1. Battlefield 2 (PC)

Battlefield 2 (PC)

Battlefield 2, wat kan ik daar nog over vertellen? Bijvoorbeeld dat het één van de beste online shooters ooit gemaakt is. Maar helaas had Battlefield 2 vooral in het begin te kampen met aardig wat prestatie problemen. Zijn de meeste bugs na een jaar nu wel verwijdert? Lees mee...

Van worst naar rijst, en door naar dönner kebab.

Battlefield 1942 was een groot succes en daar was een goeie reden voor, je kon voor het eerst met maar liefst 64 spelers tegen elkaar strijden op één grote map. De uitgever, EA bleef zijn motto trouw(if it ain't broken don't fix it!) en een jaartje later kwam al weer Battlefield Vietnam uit. Een game die ik persoonlijk wel leuk vond maar Dice(de ontwikkelaar) had nog steeds niets gedaan aan sommige bugs. Hierdoor werd in sommige game-bladen het spel afgedaan als "middelmatig" wat dan ook weer niet helemaal terecht was. EA had door dat ze nu echt wat moesten veranderen en daarom werd een nieuwe engine geschreven. Verder werd het strijdtoneel verplaats van Azié naar het Midden-Oosten, Battlefield 2 was geboren. Battlefield 2 is in eerste plaats vooral een Multiplayer spel en dat zie je er ook aan af. Er is een uitgebreid ranking systeem dat je statisstieken bij houd en je beloont met extra wapens en een nieuwe rang. Ik hoor nu sommige mensen denken van, oh ik ben zo General. Nou ik dacht het dus van niet. Ik ben nu ongeveer een maand bezig en zit nu op Sergeant. Naast de Multiplayer heb je ook een offline botmatch. Deze is aanzienlijke beter uitgewerkt als in Battlefield 1942. De bots zijn een heel stuk slimmer geworden en nemen nu ook verschillende routes. Helaas is de AI wel beperkt en af en toe lijken ze gewoon blind te zijn. Een voorbeeld, jij blaast een brug op en de bot denkt dat de brug nog bestaat en rijd met de tank van jouw team volgas de rivier in.

Favoriete spel van Osama.

In Battlefield 2 kan je met drie facties het digitale slachtveld betreden, de Amerikanen, de Chinezen en de fictieve Midden-Oosten Coalitie of kortweg MOC. Het spel speelt zich af in de nabije toekomst en dat is ook te merken aan het wapentuig. Vooral de Amerikanen en de MOC hebben high tech snufjes in tegenstelling tot de Chinezen die het dan weer met de overbekende AK-47 moet doen, wat natuurlijk ook geen straf is. In Battlefield 2 zijn er een aantal nieuwe en handige features erbij gekomen te beginnen met het squad systeem. Dit is compleet nieuw en is vooral handig voor mensen die houden van samenwerken, sterker nog samenwerken is vaak een must om kans te maken tegen een goed spelende vijand. Dit komt omdat de squadleader dient als mobiel spawnpiont en zo kan je dus de druk op de vijand blijven houden in plaats van dat je een half uur moet lopen om weer in de buurt te raken. Dit is natuurlijk een leuke toevoeging maar in mijn beleving zijn er sommige mensen die asociaal zijn en dan bedoel ik in speciaal de idioten die net een uurtje Counter-Strike achter de rug hebben. Deze personen werken dus nooit in een squad en pakken meestal het grootse geweer om dan in ware John D Rambo stijl een beetje kills te gaan scoren. Het resultaat is een vervelend spel. Komen we aan bij de tweede vernieuwing: de parachute. Dit lijkt een belachelijke toevoeging maar kan verdomd handig zijn in geval je ergens snel op de grond moet zijn en dan de laatste vernieuwing: de spec-ops klasse die C4 bij zich draagt. Dit is vooral leuk voor de Jihad aanhangers onder ons omdat je ze op jeeps kan plakken en daarna een tank in kan rijden.

Zand tussen je tanden

Battlefield 2 had standaard 12 mappen bij zich en is inmiddels 13 maar dat word over een paar dagen 14. De mappen spelen zich af in China en in het Midden-Oosten. De typische decors van vandaag de dag komen natuurlijk langs zoals een level in de woestijn, een moeras, stad en niet te vergeten, de olievelden. De mappen vind ik erg goed ontworpen en hier komt nog eens naar voren dat de engine in alles toe in staat is. Van de woestijnen tot de oerwouden en steden, het ziet er allemaal haarscherp uit en met een beetje degelijke beeldkaart ziet het er bijna levensecht uit. De voertuigen en modellen zien er zelf ook erg goed uit en bewegen zich ook realistisch. Onder de bestuurbare voertuigen vallen natuurlijk de M1A1 Battle tank en de T90, maar er zijn ook andere wapens die er weer vreemd uitzien zoals een machinegeweer met een ammo-clip in de vorm van een buis. Komen we aan bij het geluid dat zich ook zichzelf een schouderklopje mag geven. De wapens klinken allemaal erg lekker en een tank klinkt ook zoals een tank met een ronkende motor en een heftige knal als je het kannon afschiet.

Medicijnen met veel bijwerkingen!

Naast de geweldige pluspunten en mijn lofzang van daarnet zijn er ook een aantal erg vervelende minpunten te beginnen met de afschuwelijke lange laadtijden die nergens voor nodig zijn. De demo had zelf geen data beveiliging bij zich en dat kon je goed merken, de laadtijd was lang maar de controletijd zag je zowat niet. Bij het volledige spel zijn de laadtijden kort maar is de data controle lang. Het zou volgens mij bij geen enkel spel mogen voorkomen dat een laadtijd langer word door een absurde controle want het spel word al beveiligd door een kopiérbeveiliging die niet te kraken valt, je keycode. Komen we aan bij minpunt twee, de gigantische systeemeisen. Zelfs vandaag de dag zijn de systeemeisen aardig pittig. Gelukkig kunnen de meeste onder ons het spel nu wel aan maar de hoeveelheid geheugen die je nodig vind ik nog steeds zot want met mijn 1GB! wil het af en toe nog steeds niet vlotten. Normaal zou ik nu klaar zijn met mijn minpunten maar met dank aan EA is er nu nog een nieuwe bug bij gekomen, de crashbug. Sinds de introductie van de 1.3 patch is het huilen met de pet op want de stabilliteit van het spel is gezakt tot beneden het nulpunt. Een voorbeeldje, na de eeuwen lange laadtijd denk ik: Ik kan eindelijk beginnen en druk op Join Game. Daarna gaat mijn computer knerpen als een koffiefilter waarna ik langzaam de contouren van mijn bureaublad tevoorschijn zie komen. Wat er dan door je heen gaat is niet te vergelijken met de Hulk. Natuurlijk is het niet één en al miserie met de patches want er worden ook nieuwe opties toegevoegd en de bekende memoryleak is ook gefixed. Over een paar dagen komt ook de 1.4 patch uit en dan hoop ik ook eindelijk een hoofdstuk van ergenis af te sluiten op voorwaarde dat er dan geen nieuwe bugs in komen.

Conclusie en beoordeling

None

Battlefield 2 hoort een jaar na dato nog steeds bij de top van het Multiplayer shooter genre. EA beloofde beterschap met de patches maar die beterschap is gelogen want het is met 1.3 nog steeds huilen met de pet op. Gelukkig komt binnenkort 1.4 die naar schijnt echt wat gaat veranderen aan de bugs. Verder is de uitbreiding nu samengevoegt bij het basisspel, deze versie is 49.95 en is een aanrader voor de mensen die het spel nog niet hebben. Niet te missen!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Squad optie
 • Geluid
 • Gameplay
 • Minpunten
 • Systeem eisen op hoesje zijn veel te laag ingeschat
 • Extreme lange laadtijden
 • Ergerlijke bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Haha oké fijn. Wel lullig voor de Australische gamers.. ;p

 • Oud nieuws…

 • Tja, maar die Australiers zijn er aan gewend. Wij zijn juist gewend dat we alle 'gore' en 'filth' gewoon te zien krijgen! En nee, het is geen ramp als dat niet zo is, maar het hoort gewoon simpelweg bij het spelleke. Ondanks de vele moraalridders die het tegendeel proberen te bewijzen (o.a bij het vorige bericht over dit onderwerp vrijdag jl.), kan ik me best voorstellen dat je die dingen gewoon wilt zien als je aan 't spelen bent.

  Dus dat deze patch er zo rap is, verbaast me niets.

 • Perongeluk censuur toepassen x'D maarja beter die patch

 • Snap niet waarom die Australiërs zo moeilijk doen over een beetje bloed.

 • Ach ja… Als sommige mensen hier blij van worden!

 • Een patch dat censuur verhelpt, lol :P

 • Nou… als ze nou eerst de stabiliteitsproblemen eens zouden oplossen… Hij hangt bij mij om de haverklap, en volgens diverse fora bij nog duizenden en duizenden… Zonde, voor de rest vind ik het top

 • leuk voor de 360s maar geen ps3 dus

 • Nice…

 • Jaja, hadden ze gewoon niet fout moeten doen.  @MC.Iovin

  *Zucht*


 • ok Mc. Lovin, dat weten we nu óók weer…
  Ga je nu bij élk frontpage bericht inhoudsloze comments plaatsen?
  en dan maar blaten dat zn IGS gedaald is, sjongens? -_-'

  On: Hopelijk zijn alle probs volgende dagen verholpen, kan ik 'm eindelijk downloaden! :-) • Gelukkig maar. Stel je voor dat te weinig bloed te zien krijgen…

 • Dat is best snel, tof van Rockstar.

 • snapte met me'n gare blow hoofd al niet wrom er gin bloed meer was

  als ik weer es lekker wat hoeren aan het afronselen was !! hahaha  nee goed gedaan boyz from rock star north (keep it up!!)


 • Goed gedaan van Rockstar.

 • Zonde als je net een ''leuke'' scene mist en daardoor de game opnieuw moet spelen =P en dan heb ik het niet over de scenes met Stubbs natuurlijk =P

 • Yippie!

 • GOED!!

 • Niet meer dan normaal!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren