1. Trauma Center: Under the Knife (NDS)

Trauma Center: Under the Knife (NDS)

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, dien je in Trauma Center mensen te opereren. Dat klinkt een beetje freaky, en dat is het ook wel een beetje, maar het pakt tevens leuker en verslavender uit dan je zou verwachten.

Trauma Center hanteert een soort cartoony stijltje, waardoor de game in ieder geval geen onsmakelijk materiaal bevat. Bloed is uiteraard wel

aanwezig, maar dat lijkt meer op rood water en dat is waarschijnlijk het meest realistische dat je te zien krijgt. Veel ziektes worden daarnaast voorgesteld als kwaadaardige beestjes, maar daarover kom je in het verhaal meer te weten. Het begeleidende verhaal is trouwens behoorlijk fantasievol en over the top, zoals je dat van een Japanse game verwacht, maar wel motiverend om verder te blijven spelen. Je merkt dus dat realisme ver te zoeken is. Je kunt de kleine 40 operaties wellicht beter opvatten als minigames, waarbij afwisselende gameplay het belangrijkste is dat ontwikkelaar Atlus in deze game wilde verwerken.

Trauma Center is niet alleen uniek in zijn soort wat thema betreft. Ook de besturing verdient aandacht, aangezien dit één van weinige DS-games is, die 100% met touchscreen-besturing in gedachte is ontworpen. Daarom zou Under the Knife in dezelfde vorm ook op geen enkel ander huidig platform realiseerbaar zijn. Na het spelen van deze game weet je tenminste weer waarom je een DS in huis hebt gehaald: voor unieke spelervaringen op te doen. Trauma Center levert je er beslist één!

Alle operaties dien je dus met je stylus te voltooien, en om dat succesvol te doen heb je 10 verschillende operatiemiddelen tot je beschikking. Om bijvoorbeeld een tumor te verwijderen, gebruik je eerst de scanner om die tumor onder het oppervlak op te sporen. Vervolgens maak je op die plaats een sneetje met het scalpel, en zuig je snel het bloed weg wat eruit komt stromen. Het scalpel gebruik je dan om de tumor los te snijden, en ten slotte verwijder je de tumor met een pincet. Vergeet daarna niet de wond weer te dichten!

Ieder operatiemiddel laat zich vanzelfsprekend op een andere manier bedienen en de meeste kun je voor verschillende doeleinden toepassen. Naarmate de game vordert zul je ze efficiënter moeten gebruiken en sneller tussen ze moeten wisselen. Tijdens je eerste operaties word je nog aan het handje genomen, maar al vrij snel moet je naast het opereren zelf ook de hartslag van je patiënt op een verantwoord niveau houden, en krijg je te maken met een strenge tijdslimiet. O ja, te veel slordige foutjes maken resulteert eveneens in een "Operation failed". Trauma Center is beslist geen makkelijke game, misschien zelfs wel één van moeilijkste games van de afgelopen tijd. Maar het belangrijkste hierbij is dat jijzelf wel volledig in controle bent over de operatie, en je mislukte operaties altijd aan je eigen slome vaardigheden te wijten hebt. Under the Knife is dan ook vooral voor de doorzetters onder ons. Je moet houden van die spanning die je krijgt als je bij de zoveelste poging eindelijk die ene missie lijkt te gaan halen (waarna het meestal toch nog op het allerlaatste moment misgaat).

Als diezelfde mensen na heel veel "Operation failed"-meldingen eindelijk de Story Mode hebben voltooid, kunnen ze alle operaties nog perfectioneren in de Challenge Mode door overal een S-rank te halen. O ja, en er zijn een handjevol extra moeilijke missies voor de echte ultrabikkels! In die laatste missies gaat het er soms zó heftig aan toe, dat de DS moeite heeft met de tientallen akelige bloedingen en krioelende beestjes in beeld. Dit resulteert helaas in enkele hinderlijke framedrops. Gelukkig beperkt dit probleem zich dus voor slechts enkele latere operaties, en is het ten slotte het enige puntje van kritiek op deze geweldige maar pittige game.

Conclusie en beoordeling

None

Trauma Center: Under the Knife is één van de weinige games die laat zien waar de DS eigenlijk voor staat. Alleen daarom al verdient deze game een pluim. Maar het is uiteindelijk vooral de hardcore gamer die zal genieten van Trauma Center, aangezien het de nodige uitdaging te bieden heeft.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Uitdagend
  • Origineel
  • Alleen mogelijk op DS
  • Verslavend
  • Niet te kort, niet te lang
  • Minpunten
  • Framedrops

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren