieuw speltype te introduceren: invasie, het is eigenlijk een heel simpel spelconcept: de ene partij valt aan en de ander verdedigt. Dit had erg leuk kunnen worden door de massale gevchten die je bij zou wonen maar jammer genoeg faalt het hier jammerlijk in. Al met al is de multiplayer gewoon saai(wat trouwens ook komt doordat er bijna nooit iemand online is, logisch).

Doet de muziek de serie dan wel eer aan?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ja dat doet het zeker. Het enige verschil met de andere delen is dat in dit deel de muziek net iets minder opvalt dan anders en de nadruk (net als bij ‘’battlefield 1942’’) op de geluidseffecten ligt. Dit is een zeer goede zet van EA omdat ze (denk ik) een exacte kopie hebben gemaakt van de realiteit. De Heroïsche muziekjes mogen dan wel wat minder zijn in zowel aantal als kwaliteit, de geluidseffecten maken alles goed waardoor de echte WO2 sfeer weer om de hoek komt kijken.

Conclusie en beoordeling

Ik vond Pacifische Oceaan nog nooit zó interresant, of dat nu komt omdat ik gestoord ben of van WO2 houdt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ''Medal of Honor: Pacific Assault'' weer een mooie WO2 game is, met mooie graphics (die teveel steken laat valen door bugs en haperingen) en een goede gameplay (die genoeg vernieuwingen kent) en een prachtige sound. Helaas gooien enkele fouten en de oersaaie multiplayer roet in het eten. Als EA met ''Medal of Honor: Airborne'' deze foutjes weten te verbeteren dan, en alleen dan hebben ze de potentie om een topper te maken.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • de mooie graphics...
 • de actie waar je in belandt
 • de prachtige geluidseffecten
 • je squad dat je kunt commanderen
 • genoeg (kleine) vernieuwingen
 • Minpunten
 • die helaas nog heel wat fouten bezitten zoals bugs en haperingen
 • de multiplayer
 • soms nog iets té linear

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk

 • Toppie. Dat verlengt de speelduur weer aardig :)

 • Krijg hem volgende week, mss maar eens checken dan

 • vet :D hoe duur word ie op de PC ?

 • @Stephan3007

  Hij had in het begin gewoon niet zo kort moeten zijn.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren