1. RollerCoaster Tycoon 3 (PC)

RollerCoaster Tycoon 3 (PC)

Roller coaster tycoon is nu al een legendarische serie. Direct al vanaf deel één van dit vrolijke spel waarin je pretparken kunt bouwen is het raak. Het zijn tot nu toe altijd spellen die verslavend werken. Nu het spel wereldwijd beroemt is, komt er natuurlijk veel druk te liggen op deel 3. Het spel moet gewoon net zo goed zijn als zijn voorgangers. Mocht dit niet gebeuren zullen veel fans afknappen (een soort Driv3r verhaal). Daarom komen de ontwikkelaars met iets nieuws. De Thrillcam, je kan dan je zelf gebouwde attracties in. Persoonlijk vind ik dit erg gewaagd. Als het goed gemaakt wordt zal het zeer in smaak vallen, maar als er een paar kleine foutjes in zitten zal iedereen erop afknappen. Zal het de ontwikkelaars lukken met een Thrillend spel te komen?

Van 2d naar 3d

De grootste verandering is de overgang van 2d naar 3d. Je gasten zijn gedetailleerder, en ook je attracties hebben een oppoets beurtje gehad. Het is echter niet zo dat alles super de luxe mooi is geworden, er zitten vreemde hoeken in mensen. De attracties zijn echter wel mooi, ook niet super, maar zeker beter dan in de voorgaande spellen. Een belangrijk punt is natuurlijk het inzoomen. Een functie waar je zeker veel gebruik van gaat maken. Het is een handige functie, alleen hoe dichter bij je komt hoe lelijker het word. Je gebruikt hem wel veel, maar je probeert het toch zo min mogelijk. Op afstand lijkt alles mooi, maar van dichtbij is het echt lelijker. Dat is wel jammer, maar het is toch nog goed genoeg voor een voldoende.

Tegelijk met de overgang van de graphics, is ook het gedrag van je bezoekers wat realistischer gemaakt. Waar ze zich vroeger allemaal hetzelfde gedroegen, en altijd alleen liepen. Lopen ze nu bijvoorbeeld in groepjes, in met hun gezin. Ook is elke gast anders, hij heeft andere honger, en de smaken verschillen. Ook heb je de zogenaamde VIP-gasten, dat zijn bekende mensen zoals presidenten. Het is de bedoeling dat je deze mensen tevreden houd. Als je dat goed doet krijg je een beloning, zoals geld.

Mijn carrière mijn geld

Zodra je je carrière begint, krijg je 3 scenario’s die je mag spelen. Het zijn 3 redelijk eenvoudige scenario’s met ongeveer dezelfde doelen. Elk park heeft 3 niveaus, beginner, ondernemer, tycoon. Beginner is makkelijk het gaat puur om het beginnen van een park en een goede organisatie. Als je park een beetje opgestart is heb je beginner meestal al voltooid. Ondernemer is echter wat moeilijker. Nu is het de bedoeling dat je van je rustig draaiende parkje echt een park gaat maken. Meer attracties, meer personeel. Ook wil extra personeel nog wel eens goed in de smaak vallen en zijn schone paden heel belangrijk. Als je eenmaal tycoon speelt, word het moeilijk. Je moet nu echt alles onder controle houden, alles moet perfect gaan. Dat is leuk, je blijft echt bezig met bouwen. Ook zijn de eettentjes heel belangrijk, lekker eten is goed, maar geld verdienen beter. Paraplu’s kun je gewoon 4,- voor vragen, als het regent kopen ze toch wel. Ook kun je het eten en drinken veel duurder maken, als ze honger hebben kopen ze toch wel. Niet te duur maken maar wel flink duur.

Het geld systeem is ook leuk gemaakt, de eerste maanden zul je vooral verlies maken. Maar word je park wat groter dan komt het grote geld ook binnenlopen. Belangrijk is dat je zeker niet teveel personeel hebt, dat is erg duur. Maar zeker ook niet te weinig, want als alle paden vies zijn komen er geen mensen meer. Verder is het handig als je niet meteen met een giga achtbaan begint. Je bent dan al je geld kwijt en mensen komen niet naar een park met slechts 1 attractie.

Ook heb je de mogelijkheid om geld te lenen, hier maakte ik ook gebruik van. Ik wou gewoon een mooi park goed lopend maar wou altijd te dure dingen, uiteindelijk wierp het wel vruchten af. Nu heb ik 3300 bezoekers en vele attracties.

Als je park een beetje goed loopt kun je gaan denken aan prijzen winnen. Je hebt prijzen voor een heel net park, maar ook voor en juist niet mooi park. Als het goed is verdien je geld en als het slecht loopt kost het je geld. Je moet die dingen goed in de gaten houden. Want al verlies of win je maar weinig geld, het is heel belangrijk vooral niets onnodig te verliezen. De ticket prijzen kun je ook beïnvloeden het is heel belangrijk dat je die op de limiet houd, voor maximale inkomsten.

Thrillend spannend

Een belangrijk onderdeel voor dit spel moest natuurlijk de Thrill-cam worden. Hiermee kon je je eigen attracties in. Naar mijn mening is de thrill-cam goed gemaakt. De bewegingen van de attracties zijn realistisch, en ook de omgeving is mooi. Kettingen van achtbanen en karretjes van attracties zien er gewoon geweldig uit. Als je zelf een achtbaan bouwt is het natuurlijk leuk om een ritje te maken. En dat gevoel krijg je ook echt als je erin zit. Je voelt je alsof je erin zit. Een ander belangrijk punt is natuurlijk hoe lang zo’n cam moet laden.Dit valt ook hartstikke mee. Je wacht 2 of 3 seconden en dan kan je al beginnen met kijken. Als er nog meer mensen in de attractie zitten, is het ook leuk. Je hoort de mensen dan schreeuwen. Dat schreeuwen gaat net als in het echt. Geen angst schreeuwen, maar gewoon lekker meedoen.

Ook leuk zijn de vuurwerkshows, je kan dan een vuurwerkshow in je park laten plaats vinden. Ook komen hier extra bezoekers voor. Het kost geld, maar als je het goed organiseert levert het 5 keer zoveel geld op. Zelf vond ik het vuurwerk wat simpel gemaakt. Veel dezelfde geluiden en dezelfde knallen. Maar omdat de boventoon toch vooral bij het geschreeuw van je bezoekers ligt vind ik dit niet erg. Je bezoekers schreeuwen niet van angst maar van blijdschap, en dat is toch alleen maar goed?

Leuk is ook de zelf maak scenario’s, dit kende we al van deel 2 en het zit nu ook weer in deel 3. Je kan dan alles zelf beslissen. Wat voor landschap zit je park, hoe groot. Ook kan je dan gratis alvast wat dingen bouwen. Ik bouw vooral dure dingen op zo’n moment om die tijdens het spelen weer te slopen en er extra veel geld mee te krijgen op die manier. Het bouwen van een scenario betekent ook doelstellingen bedenken. Meestal kies ik voor wat makkelijks bijvoorbeeld binnen 2 jaar 400 bezoekers. Dan kun je de nadruk voor jezelf meer op het spelen leggen, en minder op het gehaaste.

Conclusie en beoordeling

None

Roller coaster tycoon 3 krijgt van mij een 8-. Het spel is goed, alleen door een paar kleine foutjes is het geen topper. Al deze fouten hadden makkelijk voorkomen kunnen worden. Door gewoon meer tijd te nemen voor het spel. Al met al zeker geen slecht spel.
80
Score
800
Score: 800
 • Pluspunten
 • Perfecte Thrill-cam
 • Van 2d naar 3d
 • Vuurwerkshows
 • Moeilijkheids graad
 • VIP-gasten
 • Elke bezoeker anders
 • Minpunten
 • Inzoomen door lelijke graphics niet leuk
 • Niet geweldige vuurwerk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Omdat de url niet in het nieuwsbericht staat; www.QuakeLive.com

  Daar kan je je dus 24 februari (zal voor Nederlanders wel 25 februari worden) registeren.

 • Eindelijk kan ik me goed aanmelden want met die closed beta kwam ik er niet doorheen….

 • hoe is dat mogeljik vanuit een browser lol

 • AWESOME!!!

  Ik wil spelen > <

 • @Gemaskerde Muchacho:

  Je moet een soort plugin voor je browser downloaden van 3,8mb. Dus het is niet helemaal speelbaar puur vanuit je browser, je moet wel eenmalig iets downloaden.

  Verder werkt het echt ideaal :D.  Enne, RoccoW, wel videoreview van maken he !


 • Je moet een soort plugin voor je browser downloaden van 3,8mb. Dus het is niet helemaal speelbaar puur vanuit je browser, je moet wel eenmalig iets downloaden.

  Verder werkt het echt ideaal :D.  Precies hetzelfde met Battlefield Heroes, je download een Plugin (werkt trouwens nog niet met Google Chrome) en dan start je de game eigenlijk vanaf de site.

 • Yeh, de game menu's e.d., de hele interface om Quake Live heen zeg maar, is allemaal op de QuakeLive website. Pas als je gaat spelen wordt het fullscreen.

 • Zeg maar als Battlefield Heroes daar was ik closed beta tester maar eigenlijk is het gewoon programma en is de site gewoon een soort portal.

 • Zit in de closed, maar vind er nou niet heel veel aan. Je installeert Quake Live op Firefox of IE, dat is best apart :P

 • Quake is een beetje done… komt weinig nieuws in en die graphics zijn ook om te janken

 • zeg me niets deze game ?

 • @Baartjuh: je kan niet teveel verwachten van een game die je vanuit je browser speelt.

  Bovendien ondersteunen ze wel resolutie tot full hd en de game ziet er dan echt heel scherp uit en serieus nog best mooi :D

 • Dan zal ik die game eens proberen!

 • Denk dat ik deze ook maar eens ga proberen.

 • wat is dit nu eigenlijk?  want de site is ook compleet nutteloos

 • @Asmodai:  Het is in principe een remake van Quake 3 Arena (maar dan ondersteund het nu t/m HD resolutie, ziet het er sowieso veel mooier uit, heeft het veel nieuwe mappen, etc etc), zoals ook al in het nieuwsbericht staat.

 • Eigenlijk wel een spelletje voor op school, nietwaar?

 • hoop dat de lag weg is in de open beta, closed beta was niet te spelen met een ping 150+ constant.

 • @norretix; ligt dan aan jou hoor

 • Er zitten op dit moment rond de 30.000 spelers in de gesloten beta, geweldig leader systeem en het record iedere frag die je maakt in de statistieken, heeft up2date gegevens over je accuracy en je gebruik van ieder wapen. Een zeer welkome toevoeging aan de quake-reeks, maar ik vind dat de graphics net als bij q3 outdated zijn :), als er veel interesse voor is kan ik wel een paar youtube filmpjes maken van quakelive, reageer maar als er vraag naar footage is. Verder ligt de moeilijkheidsgraad erg hoog, daar is echter wel een oplossing op gevonden met het skill-match systeem.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren