1. Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)

Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)

Judge: “Order! Order! Mr Wright, what’s your opinion about the accuser’s statement?”

Phoenix: “After years of investigating, I’m sure: the Europeans just deserve to be able to get the latest part in the Phoenix Wright Series”.

Judge: “Defendant, what do you have to say about that?”

Defendant: “Well... uhm...adventure-games usually won’t sell greatly in Europe... and... uhm... we already are almost bankrupt... and uhm...Capcom mostly targets Japanese market...”

Judge: “Rubbish! The fifth part from this adventure-gameseries will be released in Europe! Case closed!”

”Adventures zijn dood." “Adventures komen weer tot leven! "“Adventures zijn dood!" Ja, waar de een denkt dat het adventure-genre bezig is aan een opmars, is de ander ervan overtuigd dat er geen hoop meer is, en dat de massa tegenwoordig alleen geïnteresseerd is in het betere knal-en racewerk. Wat de eerste groep over het hoofd ziet, is dat door de komst van action-adventures à la The Legend of Zelda, het genre gewoon een wending heeft genomen, waarbij de statische velden zijn ingewisseld voor levendige spelwerelden, de puzzels worden afgewisseld voor wat lekker vechtwerk, en het helse point ’n click-systeem is weggeveegd. Hels, dat was het, maar door de komst van de DS lijkt er weer leven in te komen. Point ’n clicken met een touch-screen, dat zou iedereen wel willen!

Gelukkig zien ontwikkelaars en uitgevers dat ook in. Er werden flink wat adventures aangekondigd, waaronder Hotel Dusk Room 215, Lost in Blue en Another Code. Misschien wel de meest verassende titel was Phoenix Wright: Ace Attorney, een game uit de in Japan mateloos populaire adventure-reeks, daar bekend als Turnabout Courtroom.. De eerste game, Gyakuten Saiban, werd daar in 2001 gereleased, waarna er 2 vervolgdelen kwamen. Ace Attorney is een remake van dat eerste deel, waarin de gamer kennismaakt met Phoenix.

Als je de game opstart valt het direct op- Phoenix Wright is niet al te serieus neergezet. Geen enkele van de personages, eigenlijk. De typisch Japanse stijl, waarbij de figuren getekend zijn, en de tekst slechts vaag gebrabbel is, met de vertaling in een balkje eronder, het is allemaal bekend uit andere gameseries. Ook, naar mijn mening erg leuk, maar waarschijnlijk wat minder prettig voor degenen die op zoek zijn naar een serieuze rechtbanksimulator, is dat de peronages allemaal een bepaald typetje hebben, zoals André van Duin ze altijd neerzet. Zo heb je het hamburgervretende zusje van de baas, maar ook een arrogante man, die terwijl hij iedereen afperst, met een big smile op zijn Prodent-gebit alles blijft ontkennen. Aan jou, Phoenix Whright, de taak om hem toch achter tralies, slot én grendel te krijgen.

Jammer vond ik, dat de personages, achtergronden en animaties totaal niet mooi vormgegeven waren. Het is allemaal van Gameboy Advance kwaliteit. Nu lijkt dat op het eerste gezicht logisch, maar Capcom, de uitgever, zegt zelf, dat het een remake is, geen port. Persoonlijk vind ik dit niet zó erg, zeker bij dit soort games gaat het echt om de gameplay, maar toch was het leuk geweest, als deze game ook een grafische topper was geweest, en ook het geluid laat te wensen over. De muziekjes zijn blikkerig, en er is geen echte voice-acting maar het eerder genoemde vage gebrabbel.

Het onder slot en grendel krijgen van alle slechte mensen die er in de fictieve spelwereld rondlopen, daar draait de game om. De game is verdeeld in vijf episoden, die zijn elk weer verdeeld in een aantal hoofdstukken. Bij de eerste episode begint het simpel: een vriend van Phoenix wordt verdacht van moord, maar Phoenix weet dat hij onschuldig is. Een rechtzaak, met Phoenix als beginnende advocaat, volgt. Gaandeweg deze zaak krijg je als speler inzicht in hoe de game werkt: veel lappen tekst lezen, en daar dan iets tegen doen.

Er iets tegen doen, hoe dan? Simpel, door de getuigenverklaringen tegen te stellen . Dat houdt in, zoek de fout die de getuige maakt, om hem steeds zenuwachtiger te maken. Op een gegeven moment zal hij de spanning niet meer aankunnen, en heb je geslaagd als advocaat. Het vinden van de fout gaat in een cross-examination, waarbij de verklaring langskomt, en je op elk moment bewijs in kan zetten om de verklaring te weerleggen. Ook heb je de mogelijkheid om extra druk te zetten, waardoor de getuige, als zijn verklaring compleet foutloos is, misschien toch een slippertje zou kunnen maken. Dit alles kun je besturen met het touchscreen, maar met de vierpuntsdruktoets en de A-knop werken vond ik net zo makkelijk.

Waar het touch-screen wél van pas kwam, is het veldwerk, dat wordt geïntroduceerd in de tweede episode. Een cursor bevindt zich op het scherm, en met je pennetje kun je hem naar een bepaalde plek sturen, waar je dan informatie over krijgt. Dit werkt echt fantastisch, en werkt naar mijn mening zelfs fijner dan besturing met muis en toetsenbord. Zo zoek je naar bewijs door diverse statische velden, om dat dan weer te kunnen gebruiken in de rechtzaal. Kies je in die rechtzaal nou het foute bewijs, dan gaat er één uitroeptekentje weg. In totaal heb je er 5, en als die allemaal weg zijn, is het game over, of, in deze game, guilty.

Conclusie en beoordeling

None

Phoenix Wright: Ace Attorney is een goede adventure geworden, die ook niet-adventurefans weet aan te spreken. De game schittert dan wel niet op grafisch vlak, en ook de sounds laten te wensen over, maar vooral het verhaal gaat heel diep, de diverse personages zijn leuk uitgewerkt, en het spel is, ook qua moeilijkheidsgraad, goed opgebouwd. Dit alles wordt ondersteund door de heerlijke touchscreenbediening. Je begrijpt het al, Phoenix Wright: Ace Attorney is dé adventuregame voor de DS.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Humor
 • Gameplay
 • Besturing
 • Verhaal
 • Minpunten
 • Animaties
 • Geluid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goede score :D

 • Heel goed cijfer voor een DCL!

 • Voor 20 euro, 10 uur aan verhaal is toch goed? Er zijn genoeg games die de 10 uur niet eens halen.

 • vet vet,

  als ik mijn xbox terug heb ga ik hem meteen checken, heb hem namelijk gewonnen @ xboxonly.nl DLC + wireless headset :o supergaaf

 • Ja die ga ik halen !! :D

 • Cijfer valt wel mee, jammer niet op de PC anders haalde ik hem wel in huis. Ik vraag me wel af of er genoeg tijd in is gestoken.. en daarmee bedoel ik of de missies al wat 'origineler' zijn geworden.

 • Ik had beter verwacht.

  Maar slecht is hij niet.

 • mwa ik weet niet gta hoort normaal bij de gangster en lijpe shit gedoe, ik weet niet hoe het zou zijn als we het spelen in rock gedoe.

 • Ik vind de uitbereiding echt heel erg vet.. zeker het geld waard..

  Wat ik wel een beetje jammer vind.. zijn de extra's..  Je kan bijvoorbeeld geen kleding kiezen.

  Aan de ene kant wel begrijpelijk..maar je ziet wel andere bende leden met andere Lost jassen.. zou leuk zijn geweest als je daar uit kon kiezen..

  Er is helaas ook heel weinig te doen buiten de missies om.. nog minder dan in de echte game zelf..

  Nog een minpuntje vind ik, dat je maar 1 huis hebt (grootste deel van het spel)

  En als je er eindelijk 2 hebt, dan ook nog op hetzelfde eiland..

  Leuk dat je meer speelt waar je nog niet geweest bent, maar dat hoeft van mij niet te betekenen dat je helemaal niks meer kan doen bij de andere eilanden.  Maar goed.. Overall is het toch een vette uitbereiding ondanks deze minpuntjes..
 • Ik ga hem niet halen, ik vond de fun factor in gta 4 erg laag. Ik vond het maar een dom spel.

 • de DLC is echt tof. Ik vindt het super duper cuel man…

 • wanneer komt ie voor de ps3?

  hier zitten eindelijk weer echte missies in

 • In The Lost and Damned is dat probleem aangepakt. Het lijkt alsof Johnny lijm onder zijn bips heeft zitten, zodat hij er minder snel vanaf vliegt.

  Hier ben ik echt heel blij mee, irritante motors in GTA IV altijd. Ga hem zeker nog halen maar ben eerst nog even bezig met GTA IV zelf uitspelen.

 • Goed gedaan van Rocky, maar wel gaar dat ze het alleen voor de 360 releasen!

 • vet

 • Chill!! :D Ik heb 'm al gedownload, maar nog geen tijd gehad om 'm te spelen. Iedereen is vrij positief, dus 'k moet maar gauw eens tijd vrij maken. :P

 • ik lees in de recensie dat johny klebitz nieuw is… ahum ahunm dus niet… In het gewone gta 4 deel moest je ook een of twee missies met hem doen … Dus zo nieuw is hij niet!!!!

 • Yeeuy. Ik vind hem echt geweldig. Het einde is wat verrassend, maar die nieuwe wapens en auto's en motoren maken het nog leuker.  …de motorclub The Lost and Damned…

  Het is de motorclub The Lost MC.

  Dat Damned gedeelte is gewoon van de titel van de DLC…  …het nieuwe personage: Johnny Klebitz.

  Johnny Klebitz is niet geheel nieuw. Hij is al in twee missies voorgekomen met Niko. Deze twee missies doe je trouwens opnieuw met de DLC, maar dan vanuit Johnny's perspectief.  @onecirkel

  Hij komt nooit voor de PS3…
 • Aan het begin van het avontuur is hij de vice-president van de motorclub The Lost and Damned  De motorclub heet The Lost, niet The Lost and Damned ;)

 • GTA is hier beetje overrated vind ik persoonlijk.

  Wie geeft er nu de radiostation als een voordeel? (eerste alinea).

  Dit heb je hier ook met killzone en streetfighter. Heel begrijpelijk dat iedereen zijn favorieten heeft. In feite moet je er een neutrale saaierd uithalen die geen voorkeuren heeft :p.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren