1. Rome: Total War (PC)

Rome: Total War (PC)

Ik inspecteer mijn troepen, op de eerste rij zwaar bewapende infanterie, daarachter mijn lichte maar o zo doeltreffende speerwerpers. Tactisch verscholen in de nabijgelegen bosjes liggen mijn boogschutter, klaar om hun pijlen door de strot van de vijand te schieten. Langs de flank galoppeert mijn cavalerie, ongeduldig te wachten op het bevel voor een charge. Mijn generaal staat achter mijn speerwerpers. Fier op zijn ros en klaar voor de strijd.

Langzaam nadert de vijand. Zijn cavalerie maakt zich los van het marcherende leger en maakt een omtrekkende beweging richting mijn verscholen boogschutters... Wachten, wachten en nog is wachten en dan net op het goeie moment geef ik mijn boogscutters het bevel hun pijlen af te vuren. Honderden brandende pijlen gieren door de lucht en breken de aanval...

Ik heb het hier natuurlijk over een Total War game, namelijk Rome Total War. Rome is de 3e telg uit de Total War serie en bouwt verder op het sterke concept van Shogun en Medieval: Total War. Namelijk de Turn Based campagne map en de Real Time veldslagen. Hierover hieronder meer.

Rome maakt gebruik van een nieuwe driedimensionale grafische engine die massale gevechten mogenlijk maakt.

Op safari in Afrika of toch liever de Griekse Cultuur opsnuiven?

Na een korte maar informatieve tutorial begin je aan de hoofdcampagne. De campagne omvat de begindagen van de Republiek tot aan haar hoogtepunt. Deze periode duurt ongeveer 270 jaar die worden verdeeld in 540 ‘beurten’, tijdsblokken van een half jaar. Je komt al onmiddellijk voor een keuze te staan, je moet namelijk een van de drie machtigste patriciërsgeslachten van Rome kiezen. Je hebt keuze tussen de Julii, de Bruti of de Scipii. Kies je voor de Julii zul je richting noorden moeten oprukken om de hordes Galliers en Germanen aan te pakken, kies je voor de Bruti zul je op uitstap moeten naar Griekenland en omstreken, of kies je ten slotte voor de Scipii zal de campagne zich grotendeels in Noord-Afrika afspelen. Zodra je een andere fractie hebt verslagen (De Galliers, Spanjaarden,…) kun je ook met deze fracties spelen. Verder heb je ook nog enkele niet-speelbare fracties. Een van deze niet-speelbare fracties is de Senaat. Als je met een van de 3 Romeinse families speelt krijg je opdrachten van de Senaat. Deze missies houden meestal in een vijandige haven te blokkeren of een stad te veroveren. Uiteraard krijg je als je deze missie succesvol uitvoert een (soms wel erg magere) beloning. Iedere fractie is als het ware een grote familie. En elkke familie bestaat uit een aantal generaals, hun vrouwen, kinderen en kleinkinderen. De generaals hebben ieder hun sterke en minder sterke punten. Zo kun je een geniale aanvoerder hebben die er niets van bakt als het op management aankomt.

Het bestuur van een stad

Natuurlijk behoeven je steden ook een degelijk bestuur, want als je niet goed oplet start de bevolking een revolutie en dan begint te miserie: je stad lijdt enorme verliezen, niets maakt je bevolking nog blij, zelfs het prachtige amfitheater niet. Je kan natuurlijk proberen nog meer van dat soort gebouwen te bouwen maar eens een stad in de put zit is die er moeilijk weer uit te krijgen. Het beste is dat je in elke stad een Generaal plaats en zo elke stad tot in de puntjes kan besturen. Maar aangezien dat dat naar het einde toe quasi onmogelijk wordt worden steden die niet bestuurd worden door een generaal automatisch bestuurt door de ‘automanagement’ functie. De inkomsten van de steden hangen af van de ligging van de stad, heeft de stad een haven?, ligt de stad in een vruchtbaar gebied?,… allemaal factoren die het inkomen van een stad bepalen. Natuurlijk zijn er ook veel uitgaven, zoals het bouwen van nieuwe gebouwen, je garnizoen versterken, betere wallen bouwen, diplomaten of huurmoordenaars rekruteren,…

Chantage en corruptie

Met je diplomaten kan je allianties sluiten, handelsrechten verkrijgen, een leger omkopen… Je kan langs de ene kant een alliantie sluiten met een naburige natie en stiekem met je huurmoordenaar hun steden in brand steken of hun generaals afmaken. Wat was het leven toch mooi in de Romeinse tijd. Spionnen zijn ook onmisbaar voor een goed draaiend rijk...

Dankzij je spionnen weet je maanden op voorhand waar welke vijandelijke troepen zitten en ze zetten zelfs de poorten van belegerde steden voor je open.

Hier begint de pret…

Tot zover het Turn Based gedeelte van Rome Total War.

Ik ga hier even verder in op de veldslagen te land aangezien de veldslagen op zee een zware teleurstelling zijn en de uitkomst van een gevecht automatisch berekend wordt. Je kan de landveldslagen uit 2 standpunten bekijken, ofwel zit je er midden in, oftewel aanschouw je vanuit de lucht in helicoptervlucht je troepen. Heel belangrijk in een veldslag is natuurlijk de tactiek. Er gaan enkele weken over tot wanneer je perfect wat de eigenschappen zijn van elke unit. Bij elke nieuwe veldslag is een nieuwe tactiek nodig en hierbij speelt het landschap een belangrijke rol. Zo kan je bijvoorbeeld sommige collones verbergen in hoog gras of in nabijgelegen bossen. In het heetst van de strijd kan je het gevecht stilleggen om je troepen nog eens te overschouwen. Dit lijkt misschien niet realistisch maar is een noodzakelijkheid wil je de massagevechten in goede banen leiden. De gevechten zijn prachtig weergegeven en de muziek is schitterend; als je cavalerie zich opmaakt om zich in de flank van de vijandige infanterie te rammen begint de muziek opzwepend te spelen, komt er even een pauze in de strijd doet de muziek het kalmer aan. Het enige minpunt vind ik is dat elk type unit bestaat uit identiek dezelfde mannetjes. Wellicht is dit gedaan zodat je het spel ook met een vrij trage computer kunt spelen.

Als je geen zin hebt om elke veldslag apart uit te vechten kan je automatisch de uitslag laten berekenen door je computer.

De geschiedenis achterna

Naast de campagne kun je ook nog verschillende historische veldslagen naspelen die worden ingeleid door prachtige filmpjes. Ook de multiplayer is de moeite waard en hier kun je nog uren spelplezier aan beleven.

Niets is fijner om samen met je bondgenoot de vijand te verpletteren in een 2vs2 battle.

Conclusie en beoordeling

None

Rome Total War biedt voor ieder wat wils, speel je liever als manager van je steden of ben je liever generaal in een veldslag? Het kan allebij. Dankzij de reusachtige gevechten, uitdagende campagne en bevredigende multiplayer ben je met deze epische strategiegame enkele weken/maanden zoet
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Prachtige, grootschalige gevechten.
 • Uitstekende campagne
 • Minpunten
 • Zeeslagen
 • Identieke units

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik weet wat ik vandaag ga downloaden :)

 • mooie aanbieding die komt in mijn verzameling

 • 1200 is ook wel errug veel, maarja mijn MP gaan uit naar Skate 2 en Fallout 3

 • Deze game is zijn 1200 punten meer dan waard. Voor 800 is het dus ZEKER een must-buy!

 • ik vraag me wel af wie det koopt ??

 • Down binnenkort wel de pc versie met 100% price cut .

 • Dat wordt halen! :)

 • Waar haal je zulke info vandaag? Wel handig als je van plan bent iets aan te schaffen hoor. In mijn geval is dat die mission pack van Ninja Gaiden II. Ik vond het een bangelijke game en hoop met de DLC de speelduur nog wat te verlengen.

 • @Mc.Lovin, Ik vraag me af wat een goede reden is om deze game NIET te spelen.

  Deze game is geweldig, waar baseer je je vraag op? Waarom vraag je je af wie het koopt? Heb je de game ooit gespeeld? Zo nee, oordeel dan ook niet!  edit: http://www.metacritic.com/games/xbox360/

  Zoals je hier kunt zien staat deze game gemiddeld op de 10e plaats van beste Xbox games.

  Het heeft op nummer 6 of 7 gestaan, toen het net uitkwam. Maar dit is dus zeker geen slechte game, ga alsjeblieft een ander spel afzeiken.  @Vega 05, deze info komt van Major Nelson's blog (www.majornelson.com)

 • Zeker kopen!

 • Jammer dat hij alleen voor gold members is, is wel goed dat ze zulke acties doen. Ik denk alleen wel dat dit komt omdat de pc versie is aangekondigd en mensen die niet kunnen wachten op de pc versie worden hiermee toch wel heel erg gelokt :o.

 • Weer zo zuinigjes om het alleen voor gold members te doen. Doe het gewoon voor iedereen dan. Een prijsverlaging is een prijsverlaging.

 • Kut, gister net m'n 800 puntjes uitgegeven!

 • @ Vice

  Als je het toch iets tegen zuinigjes hebt, waarom koop je dan geen Gold? Beetjes zuinigjes om met Silver te blijven zitten.  @Mc.lovin

  *Zucht*


 • Een mooie actie om de mensen die wat meer op het online geld letten nog over de streep te trekken.

 • \"Deze anbieding is alleen geldig voor Gold-members.' -__-

  Damn, mijn abonnement is net verlopen.

 • @broodje kroket  Omdat ik meestal geen drol geef om multiplayer.

 • Ok dan, komende weken verlaagde prijs voor DLC van PGR4, even wachten met aanschaffen dan. ^^D

 • Wat naaiend!!!

  Ik heb net afgelopen weekend dit spel gekocht. Denken jullie dat microsoft dit voor me zal vergoeden of doen ze dat niet?

 • Ik ben bang van niet Twism. Je kan ze natuurlijk wel een vriendelijk mailtje sturen…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren