1. Call of Duty 2 (X360)

Call of Duty 2 (X360)

De 2e wereldoorlog is op dit moment waarschijnlijk één van de meest gebruikte strijdtonelen van videogameland. Toegegeven, Vietnam was ook even hip maar deze hype is weer snel over gegaan. Dus waarom blijven ontwikkelaars toch altijd de 2e wereldoorlog weer gebruiken als onderwerp voor hun games? Is het omdat de deze oorlog op zoveel verschillende continenten werd uitgevochten? Is het omdat er bij deze oorlog nog steeds een duidelijk verschil was tussen goed en “kwaad”? Feit blijft dat WOII games ook bij gamers nog steeds erg populair zijn.

Inmiddels is aangekondigd dat Brothers in Arms en Medal of Honour hun overstap zullen maken naar de next generation consoles. Het lijkt er dus op dat we nog veel WOII shooters te zien krijgen op de nieuwe consoles. Call of Duty 2 (COD2) gaf echter het startschot bij de launch van de xbox360.

De Chaos van het slagveld

Net als in deel 1 zijn er 3 campagnes. Als eerste vecht je als Russische soldaat in de straten van het verwoeste Stalingrad. Later speel je nog met de Britten en Amerikanen waarbij de gevechten zich verplaatsen naar Afrika en Frankrijk. Als je na een korte training kan beginnen aan het echte werk merk je dat er niet zoveel is veranderd ten opzichte van het eerste deel. Nog steeds bevat de game veel scripted events en nog steeds heb je niet de mogelijk om orders te geven aan je teammaten. En nog steeds zijn de gevechten luid, intens en chaotisch.

En juist dit laatste aspect komt beter naar voren dan ooit. Vele andere ontwikkelaars hebben getracht om de chaos van het slagveld naar het beeldscherm te toveren. Geen van allen is er echter in geslaagd om de intensiteit van COD2 te evenaren. Dit komt niet in de eerste plaats door de sublieme geluidseffecten. Als de strijd eenmaal losbarst, vliegen de kogels je bijna letterlijk om de oren. Vaak had ik dan ook de neiging om dekking te zoeken in mijn slaapkamer als overal om me heen mortieren in sloegen.

Ook geeft COD2 je als geen ander het gevoel dat je deel uit maakt van een groter geheel. In het eerste deel zaten nog enkele passages had waarbij je in je eentje een dam moest opblazen of een heel fregat moest uitmoorden zonder hulp van medesoldaten. Deze Rambo levels zijn gelukkig volledig verdwenen. De focus ligt nu echt op de massale gevechten, het komt nu zelden voor dat je er alleen voor staat. Dit is maar goed ook want het komt regelmatig voor dat je door tientallen Nazi’s tegelijk wordt aanvallen. En onderschat je tegenstander niet want ze maken goed gebruik van de omgeving, zoeken op tijd dekking, en je moet ook niet vreemd opkijken als je een granaat weer krijgt teruggegooid. Gelukkig is de A.I van je medesoldaten goed te noemen. Ze blijven altijd bij je in de buurt en lopen niet in de weg. Toch waren er momenten dat ik graag de mogelijk had gehad om mijn medesoldaten opdrachten te geven om bijvoorbeeld de vijand over de flanken aan te vallen

Verder heeft Infinity Ward geprobeerd de levels wat “opener” te maken. Verwacht hier echter niet te veel van want in de meeste gevallen is het spelverloop vrij lineair. Maar mede dankzij het uitstekende leveldesign heb je nergens echt het gevoel hebt dat je in een gesloten omgeving zit. De grafische aspecten versterken dit gevoel. Vooral de visuele effecten zoals rook en vuur zijn spectaculair om te zien. De personages zelf zien er ook mooi uit en bevatten veel details. Verder blijft de framerate altijd stabiel, iets wat lang niet van alle Xbox360 games gezegd kan worden (*kuch* Quake 4 *kuch*). Nadeel is wel dat de levels onverwoestbaar zijn. Er kan werkelijk bijna niks kapot. En voor een next gen game is dat vrij teleurstellend.

Meer is beter?

Toch heb ik het gevoel dat er meer in deze game had gezeten. Begrijp me niet verkeerd ik heb van elke seconde genoten, maar de makers van deze game hebben niet echt optimaal gebruik gemaakt van de hardware. De game mag er dan mooier uitzien, qua gameplay is er weinig veranderd. Het besturen van voertuigen of geven van orders aan je manschappen in combinatie met non-lineaire levels zouden de gameplay wat frisser hadden gemaakt. Wat dat betreft kan Infinity Ward veel leren van games als Brothers in Arms en Ghost Recon. Ik hoop dat de mensen van infinity Ward begrijpen dat je niet steeds hetzelfde trucje kan uithalen. Vraag maar aan de mensen van EA, die weten er alles van.

Note: omdat ik geen Xbox Live heb was het helaas niet mogelijk om de multiplayer te testen.

Conclusie en beoordeling

None

Het lijkt er op dat “more is better” het motto is geweest van Infinity ward bij het maken COD2. Want in feite is Call of Duty 2 gewoon meer van hetzelfde. Maar in het geval van Call of Duty hoeft dat niet negatief te zijn. Want als de kogels en mortieren om je heen vliegen vergeet je al snel dat deze game eigenlijk niet veel nieuws brengt.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Chaotisch en intens
 • Sublieme geluidseffecten
 • Grafisch dik in orde
 • Minpunten
 • Weinig nieuws onder de zon
 • Omgeving is onverwoestbaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Yes!  Dit wordt 'm!  Ik heb lineage II echt 4.5 jaar helemaal ziek gespeeld. Topgame was alleen echt jammer van de vele bots.  Hoop dat Aion beter beveiligt is. Ga deze game zeker spelen, hoop dat deze lineage II overtreft!

 • niks voor mij

 • mm zeker in de gaten houden… ziet er erg leuk uit!

 • Ja ben ook heel benieuwd!

 • Voor mij is het ook niks.

 • Hopelijk blijft wow me tot dan boeien.

 • Let's play the waiting game…  Ziet er best goed uit. Grafisch ziet het er meer als goed uit, zeker voor het MMO genre. Nu nog hopen dat hij balanced is en een smooth gameplay etc. Nuhja ik heb WoW wel 4jaar+ volgehouden en dat ziet er niet zo proper uit en is niet echt balanced… Speelde wel lekker soepel.

 • Facking vet spel serieus. Ik speel WoW nu 2 jaar maar ik heb op wikipedia gelezen en wat gameplay gekeken en ziet er goed uit. De gameplay lijkt me erg op WoW lijken, interface, controls. Hopelijk is het ook goed uitgewerkt met PvP en misschien PvE raids ofzo. zeker in de gaten houden.

 • ziet er zeker goed uit.. een gevechtssysteem met combo's en counters, en er zit zelfs arial combat in :O

  - kan niet wachten om te testen of het ook echt zo vet is als dat het lijkt :3

 • weeeer een van de 1000 van dit soort spellen.

  En waarom moeten we voor deze kiezen? wat zit hier in wat het spel zo vet maakt?

 • Het probleem wat ik heb met Koreaanse MMORPG's is dat ze voornamelijk gericht zijn op grinden, wat bij WoW een stuk minder.

  Daar heb je dan nog goede afwisseling met pvp en pve.

  Ik weet nog te weinig over deze game, maar ik hoop niet dat het ook die kant op gaat want hij ziet er verder wel heel strak uit.

 • Lineage II speel ik nu al enkele jaren en ben er nog steeds semi verslaafd aan. Beste MMO so far voor mij. Nu hopen dat AION die weg kan voort zetten. PvP in lineage II is trouwens ook erg goed, en qua grinden valt het reuze mee.

 • this isnt wow stop comparing it

 • Qua grinden valt het reuze mee? De basis van elke Koreaanse MMORPG tot nu is grinden, grinden, grinden.. Daarom kon L2 mij ook niet echt lang boeien. Hopelijk wordt AION heel anders dan de meeste Koreaanse MMO's.

 • mischien…

 • deze game lijkt me echt wel vet… als de game goed is en leuk blijft maakt het grinden me ook niet uit.

  is dit btw gratis of moet je ervoor betalen?

 • @ KOREAN grinder games. Gogo oldskool WoW rep farm / resi gear farm / epic mount farm ? :s Of jah, 50 keer dezelfde old skool raid boss voor je drop die nog 5 andere willen was niet grinden zeker ? ;)  Maar jup, het is geen WoW. WoW is een andere genre. En is leeggemolken imo.

 • Rofl ConserD +1 man.  Mij mening was dan ook: met LineageII was het nog de moeite en zelfs leuk om te doen met pvp in het vooruitzicht. Wow.. tja vond ik gewoon kansloos.  LineageII was al een grafisch hoogstandje en gaat nog steeds met de games van vandaag mee, aion lijkt dat ook te gaan doen. Nu hopen dat de gameplay nog beter is. • Hoog IGS zekker wel goed news

 • Ziet er erg vet uit :D  als hij maar niet te duur wordt

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren