1. Mafia (PC)

Mafia (PC)

In 2002 kwam de game Mafia uit. Mensen waren aan het begin wat argwanend over de titel want hoe zouden Tsjechen een Amerikaans/Italiaans gangster epos gaan maken. Gelukkig hebben ze ons verrast. Het was vooral voor de PC die ik toen had een zware kluif. Mijn 350 mhz computertje stond al te puffen en te zweten maar ook de, voor die tijd, geweldige 1 ghz computers hadden het ook best zwaar. Na 4 jaar ga ik nog eens kijken hoe de tand des tijds is geweest voor Mafia.

In Mafia speel je als Tommy. Tommy is een taxi chauffeur in de stad Lost Heaven, een stad die een mengelmoes in van Chigago, New York en een beetje San Fransisco. In ieder geval, Tommy krijgt op een avond te maken met twee leden van de Salieri familie die hij moet vervoeren naar hun café. Dat vervoeren kan je gerust vluchten noemen want er zit een auto van een vijandige familie achter je aan. Natuurlijk raak je die kwijt na een heftige achtervolging. Eind goed al goed zou je denken, maar de volgende dag komen de leden van de andere familie je even in elkaar trappen en is Tommy gedwongen om bij de Salieri familie te gaan wil hij niet binnenkort onder de zolen liggen. Het verhaal is zeer goed uitgewerkt en bevat een aantal plotwendingen die je echt niet verwacht. Daarom als je middenin zo'n plotwending wil je gewoon blijven doorspelen. Het verhaal houd je zo'n twintig uurtjes zoet maar aangezien ik het spel als vijf keer hebt uitgespeeld blijf je het spel spelen. Dus als je het spel zoveel keer uitspeelt moet het wel goed zijn en dat is het ook, het is misschien zelfs vergelijkbaar met een vijf sterren film. Nadat je het verhaal hebt uitgespeeld kun je je nog wagen aan Free Ride en Free Ride Extreme waarbij je allemaal aparte auto's kan unlocken nadat je een bizarre opdarcht hebt uitgevoerd. Wat apart is aan Mafia is dat het zich afspeelt in de jaren 30. Vaak is de tijd waarin een game zich afspeelt maar een bijzaak maar niet hier. Als je Mafia speelt lijkt het erop dat je een tijdscapsule ben ingestapt en even 70 jaar terug in de tijd ben gegooit.

Doordat het erop lijkt dat je echt in de jaren 30 aan het rondlopen bent heeft de game bakken met sfeer. Je ziet allemaal van die oude karretjes rondrijden die je allemaal kan besturen. Als je van spellen verwacht dat ze auto's bieden die in drie seconden op de honderd zitten, dan ben je bij Mafia op het verkeerde adres. Vooral in het begin gaan de auto's maar iets van 75 kmh. Hier komt nog een sterke punt van Mafia naar boven, de tijdsduur waarin het spel zich afspeelt. Je begint in 1930 en het spel eindigt in 1938. Hier tussenin krijg je de beschiking tot steeds snellere auto's en hier komt ook de kick van het autostelen naar boven want alle auto's rijden verschillend. Als je bijvoorbeeld een auto slecht vind kan je hem uit de garage gooien en een nieuwe ervoor in de plaats zetten. Dit is ook het voornaamste onderdeel van de gameplay in Mafia, mensen van A naar B brengen, waarna er meestal weer iets misgaat en je de wapens mag boven halen. De gameplay buiten de auto is ook leuk uitgewerkt. Je hebt de beschiking tot een aantal wapens waarmee je zelfs het leger angst zal in blazen. Van Tommyguns tot honkbalknuppels, je kunt het allemaal gebruiken en als je iemand in elkaar slaat voel je het ook echt aan de controls. Hier dus géén tientallen mensen achter elkaar omleggen maar oppassen dat de politie je niet ziet.

Die politie is overigens goed georganiseerd. Eerst komen ze op je af met de voetpolitie maar als je het te bont maakt dan komen ze met auto's en ook de High Way patrol komt af en toe langs. Als je overigens een boete hebt begaan die niet al te ernstig is(door rood rijden, te snel rijden)kun je ze meteen het geld betalen. Als je besluit te vluchten, zullen ze proberen om zo snel mogelijk naar een telefooncel te rennen. Gelukkig zitten er ook granaten in het spel en die doen wonderen met dergelijke telefooncellen. Helaas zitten er ook wat mindere puntjes aan de politie. Hun AI bijvoorbeeld is, net zoals bij de Driver serie, nogal crash graag. Als jij bijvoorbeeld met 100 tussen twee palen doorrijd met de politie achter je aan is de kans groot dat ze tegen één van de twee palen crashen. Gelukkig maakt de poltie zijn domheid goed in getalen en te voet. Ze schuilen vaak achter objecten en zijn met genoeg om de druk erop te houden.

De graphics in Mafia waren toen het uitkwam geweldig en zelfs nu ziet het er nog zeer degelijk uit. Hier dus niet auto's die lijken op Playmobile en ook zo sturen zoals in The Godfather. Alle auto's zien er geweldig uit en zijn ook kompleet verwoestbaar. Wielen, deuren, noem het maar op en het kan eraf. Wat ook goed is aan de auto's is dat ze realistisch besturen zoals in de jaren 30. Ik weet dat sommige mensen het niet met mij eens zijn omdat ze liever snelle auto's in een spel zien maar die moeten dan ook niet Mafia gaan kopen. De characters in het spel zien er ook allemaal mooi uit maar in de filmpjes zien ze er geweldig uit. Monden bewegen hier ook echt als monden en de bewegingen komen erg dicht bij de realiteit. Helaas eist al die tol zich wel in hoever je kan kijken, er ziet namelijk een pop up in het spel die voor deze tijd eigenlijk niet meer kan maar aangezien het in 2002 noodzakelijk was zal ik er niet echt moeilijk over gaan doen. Eigenlijk valt de pop up wel mee maar af en toe als je op en brug rijd merk je het wel. Nu ik het toch over een paar minpunten heb, het savesysteem is nu niet echt geweldig. Aangezien Mafia een realistisch spel is ben je in zo'n drie kogels dood en de enigste save optie zijn de checkpionts die af en toe gruwelijk ver uit elkaar liggen. Gelukkig wil je gewoon dit spel blijven doorspelen want je wilt weten hoe het verhaal verder gaat.

Voor de conclusie wil ik het nog even hebben over het geluid. Het geluid audio in Mafia is één van de beste punten van het spel. De muziek is geweldig en gaan van oude jazz numers tot heftige spelen zoals bij een ontsnapping. Vooral de muziek in het hoofdmenu en de muziek tijdens ontsnappingen zijn een feest voor het oor.

Conclusie en beoordeling

None

Mafia is één van de beste spellen die ik ooit heb gespeeld en ik heb er al wat gespeeld. Alleen de checkpiont saves en de pop up houden dit spel van de 10. Maar een 9+ is ook erg goed. Waar je alleen wel rekening mee moet houden is dat je dit spel voor de PC koopt en niet voor de Xbox want op de Xbox ziet het er niet uit. Voor 10 euro haal je een spel binnen dat je uren op het puntje van je stoel laat zitten. Niet te missen!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Geluid
 • Sfeer
 • Verhaal
 • Minpunten
 • Pop up
 • Alleen checkpionts saves

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vet, maar ik wil wel eerst beelden van dit park zien.

  Heeft iemand toevallig daar beelden van?

  Ze komen wel met veel DLC achter elkaar aan.

  Ze hadden dit makkelijk in het spel kunnen stoppen, alleen nu verdienen ze lekker meer omdat ze zo gierig alles als DLC uitbrengen….

  Bedankt EA!


 • lijkt me idd ook vet, maar wil eerst beelden zien, aan een kutpark hebben we nix, het moet wel erg mooi zijn wil ik er geld aan spenderen

 • Niet duur voor een heel park.

 • Ik ben veel te slecht in Skate 2 om er DLC voor te kopen :P

 • 5 euro,

  tering man zeker wel duur voor een park,…

 • Ik vind het wel redelijk duur…

 • Wil eerst zien hoe de opzet is, als het zo eentje als die van Slappy is hoef ik hem niet, ben daar dan binnen een uurtje wel klaar mee ;P

 • damn doe gwn gratis.. =S

  Maar wel vet though!

 • 5 euro voor een park is mij mijn geld niet waard.

 • Niet dat Skate een spel is dat mij intresseert, maar is die game niet pas 3 weken uit?!? Kon dit dan niet gewoon in de game zitten…

  Pure waanzin

 • Het is maar dat ik nog wat punten over heb en niet weet waar ik ze aan moet besteden…

  Maar toch wil ik net zoals vele andere EERST beelden zien…

 • @'Vele anderen'  Beelden zijn te zien op IGN  4e DLC wordt btw \"Skate Classic Spots\" met spots uit skate 1

 • wat een gezeik hier, alleen maar van oowh wat is het duur bla bla bla!… als je een echte fan bent van SKATE dan koop je het gewoon…

 • @Masco  Dude, heb je gezien hoe freaking klein dat park is? x'D

  De weg ernaar toe is nog groter.. een deel sewers maar daar ga je toch niet voor betalen? [ik niet, Mullen wel xD]

 • neem n voorbeeld aan criterion!

 • @ shankdown ja ik ben groots van van SKATE 2 dus ik heb dat er voor over :)

 • Ik dacht dat het voor de volle 250G was, nu blijk je maar 50 G te kunnen halen :(

 • @Mr. Bubbles:  inderdaad, hoera voor gratis DLC… betalen voor dlc is bullshit,

  behalve in het geval van GTA: IV ofzo, dat is tenminste waar voor je geld.  maar ik ga echt geen 5 euro dokken voor 1 skatepark.

  zorg maar dat jullie aan skate 3 werken.
 • Ik ga eerst even beelden kijken en miss als ik dan een mogelijkheid heb om dingen te kopen op PSN (zoals die PSN cards die moeten echt een keer komen) dan wil ik hem best wel kopen, want ik ben Slappy's enzo nu wel zat xD

 • Waarom doen ze dit soort kleine toevoegingen nooit gratis? €5 Voor een fucking skateparkje…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren