1. Battlefield: 1942 (PC)

Battlefield: 1942 (PC)

Battlefield 1942, wie heeft deze game nog niet gespeeld? Geen flauw idee maar ik wilde het toch nog eens over deze game hebben en waarom? Omdat het vreselijk verslavend blijft. Helaas was het spel erg zwaar toen het uitkwam waardoor mijn arme 350 mhz computer al snel uitgeput raakte. Inmiddels zijn we 4 jaar verder en begin ik met nieuwe munitie aan het spel. Lock and Load

Battlefield 1942 is de allereerste game in de populaire online shooter reeks. Het spel was het eerste in zijn soort waar je met 64 spelers tegelijk kon spelen en het was ook één van de eerste spellen waar je control pionts moest veroveren. EA had toen het spel in 2002 uitkwam een lekker jaartje want het verkocht tegelijkertijd Medal of Honor Allied Assault. Hierdoor waren de voortekenen voor Battlefield 1942 niet echt goed maar wonderbaarlijk werd het toch een hit en dat kwam vooral doordat het spel totaal niet linair was en de levels stukken groter waren dan zijn broertje. Helaas had het ook een aantal minder leuke kanten zoals de bots waarover later meer.

In Battelfield 1942 kies je uit één van de 16 mappen en speel je als de Allies of de Axis. Het front waarop je op strijd bepaalt ook met welk land je speelt, bij de Axis is dit de Duitsers maar de uitbreiding voegt ook de Italianen toe. Bij de Allies is dit de Amerikanen, Russen en Britten. De wapens passen zich niet aan wat toch wel opzienbarend is maar ik vergeef het ze. Gellukig zijn de tanks en voertuigen wel verschillend wat veel goed maakt. In Battlefield 1942 kan je kiezen uit vijf klassen waaronder de scout met sluipschuttersgeweer, de assault met een machinegeweer, anti-tank met bazooka, medic met de zalfjes en de engineer met de alom bekende moersleutel. Elke klasse heeft hiernaast ook een pistool bij zich en ze kunnen alle voertuigen besturen ongeacht hun klasse. Over het algemeen zijn de tanks en voertuigen totaal gelijk aan elkaar, dit levert af en toe wel situaties op die niet helemaal historisch correct zijn zoals dat een M10 rustig een Tiger kan uitschakelen. Maar aan de andere kant begrijp ik waarom ze het hebben gedaan want anders werd waarschijnlijk de balans in het spel verstoord.

Komen we aan bij het Singleplayer gedeelte wat niet zo heel erg goed is uitgewerkt. Één voordeel dat Battlefield 1942 heeft op zijn modernere grote broer is dat je hier wel met 64 bots kan knallen in tegenstelling tot de schamele 16 die je hebt bij Battlefield 2. Is dit een voordeel? Ja en nee. Ja omdat de spelbeleving een stuk intenser is, nee omdat de AI gewoon nul is. Ze rennen en lopen vreemd en gaan voor elkaar staan schieten in ware Robocop stijl(ik kijk nog naar die films)wat totaal niet past in een WO2 setting. Als het nu in Terminator setting was geweest ofzo had ik het nog niet zo erg gevonden maar hier in WO2 slaat het gewoon nergens op. Gelukkig maakt de multiplayer dit dubbel en dwars goed. De Multiplayer is, zelfs na 4 jaar, nog steeds één van mijn favorieten. Dit komt omdat het nog steeds de enigste massive multiplayer online ervaring is die zich in WO2 afspeelt, afgezien van WW2 Online Battleground Europe. Je hebt verschillende speelmodi van co-op waar je met bots speelt tot de bekende conquest mode met controle punten, in tegenstelling tot Battlefield 2 waar je maar één mode had. Wat ook een stuk beter is dan Battlefield 2 is de ondersteuning. Inmiddels is EA wel gestopt met het maken van patches voor Battlefield 1942 maar zo'n beetje alle fouten zijn er nu wel uitgehaald! Ook zijn er een aantal nieuwe mappen met de patches bijgekomen wat altijd fijn is natuurlijk. Ook zijn de systeemeisen nu extreem laag wat altijd is meegenomen voor de mensen met niet zo'n zware PC.

Hoewel je zou denken dat er nog maar weinig mensen Battlefield 1942 spelen is dit toch niet waar. Op een gemiddelde avond zijn er zo'n duizend servers waar je kan spelen en meestal zijn ze ook goed gevuld. Verder zijn er ook een heleboel mods voor Battlefield 1942 en eentje daarvan verdiend wel mijn speciale vermelding. Forgotten Hope is een mod waarmee Battlefield 1942 een stuk realistischer word. De graphics krijgen een facelift en je krijgt er meer dan 20 mappen bij. Ook zijn er een hoop nieuwe wapens toegevoegd. Dit alles zorgt ervoor dat ik Battlefield 1942 maar blijf spelen, zelfs nu ik Battlefield 2 heb!

Conclusie en beoordeling

None

Battlefield 1942 heeft de tand des tijds gemakkelijk doorstaan door zijn uitstekende gameplay en Multiplayer. Voor wie niet zo'n hele zware PC heeft en voor weinig geld, zo'n 10 tot 15 euro, toch de Battlefield gameplay wilt proeven is hier helemaal aan het goede adres. Zelfs voor mensen die Battlefield 2 hebben is dit een leuk spel want er zitten geen of nauwelijks bugs meer in. Kopen die handel op voorwaarde dat je snel internet hebt!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Fantastische Multiplayer
 • spelers op één server
 • Lage prijs
 • Minpunten
 • Singleplayer is helemaal niks

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk maar heb het spel niet

 • Wat een pakkende titel :P

 • Ben benieuwd, ik vond de game niet zo geweldig

 • Zouden ze nu eens wat meer content brengen zoals die uitbreiding van GTAIV: TLAD (ook al is het voor 20 euro) dat is tenminste de moeite. De helft van de DLC's die er nu beschikbaar gesteld worden, zijn hun geld niet waar. Nuja, zo denk ik er over :p

 • Lijkt me niks dit spel!

 • Was deze uitbreiding niet exclusief voor 360 heren?

 • ^

  Wou net het zelfde posten, deze content is 360 exclusief ;)

 • ik weet nog niet wat DLC ?

 • Hen de game nog niet uitgespeeld, maar grote kans dat ik deze DLC ga aanschaffen.

 • Ik ben er ook nog mee bezig maar ik deze DLC zeker aanschaffen.

 • lijkt me wel vet, maar moet eerst een cc aanschaffen :/

 • leuk!!

 • Ik vond TR: Underworld ook een beetje tegen vallen qua verhaal. D'r zit niet veel snelheid in, maar in het laatste level komt alles in een keer. Maar ik ben wel blij dat ze DLC vrijgeven. Ik hoop dat het leuke levels worden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren