1. Prey (PC)

Prey (PC)

Iedereen kent het gevoel van een kermisritje wel. Het kost je een bom duiten voor enkele luttele minuten die zo omgevlogen zijn. Gevolgd door misselijkheid en braakverschijnselen. En toch, ondanks alle nadelen, waagt heel Nederland zich hier minstens eens per jaar aan. Deze vlieger gaat ook op voor Prey: een ernstig bloederig spel dat maar liefst 6 jaar in productie was. Of dat het waard was? Jazeker!

Een spel dat meer dan een half decennium gekost heeft om te maken, kan twee dingen betekenen. De makers hebben er al hun liefde in gestoken om dit spel tot een natte droom voor elke gamer te turnen. Of de makers hadden geen flauw benul wat ze aan het doen waren en waren een aantal jaren druk bezig met stuntelen. Bij Prey geldt overduidelijk het eerste.

De omgevingen waar Tommy, de held van het verhaal, zich moet ontdoen van alle cliches, is grandioos opgezet. Het ene moment loop je in een ruimteschip bruut een aantal aliens af te knallen en het volgende moment lijk je in de verstopte anus van een reuzen alien terecht zijn gekomen. Maar nog knapper dan deze zieke speelachtergronden is de overgang tussen de gebieden. Het voelt heel natuurlijk aan en je voelt: als ik ooit ontvoerd wordt op een ruimteschip net als Tommy de indiaan en zijn vriendin en opa dan moet het er zo uit zien. Geen discussie over mogelijk.

Je doel in Prey is clichematig, maar toch verfrissend. Je speelt een indiaan dat samen met zijn opa en vriendin ontvoerd wordt door aliens. Je wordt afgezet in hun immens grote ruimteschip en jij weet te ontsnappen uit de klauwen van deze bloeddorstige monsters. Maar hiermee begint het avontuur pas, want nu is het aan jou de taak om je vriendin en je opa te redden. Zo krijgt Tommy het avontuur waar hij naar zei te snakken.

Helaas houdt het avontuur niet lang stand. Als je het spel oprekt of als je steeds vast komt te zitten dan zul je het maximaal 8-9 uur volhouden. Voor de gemiddelde gamer zal dit een korte 6-7 uur zijn. Kort is dat zeker, maar of het zo kort is dat het spel het aanschaffen niet meer waard is? Totaal niet! Want Prey kent voldoende uitdagingen en het is zo’n doldwaze rit dat de liefhebber het met veel plezier nogmaals meemaakt.

En dan heb ik het nog geen eens gehad over de revolutionaire vernieuwingen van Prey. Wat te denken van bijvoorbeeld “Wallwalking”. Via een pad dat op de muur loopt, kun je zonder problemen over muren bewegen. Hoe vet is het om een alien om te leggen die op de vloer loopt, terwijl jij je op de muur bevindt?! Of wat dacht je van Ghostspirit. Kruip uit je lichaam om met je geest aan de slag te gaan. Zo kan je gebieden bereiken die onmogelijk zijn voor je levende lichaam. En heb je dat gebied overbrugt dan kan je een schakelaar overhalen zodat je nu ook ‘levend’ het gebied kan oversteken. En via dit kan je ook nooit doodgaan. Want in plaats van het loodje te leggen, wordt je een geest die met pijl en boog een aantal vliegende geesten moet zien te raken.

Tot slot kan je ook nog spelen met de zwaartekracht. Je moet je hier niet teveel bij voorstellen, het principe werkt hetzelfde als het wallwalken. Via het spelen met de zwaartekracht kan je zo nu en dan een puzzel oplossen, zoals een platform bewegen boven je zodat je weg weer vrij is.

Het schrikeffect is niet al te groot in Prey. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een ander spel dat in hetzelfde genre past: Doom 3. Waar daar nog tegenstanders uit alle hoeken en gaten kruipen, kan je in Prey alles goed overzien. Hier dus geen sinistere geluiden om vervolgend bekogeld te worden door een doorgedraaide alien. Nee, hier komen de tegenstanders veelal uit zogenaamde ‘transporters’, een poort dat het ene gebied met het andere verbindt. Zo kan jij ook als in een wip een grote afstand afleggen.

Prey kent ook nog een multiplayer-modus. Echt heel gelikt is deze echter niet. Tot acht spelers kan je wegschieten in een chaotische setting. Het wallwalken en het spelen met de zwaartekracht vormt het belangrijkste aspect van de multiplayer-modus. Zo blijft de fun-factor torenhoog, maar moet het wel iets van haar glans inleveren. Natuurlijk blijft het spel uniek, maar in de multiplayer-modus komt dit minder goed uit de verf.

Prey is een erg geslaagd spel. Maar overall laat het toch de nodige punten liggen: de korte spelduur en de niet superieure multiplayer-modus. Maar daar stelt het wel weer gave nooit eerder vertoonde spelelementen tegenover. En dat laatste weegt uiteindelijk zwaarder dan de korte spelduur. Want als je je afvraagt of je plezier hebt beleeft aan Prey dan lieg je dat je barst wanneer je negatief antwoordt.

Conclusie en beoordeling

None

Prey is dan wellicht niet de topper waar menig 360-bezitter op hoopte, leuk is ‘ie zeker wel. Een echte aanrader voor iedereen die een 360 bezit en lak heeft aan de bestaande regels der gaming.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Wallwalking
 • fun-factor
 • Minpunten
 • Korte spelduur
 • Multiplayer-modus

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het is zeer waarschijnlijk beter dan Vista, maar dat is dan ook niet zo moeilijk..

 • Nou, ik kijk er al naar uit wat het gaat worden!

 • ach vista moest ook helemaal geweldig worden met dx10..

  we weten wat ervan geworden is

 • waarsgynlijk beter dan vista?  zo zo, hoe hoog wil je de lat leggen……

 • wie weet af wachten

 • Fail at bovenstaande spelling.

 • Mac OS X for the win!

  Waarom is er hier eigenlijk wel een PC sectie, en geen Mac?

 • Windows 7 heb ik een tijdje mogen testen en ik zou zeggen dat het veel beter is dan vista en misschien zelfs beter dan xp  @VorteX

  omdat er voor de mac niet veel games beschikbaar zijn denk ik


 • Hopelijk maken ze het nu wel waar, ik zit iig nog steeds bij XP, veel fijner.  @Mc.lovin

  *Zucht*


 • Eerst zien en dan geloven ;)

 • @Mr^Bullet:

  Jawel, veel minder als Windows natuurlijk, maar Mac is in opkomst hoor.

  Veel EA titels worden nu ook voor Mac uitgegeven, en Ubisoft gaat het ook doen :)

  Ik vind dat Mac genoeg games heeft voor een sectie hier, maarja, dat moet IG zelf weten.


 • klopt,ik hem ook geprobeert(beta is nog steeds te krijgen)

  en hij loopt egt super, nog geen enkele foutmelding of crash gehad,opstarten gaat lekker snel evenals afsluiten

  m'n games lopen een stuk beter op 7 dan op xp(crysis 15 fps verschil)

 • Lewis meent dat Windows 7 goed nieuws is voor PC-gamers, maar daar zal Microsoft later dit jaar nog op terug komen.

  Op een of andere manier klinkt dat alsof ze ervoor gaan zorgen dat games niet meer goed gaan lopen op Windows 7 :)  Anyway, goed nieuws voor gamers!


 • Datzelfde werd toen ook over Vista verteld :/ Imo is Windows 7 alleen beter dan Vista als het minder resources nodig heeft en er alles opdraait zonder compatibility gezeik.

 • Ik heb best leren leven met Vista hoor, gaat prima bij mij tbh

 • Beter ook ;P

  Kijken wat voor fuckups er komen met het nieuwe besturingssysteem :)

 • Heb Windows 7 nu al een hele tijd draaien als primair besturingssysteem, en het draait uitzonderlijk goed.

  Geen enkel probleem ondervonden, alle hardware van mijn brand-new PC worden gelijk ondersteund bij installatie van Windows 7, en ook geen problemen ondervonden met gamen.  Ik zou niet meer terug willen naar Vista.

  (Ook al heb ik die toen wel ooit gekocht voor 250 euro, kan ik altijd nog gebruiken voor een Upgrade versie van Windows 7) • Ze zouden zich beter kunnen focussen op het optimaliseren van Vista.

 • Op Windows 7 had ik goede resultaten, beter dan in Vista. Met mijn huidige setup heb ik WXP nooit geinstalleerd, maar ik heb er vertrouwen in dat Windows 7 de echte opvolger gaat worden van XP.  Het is alleen klote voor de Vista gebruikers, aangezien die een product gekocht hebben waar zelfs Microsoft toegeeft \"We screwed up\"

 • Vista=FAIL

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren